Skoleferien begynner denne helga, og det er på tide å legge opp lesestrategien for sommeren. Leser dere noe annet/ annerledes/mer eller mindre om sommeren?
Selv blir jeg gjerne litt påvirket av store sportsarrangementer på denne tida. Jeg holder p.t på med min andre fotballrelaterte bok. I juli blir det ofte noe litteratur om Tour de France eller noe annet fransk. Og når OL starter i London, vil jeg sikkert lese om OLs historie og/eller noe relatert til London.
Første ferieuka vår (29) skal vi på sykkeltur i England. På disse ukesekspedisjonene tas det gjerne med noe i pocketformat. Både fordi det skal veie lite, og det må ikke være så farlig om bøkene får litt medfart. Knut Gribb er sannsynlig reisefølge i sommer.
Da jeg spurte her inne om leseplaner for påska, far det vanligste svaret at man leste det samme som ellers. Er dere like upåvirkelige i sommer?
Viser 118 svar.
Har for øyeblikket 17 bøker på 'leser nå', det er alle biblioteksbøker som forfaller denne uka. Skal se hvor langt jeg kommer frem til lørdag, resten blir fornye og går tilbake til 'skal lese'.
Ingen strategi for min del. Eg les det eg har lyst å lese, uansett om det er ferie eller kvardag. Einaste skilnaden på ferie og kvardag er at eg stort sett les meir når eg har fri. Men med to små barn i hus blir det ikkje alltid like mykje lesing som eg kanskje skulle ønskt.
Noen justinger i forhold til planen, men jeg ser at jeg faktisk har lest mye, mer enn jeg trodde jeg skulle, i sommer (takk til været og ryggen....)
Jeg har lest:
Farlig midtsommer av Tove Jansson
Den utrolige reisen av Sheila Burnford
Begge høytlesing for barn og med stor suksess!
En flåte av stein av Jose Saramago
En beretning om blindhet også Saramago
Så ble jeg fristet av bokelskere til å lese Per Lagerkvists Dvergen, noe jeg ikke angrer. Men etter så mye grusomhet, måtte jeg ha noe lettere og fant frem
Kaperen fra Bretagne av Daphne du Maurier - deilig!
Har dukkene sjel av Karin Bang, også en fin bok.
Nå er jeg straks i mål med Saramagos oppfølger til historien om blindhet
En beretning om klarsyn, som jeg har lest før.
Uroens bok av Fernando Pessoa sto på planen. Den leser jeg i nå og da. Har ingen ambisjoner om å lese den ut med det første. Dette er langsomtlesing! Givende!
Flere av bøkene har jeg omtalt i andre tråder.
Det er første gang jeg har hatt en leseplan for sommeren :-)
Daphne dM rykker stadig høyere opp på skal lese-lista, med både en og flere titler.
Jeg hadde for øvrig et ganske klart leseprosjekt i fjor sommer - se lista "Umoderne krim". Det fungerte veldig bra, selv om det ble litt omkalfatringer på rekkefølgen underveis.
Av Daphne du Maurier har jeg lest Rebecca, Min kusine Rachel og Kaperen fra Bretagne. Alle tre lettleste, men velskrevne og med et driv. Bøker jeg ikke vil nøle med å karakterisere som gode.
Gleder meg til å høre hva du som mann, som pasjonert krimelsker, synes om hennes bøker.
Min kjennskap til damen er Rebecca som film (for lenge siden) og Vertshuset Jamaica som hørespill. Begge deler veldig bra. Gleder meg til å "gå løs på" henne i bokform også.
Jamaica Inn er lagt til ønskelisten. Takk og takk!
Veldig imponerende, - jeg rakk ikke på langt nær det jeg hadde tenkt! Men morsomt at dere leste "Den utrolige reisen", - og hadde glede av den! :-))
Takk skal du ha! Siden andre aktiviteter begrenset seg litt for meg, ble det dessto mer tid til lesing (så egentlig ikke så imponerende..)
Ble ferdig med Den utrolig reisen i kveld. Håper å få skrevet litt om den i løpet av morgendagen. En rørende og gripende bok som fremkalte engstelse, tårer og sprudlende latter. Har så absolutt tålt tidens tann, selv om skrivemåten kan virke litt fremmed for dagens barn. Hadde stor glede av den selv også.
I ferien prøver jeg å lese bøker som ikke har med jobb å gjøre, altså bøker som er bare for moro! Blodig krim og sånt. Men jeg klarer det aldri, jobbunkene blir for store... Og det er jo mye bra i ungdomslitteraturen også! :-) Men nå skal jeg til Shrewsbury om et par dager, så jeg må forte meg å bli ferdig med boka jeg holder på med så jeg kan repetere en av Brother Cadfael-bøkene til Ellis Peters. Mediaeval Shrewsbury, here I come! :-)
Hvordan var Shrewsbury? Svevde Cadfaels ånd over landskapet?
Shrewsbury var glimrende, men det var nok litt lite igjen av klosteret til at det funka helt med denne åndesvevingen... Spøkelsesbåttur anbefales! :-)
Mens du koser deg i Shrewsbury, sykler vi rundt blandt severdighetene litt lenger sør - Bath, Stonehenge, Isle of Wight osv skal beses fra sykkelsetet i løpet av neste uke.
