Fant dette på nettet vedrørende lavkarbo. Lurte på om jeg skulle nevne det her på nettet eller ei. Men jeg fant ut at jeg ikke kunne sitte på info, for det kunne være noen som hadde bruk for den. Får bare si som noen har sagt før meg - "ta med deg det du trenger og la resten være". Helsen er ikke noe man kimser med.
Viser 57 svar.
Lurer på en ting (som ikke har noe med dette å gjøre i det hele tatt, men det gjelder å lage linker til andre sider i tekster som man skriver. Jeg får til å lage linker ved å kopiere adressen og så lime den inn i en tekst, men hvordan får jeg forandret navnet på den?? Slik du har gjort her med "lavkarbo" og "syre-base-balansen". Prøvde akkurat no å lage en link til bokelskere i en epost som jeg sendte til meg selv, men fikk ikke til å endre navnet på linken....
Du setter inn teksten som skal vises innenfor disse klammene [ ] deretter nettadressen innenfor ( ) - uten mellomrom.
Tusen takk:)
Tillater meg til å henvise til syre-base-balansen på nettet for å få info om hva som ligger bak dette begrepet. Som sagt så har jeg ikke vært borti lavkarbo og ikke jeg satt meg ned og lest noen bok om dette heller. Men den siden jeg henviser til mener jeg har viktig info, om man vil gjøre noe mer utav det - ja det blir hver og en sin avregning.
Vet ikke helt om jeg synes dette er stedet å diskutere kosthold, men.
http://www.kostdoktorn.se/dagens-ateruppvarmda-lchf-larm/
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026?tab=responses Enkelt sagt: "The conclusions of the paper are not supported by the data."
Kanskje ikke, men i nesten hvert bibliotek her på nettet inneholder også kostbøker/kokebøker - som også er bøker. Da må en slik diskusjon måtte gå an av og til når info går direkte på helse. Diskusjonsforumet "om litt av hvert" må man kunne få lufte sine ventiler vedrørende lavkarbo også for det gi ganske så store utfall til det verre for de fleste. For noen vil den passe helt perfekt.
Det finnes vel bøker om nesten alt. Jeg finner det ikke naturlig av den grunn å ta opp hvilket som helst emne som VG har laget en sensasjonsartikkel av basert på skikkelig dårlige undersøkelser.
"Om litt av hvert" tolker jeg under hovedoverskriften bokelskere, altså ting som har med bøker og bokelsekere å gjøre som ikke passer inn i de andre to kategoriene. Men det er klart det ikke er noen skarpe grenser her, og jeg er ikke først og fremst ute etter å begrense folk.
VG refererer denne artikkelen til tidsskriftet British Medical Journal.
BMJ er et britisk videnskabeligt tidsskrift om lægevidenskab, der er blandt de mest indflydelsesrige akademiske peer-review-tidsskrifter i verden.
Hans-Olov Adami, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska Institutet - er høyt utdannet og vet hva han snakker skulle jeg tro når han sier:
De som spiste mest kjøtt hadde mellom 50 og 100 prosent større risiko for å bli rammet, sammenlignet med dem som spiste minst.
VG har basert artikkelen på seriøse kilder. Valg av utformingen er i VG stil, men den rekker lengre og på kortere tid ut til befolkningen i Norge.
Så her kan man si at fagfolk vet hva de snakker om og ikke tror de vet.
Som du kanskje ser, så linket jeg nettopp til BMJ - til responsen som har kommet på artikkelen, som er masse kritikk, bl.a. om hvorfor de ikke kan konkludere som de gjør basert på dataene.
Jeg orker virkelig ikke å gå inn på alle manglene ved denne undersøkelsen ut over det at jeg har linket til to websider som sier noe om det.
Tror vi er nokså mange som har bøker også om mat og kosthold, Kirsten. Alt er lektyre.. Syns tråden var helt grei, jeg;-D
Takk. Det var det informative som jeg fant var viktig for oss alle. Denne linken jeg henviste til visste jeg ingenting om før jeg ble gjort oppmerksom den i et helt annet forum enn her på nettet. Når jeg ikke visste om denne info så tenkte jeg at mange andre heller ikke hadde fått den med seg. Det er greit med det man vet, for det kan man gjøre noe med.
