Dette er den andre av Max Mauser/Jonas Lies berømte krimbøker fra 30-tallet som kommer i nyutgivelse. Og jeg likte denne vel så godt som fjorårets Nattens til fandens gebursdag. Mens det var en mer klassisk ”hvem har gjort det”-historie, er Rittet fra Olesko vanskeligere å plassere i noen konkret sjanger, hvilket oppleves som et pluss.

Det er ikke til å unngå at man som leser har med seg viten om hvem forfatteren ble noen få år senere, men jeg synes ikke uheldige holdninger skinner igjennom i boka i merkbar grad.

Boka har to handlingplan. Nåtid er 1935, mens bakteppet er å finne i noe som skjedde i forbindelse med tilbaketrekking etter første verdenskrig. Rittet fra Olesko – som er en by vest i Ukraina – skjedde i november 1918, og det er hendelsene fra den gang som innhenter aktørene nå 17 år senere.

Når man leser krim, vil man jo som regel danne seg en teori om hvordan ting henger sammen. Som regel slår det feil, men denne gangen hadde jeg for det meste rett, uten at det betyr at løsningen ligger klart i dagen.

Å lese denne boka bør være en del av utdannelsen for pasjonerte norske krimentusiaster.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergKjerstiHilde Merete GjessingEster STorLailaAmanda ALilleviFrisk NordvestAnn-Kristin RobstadJMerethe SolstadMorten MüllerEllen E. MartolsiljehusmorGro-Anita RoenKirsten LundAnne-Stine Ruud HusevågBenedikteAstrid Terese Bjorland SkjeggerudIngunnBerit RIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenThomas KihlmanTor-Arne JensenAnniken LOle Jacob OddenesHarald KAnette SRavnStig TMalinn HjortlandAud- HelenHeidi BTheaTuridmajaBente L.RufsetufsamgeTor Arne Myklebust