Har nettopp hatt en nydelig ferie i hovedstaden Budapest i dette fascinerende og sammensatte landet. Hodet fullt av historie og inntrykk... Det har jo skjedd ufattelig mye bare de siste 100 årene av deres historie, og bare 1/3 av arealet er tilbake etter forskjellige rikers kamp om dette knutepunktet mellom slettene, fjellene og Donau.

Har folket gode forslag til litteratur, både skjønn- og faglitteratur, som foregår eller omhandler Ungarn? Gjerne innfødte forfattere også, selvfølgelig! Tiden før de ble innlemmet i Habsburgernes keiserrike er spesielt interessant. Lar være å nevne ting jeg selv har tenkt på, for jeg har lyst til å se hva dere kommer opp med ;-D

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 40 svar.

Foreslår "Ungarns historie og kultur" av Vince Sulyok som er norsk-ungarer. Min svigerfar er ungarsk og har anbefalt denne boka til de som er interessert in Ungarns historie og kultur. Omfattende og interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra!! Dette er veldig interessant!! Tusen takk ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En interessant tråd, Wolfcat - takk skal du ha! Og tre nye titler på ønsklisten min:
- Den usynlige broen
- Pustaen brenner
- Himmelsk harmoni

Døren av Magda Szabo er den eneste av de nevne jeg har lest. Kan anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min mann og jeg skal til Budapest i august. Kun en oval weekend fra torsdag til mandag. Ditt innlegg har fått meg til å glede meg enda mer til turen. Er det noe vi bare MÅ få med oss i løpet av oppholdet? For øvrig anbefaler jeg også "Den usynlige broen".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tilføyer litt til Wolfcat's forslag. :)
Liszt's leilighet, nå museum, ligger sentralt i Budapest. Er man heldig, så treffer man på musikkstudenter fra akademiet som gir gratiskonserter i "stua" til Liszt.
Szentendre er en liten by (med mye historie) 30 km nord for Budapest. Byen er kjent for å være tilholdssted for mange kunstnere, og har mange såkalte "turistfeller" for Visakortet, men pytt, pytt, hva gjør vel det, er man turist, så er man turist.
En hyggelig tur med god mat, vin og opplevelser ønskes deg og gemalen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk. Jo jeg tror nok at også denne byen kan være utfordring for Visakortet, men allikevel så mye billigere enn mange andre steder har jeg forstått. Gleder meg mer og mer. Liszt's leilighet tror jeg nok vi kommer til å besøke. Høres spennende ut. Dessverre har vi ikke så mange dager denne gangen, men finner vi besøket interessant reiser vi nok igjen. Har hørt så mye positivt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah, "om litt" ble et nokså udefinert begrep - har hatt problemer med pc'en, klikka en smule på den og i dag har jeg kjøpt meg en nydelig liten Mac, for nå er jeg lei... hehe

Uansett, det er nesten avreise på deg, og det er mye jeg kan anbefale fra denne rikholdige byen. Jeg elsker historie, og jeg fant ut at jeg har store forutinntagelser om kommunismen. Derfor skal jeg med glede lese meg opp i denne vakre leselista dere har laget til meg her!!

Av "turistfellene" syns jeg St Stefanskatedralen var verdt hver forint (ta ut penger først når dere er der, bruk minibank, som finner nokså tett i sentrum, og hold dere unna disse vekslingsstedene), og neste besøk har jeg planer om å ta flere av museene, som Nasjonalmuseet og det militære museet. Dra til Városliget (Byparken) på søndag, det er bruktmarked der fra 7-14 (ta med masse småsedler, dvs under 10 000 forint), her kan dere finne gamle greier som er perfekte suvernirer - selv fant jeg et sølvkors fra en brutt rosenkrans til omtrent ingenting, et par medaljonger med Habsburgerørn, tradisjonelt håndarbeid (som du ikke må finne på å kjøpe i hovedhandlegata Véci utca - dyr turistfelle...), hundre år gamle postkort og gamle sedler for å nevne noe. Margit-øya er et must dersom været er bra. Der er det vakkert!