Og det man tror man vet, men ikke stemmer, kan føre en på ville veier.
Og derfor skal man slutte å snakke om det? ... den var ny.
Det har jeg ikke sagt, og ikke ment heller. Men det kan være greit å være litt kildekritisk før man konkluderer.
Tror absolutt lavkarbo kan ha noe for seg, da mener jeg lavkarbo og ikke ingen-karbo. Det er stor forskjell på de ulike karb-kostholdene, i de mest ekstreme bytter du ut alt som innholder karber og spiser haugevis av fett (Low Carb/High Fat) regner med at det er den artikkelen omtaler. Andre (og mer fornuftige) bytter ut tomme karbohydrater som hvitt mel, ris, pasta og sukker med mer næringsrike alternativer.
At friske mennesker skal kutte alt av karbohydrater synes jeg virker veldig ekstremt, men noen pasientgrupper som de med diabetes anbefales faktisk å spise en moderat lavkarbodiett.
Siden jeg skal ha veldig begrenset med sukker og har glutenintoleranse har jeg vært å snust på lavkarbo, men for meg blir det for ekstremt. I tillegg bruker de veldig mye egg, noe jeg også er allergisk for.
Jeg er mager som en strektegning og "teller kalorier" for å få nok av dem... Så jeg holder meg laaangt unna lavkarbo. Får holde at jeg drikker te, kaffe, røyker (skal slutte, forresten, nå i sommer) og liker alkohol... Leste denne artikkelen i papir-VG på fredag.
Har enkelte bøker om kosthold etter min oldemor, som gikk på slankern først på sine gamle dager (hennes filosofi var litt av alt og ikke for mye av noenting) og syns det er interessant å se hvordan matmotene endrer seg, noe av det basert på fornuftig og vidsynt forskning og noe ikke.
Har vært veldig aktiv tidligere, og syns det er på tide å sette i gang igjen en kropp med dårlig kondis (sitter for mye på røven, rett og slett). Er det noen som har tips til bøker med vett i når det gjelder sunt kosthold?? Jeg kan endel etter å ha vært idrettsaktiv, men for mye kunnskap går vel ikke an å få?? NB!! Det MÅ være noe annet enn disse sneversynte "moteblaffene"!!
Jeg har lest meg til at dersom man vil slutt å røyke så spis mye grønnsaker som er basisk. (Det medvirker til at nikotinet ikke forsvinner så fort ut av kroppen, ergo så får man lite sug etter sigaretter). Da jeg var ung var jeg veldig tynn og prøvde alle mulige måter å legge på meg, men nei (var aktiv som ung). Det jeg gjør når jeg lager salat - blander olivenolje og italiensk eddik + litt salt og pepper (kanskje litt dæsj kajennepepper og litt sånt) dette fremmer søtsmaken i grønnsakene - synes jeg da.
hehe kokebøker før WWII var ikke slankemat - da var det om å gjøre å være fyldig.
Men det å spise seg opp i vekt, er ikke jeg den rette personen å spørre. Sitter man på "ræven" så forbruker man ikke så mye kaloriene - "så de blir satt på bok" hehe. Men det er jo ikke sunt heller.
Kanskje verdt å nevne at min mormor, som hadde en noe buttere framtoning enn min oldemor, mamma og meg, sverget til Grethe Roede for å holde vekta - og gåturer - men der syns jeg det er for mye kutting i de naturlige råvarene. Men en BMI på 17,7 SKAL jeg ikke gå over til lettprodukter istedet for de varene som jeg mener er riktige... Men jeg skulle gjerne lest hva forskere/ kostholdseksperter mener. Irriterer meg at alt handler om å TAPE vekt... Trenger ikke det! Bedre livsstil skader ingen, men er absolutt ikke interessert i å bli "diettfrik"... Hvor ble det av mangfoldet??
Matlære fra 30-årene har mye av dette med å ta vare på fettet og slikt... Ganske en annen lesning enn nå, hehe.
