Isabelle Eberhardt – nomaden, forfatteren og legenden.

Litteratur på Blå i samarbeid med Ladyfest inviterer til en litterær festaften viet forfatteren og journalisten Isabelle Eberhardt (1877-1904). Eberhardt regnes som den første kvinnelige krigsreporteren. Hun kledde seg som en arabisk mann og skrev under pseudonymet Mahmoud Saadi for slik å få innpass i ulike miljøer. På tross av at hun var en levende legende er hun lite kjent i Norge. Eberhardt var ørkendykkeren som druknet i ørkenen, men myten omkring henne lever den dag i dag.

Hvem var hun, Isabelle Eberhardt? Var hun anarkisten Eberhardt? Feministen Eberhardt? Eller romantikeren Eberhardt som drømte om det lykkelige Arabia? Hun skrev reiseskildringer, noveller, artikler og en uavsluttet roman. Står litteraturen like sterkt i forhold til det myteomspunnende livet hennes? Denne kvelden har vi invitert et knippe Eberhardt-eksperter for å bli bedre kjent med kvinnen, forfatteren og de mange sagnomsuste historiene om henne.

I panelet: Sigrid Briseid, idehistoriker og lektor som skrev sin Master i Idéhistorie om Isabelle Eberhardt. Hun er også forfatteren bak utgivelsen Nomade var jeg – Biografi og tekstutvalg (2009)

Renate Thorbjørnsen er medieanalytiker i Retriever og medarrangør av Tekstallianse. Hun var redaktør for tidsskriftet Utflukt som viet et nummer til Isabelle Eberhardt i 2008.

Torunn Borge er anmelder og forfatter. Hun var redaktør for boken Yrke, reporter - Fra Isabelle Eberhardt til Vera Sæter (1999), en antologi med kvinnelige reiseskribenter.

Fred Uno Ljosland Huvenes er kveldens ordstyrer. Han er litteraturviter og bokhandler som har skrevet masteroppgave med reiselitteratur som tema: ”Å tyde fotspor i het sand - sannhetssøken og forestillingen om det ukjente i Thorkild Hansens Det lykkelige Arabien - en dansk ekspedition 1761-67 (1962)”.

Billetter 30 kroner i døra

For mer informasjon se http://www.litteraturpabla.no/ og http://ladyfestoslo.wordpress.com/

Boktips for å bli bedre kjent med Isabelle Eberhardt:

Torunn Borge: Yrke, reporter (antologi) Elisabeth Eide: Å finne deg igjen (roman) Sigrid Briseid: Nomade var jeg. Biografi og tekstutvalg

Tidskriftet Utflukt, 01/2008. Utsolgt men mulig å låne på Deichmanske hovedbiblioteket i Oslo.

Sven Lindqvist: Ørkendykkerne

Per Petterson: Månen over porten (essay)

Finn Skårderud: Andre reiser (essay)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Takker for fin Eberhardtaften i går!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

takk, jeg kom litt rart i gang, men håper det kom noe ut av det hele mellom mitt babbel. hvorfor sa du ikke hei? eller var di som vant boka. har kjøpt meg en ny.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du var først og fremst morsom, og ikke alt for bablete faktisk. Jeg var den eneste som stilte spørsmål. En alt for sjenert sal må jeg si. Det må da ha vært noen fler som lurte på noe?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da husker jeg deg fra spørsmålsrunden. Vi tre på scenen var litt forundra over at det ikke kom flere spørsmål etter at jeg hadde skifta form fra å være litt fraværende i starten til å være mer deltakende uten manus på akkurat det. Vi hadde på forhånd lagt opp et helt annet løp for kvelden, men vedkommende som ikke kom, lot ikke høre fra seg før det var et par timer før vi skulle på.

Ettersom det ble noe stille under spørsmålsrunden så snudde jeg også det hele på hodet og ville stille dere spørsmål om dere hadde fulgt med... Det var veldig stille i salen. Litt trykkende i starten synes jeg. Men det tok seg litt opp. Er ikke sikker på om lokalet er det helt riktige for sånne arrangementer. Mørkt og kaldt som i en kjeller. Men hyggelig at det finnes steder for smal litteratur også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dere hadde definitivt en tung sal å dra. Men det ble bra likevel! Neste gang bør arrangementet begynne med en gratis øl til alle, så tør folk mer :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pausen ble gjort for at man skulle nettopp kjøpe øl, selv om jeg ikke ønsket noen pause, men bare ville kjøre på. Nå er jeg glad for at det ble pause og jeg kunne snakke meg varm med venner før runde to begynte. de neste arrangementene blir nok uten meg på scenen. vil heller lytte til andre. til opplysning så er det et kult tegneseriearrangement på Mono neste torsdag. tror det blir bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har funnet en perle: "Århundradets reportage" som er samlet og redigert og utfyllende presentert av Stig Hansén og Clas Thor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Antologien Stig Hansén och Clas Thor: Århundradets reportage er en storartet del av den nyere verdenshistorien fortalt gjennom engasjerende reportasjer og gode introduksjoner av tospannet Hansén og Thor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gjør kun dette gjestearrangementet, men det er Litteratur på Blå hver tirsdag. Sesongens første er førstkommende tirsdag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott tips! Slike begivenheter er det flott at bokelskere.no fanger opp. I dette tilfelle ved ordstyreren selv. Tidspunktet er notert!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var så frekk at jeg la denne begivenheten ut som en diskusjon ettersom jeg kan få noen tips om videre lesning. En annen grunn er at litteraturarrangementene på Blå trenger litt reklame.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kjør på! For min del kan du reklamere mye for de arrangementene. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ooh, jeg kommer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lusket litt på boksamlingen din og takker for tipset om boka Kvinnelige pionerer i menns verden. Den skal jeg sjekke ut før denne kvelden og ikke minst pushe i bokhandelen hvis den er bra. Er den god så langt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å være ærlig er jeg skuffa foreløpig (har lest første kapittel og bladd litt her og der). Litt stivt språk, litt dårlige kildereferanser. Kunne vært gjort en bedre redaksjonsjobb rett og slett. Men interessant tematisk, definitivt. Jeg hadde f eks ingen aning om at Bærum jernverk ble drevet kvinner i en 25 pluss 54 års periode på tidlig 1700-tall. Eller at Laila Schou Nielsen eide Splitkeinfabrikken. Osv. Så boka er lærerik. Men ikke kjempebra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forstår. Det er ofte slik med en god bokintensjon som ender med noe halvveis. Igjen takk for tipset. Skal sjekke ut boka etter hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H Helsethandreas h. o.Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaPiippokattaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsTanteMamieHarald KHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun Svensli