Skal ha en uke ferie nå, og bøker er samlet opp over lengre tid. Mest skjønnlitterært siden jeg skal anbefale bøker til andre gjennom jobben. På jobben leser jeg av og til barne/billedbøker som er raske å lese igjennom av samme grunn som ovenfor.
Da jeg var student/skoleelev sparte jeg de store, tunge romanene til sommerfereien, da de ikke lot seg kombinere med tilsvarende faglitteratur. Egypteren Sinuhe og Silmarillion ble lest på den måten. Men det var da. Nå leser jeg det jeg vil når jeg vil
Jeg leser stort sett som vanlig, men når jeg reiser bort forsøker jeg å velge litteratur som på et eller annet vis er relatert til stedet jeg skal besøke. Men det gjør jeg hele året, ikke bare om sommeren. I august reiser jeg til Albania og planlegger å lese noe av Ismail Kadare mens jeg er der. Jeg håper å få til en tur til Transylvania i høst en gang, og da må jeg jo nesten lese Dracula. Bortsett fra det velger jeg bøker etter innfallsmetoden, som jeg gjør ellers i året også.
Tror aldri jeg hadde hatt nerver til å lese Dracula i Transylvania, Solveig ;) Det hadde nok resultert i at de verste mareritt fra ungdommen hadde dukket opp og jeg hadde nok utstyrt meg med både sølvkors og kilosvis med hvitløk:) Men når jeg tenker meg om så er jeg jo slett ikke attraktiv for den gamle vampyren lenger, for det var vel helst blodet til litt yngre damer han drakk :)
Nei, du har kanskje rett i at det kan bli litt for mye for nervene, men jeg tror jeg tar sjansen likevel. Var ikke Dracula veldig glad i damer med lys hud og rødt hår forresten? I så fall kan jeg ha et problem! Men da får jeg bare håpe at det finnes noen vennligsinnede rumenere der som kan hjelpe;)
Jeg leser nok det samme som ellers, men min søster har lovet å låne meg en bokserie som hun har kjøpt og som jeg kun har lest 3 bøker av. Hvis jeg får lånt den serien mens jeg har sommerferie blir det i hvertfall lest 1 bok pr. dag, da jeg leser en bok på ca. 2 timer. Ellers må jeg innrømme at jeg har lyst til å lese Islandske ættesagaer, etter å ha lest en tråd her inne. Den fikk meg til å skjemmes over hvor lite intressert jeg var i dem på gymnaset.
Jeg har sport som en stor interesse og blir ofte avbrutt i lesingen min av store sportsarrangementer. I disse dager er det EM i fotball med finale i kveld :) Så har Tour de France startet og lesingen må vike for MYE tv-titting hehe
Om sommeren leser jeg ingen spesiell literatur, men som flere her sier så leser også jeg mer om sommeren.
I sommer har jeg følgende leseplan:
Den lukkende bok av Jette A. Kaarsbøl
Morgen i Jenin av Susan Abulhawa
Francis Meyers lidenskap av Henrik H. Langeland
Johan Theorin sine bøker:
Skumringstimen, Nattefokk og Blodleie
Ønsker alle en flott sommer :)
Jeg ser ikke poenget med å lese spesielle bøker på spesielle tider av året, legge slagplaner og leseplaner for en periode og sånt. Jeg leser det jeg har lyst når jeg har lyst hele året. Funker fjell for meg.
Og det er jo det viktigste!
Leser nok ikke annerledes selv om det er sommer nei... men klart, jeg leser mer når det er sommer, for det er helt fantastisk å sitte ute i sola med ei god bok og bare slappe av og nyte årstiden.
Ja, jeg leser det samme som ellers (forskjellige sjangre), bare enda mer. Må bare passe på å ha nok bøker med på hytta, slik at jeg ikke blir uten lesestoff.
Om sommeren pleier jeg automatisk å lese flere bøker, siden det er da jeg har mest tid. Pocket er selvfølgelig lettere å ha med seg. :)
Strategien er vel egentlig bare å få lest så mange bøker som mulig. Har flere bøker av Unni Lindell liggende som jeg foreløpig ikke har lest. I tillegg ligger jeg litt etter med romanseriene jeg leser, så håper å komme litt mer a jour med de :)
Ferien var over for et par uker siden, så da er det bare å ta en oppsummering og se hva man rakk å lese i ferien da. Jeg rakk å begynne på én bok av Unni Lindell i slutten av ferien, veldig spennende så jeg er snart ferdig. Skulle ønske jeg hadde hatt tid til å lese litt mer av hennes bøker i sommer. På romanseriefronten derimot har innsatsen vært noe større, det ble vel 10-12 bøker i løpet av ferien, så sier meg godt fornøyd med det :)
Ja, dette er av de store og vanskelige spørsmål;)
Jeg er en del alene på hytta i fjellheimen, og da er spørsmålet om hva jeg skal sitte og lese på verandaen av sentral betydning! Jeg pleier ofte å dele dagen inn i faser, - til frokost blir det gjerne lyrikk, og i år tror jeg jeg skal satse på Olav H. Hauge i kombinasjon med hans Dagbok 1924-1994 i utvalg.