Røykeslutt handler om å ha vilje eller ikke, og forrige gang jeg sluttet (da jeg fikk vite at jeg var gravid), var det ikke vanskelig i det hele tatt. Derfor er jeg ikke så opptatt av å redusere suget. Etter to uker er uansett det fysiske av det borte, da er det kun et psykisk behov tilbake, som hygge, avstressing, o.l. Kunsten er å ikke gi etter.
Når det gjelder mat er jeg ikke spesielt glad i grønnsaker, men rotgrønnsaker er ypperlige for å få en ellers tung middag med god hjemmelaget saus til å gå rolig og stillferdig gjennom fordøyelsen.. Hvis den brune sausen er kunstig brunet, blir magen bråkete.. Har vokst opp i en familie med mange jegere, så for meg er det en selvfølge å rense vekk sener og fett fra kjøtt, slik at det bare er tilbake den renskårne svinefileten, f.eks. Man kan se på kjøttet om grisen har mosjonert eller stått innestengt.. Glad i fisk og kylling da! Ingen av de beste vennene mine er særlig opptatt av kosthold, så jeg kan ikke glemme noe jeg har laget til dem en gang - bakt laks med gratinerte poteter. Vi var mange, for noen hadde veltet en pall med laks... Sjåfører, vettu... Ikke kjempekjempesunt siden jeg unnet oss ordentlig fløte, men alle tok minst to store fiskestykker hver og smitt og smule ble borte.. Noe jeg valgte å ta som et kompliment. Potetene var halvblandet med epler... Smaker søtt og friskt, samtidig som chilipepper tar fram smaken i fisken!
Å plante ræva for mye er det største sviket jeg gjør mot meg selv, foruten av Aspergern gjør at jeg glemmer å spise...!!
Så forsettet mitt med røykeslutt er ganske enkelt at hvis jeg blir for lysten på en sigarett, skal jeg ta en skive grovbrød med makrell i tomat i stedet...
Når man slutter å røyke vil vekten gå litt opp for kroppen tar til seg mer næring. Det finnes som du sier fetere fiskeslag. Men må ærlig innrømme at jeg aldri har tellet kalorier eller gått på noen form for diett. Jeg ville ha gått til en ernæringsfysiolog for å få råd, det er faktisk en investering i egen helse. Høres ut som du er dyktig på kjøkkenet
Kuren for vektøkning skal snart bli til en vektomfordeling - muskler veier mer enn fett. Sykkel og kamera!! Eneste kostnaden (i tillegg til en nyinnkjøpt sykkel som varer mange år) blir å fremkalle bilder haha
Saken er den at jeg har mer lyst til å høre hva FLERE ernæringsfolk sier... For å unngå sneversyn. Jo fetere fisk, jo mer omega 3 og 6, vitaminer etc.
Hørtes søren meg ikke dumt ut med kajennepepper i salaten heller...
Lavkarbo fungerte for meg, gikk ned 14 kilo på 4mnd. Og ble mye friskere invendig. Hadde fortsatt jeg hadde det ikke vært for at det ble litt dyrt for lommeboka. Men når det er sagt fulgte jeg ingen av de "nyere" lavkarboguruene. Jeg begynte på dette før det var veldig kjent, og han jeg fulgte(en svenske ved navn Sten Sture Skaldemann) kalte det ikke lavkarbo engang, men det var i bunn og grunn det samme. Hans bok GI-null! er egentlig en super bok. Men dietter er å blir dietter, de kan være risikable og en diett som fungerer for noen fungerer ikke for andre.
Jeg skiller mellom diett og livsstil. Lavkarbo kan nok fint fungere som en diett i en begrenset periode for å gå ned i vekt. Men som en langvarig livsstil er det direkte helsefarlig.
I forrige uke ble det via Dagbladet advart om at livslang lavkarbolivsstil kan øke risikoen for hjerneslag. Hvorvidt kildene til dette oppslaget er pålitelige, er en annen sak. Uansett tror jeg selv mest på et variert kosthold.
Her er jeg enig. Dietter har en tendens til bli jo-jo slanking som fører til at man legger på seg de kiloen man tok av pluss flere kilo - når man avslutter dietten.
