Jeg har en slags livslang kjærlighetsaffære med fantasy, eventyr, episk diktning og den slags, men av ulike grunner har jeg aldri fordypet meg i magisk realisme, selv om dette er en sjanger som er nært beslektet med mye av det jeg setter størst pris på. I fremtiden har jeg lyst til å ta fatt på denne sjangeren, men forhåndskunnskapene mine er nokså ubetydelige. Hvor begynner man? Hvilke titler og forfattere er helt essensielle? Jeg kjenner naturligvis til navn som Rushdie, Murakami, Márquez, Allende, Calvino, Borges og Saramago, men her er det egentlig bare å pøse på med tips.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Hva med Weetzie Bat-serien skrevet av Francesca Lia Block? Den kan vel regnes som magisk realisme eller? Leser omsider serien nå og elsker den :) Helsprøtt og eventyraktig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Javisst, det tror jeg kanskje du har rett i! Francesca Lia Block har jeg uansett hatt på leselisten min ganske lenge nå, men da må jeg kanskje la henne snike litt i køen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første tittelen som datt ned i hodet mitt var Den sultne veien av nigerianske Ben Okri. Den handler om åndebarnet Azaro som lever både i vår verden og i åndeverdenen. Det er bok jeg stadig tenker på selv om det er over 15 år siden jeg leste den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er akkurat sånne forslag jeg ønsker meg. Jeg har hørt om forfatteren, men jeg kjenner ikke til boka (det burde jeg sikkert, jeg ser jo at den har vunnet Bookerprisen!). Finfint!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ah, endelig kan man legge inn svar! Prøvde her om dagen, uten hell ;)

Så gøy at du skal dykke ned i den magiske realismens univers!!! Latin-Amerikaelsker som jeg er, så setter jeg stor pris på denne sjangeren :) Mine tips: Isabel Allende - Åndenes hus er en fantastisk bok som bør leses uavhengig av hvor godt man liker magisk realisme. Boka tar for seg en families vekst og fall i en viktig periode av Chiles historie. Laura Esquivel - Hjerter i chili er en lidenskapelig fortelling krydret med tradisjonell meksikansk matlagning. Veldig sjarmerende. Juan Rulfo - Pedro Paramo - nok en gang i Mexico. Denne boka er magisk realisme.

Håper noe av dette faller i smak! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flott!

Allende kjenner jeg jo til, men Esquivel og Rulfo er nye for meg. Særlig Pedro Páramo ser ut til å være veldig spennende greier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hurra, ny tråd som teknologien tillater meg å svare på.

Vel, jeg skrev et laaangt innlegg som svar på den forrige, ble revet med og det var like mye et forsøk på å starte en diskusjon om sjangeren som det var sentrert rundt boktips (har et anstrengt forhold til sjangerbetegnelser og til oksymoronet magisk realisme i særdeleshet, så vel som til hva effekten av det "magiske" elementet er ment å skulle være i mange av disse bøkene). Siden det er boktips du spør etter er det kanskje like greit at jeg holder meg til det og ikke kupper tråden.

Les Borges, om du ikke har gjort det. Personlig synes jeg ikke han passer inn sammen resten av gjengen du nevner, han er mer av en poststrukturalist, i hvert fall har han nok både inspirert og blitt inspirert av poststrukturalist-gutta. Borges' verdener bærer på overflaten et nærere slektskap med vår egen verden enn andre oppdiktede verdener i litteraturen, samtidig som han går mye lenger i å gi disse verdenene et helt annet fundament. Han er kanskje den forfatteren som best har lykkes i å demonstrere for oss at alt kunne vært annerledes.

Jeg liker ikke verken Rushdie, Marquez eller Murakami, så der får noen andre steppe inn.

To opplagte tips, som jeg ikke har lest, er Bulgakovs Mesteren og Margarita og Grass' Blikktrommen. Noen plasserer Kafka innenfor samme sjanger og nevner Forvandlingen som det klareste eksempelet. Uavhengig av om jeg kan si meg enig kan jeg anbefale den.

Toni Morrison, Kjartan Fløgstad og Jan Kjærstad er forfattere som opererer innenfor dette terrenget.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Heh, du må gjerne kuppe tråden for min del. Digresjoner er stas!

Jeg aner egentlig ikke hvorvidt Borges passer inn eller ikke, men jeg har ofte sett ham nevnt blant de forfatterne som har vært med på å definere sjangeren, så jeg ser for meg at det kan være kjekt å ta for seg enkelte av verkene hans.

Flotte forslag ellers også. Fløgstad og Kjærstad er navn jeg neppe ville kommet frem til av meg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva mener du egentlig? Kan ikke si jeg har hørt om dette som en egen sjanger. Noe som ligger nær opp til virkeligheten med lett overnaturlige trekk? Som Johan Teorin?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Magisk realisme er en egen litterær sjanger. Johan Theorin faller nok utenfor, men det stemmer at sjangeren kombinerer realistiske og fantastiske elementer.

Engelskspråklige wikipedia har en ganske god artikkel om emnet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I den forrige tråden din, som det av-en-eller-annen-teknisk-grunn ikke gikk an å poste svar i, prøvde jeg å tipse om engelsk Wikipedias kategoriside Magic realism novels - men den har du kanskje sett allerede? Jeg kan ikke så mye om sjangeren, men syntes det var interessant med den kategorisiden, ikke minst fordi den har underkategorier der romanene er inndelt geografisk, altså etter hvilket land forfatteren kom(mer) fra. En mye større bredde (geografisk) enn jeg hadde forventet!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har sett den, ja. Fin oversikt, og det er sikkert mye å hente der, men hvor begynner man? Hvilke bøker bør man styre unna? Wikipedia hjelper ikke så mye når det er sånne ting jeg lurer mest på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

mgePiippokattaWencheAnne-Stine Ruud HusevågDressmyshelfEllen E. MartolRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigTove Obrestad WøienAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageGrete AastorpMartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiIngeborg GLeseaaseTonje SivertsenJakob SæthreGro-Anita RoenKirsten LundStig THanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergTove