Kjell-Ola Dahl legger opp som krimforfatter fordi han mener sjangeren har mistet idealene sine og blitt ren underholdningsorientert.
(http://www.aftenposten.no/kultur/-Krim-er-den-nye-legeromanen-6839380.html#.T8egN8VpuM8)
Kriminallitteraturanmelder (for en tittel!) Pål Gerhard Olsen er enig. Han mener krim er den nye chic-lit.
(http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Krim-i-urent-farvann-6840381.html#.T8eidMVpuM9)
"Det har oppstått en hel flora av tanketom, språkslapp pludrekrim skrevet av kvinnelige forfattere skreddersydd for et utelukkende underholdningstørstende kvinnelig publikum, med Camilla Läckberg som et paradeeksempel."
Jeg ser jo at han har et poeng - men nå er jeg også under gjenomsnittet begeistret for Camilla Läckberg.
Hva mener dere? Blir litteraturen mer og mer dominert av lettlest, overfladisk krim, eller er dette bare nok en furten protest fra en forfatter som ikke klarer å treffe markedet like godt som andre?
Viser 22 svar.
"Ingenting går som planlagt", står det ein stad i boka, men saka er at det heile tida er det det gjer. ... Sjangeren dikterer resultatet, og det er såleis urettvist å døma boka nord og ned etter kunstnarlege kriterium.
Odd W. Suren anmelder Skyggeland av Bjørn Olav Nordahl i Dag og tid.
Ha ha. Camilla er ledende i pludring, sitter foran skjermen og ser på hennes motstykke: Elizabeth, the queen. I går leste jeg Camilla.
Jeg syns Dahl har et poeng, og det ble tydeligere for meg ettersom jeg driver og leser Håkan Nessers Beretningen om herr Roos. Jeg elsker alt jeg har lest av Nesser, og det er fordi han er en veldig god forfatter - som tilfeldigvis gjerne inkluderer kriminelle handlinger i romanene sine. Og det er det som er poenget mitt, det blir så uvant at en krimforfatter faktisk skriver bra! Tysteren av Jan-Erik Fjell blir trukket fram som en av de språklig dårlige, og jeg må tilstå at jeg ikke tenkte over språket i det hele tatt. Jeg gjør ikke det med krimbøker. Bevisst eller ubevisst plasserer jeg krimbøker et annet sted enn skjønnlitteratur i andre sjangere. (På samme sted som chick lit og annen kiosklitteratur i ordets rette forstand.)
Hm "språkslapp pludrerim av kvinnelige forfattere". Det er vel like mange mannlige forfatter med "språkslapp pludrekrim"... i mine øyne iallefall. Ja ja... jeg liker iallefall mye av den "språkslappe pludrekrimmen":) Ha en go helg alle sammen:)
Dette med "språkslapt pludder" gjelder mer enn bare krim, både mannlige og kvinnelige. Når forfattere gir opp tror jeg det er fordi de ikke er adekvate.
Tilføyelse: Eller kanskje bare skrivesperre? Stephen King sa om skrivesperre engang at det er som når en rørlegger får avsky for rør... Er man forfatter, skal man skrive. Går Dahl over til skjønnlitteratur da ell?
Nå er vel Kjell Ola Dahl ikke en forfatter som ikke treffer markedet? Han har i alle fall fått veldig god kritikk for krimbøkene sine, selv har jeg vel en 5-6 stk stående i min egen bokhylle.
Bøkene hans om etterforskerne Frank Frølich og Gunnarstranda er etter min mening "god" krim, lettlest, og med et godt språk. Bøkene er underholdende og med god driv fra begynnelse til slutt.
Om litteraturen blir dominert av lettlest overfladisk krim? Nja, jeg vet ikke, de fleste krimbøkene jeg leser synes jeg er ganske gode. Men om det skyldes at jeg er litt selektiv eller om jeg bare er en av disse "kulturkjerringene" må jo andre bedømme...
Når jeg tenker meg om har jeg lest en av Kjell-Ola Dahl for lenge siden. Kanskje på tide med en oppfrisking...