Poenget er at dietter er til for å oppnå en endring og ikke bør være varig (med mindre en eller annen sykdom gjør det nødvendig), mens mat er og blir en del av et balansert kosthold.. Hvilken mat, er det store spørsmålet, som de lærde (og veldig mange ulærde) strides om. Bra det virket for deg!
Å være fornøyd er det store målet. Leser du noe nå for å holde deg der du vil være?
Ordet "diett" er interessant nok i seg selv - Diett er normativ oppskrift, til forskjell fra kosthold, som er en deskriptiv beskrivelse er hva tante Wiki sier. Mer folkelig kan vi vel si at diett er å sette kostholdet i system.
Nei, leser ingenting for å opprettholde vekten nå, falt bare ut igjen. Det er litt over et år siden jeg fulgte denne dietten. Kunne ha opprettholdt det med litt sterkere vilje. Boken har et eget program for å sakte komme tilbake til hverdagen.
Jeg tror mer på å bruke tid;D
Jeg sitter her og diskuterer med meg selv om jeg er enig i påstanden "dietter bør ikke være varig"...
Og konkluderer med at jeg ikke er helt uenig.
Problemet er at de fleste tror at de kan "ta en diett" for å gå ned (eller opp) noen kilo, og så gå tilbake til sitt "vanlige", og DET blir feil.
En "normalisering" av kostholdet etter en tid kan være greit, men man er naiv når man som jeg tror man kan gå tilbake til å spise mye sjokolade bare man har kvittet seg med noen kilo;)
Så sant, så sant!
Hehe, ser den. Diett er for å kvitte seg med det overflødige (både på kroppen og i godteskapet), og for mye av noe, det være seg sjokolade eller salat, ser jeg ikke på som en normalisering. Da jeg trente som hardest, spiste jeg en del fet mat (animalsk fett), for jeg trengte det rett og slett til forbrenning. Det er også en diett... Og nei, den var ikke varig, men for å kompensere for forbruket i mindre mengde enn om jeg hadde spist mer... salat? hehe 250 g smør = 17 kg salat om man kun ser på kaloriene og velger å se bort fra at begge deler er jo usannsynlig ensidig. Ofte vil en omfordeling og reduksjon av usunt og økning av sunt være bedre enn å fjerne kalorier i seg selv. Det vil jeg nesten påstå er en omlegging av kosthold, ikke diett. Skal si meg enig i at du er inne på noe der, ja...
14 kg på 4 mnd er veldig mye.
Jeg testet dietten helt i begynnelsen da det begynte å ta av, har også lest Hexeberg sin "Frisk med lavkarbo". I følge henne skal jo den kurere crohns, noe jeg har. Vel... Det endte med tre uker med forstoppelse hvor legene til slutt vurderte å åpne meg opp for å unngå at tarmen skulle sprekke, ekstrem kvalme og null energi. Etter det har jeg vært ekstremt skeptisk. Også med tanke på at kolesterolet mitt gikk rett i været. Så jeg er ikke overrasket over denne forskningen eller andre som viser det samme. Heller mer at det er det jeg har sagt hele tida. Ingen har godt av å leve på hvitt mel og sukker, men det er langt derfra til ingenting. Så alt med måte.
Fikk nettopp høre fra noen jeg kjenner som har brukt lavkarbo-dietten. Ifølge henne så har hun begynt å verke i flere ledd, sannsynlig pga for lite basisk mat i dietten.
Jeg fikk nylig beskjed av en spesialist om å spise mer basisk, for å dempe muskel og ledd smerter. Det har virket for meg.
Det kan jeg godt tenke meg. Lærte på Tonsåsen at det syreoverskuddet leveren ikke klarer å ordne opp i lagres i muskulaturen.
Det er riktig. Jeg bruker jevnlig base te, en te med urter som nøytraliserer sure stoffskifteprodukter. Inneholder bl.a løvetannblad.
Hva slags te er dette? Lager du den selv eller er det mulig å få kjøpt?