Kjøp billetter for kollektivtransporten, som er hyppig og grisebillig - spør gjerne vekterne på metrostasjonene om hjelp hvis dere trenger det. En ukes billett for meg kostet 200 forint, ca 5 kroner... Metroen går hvert 3. minutt omtrent, og det finnes trikker og busser og trolleybusser overalt. Ta med gode sko og streif rundt, så oppdager dere fort masse utenfor de vanlige turisttråkkene...

Nå ligger guideboka mi igjen hjemme, så jeg kan sende deg flere detaljer på melding eller epost om du vil ;) Som freksempel adresser til noen steder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for ditt interessante svar, Wolfcat. Veldig nyttig å vite det du skriver om valuta, veksling, kollektivtransport m.m. Utrolig billig da. Jeg har faktisk trodd at Ungarn som et EU land hadde euro som valuta, men akkurat det hadde vi faktisk sjekket opp ved å Google litt om saken. Men det kan virke som om det skal ganske mange sedler med forint til for et heller beskjedent kjøp. Greit å vite at vi kan bruke minibankene. Både Stefanskatedralen og bruktmarkedet må vi få med oss. Når det gjelder "Margitøya" får vi se hva vi rekker, kanskje må vi tilbake igjen for å få med oss alt. Budapest høres ihvertfall ut som en vakker by med mange severdigheter. Å..som jeg gleder meg. Igjen takk, ikke den ting denne siden ikke kan brukes til, og ikke minst takket være så utrolig flotte og velvillige bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Margrete-eøya er kjempefin. Fine turstier, klosterruiner, parker, et flott spa i enden der, som jeg var og fikk massasje i. Var også i jødekvarteret, jødemuseet (grusomt), synagogen, Seztchenibadet, Budahøyden, masse fine spisesteder med god mat..Ja, Budapest er en deilig by.:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh....fantastisk. For en by dette må være! Tusen takk for tips. Nå er jeg mer sikker enn noen gang, MÅ helt sikkert utvide med en tur til, eller to etterhvert. Gleder meg stort.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal definitivt tilbake, jeg legger nok ferien dit også neste år... Totalt forelsket i den byen!!

Har dratt nytte av Gyldendals Topp 10 Reiseguider: Budapest, men uttaleguiden bakerst var helt på jordet. Alt uttales rett fram, med trykk på første og tredje stavelse hvis ikke apostrofer forteller noe annet, og det finnes ingen diftonger. Mange ungarere snakker engelsk, de er bare en smule sjenerte for å snakke det, så de tør opp når turister forsøker seg på ungarsk. Selv er jeg forutinntatt mot jøder og jødedom, så de plassene har jeg holdt meg langt unna... Széchenyibadet ligger forøvrig i byparken som tidligere nevnt, mange hoteller tilbyr billig spa-pakke til dette badet. Ta blå metrolinje (M3) nordover til Szechenyi fürdö, nest siste stopp på Mexikói-retningen. Utgangen er 200 meter fra badet. Badene på Hotel Gellért er også mye besøkt. Ta med eget håndkle (eller hotellhåndkleet). Av kirker er St Mattias (ved Kongepalasset i Vár) i Tábandistriktet verdt å se, kanskje med orgelkonsert (Ungarns beste kirkeorgel) under messen på søndag. Husk å dekke skuldrene i katolske kirker... Endel turister gjør det ikke, men jeg vet lokale folk setter pris på respekten. I Tában er det mulig å bruke en hel dag uten å kjede seg. Ta taubanen opp fra bak Hotel Gellért (ikke inkl i kollektivbillettene) og gå ned igjen i restaurantstrøket på nordsiden av høyden, der er det mange bra spisesteder! Margit-sziget (Margitøya) er ganske lang og severdighetene spredd utover, men langs denne så og si trafikkfrie parken går blå bybuss nr 26. Jeg tok denne fra Árpád hid på Váci út og gikk hele øya på langs. Vanlig trafikk finnes ikke, men det finnes elektriske biler (kan leies i sørenden ved Margit-brua, den med vinkel på), sykler (kan også leies), hestevogner - og denne ene bussruta.