Denne har jeg begynt på, og den virker veldig interessant, og den går også over i fase nr. to, - bøker jeg kan lære noe av og som kan sette tankene i sving. Jeg er glad i essays til det bruk, og da hadde jeg egentlig i år merket meg "I dette landskap" av Tor Eystein Øverås, men jeg rekker nok ikke begge, - jeg er en sen leser.
Og så er det boken med stor B, og i år trodde jeg det skulle bli trilogien "Lerkehjerter" m.fl. av Margaret Skjelbred, men der har jeg nå lest den første og ble nok dessverre veldig skuffet, så jeg fullfører ikke. Tvert i mot har jeg tenkt å nærme meg det mer moderne og internasjonale som en motvekt til alle de nasjonalromantiske følelsene som ligger på lur der oppe. Jeg har lest mye av Paul Auster, men ikke New York-trilogien, så den skal med! Til gjengjeld skal jeg ha "Christianus Sextus" av Falkberget som reserve, det er rent pinlig for en Falkbergetentusiast ikke å ha lest den!
Og hvis dette skulle bli for tungt - om kveldene liker jeg best noe litt lettere - har jeg blitt inspirert her inne til å gjenlese "Rebecca" av Daphne du Maurier, - men hvis jeg først begynner å lese på den, klarer jeg sikkert ikke å stoppe, men leser den hele tiden;)
Dette er tankene mine så langt, men jeg har enda noen uker å ombestemme meg på, og dessuten pleier jeg alltid å ta med mange flere bøker, for sikkerhets skyld, - og kom ikke her og si at da hadde det vært greit med Kindle;) Dessuten står det mange gamle, gode krimbøker der opp og roper etter å bli gjenlest, - Quentin Patrick for eksempel;)
I mellomtiden her hjemme har jeg planer om å lese "Den usynlige broen" som jeg også har blitt inspirert til her inne, jeg må bare kjøpe den først, men den skal være kommet i paperback, og da er jo det en grei sak:)
Her må innrømmes at det nok blir noen endringer;)
Jeg har lånt Kurt Austs "Vredens dag", en kritikerrost krim fra Danmark-Norge rundt år 1700, - det hørtes så artig ut at den fortrenger gjenlesing av "Rebecca" i denne omgang.
Dessuten kom jeg på at jeg tidligere såvidt har begynt på Arnhild Skres biografi om Hulda Garborg, men at den ble fortrengt av andre bøker, - og jeg tror at det vil passe veldig bra å ta med den til fjells.
Og når det gjelder det amerikanske innslaget, tror jeg at jeg utvider det med "Shipping News" av Annie Proulx, - den får konkurrere med "New York-triologien" når den tid kommer.
Men "Den usynlige broen" holder jeg på med, og den er veldig bra!
Spent på å høre hva du synes om "Vredens dag", Ellen? Jeg syntes også det hørtes veldig spennende ut med en krimroman fra den tiden, men etter å ha lest 100 sider satte jeg boka i hylla........
Nei, jeg ga ikke opp! Jeg synes det er en riktig trivelig røverhistorie med mer eller mindre merkverdige personer innesnødd på en gård på Jylland i den mulig skjebnesvangre overgangen fra 16- til 1700-tallet. Ikke stor og høyverdig litteratur, men den passet meg ypperlig nå:)
Bra du ikke ga opp, Ellen! Siden du skriver at det er en trivelig røverhistorie må jeg jo nesten forsøke å lese videre :) For jeg liker trivelige røverhistorier :)
Boka er bygget over god gammeldags krimlest, med en klok detektiv og hans litt mer uforstående men sjarmerende hjelpegutt, og det synes jeg er trivelig:) Når jeg kalte den en "røverhistorie" tror jeg det er en måte å fraskrive meg ansvar for å godkjenne at den er helt historisk korrekt. Den handler i en spennende brytningstid og det får forfatteren fint frem, men jeg er nå likevel litt usikker på om det var sånn det artet seg, men det er ikke så farlig, - jeg kjøper'n;)
Huff da, - kanskje jeg skal ta med "Rebecca" også, for sikkerhets skyld;)
Men jeg tenkte også at det hadde vært fint å ha lest litt av Aust før han og Nils Fredrik Dahl til høsten skal møtes "I en sofa på arkivet" og snakke om å skrive historiske romaner. Jeg tror Dahl skal dit pga boken han skrev om Bernhard Herre, - og nå kom jeg på at det er jo også en bok jeg gjerne skulle ha lest;)
Jeg syns også du skal gi Vredens dag en sjanse. Gretemor og jeg er to av dem som har gitt boka en femmer. Når det gjelder Aust og historisk innhold i bøkene, vil jeg si at bok nr 3 og 4 Hjemsøkt og Kongefykt er mest spekket med detaljer.
