Har jeg ikke skrevet noe om denne boka?! Neivel da, here we go:

Altså... jeg er en sucker for romantiske tenåringsbøker, spesielt fantasy. Jeg låser meg inne på rommet og leser såkalt husmorporno i flere timer, og sluker bok etter bok. I tillegg leser jeg omtrent kun engelske bøker, og får som resultat toppkarakterer i engelsk. Og hvem har jeg å takke for det? Jo, Stephenie Meyer og twilightsagaen. Jeg husker første gangen jeg leste boka som 13 - 14 åring, da var jeg helt "wow" i flere uker etterpå, og det er nok boka jeg har lest flere ganger etter hverandre og hengt meg mest opp i. Jeg ble interessert i flere bøker, og leselysten min var større enn noen gang: det åpnet opp en helt ny verden for meg! Men så har vi spørsmålet... er bøkene spesielt bra?

Vel, ja og nei. Det er et søtt og morsomt konsept - Romeo og Julie møter blodslukende vampyrer. Selvfølgelig sluker fjortiser det rått, Stephenie Meyer er genial som hypet opp vampyrkulturen og ga det en "forbudt kjærlighet" twist. Og vampyrfeberen har jo vart lenge, så det er da vellykket? Det er en historie det er lett å miste seg selv i, og karakterer føler du at du blir kjent med og får et personlig forhold til. Jeg skjønner godt at enkelte leser de om og om igjen gjennom flere år.

Men... er de godt skrevet? Vel, nei. Første gangen jeg leste de syntes jeg dialogene var intelligente og hver setning var velskrevet, MEN jeg hadde minimalt med engelskkunskaper da og var ikke så vellest til å begynne med uansett. Nå, etter å ha latt de ligge i flere år, plukket jeg opp twilight på nytt og begynte å lese. Og vet dere hva? Stephenie Meyer suger ræva. Hun har en "degree" i litteratur, noe som påvirker skrivingen hennes: Og det er det som irriterer meg. Hun tar smarte ord og dytter det inn i hver setning, men har allikevel ikke noe på Stephen King eller Jane Austen, som hun sier hun blir så inspirert av. Ting blir beskrevet på en trist og grå måte, og hver uttalelse fra en karakter ender som oftest med "he growled", "he chuckled", "she snarled".

For ikke å snakke om hvor kontrollerende og sutrete Edward er, og hvor usunt forholdet deres utvikler seg. Og det at hun lar skrivingen bli påvirket av mormoner kulturen hennes, oh yes, det lyser gjennom hver side.

Jeg har også en teri om at grunnen til at folk blir så forelsket i bøkene er at ting blir sett gjennom leserens øyne. Hvorfor er Bellas personlighet og utseende så vagt forklart? Jo, fordi vi skal ta over for hennes øyne og leve oss inn i det. Hun er et tomt skall, noe vi skal leve oss inn i. Det er ikke hun som kliner med Edward, det er oss ;-)

Jeg har hele serien på dvd og leser fremdeles fanfictions om det med stor glede da jeg virkelig liker denne vampyrvarianten, men det deprimerende med det er at både filmene og enkelte fanfictions er bedre enn bøkene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Å, jeg er så enig med deg! Historiene i seg selv fenger til en viss grad synes jeg. Men språket gjør at jeg får helt noia av hele bøkene. Jeg ga opp etter to bøker fordi jeg ikke orket å irritere meg over språket. Det virker som hun slenger inn fremmedord her og der for at vi skal se hvor flink hun er. Også som du sier... He growled, he frowned, he chuckled osv osv osv. Finnes ikke noe mer irriterende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal risikere det gode ryktet mitt nå.

Jeg har alltid syntes at å liksom ''hate'' Twilight blir så dumt. Jeg er ikke noen fan og det er ikke min greie, men da jeg var 16 syntes jeg det var kjempegøy. Jeg har sett alle filmene på kino og jeg kommer sikkert til å se den neste på kino når den kommer også. Det er lett underholdning. Det er gøy. Er ikke det det viktigste da? At man har det moro? Og hvis det kan øke leselysten i ungdom er det jo enda bedre.

Alle begynte uansett å hate Twilight fordi det var så populært. Nå som det er så kult å hate det, skal det bli kult å like det igjen snart da eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nope. Ingen hipstermentalitet hos meg, bare et mer modent øye for hva som er bra - og hva som er dårlig. Stephenie Meyer kommer unna med det fordi historien er fascinerende og kaprer oppmerksomheten til unge jenter (er selv veldig glad i vampyrvarianten, minus glitringen), men om man sammenligner med forfattere som selger like mange bøker er hun direkte dårlig i skrivemåten sin. Sorry, men det er min personlige mening. Men er selvsagt ikke noe galt i at andre mener noe annet : )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror du skal være forsiktig med å si at folk hater bare for å hate. Jeg aksepterer at folk liker Twilight, og det er flott at det for folk til å lese, men det må være legitimt å synes at det er noe ræl for det. Grunnen til at jeg misliker det er fordi jeg synes bøkene maltrakterer min favorittsjanger: skrekk og vampyr. Jeg synes ikke det passer med romantikk. Men det må da være greit å mene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Stig THarald KNerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine Olsrød