Når det gjelder shopping er det dyrest der de forventer at turistene beveger seg omkring og ikke særlig mye billigere enn Sverige. Ut fra sentrum finnes billigere steder, se etter hvor ungarere drar... Stort kjøpesenter ett eller annet sted i nærheten av Astoria, husker ikke hva det heter, dessverre... Tror det var like ved en av de mange togstasjonene.

Mat: Gå gjerne for biff, poteter, grønnsaker og lokal vin. Ypperlig kvalitet!! Kunne selvfølgelig ikke dy meg annet enn at jeg måtte teste typisk ungarsk mat også. Mye løk og paprika og særegne sauser.

Husk for all del kamera, paraply i tilfelle styrtskurer (vannet kommer helst ned på denne måten i Ungarn om sommeren), godt fottøy (sandaler eller noe annet som ikke gnager) og resten er bare smiiiiil!! ;) Noen advarer mot lommetyver, men jeg været ingen slike situasjoner... Tror det er mest der det er mange turister.

Følgende på ønskelista for neste besøk: Rondella Borozó rstaurant, messe i Matthiaskirken, Ungarns nasjonalmuseum, Parliamentet (Europas største), Ungarns nasjonalgalleri, Militærhistorisk museum og Etnografisk museum. Neste sommer vil jeg være der i to uker, minst... Ja, det blir en prioriteringssak med få dager...

Ønsker dere en riktig hyggelig tur!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er informasjon om Budapest langt utover hva jeg forventet, Wolfcat. Maken til velvilje og engasjement skal man lete lenge etter, og attpåtil på en bokside. Jeg er så utrolig takknemlig for det du har lagt ned i svarene dine. Det er ikke vanskelig å se at du er glødende opptatt av byen og landet. Og det som er ekstra morsomt er at du gir oss så mye tilleggsinfo utover de stedene du foreslår, og nettopp det vil bidra til å gjøre vårt besøk i Budapest så mye enklere. Mannen min er like imponert og takker masse. Vi gleder oss mer og mer til turen. Fortsatt god helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, bare hyggelig, det Brit, er nok ekstra velvillig ettersom jeg har møtt deg på treffet, og morsomt er det at noen i bekjentskapskretsen her skal nettopp dit hvor jeg likte meg så godt selv... Nyt turen, dere!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det finnes endel å se i Budapest... Kommer tilbake med et litt fyldigere svar om litt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen forslag til ungarsk skjønnlitteratur oversatt til norsk: Magda Szabo:"Døren", "Rådyret" og "Pilatus". Relativt lettlest, men jeg likte dem. Bra ferielektyre dersom du orker å være i et dystert univers. Bitre kvinner har god plass i bøkene. "Rådyret" gir innsikt i livet i "det klasseløse samfunn" under kommunismen. "Døren" regnes som den beste av dem. György Ronay: "Leoparden og kjeet" Ca 20 år siden jeg leste boka. Husker ikke mye ut over at jeg elsket den og leste den flere ganger. Imre Kertész: "Kaddish for et ufødt barn". Jeg opplevde boka som trist, tung, tankevekkende, bra. Boka sitter i meg selv om det er flere år siden jeg leste den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skal se nærmere på disse, ja... Takk for bidrag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Péter Nádas er en av Ungarns største forfattere. For meg er det jeg har lest av han tungt på alle måter. Temaene er dystre, mennesket rått (i mangel av et bedre ord) og historiene usammenhengende ("som livet selv" skal forfatteren ha sagt). Jeg ville mao ikke gjort han til ferielektyre, men han bør med når litteratur og Ungarn er tema:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ferien er som sagt over, men underveis i Budapest tenkte jeg endel på alvoret som ligger under overflaten hos mange der. Verdt å gå nærmere inn på, man kan jo risikere å lære noe!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Historikeren av Elizabeth Kostova er jo spanande, og gjorde at eg fekk svært lyst å reisa til Budapest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Notert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk. Starta på denne boka for noen år sidne, men la den fra meg.. Var i Budapest i fjor, så den skal jeg ta frem igjen.:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min mor er svært begeistret for erindringsboken Pustaen brenner, som hun også har forsøkt å overtale meg til å lese. Jeg har ikke gjort det ennå, men den handler altså om en adelig families flukt fra sitt hjem i det gamle Ungarn, såvidt jeg har forstått. Jeg har ikke boken her, men et søk ga bl.a. treff på Lillehammer bibliotek, og der ser jeg at den kom på norsk i 1949, handler om verdenskrigen/Ungarn 1939-1945, og at forfatteren heter Stella Kuylenstierna-Anddrassy.

