Er på jakt etter bøker som omhandler sørstatene. Ønsker å lese om rasisme, plantasjearbeiderne, kkk, osv. Likte Barnepiken svært godt da den skildret godt hvordan forskjellene mellom svarte og hvite utspilte seg. Er det noen som har noen anbefalinger. Er ikke ute etter noen spesiel sjanger, kan like gjerne være krim som romanse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 55 svar.

Jeg likte ikke så godt Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd. Syntes rett og slett at den ble litt kjedelig. Bursdagsgaven av samme forfatter syntes jeg imidlertid var VELDIG bra. Anbefales på det varmeste.

Akkurat nå hører jeg Gule krokus om våren av Laila Ibrahim. Jeg har ca 2 timer igjen av boken og man er nå kommet til 1858, altså tiden like før den amerikanske borgerkrigen. Også denne vil nok være et godt valg i forhold til hva du er på jakt etter. Jeg liker den i hvert fall veldig godt og det er litt vemodig at jeg nå bare har litt igjen av den...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd, Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og Helbredelsen av Jonathan Odel. Holder det nå?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

tom saywer av Twain

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huckleberry Finn av Mark Twain

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Onkel Toms Hytte kanskje? Bøkene fra tv serien Nord og Sør og fortsettelsen Krig og Fred.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Røtter av Alex Haley...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg løfter denne tråden ved å anbefale Nobelprisvinneren William Faulkner. Jeg har riktignok bare lest en liten novellesamling av ham, "En rose til Emily", men den var utrolig bra. Den viser et sørstatene fra en avromantiserende vinkel, men i et språk som får en til å føle at man er der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg releser for tiden "The Keepers of the House", av Shirley Ann Grau. En ekte sørstatsroman som spenner over 7 generasjoner med familien Howland i Alabama. Gjennom årene ser man hvordan normer og verdier sakte endres, og at rasisme og dobbeltmoral er en del av hverdagen.
Romanen kom ut i 1964, og i 1965 vant den The Pultizer Prize.
Boken ble oversatt av Torborg Nedreaas i 1966, og på norsk heter den "Husets voktere."
For min del er "The Keepers of the House", blant de beste episke bøkene om livet i Sørstatene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Mississippi" av Hilary Jordan. Ble utgitt i 2009, på norsk i 2012. Har akkurat lest den og jeg tror det er den type litteratur du søker. Lettlest, sterk og fasinerende. Her får du plantasjeliv og rasisme i fullt monn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du kunne tenke deg å bevege deg geografisk til Søm Afrika i stedet kan jeg anbefale Vannære av J. M. Coetzee.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Støttar meg fullt og heilt på denne. Eit meir djuptgripande møte med raseproblematikk skal ein leite lenge etter i littereaturen. Les den på engelsk som "Disgrace". Eit sylskarpt språk og ei suggerande forteljing. Førebu deg på ei smertsam og ærleg reise i ein verden kor det er fråver av velvære.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tatt av vinden av Margaret Michell er klassikeren over alle fra Sørstatene! Den rommer alt - raseskilleproblematikken, krig og kjærlighet i alle dens fasiliteter.
Jeg støtter også sterkt Drep ikke en sangfugl av Harper Lee.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Forholdet mitt til disse to bøkene er ren kjærlighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis Lousiana er en av sørstatene, og det er den vel, bør James Lee Burke med på lista. Han er vel å regne som krim, men jeg liker ham fordi han beskriver den vanskelige balansen mellom den nye tiden og de gamle idealene. Alle personlighetene også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lousiana er definitivt sørstatene - og så vidt jeg skjønner et vanvittig fascinerende sted. Jeg har en drøm om å dra dit. Tøffe dialekter i den staten og, med en god blanding av fransk og afrikanske språk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, alt er stilig i Lousiana. Cajun-kulturen stammer visstnok fra franske emigranter (creole) som først dro til Canada, og så sørover. Det ble for stusslig oppe i nord, økonomisk, men Lousiana var vel verdt den lange reisen. Og selvfølgelig fra de mange afrikanske slavene, de ufrivillige emigrantene. New Iberia er byen hvor Dave Robicheaux og Clete Purcel har base, og den er verdt et besøk i seg selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du bør lese Flannery O'Connors noveller. Bedre litteratur finner du knapt. Ofte groteske historier, men med massevis av humor. De norske oversettelsene finner du samlet i "Dommens dag".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lagt til ønskelisten, takk skal du ha!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med The Adventures of Huckleberry Finn, en roman av Mark Twain, Den er fra 1884 og omhandler Huckleberry Finn og slaven Jim i tiden før Den amerikanske Borgerkrigen. Har ikke lest den selv ennå, men har lastet den ned og gleder meg til jeg kommer så langt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Litt om Mark Twain:

