Hvilke bøker syns dere bør vere i allemanns bokhyller?

Når eg går inn i ein bruktbutikk så pleier eg å handle noken klassikere kvar gong. Kommer kanskje ikkje til å lese de, men føler de høyrer til i ei bokhylle.

Som f.eks "Drep ikke en sangfugl", "Tornefuglene", "Den siste Viking" og Hamsun.

Eg rekner med det først og fremst er litt eldre bøker som vil bli foreslått her..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 40 svar.

Tja... Favorittbøkene burde være i hylla, synes jeg. Det varierer jo veldig fra person til person. Ellers setter jeg selv pris på å ha oppslagsverk og diverse faktabøker/sakprosa stående.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ordbok, fremmedordbok, leksikon, atlas og ellers det en liker å lese. Bøker som ikke blir lest, f-eks fordi man angrer på kjøpet, kan gis bort .

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Personleg prøver eg å ikkje samle opp for mange bøker som eg aldri brukar. Heldigvis fins biblioteket.

Når det er sagt, så er det ein del ting eg godt kunne hatt ståande som eg ikkje har:

  • Bibelen (har mista den eg hadde).

  • Shakespeare (har berre nokre enkeltverk, og skulle gjerne hatt heile verket hans i ei fin samling).

  • Dei mest sentrale tekstane til den gjengen greske og romerske diktarar og tenkarar som la grunnlaget for den vestlege kulturen.

Dette er jo dei tekstane som har hatt desidert størst innverknad på vår kulturelle sfære, så hvis ein liksom objektivt sett skal begynne ein stad, så er det vel også der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det mange forskjellige og gode svar. Takker for alle innlegg!

Eg har på ingen måte noke interesse av å utgi meg for noke eg ikkje er gjennom ei bokhylle. Men når eg går innom ein bruktbutikk, og finner ein klassiker av ei bok til 10 eller 20 kr, så tar eg den med. Kanskje eg leser den med tiden, kanskje ikkje.. Uansett så har eg hvertfall muligheten til å lese den, når det måtte passe meg.

I vår tid, med e-bøkenes inntog, og med færre midler til biblioteker, så frykter eg at om noken år, så er det ikkje berre å gå på eit bibliotek for å låne ei bok...

Derfor velger eg å kjøpe noken klassikere som kan stå bakerst i bokhyllene mine. Om ikkje eg får tid til å lese de, så kanskje etterkommere vil få glede av de.

Så defor vil eg ha ei variert bokhylle. Men uansett kor mange klassikere eg kjøper inn, så vil mesteparten av mi bokhylle bestå av MINE favorittbøker og forfattere.

Eg noterer meg ned de bokforslagene som er kommet, og jakter de ved neste runde i bruktbutikk. Takker for alle forslag!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"Saman er ein mindre aleine" av Anna Gavalda. Kjempe bra! Liker egentlig ikke nynorsk, men denne var så bra at jeg ikke tenkte over at det var nynorsk når jeg leste. En sånn bok man ikke vil legge fra seg. :) Stig Larson sine bøker er også en personlig favoritt. Veldig spennende! Når jeg ser i vår egen bokhylle så er det også her vi har samlet endel fotoalbum og sangbøker og gode gamle eventyr bøker for barn. og pondus bøkene (samling av tegneserier). Jeg sier ikke at alle bør ha dette og vet ikke helt om det var svar på spørsmålet. I Bokhylla har man kanskje samlet litt variert litteratur. Vi har noe fagbøker...og til og med en "hva skal barnet hete?" Dette ble et langt svar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man bør ha favorittbøkene sine! Og det kan jo være så mangt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg mener at en bør kjøpe/låne de bøkene en selv har lyst å lese uavhengig av andre sin oppfatning av en.

Samtidig så synes jeg jo det er viktig å utvide ens egen horisont litt ved å prøve ulike sjangre og å utfordre ens egen lesning.

Men jeg klarer ikke å se at det er noen konkrete bøker som BØR finnes i en bokelskers bokhylle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En ordbok.

Ser at flere foreslår Bibelen og lignende. Ikke i mitt hus.

Forøvrig bør hver og en ha i bokhyllene de bøkene de ønsker å ta vare på av forskjellige grunner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker å gå i bokhyllene til folk jeg er på besøk hos. Se hva de har lest, se hvordan de har organisert bøkene... Og jeg gjør meg opp en mening om folk, basert på hva de leser. (Som mange sikkert gjør om meg, noe som gjør at jeg en periode nå helt bevisst har lagt opp "underholdningslitteratur" i boklistene mine)

Om noen som har klassikerne i bokhyllene sine ikke klarer å diskutere de samme klassikerne... Ny vurdering av personen, og plassert litt lenger ned på stigen.