Oppfatter det når mannlige norske forfattere synes de må markere seg som andre gjør i andre land. Da klarer de ikke å gjennomføre denne nonchalant holdning. Nå har jeg lest noen av hans bøker og de er forsåvidt gode, men det er mange andre sine også.
Jeg skal ikke hive meg på diskusjonen, bare komme med et lite spørsmål. Jeg er nok en av de tanketomme, språkslappe, pludrete, underholdningstørstende fruentimmer, godt passert 40, som er så tom i hodet at hun ikke en gang vet hva chic-lit betyr. Så kjære dere som kan mer enn meg: Hva betyr chic-lit?
Det heter chick-lit - chick som i jente, ikke chic som i "in". Lit er en forkortelse for litteratur. Så enkelt og greit "jentebøker" - for voksne jenter...
Her er en engelsk definisjon
Her gir Kjell Ola Dahl ett intervju der han forklarer at grunnen til at han ikke ønsker å skrive krim er fordi han mener forlagene gir ut krim som ødelegger sjangeren. Det det fokuseres på er selvfølgelig to setninger der han uttaler seg om kvinnelige lesere, det fokuseres ikke på krimsjangerens kvalitet. Det er godt mulig at jeg oppfatter dette feil, men når jeg leser intervjuet med Kjell Ola Dahl ser jeg det mer som kritikk av forlagene og sjangeren enn av kvinnelige lesere. Joda, han sparker selvfølgelig i den retningen, men må man provoseres av alt som kommer ut av mannlige forfattere da?
Han setter seg selv høyere enn andre forfattere, jeg har ikke lest han så jeg kan ikke uttale meg om han har rett, men siden han blir utgitt betyr ikke det da at han også oppfyller massenes dårlige krav? Det er ikke tvil om at han har høye tanker om seg selv og mener at han og hans bøker bør fremheves og behandles bedre enn andre.
Ellers synes jeg han gir noe som jeg tolker som ett ærlig svar på hvorfor han ikke ønsker å skrive krim lenger. Han har vel, etter det jeg har fått med meg, hatt suksess som krimforfatter så jeg tror ikke grunnen er at han ikke behersker sjangeren eller er furten for at han ikke har flere lesere.
Han er vel mer furten fordi han plasseres i en sjanger som han føler seg for god for...
Jeg kan heller ikke uttale meg om han er en over gjennomsnittet bra krimforfatter, for jeg valgte å slutte å lese ikke så veldig langt inn i den første boka jeg prøvde meg på, pga. mannsjåvinismen. Det er litt lenge siden, så jeg husker ikke detaljer, bare at det der gadd jeg ikke.
Da har du hvertfall større grunnlag for å uttale deg om hans kommentar på kvinnelige lesere,, kan høres ut som det er en grunn til at de har fokusert på den kommentaren. Jeg har ingen kunnskap om han fra før så jeg går kun utfra det intervjuet det er linket til.
Leste intervjuet med Kjell-Ola Dahl i avisa, og egentlig virket det litt som om han var furten over å bli plassert i en kategori markedsført mot "kvinner i alderen 25-40 som vil gå barbent i blomsterenger".
Var det ikke nettopp en annen forfatter også som ble sur fordi han hadde for mange kvinnelige lesere? Han med "kulturkjerringene"? Husker ikke hvem det var, men også en mann.
Tydeligvis er kvinner annenrangs lesere for disse mennene. Kan jo ikke annet enn å le, egentlig! Kjell-Ola (som jeg personlig aldri har lest noe av) føler seg visst høyt intellektuelt og kvalitetsmessig hevet over sine egne lesere, men hva er egentlig problemet hans? At han ikke får nok anerkjennelse av andre innflytelsesrike menn? Det teller liksom ikke hvis det bare er "kiosklitteraturlesere" som leser bøkene hans....han vil bli likt av de kuleste gutta i klassen! Kanskje det er noe han har holdt på med siden ungdomsskolen. Virker kanskje ikke så veldig intelligent å gi uttrykk for leserforakt i en stor avis, men det gir jo presse, selv om han egenhendig må gå ut og understreke kvaliteten på bøkene sine...
