Denne praktboken står pent i bokhyllen og skriker etter å bli lest. Jeg gleder meg til den dagen jeg skal sette meg godt til rette foran peisen med denne. Har selvfølgelig sett filmene, flere ganger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Oh, du kan glede deg. Det er en fabelaktig historie. Om mot og om glede og om sorg og om eventyr. Og fullstendig blottet for kvinner :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er da et par vakre kvinner med, selv om de stort sett er bare det, vakre. En av har til og med en rolle i det siste store slaget. Ellers helt enig, en fabelaktig historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jada, det er et par kvinner. Men de er kun Madonnaer eller Mødre. Eller de er menn. Jeg vedder en tier på at Tolkien var skev :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes du virkelig Eowyn faller inn i Madonna og mødre-kategorien? Og hvilke mødre er med i bøkene? Eowyn er da virkelig en sterk og tøff kvinne som tar sjebnen i sine enge hender. Hun sitter ikke hjemme og tvinner tommeltotter, men krever respekt for den hun er og tar aktivt del i sitt eget liv. Hadde hun sittet hjemme, og gjort som hun ble bedt om, hadde jeg skjønt poenget ditt, men hun gjør jo ikke det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg påstår bestemt at også Galadriel er en alt for kompleks, interessant og sentral karakter til å stemples som Madonna eller Mor. Men Tolkien var jo mann, han fant det vel naturlig å skrive om menn. Kvinnelige forfattere har jo svært ofte kvinner i hovedrollene:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Galadriel er en madonna, det er hun da virkelig? Og Eowyn... tja. Hun er i hvert fall ikke en "virkelig" kvinne, i betydningen et menneske med sterke og svake sider. Det jeg mente med kommentaren min var vel at Tolkien ikke lar kvinnene være flerdimensjonale på den måten eller i samme grad som han lar de mannlige karakterene være det.

Men jeg er stor fan av både Tolkien og av universet hans likevel!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis med de mannlige karakterene du mener hovedpersonene - de ni ringbærerne - så er jeg enig, de er menn alle sammen, og får mye plass i boka og dermed mer tid på seg til å bli flerdimensjonelle:) Men bortsett fra det syns jeg ikke de kvinnelige bipersonene er mindre flerdimensjonelle enn mannlige bipersoner.

Syns både Galadriel og Eowyn har sterke og svake sider. Kan hende Galadriel er en madonna, ikke det første jeg tenker på selv, men poenget mitt var først og fremst at hun i så fall er mer enn bare det - hun er herskerinne og dronning, mystisk og mektig. Usikker på om hun er ensidig god, tror hun kan være både kynisk og farlig, og hennes svake side er vel at hun tiltrekkes av makten som Ringen kan gi henne.

Sånn jeg husker (litt lenge siden jeg leste boken) så mener jeg Eowyns svake side er hennes følelse av avmakt - at hun så gjerne vil bidra med noe viktig, samtidig som det hun kan/får gjøre ikke er betydningsfullt nok, hun føler det begrenser henne. Hennes tiltrekning til Aragorn kan kanskje også kalles en svakhet. Som jeg husker det så overvinner hun begge deler.

Og så har vi jo Arwen da, men henne skal jeg ikke begynne på!:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Marit HåverstadBjørg Marit TinholtBenedicteAtmanIngeborg GVilde Gran JohansenGrete AastorpLailaGroTine SundalÅsmund ÅdnøyLeseaaseLinnritaolineHegeSimen "Boktimmy" IngemundsenTatiana WesserlingMartinenMarte OnarheimVannflaskeEivind  VaksvikBjørg L.fornixHelenetuhamreDemeterHeidi LSynnøve H HoelReadninggirl20alpakkaHilde H  HelsethMarianneRandi | randiloves2readFrode Øglænd  MalminAlice NordliPer HellemkntschjrldJulie StensethBjørn Erik Strand-HanssenJorid F