Her skiller jeg kraftig mellom de som har "verdens klassikere 1-48" i hyllen (kan ha meldt seg inn i en klubb de aldri kom ut av igjen), og de som har enkeltbind fra de samme klassikerne.

Boksnobb? Jeg?? Absolutt ikke;) Men du er hva du leser, og i mange tilfeller er du også hva du påstår du har lest fordi du tror det høres bra ut.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det kommer helt an på hva du liker å lese. Kanskje har du vokst ifra noen av de du har lest? Når man leser en god del blir man lei av noen sorter bøker og man utvider horisonten for andre. Synes der bør være noen bøker man "strekker seg etter", men hvilke de er er det bare du som kan vite. Jeg f.eks. er mer en sakprosa leser, men har lest litt av hvert - hehe mest krim i det siste. I mine hyller er der alt av hvert nesten (ingen om fiske eller sport da). Oppslagsverk er alltid greit å ha for hånden. Når jeg har kommet meg utav den raptusen jeg er inni akkurat nå - bøker lånt på biblioteket og får ordnet opp i hyllene mine er der mange jeg ikke har lest. Kjenner jeg er igjen lysten på å lese filosofi igjen, samt fagbøker. Men det er meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette blir selvfølgelig bare en anbefaling, og den sjansen benytter jeg meg av! Jeg ville valgt noe ulik litteratur, for å få ulike impulser. Av den grunn ville jeg sagt: Den hemmelige hagen, Halvbroren, søstrene bloeyn, Stig Larson bøkene eller Jo Nesbø og den skitne Havana triologien. :) ha! Det var litt av noen anbefalinger! I hvert fall ulike bøker!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boksmak varierer så mitt svar på dette spørsmålet blir ukke automatisk de bøkene jeg har likt best. Derimot er det noen bøker som alle bør lese som en del av den allmenne utdannelsen; Bøker som det finnes bøttevis av referanser til i andre bøker, filmer og samfunnet forøvrig. Den første som slår meg er 1984 av Orwell. Det er greit å ha fått med seg at uttrykket "Storebror ser deg" ikke stammer fra et realityshow fra tidlig 2000 tallet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

På et vis enig, men samtidig ikke. Om man følger med nok får man med seg veldig mye 'allmenn utdannelse' uten å ha lest en eneste bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ops, jeg ser at du har svart det samme som jeg sa...hadde ikke lest denne først, så jeg gjentok egentlig samme poeng :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På den annen side - jo mer man leser desto større ordforråd får man. Det vil alltid svinge i ord som er in og som er brukt av bl.a. Statsminster, statsråd, stortingsfolk og andre fra andre forum. Ordbok, leksika er greit å ha i hyllen (det er ikke alltid det passer å lete på nettet).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, morsomt, Farfalle :) Men samtidig vet jeg hvor mange sitater stammer fra uten å ha lest bøkene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint å pugge sitater hvis man ønsker å score poeng i Trivial Pursuit:) Men ligger det egentlig noe verdi i å vite at uttrykket stammer fra boken 1984 hvis man ikke samtidig vet hva som ligger bak? Det er først hvis man leser boken at man kan trekke paralleller til diskusjoner om datalagringsdirektivet og andre spørsmål om grensene for den enkeltes privatliv. Nå mener selvfølgelig ikke jeg at man må ha lest 1984 for å delta i slike diskusjoner. Men det kan være med på å gi litt mer ballast. Og så opplever jeg ofte at debatter blir mer interessante dersom jeg forstår referansene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men man trenger jo ikke lese boka for å vite hva som ligger bak? Fortellinger/bøker som Odysseen, Don Quijote, Bibelen, Prosessen (Kafka), henvises det ofte til, og selv om jeg ikke har lest noen av dem, vet jeg jo nok om historien til å vite hva det siktes til (som regel).

Selvsagt går noen referanser meg hus forbi, men noen forstår jeg altså selv om jeg ikke har lest bøkene....rett og slett fordi de er så ofte henvist til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sant. Og noen referanser er jo nærmest selvforklarende. Men, når du nevner Don Quiljote; Jeg er faktisk litt usikker på hva som menes med uttrykket "Å kjempe med vindmøller". Og det tror jeg mange andre også er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har aldri forsøkt å lese boka engang, men jeg vet at Don Quijote var en ridder som på eselet Rosinante red rundt og kjempet mot vindmøller. Han var blitt litt "smårar" og trodde at vindmøllene var drager, var det visst. Hans væpner het Sancho Pancha (litt usikker på stavemåten), og selv om han visste at ridderen var sprø, støttet han trofast sin herre.

