Bak denne forvirrende tittel skjuler det seg, tror jeg, enkle kjensgjerninger. For å ta det siste først: Favorittbøker speiler den enkeltes lesers oppvekst, opplevelser og psyke. Sånn er det med romantikk også. Hva folk opplever som romantisk bunner i hver enkelt sinns "grumsete dyp". Hva angår ensomhet -og kanskje særlig ensomhet i barndom/ ungdomsår - er det ofte alvorlige saker som preger den som erfarer denne moderne tilstand (modernitetens forbannelse).

Nåvel, til saken. Alle har altså sitt kors å bære, men noen av oss deler nok felles byrde. Jeg er kanskje ikke atypisk, mye kan "leses" ut av mitt valg av bøker. Skal jeg velge en romantisk favorittbok så er valget lett. Det må bli Odd Børretzens fantastiske reiseskildring fra 1970- tallet, "Reisen til Europas indre". Jeg vet ikke så mye om forfatterens bakgrunn for boka, men jeg mistenker at det lå et samlivsbrudd bak kjølvannet av denne båtreisen til Europas indre. Uansett, midt-i-livet-Odd Børretzen legger i vei, alene, med sin lille tre-snekke innover, dypt innover, på Europas kanaler med uklart mål for øye. Det blir en filosofisk, sjelegranskende , ekstistensiell reise med tidløs apell til alle oss romantikere og kanskje særlig til de av oss som av ulike grunner også er skadet av ensomhet.

Det trenger altså ikke være "mann elsker dame elsker mann" for å bli romantikk. En ensom mann ombord i sin båt på vei inn i det ukjente holder i massevis. Den ensomme, søkende og gjerne reisende er oftest mer romantisk enn tradisjonelle par-historier. Hvorfor? Vel, så fort man omsider får gaven da er jo spenningen utløst. Hverdagen og trivialitetene starter. C´estLa Vie. Hvordan er det med andre her? Hadde vært morsomt å lese andres lese-erfaring, bøker som speiler din oppfatning av romantikk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg er veldig glad i myten om Orfeus og Eurydike. All denne tragedien og desperasjonen er så vakkert og så fryktelig at jeg nærmest får vondt av å lese det. Jeg elsker også enkelte arthurianske romanser, spesielt Lancelot og Guinevere og Tristan og Isolde. Det skal helst være ganske vonde, tragiske greier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Middelalderromaner, og middelalder historie. Lesning som gjenspeiler den tidens atmosfære og inntrykk gjør at det er en slags romantisk affære for meg. Inntrykk om hvordan livet artet seg på godt og vondt...har vi egentlig kommet noe lenger i utviklingen på det mennesklige plan...tror vi fortsatt er påvirket av natur og naturkrefter, kjærlighet, måne og sol. :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiKirsten LundMathildeRonnyKjell F TislevollIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAkima MontgomeryLars MæhlumNinaBjørg L.DemeterVidar RingstrømBenedikteSvein Erik Francke-EnersenSiljeØystein Espeseth-AndresenJakob Lund KlausenTorill RevheimOddvarGritaoline