Samuel Langhorne Clemens alias Mark Twain (1835-1910) amerikansk forfatter, aller mest kjent for Tom Sawyer (1876) og Huckleberry Finn (1884).

Navnet «Mark Twain» stammer fra den tiden han jobbet som los på hjuldamperne på Mississippi-elven. "Mark twain" var et rop losene brukte når de loddet dybden, og det betydde at dybden var 2 favner (ca. 2,7m), og da var det trygt.

Det sies at Twain ikke var fornøyd med den fortjenesten han fikk av bøkene sine, og han slo seg sammen med mannen til sin niese og startet forlaget: "Charles L. Webster & Co i 1884. Men elleve år senere gikk de konkurs, og han tapte hele sin formue, i tillegg til at han ble sittende med en stor gjeld.

For å dekke inn gjelden, dro han ut på omfattede opplesningsturnéer, og skal visstnok ha greid å tilbakebetale alle kreditorene sine. Beundringsverdig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du bør glede deg, det er en liten perle av en bok! Hvis du liker den bør du også lese The Adventures of Tom Sawyer, jeg liker faktisk den enda bedre:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kommer egentlig før Huckleberry Finn, gjør den ikke? Får kanskje skyve den lenger fram i lesebunken da :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har begge bøkene samlet i en bok og der kommer Tom Sawyer først, men tror ikke det har så mye å si hvilken rekkefølge du leser i:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, de ligger nå hvertfall på padda begge to, så får jeg se hvem som fenger mest når jeg kommer dit.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke selv lest noe av Erskine Caldwell, men han var en sørstatsforfatter som brant for de vanskeligstilte, noe som gjenspeiler seg i forfatterskapet hans. Mange av bøkene hans har kommet ut på norsk, og bør være å finne hos antikvariater/brukbokselgere. Om du leser engelsk, er det nok mulig å finne nyutgivelser også. Du finner masse om han på engelsk wikipedia, litt lite foreløpig på norsk wikipedia.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

William Faulkner er jo en stor sørstatsforfatter. Jeg vil ikke akkurat kalle ham lettlest, men brilliant. Light in August pløyer dypt i raseproblematikken, men jeg likte As I Lay Dying en del bedre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Uncle Tom's Cabin av Harriet Beecher Stowe! En anti-slaveri roman fra midten av 1800-tallet:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er mange klassikere som omhandler dette temaet. Er du ute etter noe helt nytt, så kom det en bok for ikke så lenge siden som heter Tilbake til Tall Oaks av Kathleen Grissom. Har ikke fått lest den selv ennå, men den virker veldig interessant. Frihetens vinder av Lois Leveen er også ny av året. Romanen er basert på en sann historie og handler om en frigitt slave som ender opp som spion for nordstats-unionen.

Ellers er jo The Color Purple av Alice Walker virkelig noe å få med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da må du jo lese Røtter av Alex Haley. Det er Haleys delvis fiktive familiesaga, fra en av forfedrene Kunta Kinte ble kidnappet i Gambia og fraktet til USA. Haley skildrer så hver eneste generasjon til ham selv - og vi får et godt innblikk i slavetiden og de svartes situasjon utover 1900-tallet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gikk det ikke en TV-serie basert på boken?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, den finnes på dvd. Ganske ålreit så vidt jeg husker, men maaaange år siden jeg har sett den nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene til Gwen Bristow, spesielt plantasje-trilogien om flere generasjoner sterke kvinner. Om du ikke har noe imot å lese engelsk tror jeg de finnes i nye utgaver, men om du foretrekker norsk er det et prosjekt for antikvariat eller bibliotek.