Uttrykket "å kjempe mot vindmøller" betyr å kjempe mot en innbilt fiende, eller kanskje i moderne bruk å henge seg opp i ikke-eksisterende problemer, bruke uforholdsmessig mye energi på å kjempe mot noe som i beste fall er misforstått...noe sånt.

Nå er jeg spent på hva "Don Quijote"-lesere har å si til denne tolkningen! Min kjennskap til boka stammer fra det jeg har lest av referanser andre steder. Blant annet en historie fra Donald pocket...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe. Lenge leve Donald Pocket:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er ganske stolt over å hal fullført Don Quijote no i år,faktisk! Eg tolkar uttrykket "Å kjempe mot vindmøller" som ein håplaus kamp, ein kamp mot ein innbilt fiende, eller ein "fiende" som du er dømt til å tape for.

Don Quijote har vore og er ei viktig bok for svært mykje litteratur som har kome i ettertid. I svært mange bøker kan ein finne sitat eller uttrykk som refererer til denne boka. På nettsida her inne er det nokre som kan ganske mykje om den "håplause" Don Quijote.

Eg er glad eg har denne boka i hylla no, og eg låner den heller ikkje ut - den er nemlIg full av lappar og avmerkingar. Den kan absolutt vere ei bok som har verdi i eikvar bokhylle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kunne skrevet akkurat samme innlegg selv. Hva ditt motiv er vet jeg ikke, men jeg vet ihvertfall at jeg ikke kjøper klassikere for å gi meg ut for noe jeg ikke er :) Jeg kom over en fin samling Dickens for noen år siden til 10 kroner boka og slo til! Kanskje får jeg tid til å lese de en gang, kanskje får barna mine eller andre jeg kjenner glede av de. Slik tenker jeg:) På samme vis står Krig og Fred her av Tolstoj, foreløpig ulest den også. Å kjøpe kvalitetslitteratur til en boksamling synes jeg ikke er merkelig i det hele tatt. Hva som hører med i en slik samling vet jeg likevel ikke, det kommer så anpå egne preferanser. Et sted å starte er for eksempel i Bokklubbserien, århundrets bibliotek? Lykke til med samlingen:)!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Før ville jeg tenkt leksikon, atlas og rettskrivningsordbok, men nå er jo det meste tilgjengelig på nettet. Skjønt et godt atlas kan ikke erstattes med nettet...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror jeg forstår spørsmålstillingen, og var vel altfor mye opptatt av hva som syntes i bokhyllene mine en gang i tiden. Men det var da.

I dag har jeg gjemt bort bøkene i et kott, hvor jeg sitter nå, og innser at jeg forsøkte å fremstille meg selv som en mer kulturell og belest person enn jeg i virkeligheten var. I dag ser jeg det som viktigere å lese disse bøkene, enn å vise de frem.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Er så enig. Det var en tid med politisk korrekte bøker, kvinnekamp og kjempetragiske hendelser mellom to permer.

Gamle klassikere er jo noe alle eier mer eller mindre og kan være en historiereiese for neste generasjon også. Men ingen er jo like og derfor er det vel vanskelig å skulle si at alle klassikere passer for alle, men de kommer jo også i mange ulike varianter. :O)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg syns du har fått ganske klar(e) tilbakmelding(er) allerede, som jeg er helt enig i. Bøker som hører hjemme i enhver bokhylle, uansett hvem hylla tilhører, finnes ikke.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ingen.

Enhver bør velge bøker ut fra egen interesse og smak.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg synes selvfølgelig at man bør fylle bokhyllene sine med ting som faktisk frister, men om jeg skulle lage en slags perfekt boksamling, ville den vært full av kanonisert litteratur.

Noe av det jeg ville inkludert:

  • Bibelen
  • Koranen
  • Gilgamesj
  • Homer - Odyseen og Iliaden
  • Vergil - Aeneiden
  • Ovid - Metamorfoser
  • Hesiod - Theogonien
  • Sofokles - Kong Oidipus
  • Aiskylos - Orestien
  • Evripides - Medea
  • Voluspå
  • Njåls saga
  • Snorre - Heimskringla
  • Beowulf
  • Sir Gawain and the Green Knight
  • Thomas Malory - Le Morte d'Arthur
  • Rolandskvadet
  • Nibelungenlied
  • Dante Alighieri - Den guddommelige komedie
  • Miguel de Cervantes Saavedra - Don Quijote
  • John Milton - Paradise Lost
  • Geoffrey Chaucer - The Canterbury Tales
  • Diverse Shakespeare (Hamlet, Romeo and Juliet, Macbeth, Julius Caesar m.fl.)
  • Johann Wolfgang von Goethe - Faust
  • Diverse Ibsen (Et dukkehjem, Vildanden, Gengangere)
  • Voltaire - Candide
  • Jane Austen - Pride and Prejudice
  • Charlotte Brontë - Jane Eyre
  • Emily Brontë - Wuthering Heights
  • Lev Tolstoj - Krig og fred
  • Fjodor Dostojevskij - Forbrytelse og straff
  • Gustave Flaubert - Madame Bovary
  • Marcel Proust - På sporet av den tapte tid
  • Charles Dickens - Great Expectations
  • Oscar Wilde - The Picture of Dorian Gray
  • Mary Shelley - Frankenstein; or, The Modern Prometheus
  • Bram Stoker - Dracula
  • Robert Louis Stevenson - Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
  • George Orwell - 1984 og Animal Farm
  • Joseph Conrad - Heart of Darkness
  • Thomas Mann - Døden i Venedig
  • Albert Camus - Den fremmede
  • Franz Kafka - Prosessen
  • Vladimir Nabokov - Lolita
  • Herman Melville - Moby-Dick
  • F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby
  • William Faulkner - As I Lay Dying
  • Ernest Hemingway - The Old Man and the Sea
  • John Steinbeck - Of Mice and Men
  • J. D. Salinger - The Catcher in the Rye
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takker for mange forslag her! Noterer de ned, i håp om å komme over noken av de.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De du vil ha i bokhyllen din, bør være i bokhyllen din!

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Helt enig!!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
  1. Du burde absolut lese "Drep ikke en sangfugl". En av de aller beste, etter min mening.

  2. Skjønner ikke vitsen med å ha bøker i en bokhylle som ikke skal leses/er lest. Bøkene i min hylle har jeg et forhold, noen er jeg mer glad i enn andre, alle er ikke lest, men jeg har forhåpentlig mange år igjen å leve/lese.

  3. Klassikerne finnes på alle bibliotek, de må på ingen måte bo hos meg.

  4. Hvor i all verden skulle jeg gjøre av alle bøkene som burde være i en bokhylle i et møblert hjem? Jeg har problemer med å finne plass til de jeg har lest/skal lese.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg mener bøker som blir lest skal stå i hylla. Jeg har bøker jeg leser i om igjen framme. Alt annet havner i esker, eller på loppis . Ellers har jeg Bibelen, Koranen, og ei salmebok;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min mening er at de eneste bøkene som bør være i en bokhylle er de som skal leses eller som er lest, ev. arvebøker. Hvorfor kjøpe bøker du ikke har lyst eller har planer om å lese, bare for å ha de i bokhylla?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg kjøper aldri bøker jeg ikke har planer om å lese, men jeg skjønner absolutt hva Kjell Magne mener! Jeg mener, hvem kan vel unngå å bli fristet av de utrolig lekre klassikerne i et antikvariat?

Vet det høres rart ut, men man trenger faktisk ikke lese en bok for å nyte den.. Jeg elsker lukten og følelsen av gamle bøker! Det er noe helt eget ved klassikere, de er en del av historien og får meg nesten til å føle at jeg holder noe hellig i hånda... En bok som har levd mange, mange flere år enn meg og som har fått sin helt egen sjel. Jeg kan nesten sikkert si at jeg aldri kommer til å lese Odysseen, men bare å tenke på et sånt mesterverk gir meg skikkelig gåsehud.

Så selvom jeg ikke faktisk kjøper dem, føler jeg likevel at de hører hjemme hos meg og ikke bare på biblioteket. Ikke for å vises frem for andre, men for følelsen av å være omgitt av udødelige, levende ord som har overlevd og vært elsket i generasjoner:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det synes jeg var en utrolig fin begrunnelse! Min filosofi er nok farget av dårlig plass, så her er det kun bøker jeg har lest og likt eller har lyst å lese som får dyrebar plass i bokhylla. Jeg kjøper alt for mange bøker så hvem vet om jeg noen gang kommer gjennom alle, sånn sett er det vel ikke helt ulikt. Er ikke spesielt fan av å ha bøker man ikke vil lese, men sånn som du fremstiller det så skjønner jeg det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De to første jeg kommer på, er Bibelen, og Tarjej Vesaas´Fuglane. Dostojevsky også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker for forslagene. De er notert! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KPiippokattaKarin BergHilde VrangsagenTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlagingStig TKirsten LundTove Obrestad WøienLailaBjørg Marit TinholtEvaMarianneNJulie StensethMorten MüllerHeidi HoltanHelena EHenrik  Holtvedt AndersenTonje-Elisabeth StørkersenHilde H HelsethBerretMariaHåvard EngeFarfalleCathrine PedersenDemeterEivind  VaksvikLars Johann MiljealpakkaRune U. FurbergEster SEllen E. MartolTone Maria JonassenGodemineToveCarolineBjørg L.Tone NorenbergIvar Sand