Det var fint å høre:)
Ikke sikkert det er noe "Huff da". Mye mulig du liker Vredens dag. Det er også mulig jeg ga opp for tidlig, men det er noe med alle de andre bøkene jeg skulle hatt lest og da nytter det ikke å kaste bort dyrebar tid på det som ikke fenger helt :)
Måtte tenke meg grundig om før jeg la inn et svar her. Du er en mye grundigere planlegger enn meg, tror noe av min motvilje mot for sterk forhåndsstrukturering av lesinga mi kommer av at det er litt for kort tid siden jeg var student, litt over to år siden... Så jeg er ennå i en fase i livet der det er gøy å kun velge en eller to bøker om gangen, og ha den store gleden å kunne gå bort til bokhylla og la fingrene gli over bøkene, og kunne velge og vrake, ikke ha noe "pliktlesing" hengende over meg... Kommer sikkert behov for mer strukturert lesing i senere faser i livet, men.. Jeg har nå planlagt å lese Tore Jansons Språk og historie, og Marstrand-Jørgensens Hildegard. Er veldig glad i historie og språk, så nå har jeg lest endel historiske romaner i det siste... Men ellers gleder jeg meg til å overraske meg selv ved å plukke ut bøker fra hylla etter lyst og innfall:) God sommer: )))
Det høres imponerende ut:) Og du har helt rett når det gjelder at det varierer med hvilken fase man er i i livet. Når du nå nylig er ferdig med studiene, må du bare nyte å være ustrukturert! Men når man begynner å bli gammel og skjønner at man ikke vil rekke å lese alt man har lyst til, ender det fort med at man legger planer. Men det er jo ikke alltid de blir fulgt;) God sommer, - kos deg med det du finner i hyllen!
Jo, det her du nok rett i, vet jo at livet går i faser... Jeg nyter denne fasen og er spent på hva neste fase har å by på. Jeg tok utdannelse i voksen alder, som du kanskje skjønte, og gledet meg stort over pensumet jeg leste der, det var morsomt å være student.. Men nå er jeg altså i en annen fase av livet...
Jeg ser deg for meg, der oppe på fjellet, Ellen:-)
Og for en gjennomtenkt og herlig leseplan du har!
Olav H. Hauge - har du lest brevvekslingen mellom han og Bodil Cappelen, Brev 1970 - 1975? Jeg gjorde meg mange tanker underveis i denne. Først opplevde jeg ungjenta Bodil som litt påtrengende og provoserende. Så tok jeg meg i det, Hauge var kar om å ta ansvar for sine egne valg (skam til meg..) En rørende og interessant bok.
Falkberget - jeg har ikke lest hele hans forfatterskap, men av de har lest, rager Christianus Sextus høyt (høyest?). Må være midt i blinken der i fjellheimen!
Ønsker deg og dere alle en god lesesommer!
Ja, jeg leste brevvekslingen og var litt splittet i synet på Bodil, - hun var jo ganske pågående og forlot sine barn ... Men det var veldig interessant lesing!
Og du hadde jo en flott leseplan selv, kos deg med barnebarn, - heldiggris!
God sommer!
Det virker i alle fall som du har lagt ned litt planlegging i sommerens lesing.
Hvor i fjellheimen er dere har hytte?
Espedalen, vest for Gudbrandsdalen, - himmelen på jorden:)
Så herlig. Der har jeg tilbrakt svært mye tid i snart 40 år. Jeg har sporet opp slekten min derfra helt tilbake til 1700-tallet. Det fineste stedet jeg vet. :)
Har du slekt på Dala, da? Det er vel den eldste bosetningen, eller?
Jeg tilhører Megrundslekten, men Strand er familienavnet nå. Men 'alle' med slekt fra Espedalen stammer vel fra Dale-Enka... :)
Aha, - du har forfedre fra Grimsrud? Adolf og Oline?
Mine oldeforeldre. Har du noe slektskap til dem også? :)
Nei, men jeg husker dem godt:) Jeg har ikke slekt i Espedalen, men familien har leid Nordre Langvegg fra 1922-2000. Nå har vi en annen hytte og mange familiebånd til andre hytte-eiere;)
Så artig å høre.
Da har vi sikkert tatt kveldstur forbi dere en rekke ganger i løpet av de siste tiårene. :)
Du må kose deg masse på balkongen der oppe i sommer. Jeg skal opp i uke 28. Kanskje sees vi på butikken på tirs eller lørdag.
God sommer. :)
Jeg har akkurat vært der en uke, og skal nok først opp igjen mot slutten av juli. Håper det blir fint der i uke 28, - god sommer:-)
Du har mye å se fram til, Ellen når det gjelder leseglede i sommer. "Den usynlige broen" er i hvert fall en bok du bør glede deg til. Men jeg ble nesten litt lei meg da jeg så at du ikke likte 'Lerkehjerter" av Margaret Skjelbred. Det er en stund siden jeg leste hele triologien, og spesielt likte jeg "Lerkehjerter" og den andre "Vildresinn". Husker jeg ble revet med og ble svært glad i personene i bøkene. De spilte på hele mitt følelsesregister og jeg husker at jeg gråt en del i den første boken. Jeg lånte bort de tre små bøkene til familie og venner, og en dag var alle borte. Ble derfor glad da jeg fikk hele triologien i "ett bind" som et tilbud fra Bokklubben. Kanskje jeg ble så følelsesmessig revet med at jeg ikke så svakhetene i bøkene. Kanskje opplevelsen blir en annen hvis jeg leser dem om igjen.
Ja, "Den usynlige broen" var det du som gjorde meg oppmerksom på, du skrev så fint om den!