Bøkene hennes er forresten Tatt av vinden på steroider, så om du ikke liker den bør du holde deg unna disse bøkene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mmm! Interessant! Morsan har noen gamle Gwen Bristow-bøker stående, de må jeg finne fram igjen... Hun har så mye, så det kommer til å ta meg tiår å oppdage alt!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker av Carson McCullers. Hun var født i Georgia og jeg tror alle hennes bøker er fra Sørstatene . Anbefaler spesielt "Hjertet er en ensom jeger".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg anbefaler varmt Balladen om den bedrøvelige kafe av samme forfatter!
Se her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noterte meg boka ifrb din omtale. Omtalen var så bra at jeg til og med ga deg en stjerne. :o).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hjertelig takk (men stjernen din finner jeg ikke :-))!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har fått 10 stjerner (eller godt sagt) for denne omtalen og blant de 10 ligger det også en fra meg (uten kommentar). Jeg ser at når jeg holder pekeren over de 10 får jeg spørsmål om jeg ønsker å ta tilbake den stjernen jeg har gitt. Går jeg inn på oversikten over de stjernene jeg har gitt ligger du også der med denne omtalen. Håper du finner den - hvis ikke kan du gjerne få en til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huff, dette ble jo rent pinlig...
Jeg oppfattet at du hadde gitt stjernen nå i kveld, det var grunnen til at jeg ikke fant den. Takk og takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig. Godt at alt fungerer som det skal!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ta også med Barnepiken av Kathryn Stockett.. En humoristisk, alvorlig, trist, realistisk skildring av problemene....
Drep ikke en sangfugl er bare HELT topp leseopplevelse. Også i forhold til oppdragelse/foreldrerolle. ANBEFALES..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Reisen hjem" el. "Rush home road" burde være bra dersom du likte "Barnepiken" selvom boka er fra Ontario, Canada. Boka er skrevet av Lori Lansen. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest denne, synes den hadde litt lite handling eller egentlig bare lite spennende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Bienes hemmelige liv" av Sue Monk Kidd handler også om dette emnet. Hørte den på lydbok og likte den veldig godt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill. Storslagent historisk drama fra bl.a. South Carolina.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, jeg vil også anbefale "Noen kjenner mitt navn", leser den nå, og kjenner fortellingen suger meg til seg og sidene går unna. Storslagent, spennende og engasjerende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene til James Lee Burke (fra Louisiana) - Krim , som også gir et godt bilde av kultur, rasisme, historie etc.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var lett: Mississippi - Hilary Jordan. Knallbra bok! Ville ikke bli forundret om den blir en av de mest leste i år. Utgitt på Pax Forlag, som rett og slett har overraskende mange gode bøker synes jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En sang om lengsel - Andrea Levy - er også en meget god bok med slaveri so tema. Den har handling fra Jamaica.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Drep ikke en sangfugl, Harper Lee, er det mange som anbefaler. Jeg har ikke selv lest den, men skal:) Har akkurat lest Klokke uten visere, av Carson McCullers. Den faller inn i kategorien du etterlyser. Ellers vil en del av Toni Morrisons bøker gjøre det samme.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Drep ikke en sangfugl" av Harper Lee anbefales veldig! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nigger av Richard Wright..
Fargen bortenfor av Alice Walker.. (The Color Purple) Tatt av vinden av Margaret Mitchell..
Nord og Syd av John Jakes..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Slutter meg på det sterkeste til anbefalingen av The Color Purple. Har ikke lest den norske oversettelsen (Fargen bortenfor), men vet at den regnes for å være bra og at oversetteren har løst dialektutfordringene på en god måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KFlettietteVanja SolemdalEivind  VaksvikFriskusenTor-Arne JensenPiippokattaINA TORNESTore OlsenPer LundAndreas BokleserJarmo LarsenStig TEllen E. MartolMarianneKarina HillestadTatiana WesserlingLailaÅsmund ÅdnøyHeleneBenedikteCecilie69Daffy EnglundLeseberta_23IngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad Wøien