Den britiske forfatteren og tidligere pressemannen og Tory-politikeren Richard Cottrell gjør det ikke lett for seg selv når han inkluderer et kapittel om 22/7 og Utøya-massakren i sin nye bok om NATOs Gladio-kompleks.
Rettere sagt gjør han det ikke lett for leseren å stole på innholdet og dømmekraften i resten av boken hans. Med skråsikker mine, så han må googles for mistanken om at han er amerikaner, legger han ivei om det siste årets åpenbaringer i den norske terrorsaken som om han bodde her og godt forsto språket.
Det er selvfølgelig helt greit at en utaskjærs fyr skriver om 22/7, det blir bare så veldig feil når han går på enhver avisand og enhver tidlig misforståelse, og heller ikke rådfører seg med lokale researchere.
Det vil føre for langt å ramse opp alle feilene i kapitlet hans om 22/7, men disse tre står ut fra mengden:
Dette er «glaring errors», som det heter på britisk, og det er vanskelig å ta fyren seriøst eller å lytte til ham som en autoritet, når han slik bare tramper uti det. Jeg nages som alltid av den vante tvilen: Hvis han har så lav presisjon i de sakene jeg vet mye mer enn ham om, hvordan står det da til med resten av kapitlene?
Jeg vil i alle fall ikke anbefale noen å kjøpe denne boken for å lære mer om 22/7. Boken kan imidlertid forhåpentligvis gi kontekst til det verste angrepet på norsk jord siden 9. april, ved å sette det inn i en europeisk og global sammenheng av klandestine nettverk og dype statshemmeligheter.
Men Utøya-kapitlet står altså til stryk.