Når det gjelder "Lerkehjerter" har jeg skrevet en veldig kort og summarisk mening her. Den var for søt og trist for meg, - det var liksom ikke grenser for duftende sommerblomster og elskov i Jakobs løe;) Men det var også vanskelig å få tak på hvilken genre det egentlig var snakk om, slektskrønike, kvinneliv, selvbiografi eller folkelivsskildring. Og til det vil du sikkert si at det er litt av hvert og at det nettopp er det som er fint, - men jeg ergret meg. Dessuten var det altså veldig irriterende at hun for hver kvinneskjebne tidlig gjorde det klart at det ville ende tragisk, - og det store poenget hadde jeg gjettet tidlig, hun la ut alt for tydelige spor:)
Også glemte jeg jo å si at årets bestselger, "Hel ved", allerede ligger der oppe, og der er det nok mye både kulturhistorisk og praktisk kunnskap å hente;)
Sommer betyr at jeg kan ligge på magen i gresset og lese tegneserier, at jeg kan stikke ut til en åkerholme jeg liker spesielt godt og lese poesi høyt for meg selv og fuglene, at jeg kan lese fantasy hele natten og våkne med brillene på halv tolv og boksidene klistret til ansiktet, at jeg kan ligge henslengt i en hengekøye og lese selvbiografien til Stephen Fry mens jeg ler og gråter om hverandre, og at jeg kan grave opp noen mark og sykle ned til Mjøsa og lese mens jeg fisker.
Jeg håper sommeren kan bli en fin tid å gjøre et innhogg i "skal lese listen" min. "Broen over Drina" og "Oda" står høyt på prioriteringslisten. Men det blir nok litt etter innfallsmetoden også. Det aller beste er at leselysten blomstrer igjen etter en tid's tørke.
Det aller beste er at leselysten blomstrer igjen etter en tid's tørke.
Hurra, så godt å høre! Kos deg med de bøkene du vil, i sommer, Brit.
Jeg anbefalte Broen over Drina i en annen tråd til en annen bokelsker. Gjentar meg selv, la deg ikke skremme av grusomhetene tidlige i boken. Det fortsetter ikke slik. En fantastisk bok! Innsiktsfull og gripende, både når det gjelder de store politiske og historiske linjene, og enketmennesket.
Jeg skal bruke sommeren på å lese litt faglitteratur. Har fått en rykende fersk utgave av smArt oppvekst av Gro Aasland Våge og Vidar Bugge-Hansen i sommergave av en kollega. Gleder meg stort til å lese den. Ellers har jeg oppdaget John Irving, så det blir nok noen bøker av han. God sommer!
Strategien for sommaren er den same som elles i året: Det vert etter innfallsmetoden. Dvs. eg skal lesa det som eg har lyst til. Og som regel har eg mest lyst til å lesa krim. Håpar å få lest bøker av både Chris Tvedt, Mo Hayder, Yrsa Sigurdardottir, Karin Alvtegen og Kaaberböl & Friis i løpet av sommaren.
Andre bøker eg ser fram til å lesa er Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet av Johan Harstad, Engelens spill av Carlos Ruiz Zafón, Ved elven av John Hart og Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill
Eit anna moment som spelar inn når det gjeld kva som skal lesast, er det som til einkvar tid er tilgjengeleg på biblioteket "mitt". I motsetnad til mange andre bokelskarar, bryr eg meg ikkje om å eiga bøker sjølv. Dei få bøkene eg kjøper, er som regel pocketutgåver. Og pocketbøker er perfekte for hytteturar og andre reiser.
Vi er helt på linje når det gjelder bibliotekbruk kontra kjøp.
I morgen er det klart for avreise til ditt nye hjemland. Så får vi se hvem av oss som fikk rett med hensyn til om det var et lurt valg. Rapport kommer nok etter hvert.
Hvorfor England? Jo, i 2014 har vi tenkt oss på en LANG sykkeltur (6-8 uker). England er vel et av landa som ikke får besøk den sommeren, derfor nå i stedet. Dessuten er det flere seriøse ølhunder i gjengen.
Vind er ikke så farlig, så lenge det er medvind.
Hvofor Gribb og ikke Holmes? Jeg har nettopp kjøpt meg 4 KG bøker, som passer bra til formålet. Dessuten finnes det ikke noe skrevet om vår venn fra Baker Streeet som jeg ikke har vært igjennom i løpet av de siste par åra.
Jeg er ikke glad i store idrettsarrangement som sørger for at vanlige, faste program blir tatt av eller endret sendetid, så jeg flykter bare dypere inn i den helt vanlige bunken med ikksportslige bøker... Så nei, jeg er vel ikke helt upåvirkelig... Jo lengre vekk fra sporten jeg kommer, jo bedre er det... Leser som oftest mindre om sommeren, da blir det bilferier og mye utendørs aktivitet og lite tid til lesing.
Du får en stjerne, selv om vi har diamentralt motsatt forhold til sport. Kan skrive under på den siste setningen din.
Dere kommer dessuten til å få "øl-los" på endel koselige steder (og puber) i det vaskeekte engelske landskapet, så riktig god fornøyelse!! Vurdert Scotland også eller? Det er mitt land nr to, sjøl om jeg bodde lenger i England. Åssen går det med Robert Wilson?
Robert har foreløpig fått plass i bokhylla ved siden av Ian (Pears Et skilt ved korsveien), en annen bok skaffet fra en bokelsker. Bøker med slike sideantall hører hjemme på en årstid da det blir tidligere mørkt, jf tidligere innlegg.
hehe, smaken er som baken, den er delt :P Går an å være enige om at vi er uenige... Utbyttet er det viktigste!!
Jeg skal lese mye- er i allefall planen. Jeg er lærer så bare jeg får avsluttet papirarbeidet mitt i begynnelsen av neste uka er det ferie. Jeg leste akkurat ferdig Besøket av Stig Sæterbakken og skal ta fatt på en bunke bøker som -selvsagt- er altfor stor selv for en lang lærerferie!
Jeg skal garantert lese mye i ferien,som ellers i året;-))Skal en gjøre et "Raid" på Ark først;-))Ønsker alle en flott lesesommer..
I sommer blir det flytting på gang, men jammen skal jeg få tid til å lese som ellers i året også. Ikke en dag uten bok, sier jeg bare! Noen bøker har jeg sånn cirka litt planlagt og noen blir etter humøret. Prøver å lese mange uleste bøker jeg allerede har i hylla istedet for å kjøpe meg nye. Blir vel litt fantasy, krim og vanlige romaner som sommerlektyre.
Flytte til Østlandet?
Hehe, nei er og blir i Trøndelag:)
Jeg leser mer på sommeren. Blant annet fordi det er så mye dårlig på tv. Serier på tv begynner ofte på høsten, hehe.... Og mer tid og overskudd i ferien.:) Leser for tiden Hotellet på hjørnet av bitter og søt.
Helt riktig bemerkning om TV-tilbudet.
Sommeren er tiden for romaner som krever tid til fordypning - avbrutt av lettere lektyre i pocketformat på buss, tog og fly. I år står først George Elliots " Middlemarch" på menyen. 1800-talls engelsk er en morsom utfordring for en som gikk gammeldags engelsklinje i forrige årtusen....
Du er heldig hvis du har "tid til fordypning" på sommeren. Her hos oss er det nok lettere å finne til til å sitte og lese - uten å komme i konflikt med resten av familien - på den tida av året da det blir tidligere mørkt.
Jeg skal lese romaner, som vanlig. Det er rett før avreise til hyttesommer, og jeg håper på godt vær. Først ut er Knausgårds kampskrift nummer seks - jeg ser for meg lange formiddager i stolen på terrassen med mulighet til å glo ut over havet når jeg føler behov for en lesepause. Mange års erfaring tilsier at hyttelektyren blir mursteiner som varer ei stund, avbrutt av noe lettbeint krim innimellom.
Jeg skal lese boka The First London Olympics 1908 i forbindelse med OL.
Nettopp en sånn type assosiasjon som jeg liker.
Har mange bøker på vent og plukker vel med meg et par i kofferten som kan legges igjen på feriestedet. Vet ikke om hotellet har et lite bibliotek, men håper det hvis jeg går tom for lesestoff. Er mange i følge og mange lliker å ligge med nesa ned i en bok.
Jeg har et mål om å lese ferdig Krig og fred - mursteinen over alle mursteiner.
Utover det blir det nok en del lett sommerlektyre. Kan ikke ha de største ambisjonene når barnehagen er stengt og treåringen krever konstant oppmerksomhet.
Eg tek det nok litt som det kjem tenker eg.. Eg ventar mitt nye lesebrett i posten i morgon (mitt første,) og har tenkt å fylle det opp med litt krim og nokon engelske klassikarar. Eg har lest alt for lite av Virgina Woolf, så det har eg tenkt å rette på no.. Ellers blir det gjerne ein tur eller to på biblioteket, ei pocketbok til flyturen og siste del av Murakami sin 1Q84 på øyret. God lesesommar til alle bokelskarar!
Jeg skal hjem på sommerferie. Det er en liten kommune med et lite biblioteket. Det betyr at det er mindre ventelister på populære bøker enn i storbyer (som jeg bor til daglig). Så jeg har tenkt å lese noen av de bøkene. Ellers synest jeg sommeren er tida for lettleste bøker og romanserier. Så det vil jeg lese i sommer. Ønsker alle en fin fin boksommer:)
Når jeg skal til USA i august så blir det noen lange flyturer. Da planlegger jeg å ta med noen lettleste mursteiner, noe med litt action. Flyreiser er ikke tiden for å ta fatt på de ambisiøse leseprosjektene.
Ellers blir det som vanlig, leser det jeg føler for der og da. Kan ikke erindre at sommeren innebærer en annen type litteratur for meg i tidligere år.
Her er det samme lesestrategi sommer som vinter, sol som regn og varme som kulde. Håper selvfølgelig å komme meg gjennom noen av bøkene jeg allerede har, istedet for å kjøpe flere :-)
Kan jo låne?
Låne blir for tungvint for meg, spesielt når jeg allerede har altfor mange uleste bøker i hyllene.
Jeg liker å lese noe lett og morsomt om sommeren (når jeg har ferie). Noe som jeg bare kan ligge og kose meg med uten å behøve å tenke noe særlig. Eventuelt action/eventyr, bare fordi det er morsomt. Grøssere også forresten. Gøy gøy. Gleder meg!
Sidan feriekofferten snart skal pakkast - så er det pocket som er alternativet - og sidan vi skal vere eit par veker i eit solfylt!! og varmt spansktalande land, så er La senda del drago av José Luis Sampedro utvalt som reiselektyre.(Sjølv om dette er heilt ukjent forfattar for meg).
Har også tenkt å supplere mitt svært avgrensa lager av spanske bøker - så om du har eit TIPS, tek eg imot med takk!
Du minner meg på det, Hilda, pocket er det nye boklige alternativet. Jeg er ikke noe begeistret for det.
Bokhandelen der jeg har handlet i nesten 40 år, har skiftet eiere eller ledelse, og nå har de nesten bare pocketbøker + leker og spill. De innbundne bøkene koster snart over 400,- og pocketbøkene mellom 100,- og 200,-.
Jeg personlig sparer penger på lederskiftet, men jeg synes det er usigelig trist. Så mange timer som jeg har gått og vandra inne i den butikken. Så mange bøker som jeg har funnet på salg, som har gledet meg i ettertid. Sukk, jeg måtte bare uttrykke min skuffelse.
Er enig i at innbundne bøker er førstevalet - men på reise er det absolutt ein fordel med pocketutgåver. Ein treng ma ikkje vere så redd for å få solkrem og sand i boka.
Ser at heile bokbransjen er i endring - at det blir færre sjølvstendige bokhandlar, at utvalet er smalare i kjedebutikkane, at innbindinga over år har endra seg. Men, framleis kan ein finne den gode teksten som gir den intense, gode leseopplevinga.
Ha ein god sommar, gretemor,håper du får mange gode lesestunder i solveggen!
Takk det samme til deg Hilda, la oss håpe på mange soldager og gode leseopplevelser.
God leselektyre!
Takk for det, Kirsten! Må nok innrømme at den boka eg hadde med ikkje var av dei lettaste å lese.Brukte uvanleg lang tid på boka til J.L. Sampedro. Hadde også med eit par andre bøker(bruktbutikkbøker) som ikkje var det heilt store. Dei vart lagt igjen på hotellet.(Dei hadde forresten ei fin samling med bøker der, slik at ein kunne bytte. Der fann eg Bunnfall av Jørn Lier Horst som var passe lettlest på bråkete flyreise. -Og...sidan eg har ein god del ferie att, så har eg leita fram litt meir krim: Beretningen om Herr Roos av Håkan Nesser.
Que? Yo no hablo español.
Qué pena! Haha....meinte det nok som eit inkluderande "du", men elles kan eg berre sei at det er kjekt med spansk. Prøver å lese litt spansk litteratur no og då for å utvide ordforrådet....
Sommerens leseplan er klar!
Sommer er barnebarn og høytlesning.
- ”Farlig midtsommer” av Tove Jansson for 8-åringen.
Så kommer to 12 år gamle jenter og da står det mellom en av disse:
- ”Inn i elden” av Aina Basso
- ”Rosas buss” av Fabrizio Silei
- ”Himmelen begynner her” av Jandy Nelson
Kom gjerne med synspunkter!
Når jeg er ferdig med Dickens ”David Copperfield”, er det Portugal som gjelder!
- ”Uroens bok” av Fernando Pessoa
- ”En flåte av stein” av José Saramago
- "Klosterkrønike" har jeg i bakhånd, også Saramago
- ”Alberto Caeiros poesi” av Fernando Pessoa (hvis tiden strekker til).
Saramago er en av mine favorittforfattere. Gjennom han har jeg oppdaget Pessoa, og disse to er foranledningen til at jeg reiser til Portugal til høsten.
Kjempefin plan. Håpar du har fått gjennomført den. Eg oppdaga også Pessoa gjennom Saramago for 10-12 år sidan. Det førte til at eg har lært meg portugisisk og kosar meg med begge på originalspråket. Folkeuniversitetet er ein god start :-)
Ja tusen takk! Planen er gjennomført - og vel så det - med noen justeringer! Har rapportet sommerens lesing lenger opp i denne tråden.
Når det gjelder portugisere, er status i sommer:
- En flåte av stein, Saramago
- En beretning om blindhet, også Saramago
- En beretning om klarsyn, som jeg har lest før, oppfølger til beretningen om blindhet.
- Uroens bok av Fernando Pessoa leser jeg i nå og da. Har ingen ambisjoner om å lese den ut med det første. Dette er langsomtlesing!
Er så imponert over dere som leser bøkene på originalspråket! Tviler på om jeg klarer det, selv med folkeuniversitetet til hjelp :-)
PS Har du sett denne diskusjonen om Saramago og hans forfatterskap.
Eg har lest "Himmelen begynner her", og syntes den var bra. Sikkert ikkje eit veldig dårlig valg til 12 år gamle jenter. ;-)
Her var det mye spennende på leseplanen og til og med på barnebok fronten:) Ha en god boksommer!
Ja, ikke sant og takk skal du ha! Men du, jeg betrakter ikke Tove Janssons mumibøker som barnebøker - de har et persongalleri noen og enhver kan kjenne seg igjen i :-) Jeg gleder meg til Farlig midtsommer (den måtte det jo bli når jenta og mormor skal være alene på hytta ...).
Er mer usikker på hva jeg skal velge til de to store jentene (som leser utrolig mye).
En riktig god boksommer til deg også!
Ja, det må jeg si var strukturert. Går ut fra at det er rom for justeringer - selv får jeg litt klaus hvis leseplanen er altfor "låst".
He, he, vi får se hva resultatet blir; jeg har nok dratt sommeren vel langt...
En flåte av stein, Saramago, har jeg nå funnet og bestilt hos noen som kaller seg Audiatur nettbokhandel. Jeg har aldri hørt om dem før. De har en mengde bøker til en billig penge. Venter i spenning!
Ambisiøs leseplan, Lillevi men ganske sikkert realistisk. Jeg har et tilleggsforslag til bøker for 12 åringene, nemlig "Appelsipiken" av Jostein Gaarder. For øvrig er "voksenbøkene" dine interessante og pirrer virkelig min nysgjerrighet og leselyst. Saramago og Pessoa har jeg aldri lest noe av. Jeg bør kanskje skamme meg....?
Nei, absolutt ikke skamme deg!
Saramago har en særegen måte å skrive på, som det kan ta litt tid å komme inn i (han er blant annet meget sparsom med avsnitt og punktum...). Gir du ha din tid og oppmerksomhet, har du virkelig igjen igjen for det. Prøver du deg på han, anbefaler jeg deg å begynne med Beleiringen av Lisboa. Jeg setter også Det året Ricardo Reis døde meget høyt. (Reisen til Portugal en reiseskildring og kler Saramagos form dårlig).
Hjelp! nå kom gemalen hjem med sjokkbeskjeden om at En flåte av stein ikke er å få tak i!
Jeg skal også til Portugal i sommer og hadde tenkt å lese alle Saramago-bøkene mine før jeg reiser. Jeg leste " En beretning om blindhet for noen år siden og jeg elsket den( har nettopp lest den på nytt, og jeg likte den enda bedre gang nummer to.), dette førte til at jeg har kjøpt alle de andre bøkene hans, men av en eller annen grunn har de blitt stående ulest. På tide å få gjort noe med dette, og det passer jo bra nå når hele sommeren skal tilbringes i Portugal:-) Jeg mangler også " En flåte av stein", har ikke funnet den noen steder. Sist jeg var innom bokhandelen fikk jeg opplyst at den blir gitt ut på nytt i år, men da med et annet navn, Reisen til den ukjente øya. Lurer litt på hvorfor Cappelen holder på med å skifte navn på bøker når de kommer i pocketformat ? I 2011 ga de ut boken " Overgangen" og når denne kom i pocket i år het den plutselig "Den første". Oppdaget ikke før den var kjøpt og påbegynt at den var den samme boken som jeg leste i fjor bare med en annen tittel. Fryktelig irriterende, men det var en liten avsporing:-) God sommer og kos deg i Portugal.
Jeg fant og bestilte En flåte av stein på Audiatur nettbokhandel, her, kr 45 + 19 i porto! (Mannen min var hos Norli i Oslo, de visste ingenting om tittelskiftet; merkelig praksis av Cappelen - og for en intetsigende og lite original tittel!)
her finner du en artig diskusjon vi hadde for en tid siden om Det året Richardo Reis døde. Gjennom den fikk jeg øynene opp for Fernando Pessoas Uroens bok, som jeg greide å skaffe gjennom antikvariatnet. En spesiell bok - filosofisk og lyrisk, overraskende og tankevekkende. Gleder meg til å rusle i disse karenes fotspor i Lisboa!
God tur til Portugal til deg også!
Det er da en merkelig praksis - å skifte tittel på samme bok når boken blir trykket i pocketutgave. Må de lure folk til å kjøpe bøker mon tro?
"Beleiringen av Lisboa" er herved notert. Så dumt med den boken du ikke fikk, men trøsten får være at det er mange andre gode bøker som ligger og venter...
Skal bli spennende å høre hva du synes, når du kommer så langt!
Ta en titt på svaret mitt til animas litt lenger opp i tråden; det er til deg også :-)
Beklaget veldig at navnet ditt ble til Ellevi. Ble gjort oppmerksom på dette av en annen bokelsker (takk Kirsten) Vet ikke om det er Ipaden som har omskrevet navnet automatisk, eller hva som har skjedd. Helt ellevilt egentlig. Men nå er det ihvertfall rettet opp.
Bare hyggelig :-))
Jeg prøver å komme igjennom noen bøker i skal lese - hylla før jeg flytter, så det kanskje ikke blir så mange tunge esker. Ellers koser jeg meg med en del av de bøkene jeg "sparer" på, som jeg nå føler jeg har mer fri tid til å lese og nyte med god tid uten å skulle ha gjort noe annet.
Leser nesten utelukkende skjønnlitteratur, pensum kommer det nok av snart nok, med unntak av "Quiet" av Susan Cain, og litt språkhistorie. Fantasy når været er fint og romaner når det regner?
Det er planen iallefall.
Jeg er lite sportinteressert, så det blir ikke det jeg kommer til velge som lesestoff i sommer. Knut Hamsun Abroad, International Reception av Peter Fjagesund har jeg nettopp bestilt og vil lese når jeg får den for hånden. Noen bøker av Anna Kåver er også under bestilling som jeg vil fordype meg i. Deretter blir det litt biografi og krim.
Akkurat nå leser jeg Pumasommer av Merete Junker. Deretter blir det Den usynlige broen - begge er bøker fra biblioteket.