Hva sa man i Norge før i tiden før De, Dem osv. Kommer tiltaleformen fra Tyskland eller Frankrike i og med at hele Skandinavia bruke denne "De, Dem tiltalen". Hva sa de i norrøn tid? Eller kom det inn i den tiden det var "in" å snakke Tysk eller Fransk og likeledes oppføre teaterforestillinger på Tysk eller Fransk - annet var uhørt, på 1500-1600-1700 tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Vi kan jo dessverre ikke vite hva de sa i norrøn tid, men i brevene bruktes ofte tittel når man henvendte seg til eller omtalte noen, f.eks. "herre" til/om riddere og "sira" til/om prester. Sigrid Undsets bruk i middelalderromanene skal visst være veldig "riktig", - grundig fundert på gamle brev.
På 16-1800-tallet brukte man også tiltalen "Eder", både når man henvendte seg til kongen (Eders Kongelige Majestet) og når min oldefar skrev brev til sin forlovede rundt 1870;) For meg høres det veldig dansk ut, men jeg er ikke språkhistoriker, - det kan jo være noe som har overlevd fra norrøn tid;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Dette er et interessant tema. Håper der er noen som vet en god del som vil delta i diskusjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt spørsmål! Uten at jeg kan peke på klar kunnskap her, vil jeg tro vi har fått det fra adelen - den danske. Tysk har jo vært et motespråk før i tiden, så kanskje vi har det derfra og tilbake i middelalderen? Noen med fagkunnskap som kan si noe om saken??

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe det var ikke for ingenting at Ludvig Holberg skrev sine stykker som ble oppført på dansk (noe som var noe uvanlig). Men det var også en tid før dette også, før Danmark-Norge. Hvordan snakket vi da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ved nærmere ettertanke kan vel kanskje adelen i Europa ha fått det fra de latinsktalende geistlige? På ett eller annet tidspunkt har de hatt behov for å understreke at de er stilt nærmere Gud enn andre mennesker og forlangt ærbødig tiltale, og siden adel til enhver tid har syns det var stilig å heve seg over andre...

Igjen en påstand uten rot i fagkunnskap...! jeg bare filosoferer høyt, kan man si.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

FindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiKirsten LundMathildeRonnyKjell F TislevollIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLars MæhlumNinaBjørg L.