Det kan jo være noe å holde øynene åpne for?

(Det ser ut som du kan få den for seksti kroner på Osebro antikvariat i Porsgrunn, forresten: http://www.osebroantikvariat.no/search.php)

(Og "pusta" er betegnelsen på et steppelandskap - detaljer på engelsk wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Puszta)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har Pustaen brenner droppet inn i postkassa denne uka fra Osebro Antikvariat. Har ikke begynt på den ennå, men navnet i forpermen (datert 1978, mitt fødselsår), om jeg ikke husker helt feil (etternavnet stemmer i hvert fall), er jammen i meg en fra min bestefars nabolag!!! Han var fra Telemark... Verden er ikke så stor, hva... Tar det som et tegn, jeg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den boken var nok ment for deg, ja. ;-D

Jeg fant boken frem fra hyllene i barndomshjemmet i sommer, den viste seg å være den svenske utgaven ("Pustan brinner"), og bære min farmors navnetrekk. Begynte så vidt å lese den, men av ulike årsaker fikk jeg ikke tid til å fullføre lesingen da. Innledningen var imidlertid interessant nok, selv om forfatteren bare så vidt var kommet seg til Ungarn da jeg måtte avslutte. (Har tenkt å ta boken frem igjen senere, for all del - nå som jeg har lurt flere til å snuse på den, er jeg vel nærmest forpliktet!) Du får melde fra (i tråden eller som egen omtale?) etter hvert om hva boken ga deg, Wolfcat?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jada, har ikke begynt ennå, har en bibliotekbok som kommer først nå... Men har bladd i den og sett på bildene... hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var så lite å finne hos tante Wiki, har til og med søkt i de ungarske sidene (forøvrig mange forfattere der som ikke har fått egne artikler ennå...), så jeg bestilte i hvert fall boka fra Osebro antikvariat og sendt forespørsel til ei jeg ble kjent med i Budapest. Så får vi se om det kanskje dukker opp mer info etterhvert...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nettopp vært på pusztaen, så betegnelsen har jeg fått med meg, ja.. Men boka hørtes aktuell ut!! Dette blir jo fra kommunismens tid. Köszönöm!! (Takk!!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du fikk meg også til å grunne over at jeg visste om så få ungarske forfattere... Og så demret det at på min leges venteværelse står det en bokhylle, med bokrygger jeg har blitt kjent med i årenes løp. Og der står en bok jeg ikke har lest, men forfatteren er György Konrad - boken er Havefest. Da jeg slo opp den boken her, nå, fikk jeg bekreftet at Konrad er ungarsk, og at det finnes flere titler av ham på norsk. "Havefest" er en bok jeg vet jeg har sett mange steder for en del år siden - og det er kanskje på tide å ta den ut av hyllen før neste legetime? Noen som har lest ham?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei... Men jeg skal nok nå... hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-D

(Jeg vil også til Budapest! Heldiggris..........)

Jeg forsøkte å finne ut mer om forfatteren, men det eneste jeg får treff på, er diverse utgaver av den norske utgivelsen av Pustaen brenner, og så en tilsynelatende ungarsk slektsforskerside der det SER UT TIL at damen er oppført. (Du har allerede imponert meg stort med ungarsken din ovenfor, Wolfcat, så kanskje du gir deg i kast med ungarske nettsider også? Jeg vil gjerne vite mer om denne forfatteren, av ren nysgjerrighet, bare fordi jeg ikke finner noe.... Åjo, forresten; tror hun var svenskfødt. Dels fordi jeg mener min mor nevnte dét i forbifarten, og dels fordi svensk wikipedia forteller at Kuylienstierna er en svensk ætt innvandret fra Holland på 1600-tallet...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke til å unngå at jeg måtte plukke med meg noen ord ungarsk (ikke brutt 50-ords-barrieren enda), men det er et innfløkt språk. Takk var det første jeg lærte. Møtte noen nordmenn som syntes ungarere var uhøflige folk, men tror ikke de hadde gjort noe forsøk på å være hyggelige selv, for jeg hadde INGEN negative opplevelser! (Og jeg likte ikke at de prøvde å kidnappe meg til middag med bare nordmenn - jeg drar jo ikke alene til Ungarn for å treffe nordmenn...) Jeg hadde det flott, inkl noen spennende samtaler med ungarere som la frem sine refleksjoner om samfunnet deres... Når det gjelder forfatteren, må jeg jammen sende en forespørsel til ei jeg ble kjent med!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror på at det er et vanskelig språk, ja. Jeg har et par ungarske broderi-bøker, kjøpt på antikvariat i Stockholm fordi jeg skjønte illustrasjonene (og de er flotte!) - tekstlig er de komplett kaudervelsk for meg! Men så er da jeg også blottet for innsikt i den finsk-ugriske språkgruppe....

Si i fra om du finner ut noe om den presumptivt svensk-ungarske forfatterinnen, da!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foreslår Den usynlige broen av Julie Orringer, hvis du ikke har lest den før. Jeg mener dessuten å huske at Kamrat Stalins glorie av Miklos Vamos var ei god bok. Her inne er den til min forbauselse plassert i kategorien "Faglitteratur" - jeg mener da bestemt at det er en roman (?)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk!! Den usynlige broen er med på lista mi;-D Noterer den andre også, for klart det er viktig å huske hva kommunismen har gjort.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det e ren utrolig bra bok. Jeg var i Budapest i fjor høst, og da var boka ekstar spennende å lese.

Et annet tips: Donau av Claudio Magris. Den er vel en slags reiseskildring langs Donau, altså ikke bare Budapest- men mye derfra også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ungarn har jo også sin nobelprisvinner Imre Kertesz. Av hans bøker har jeg bare lest Uten skjebne, som handler om en ung gutt som ble sendt til konsentrasjonsleir under krigen. Tankevekkende i og for seg, men jeg likte den bare sånn passelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren kjenner jeg igjen navnet på, men som du sier, for min egen del tror jeg ikke jeg kommer til å prioritere slike historier... Andre titler kommer vel foran :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Atter en gang foreslår jeg "Himmelsk harmoni" av Peter Esterhazy, her på bokelskerne. Ved nærmere ettersyn ser jeg at bare 6 stk. har registrert boken her inne - og det er merkelig - synes nu jeg.
Peter Esterhazy tilhører/er forøvrig Habsburger - og romanen strekker seg over flere hundre år med historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er høyaktuelt!! Takk skal du ha! (En av forfatterne jeg så i hyllene i Budapest - neste gang jeg er der skal jeg se om jeg ikke finner mer av deres eget på engelsk...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig, "Himmelsk harmoni" av P.Esterhazy er en av mine favorittbøker. Likeså er også "Skylark" av Dezsö Kosztolanyi - en perle av en bok - som dessverre ikke foreligger på norsk.
Jeg ønsker deg gode lesestunder med "Himmelsk harmoni" og Habsburgeren Peter Esterhazy's unike familiekrønike. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

HanneReadninggirl30Beathe SolbergSverreSiv ÅrdalKristine LouisePiippokattaMonica CarlsenVanja SolemdalPirelliFride LindsethKarin Bergingar hTanteMamieGunillaAnniken RøilKarina HillestadAnne-Stine Ruud HusevågNinaKetilBerit B LieRonnyBård StøreLailaEllen E. MartolLene MKirsten LundToveTone Maria JonassenRisRosOgKlagingJanne Kristin HøylandTonje-Elisabeth StørkersenIvar SandJanne BrovoldJulie StensethVegardTerje MathisenConnieAneAva