Lykke til, Kjell Ola :)
Den du tenker på var nok Thomas Espedal, her gir Helene Uri gutta svar på tiltale.
Det var to interessante artikler du lenket til.
Interessante fordi de omhandler krim som litteratur, og ikke smo noe man leser under dynen med lommelykt i natten.
Men ut over det...
Konklusjonen er også interessant. Kjell Ola Dahl skriver litterær krim. (Det er iallefall det han selv påstår, og ingen motsier ham. Selv om ingen eksplisitt er enig med ham heller)
Men hvilke andre skriver litterær krim? Det er mulig jeg er litterært uintelligent nok innenfor mitt favorittfelt til at jeg svelger alt med hud og hår, eller kanskje jeg bare er litt umoden... Jeg foretrekker uansett eksempler på hva de er ute etter, ikke bare hva de IKKE vil ha. Ganske enkelt fordi det å spre negative kommentarer av typen "jeg liker ikke sånn" er for enkelt. Hvis du ikke liker "sånt" så vil jeg heller vite hva du faktisk liker. Og svarer du "vet ikke" så er jeg neppe den eneste som får assosiasjoner til en bortskjemt treåring.
Var Sjöwall & Wahlöö 70-tallet, eller var de egentlig 60-tallet, siden bøkene kom ut fra 1965 og fremover. (Jada, nå er det JEG som er en bortskjemt guttunge, som prøver å finne faktafeil i en artikkel hvor fakta ikke er så viktig som følelsene.
Men jeg savner altså eksemplene på hva de faktisk vil ha for noe. Om de ikke finner den i kriminallitteraturen, hva med å komme med eksempler fra den "virkelige" litteraturen? Igjen, det er lettere å diskutere med folk som forteller hva de vil ha, heller enn hva de ikke vil ha.
Enda et dårlig eksempel: "Jeg liker ikke grønnsaker fordi brokkoli smaker så vondt"... Jeg tror vi har en vinner. Sånn skal jeg klare å vinne veldig mange diskusjoner fremover
Jeg har ikke så god totaloversikt over det som gis ut til å uttale meg veldig autorativt om type og kvalitet, men det jeg selv har lest viser at det også gis ut ting som ikke bekrefter hans utsagn.
Jeg gjør meg noen tanker: Menn på 50+ (som jeg nå selv er blitt en av) har den egenskapen at vi gjerne ikke er for glade i forandring. Vi har gjerne de samme kriteriene for hva som er bra, som vi hadde for 10 år siden.
Det er en objektiv sannhet at det er flest kvinner som kjøper og leser bøker, man kan si at det er de som faktisk holder liv i bransjen. At de har andre preferanser enn Kjell Ola, Pål Gerhard og kanskje menn generelt, må vi vel faktisk bare godta. Tilsvarende ser vi jo i bladhyllene i kiosker/butikker og i utvalget av TV-kanaler.
I stedet for å problematisere dette og ergre oss over det, må vi som foretrekker andre ting sørge for å skape et marked også for de tingene vi liker. Det skal da ikke behøve å være enten-eller.
Bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.
Godt sagt. Syns selv det finnes mange dyktige krimforfattere blant bestselgerne - både Mankell, Larsson, Fossum og Nesbø - for å nevne noen. Kanskje Kjell-Ola Dahl burde gå i bresjen for å få flere menn til å lese bøker, og dermed utvide markedet for sitt eget forfatterskap?:)
Der finnes mange forskjellige mennesker med forskjellig smak. Det som ikke passer for den ene passer for den andre. Variasjon er bra. Det går jo ca. 1 år før en forfatter leverer neste bok - sånn cirka. Tanken er jo å lese variert i løpet av året. Nå har jeg tatt for meg forskjellige forfattere og lest meg i gjennom bøkene deres og når jeg nærmer meg siste bok er jeg overmett av den forfatteren at lesingen går tregt.
Det har hendt at jeg har avbryt en krimbok fordi den ikke fenget meg. Men som regel leser jeg ut bøkene. Man må bli kjent med forfatterne, slik at man styrer unna de som ikke passer - uten at bøkene er dårlige.
Suppeposer