Den heter Helios base te. Er økologisk og inneholder fennikelfrø, løvetannblad og jordbærblad. Skal ha god effekt ved nyre og leverplager og fordøyelsesbesvær. Jeg kjøpte en i en helsekostforretning for noen måneder siden.
Tror også man kan drysse litt i salaten også. For ingrediensene er alle spiselige.
Takk, skal se om jeg finner noe lignende på nett.
Det er en te man får kjøpt på helsekostforretning. Kjøpte den hos Helios før. Eksisterer forresten Helios fremdeles?
Ja, Helios eksisterer men de har ikke nettbutikk ennå. Får se om jeg finner noe lignende hos nettbutikken min, iHerb.com
Takk. Der minnet du meg på base-teen. Har selv brukt den fra tid til annen. Ved inntak av noe bitre matvarer i salaten (f.eks. løk, Ruccula osv.) hjelper og styrker leveren.
Enig i alt med måte. Jeg ser at for mye pasta etc er usunt, og jeg spiser også svært lite av det grunnet mye diabetes i familien - og vil ikke ha det selv. Men jeg nekter å kutte ut brød, jeg vil da ha fordøyelsen min i orden. Og satser på god variasjon.
Selv er jeg et brødmenneske og ingenting får meg til å kutte ut det. hehe det hele kommer an på hva man har på skiven. Eller om man har pålegg med brød på eller omvendt.
Sagt det lenge jeg, at vi om flere år kommer til å være generasjonen "hjerte-syke" om noen år, men det har jo vært såå sunt med ketolyse og lavkarbo. Alt med måte sier jeg bare, og takke meg heller til aktivitet og variert kosthold, det funker det og.
Overrasker meg egentlig ikke. Et sundt og variert kosthold er nok det beste.
Et vanlig norsk kosthold er det beste utgangspunkt.
Kan ikke bli mer enig i ditt utsagn.
Lavkarbobøker kommer ikke inn i mitt hus i hvert fall. Men det er greit at folk ble litt mer beviste sitt inntak av karbohydrater. Men å dra den for langt, er ikke bra. Ingen ting er bra da.
Enig. Selv er jeg interessert i ernæring, men har vært skeptisk til denne lavkarbo-bølgen fra starten av. Kjøpte på salg LCHF, den skandinaviske lavkarbosuksessen av Annika Dahlqvist for få litt mer kjennskap, men så langt har jeg lest andre bøker. Jeg mener at man skal ikke bare tro - man skal vite også. Tenkte nok at der ville komme et etterspill etter en slik bølge. Man skal tenke etter hva man putter i munnen.
'Man skal ikke bare tro - man skal vite'.
Ja, ikke sant?
Poenget er vel det at ingen vet. Lavkarbo fungerer for noen, og ikke for andre - akkurat som vanlig norskt kosthold fungerer for noen og ikke for andre. Sånn er det bare - lev med det.
Det finnes mange bøker både for og mot lavkarbo "dietten", langtidsvirkninger, historie, alternativer osv, for de som vil lære litt. Som ved alt annet som har med all faktalitteratur å gjøre gjelder det å være skeptisk til kildene.
Det at denne 'artikkelen' stod i VG gjør meg skeptisk på grunnlag av det alene, men selve 'artikkelen' er LATTERLIG og typisk tabloid.
Folkens - ikke gå til VG for kostholdsråd - vær så snill.
For de aller fleste tror jeg at lavkarbo ikke passer, men for noen passer den helt fint. Slikt vil det alltid være. En avis kan ikke annet enn å informere om faktumet om hva som kan skje ved å bruke en diett som egentlig ikke passer. Å hive seg på en populærbølge innen dietter, kan få store følger som avisen viser til. Derfor valgte jeg å henvise til den her på nettet. Ikke alle leser VG eller Dagblad hver dag - kanskje kun lørdagsutgaven. Informasjon fra en avis rekker lengre enn andre forum og på kortere tid.
Vet du hva - jeg skrev et svar nå som egentlig ble bare feil. Men det jeg ville si mest, som ikke var feil, var at jeg synes det var bra av deg å dele. Kosthold og ernæring er spennende. :)