det kan være alle slags grøssere som fins i forskjellige serier eller enkeltbøker
Viser 106 svar.
Whitley Striebers Communion. Man vet aldri om forfatteren forteller en sann historie om s.k. ufobortføringer av seg selv opp gjennom årene eller ikke. Og det skapes en uhyggestemning av at disse "vesnene" kan komme gjennom vegger og dører som om de ikke er der. En annen ting er jo at forfatteren siden boken kom ut har fornektet at den er sann, så sagt at den er sann osv. Han har også hivd seg på ufoskremselbølgen med ymse oppfølgere, så man kan undres på om han bare er dyktig på å ta tempen på noe som er "in" og skrive skumle bøker om det :)
Har ikke lest mange, men husker på John Dickson Carrs Sort Messe som også er i bokform. Den handler om familien Dobree sine problemer....
Stephen King, Geralds lek. En bok der noe lurer, noe som ikke syns, ikke høres, bare føles. Skikkelig skummel og veldig spennende.
I det hele tatt så gir vel de fleste bøker av Stephen King bra grøss, for meg så bra at jeg aldri tør å se noen av dem på film. På film syns jeg grøssere er ekle, i bøker så kan en grøsser gi meg et avbrekk fra annen lesing, når lesetørka slår til.
helt enig hvis jeg ser grøssere på film får jeg ikke sove. Men hvis jeg leser en grøsser kan jeg tenke på den hele kvelden uten og bli redd.
Tror det kan være Ildbarnet av Stephen King. Så filmen en stund senere og ble kjempe skuffet. Det var en hel masse som stod i boken, som ikke kom til sin rett på lerrettet!
Ellers kan det være Sirenenes Sang av Val Mc Dermid. Boken gav meg frysninger!
Coraline av Neil Gaiman fikk meg til å grøsse
er det den som kommer på kino snart?
Jeg tror den har vært på dvd lenge, ihvertfall så jeg den for vel et år siden.
Enkelt: "The woman in black" av Susan Hill og "Dark Matter" av Michelle Paver. To damer som på hver sin måte skriver glitrende grøss:-) Passer aller best en mørk vinternatt.
Susan Hill på en mørk fjellhytte midtvinters er gull!
Onde sirkler
noveller i utvalg ved Gordon Hølmebakk
av Roald Dahl (forfatter) og Gordon Hølmebakk (redaktør).
487 sider
Kjempebra at dere skriver alle grøsserne dere vet om som har gitt dere gåsehud så det holder ;)
Da jeg var 8 eller 9 leste jeg The Most Dangerous Game av Richard Connell. Ikke egentlig en grøsser, men like fullt gåsehudfremkallende i flere år etterpå. Den skremmer meg ikke nå lenger, men det er absolutt en god novelle.
Av noveller husker jeg at Poes The Masque of the Red Death skremte meg skikkelig.
Me too. Fikk lyst til å lese denne igjen nå for å se om det hadde den samme effekten. :)
Like bra fremdeles!
Hmmm...jeg må ha tenkt på en annen. Synes ikke denne her var særlig skummel. :/
Jeg har nok blitt mer "hardbarket" med årene og reagerer nok annerledes på grøssere nå enn i yngre år. Det har jo, totalt sett, blitt mye spenning, krim og grøss i årenes løp. Allikevel kan jeg huske at "Nålen" av Ken Follet var en neglebitende opplevelse av de sjeldne den gang jeg leste den. Tror jeg må si at den fortsatt rangerer høyt.
Jeg skummet igjennom her for å se om noen hadde foreslått Nålen av Ken Follet.
Jeg vil bare støtte deg. Det er mulig den ligger litt på kanten av å kunne kalles grøsser, men det er en av de bøkene som sitter i hodet som en fantastisk spennende roman. Vi får hele tida vite hva mannen med NÅLA gjør, og vi får følge politiet når de nærmer seg ham....
Vil han klare å fullføre oppdraget??
Mens jeg skriver nu, kommer jeg også på Evas øye av Fossum. Skikkelig fengslende, men dette blir kanskje en SPENNINGSbok???
Den høres spennende ut:-)
IT av Stephen King. Særlig for de med coulrofobi....
Jeg husker at jeg måtte legge boken fra meg flere ganger når det ble for skummelt.
Har ikke kjennskap til IT, men regner vel med å skaffe meg det. Klovner har jeg aldri vært begeistret for - heller ikke som barn (jeg har aldri likt sirkus - heller ikke som barn)...
Da er dette rette grøsser for deg ;)
Tror boka og filmversjonen er grunnen til at mange jeg kjenner har coulrofobi.
So true... Tim Curry har aldri vært skumlere.
Han er vel det som gjør den miniserien verdt å se. Skikkelig ekkel :)
Har et forslag som er ganske ny, den fikk meg til å grøsse enda jeg er en dreven grøsserleser/seer. Yrsa Sigurdardòttir's Jeg vet hvem du er!! Den anbefales. Jeg fikk kald trekk i nakken og sov helst med lyset på noen dager etterpå.:=)
vet ikke om jeg vil kalle boken for en grøsser, men Jo Nesbø sin "Snømannen" ga meg kalde grøss gjennom hele boken!
Den er creepy ja.
ja den er skikkelig grøssete selv om den er krim
tusen takk for at dere har skrevet hvilke grøssere dere liker best
Rottetrilogien (The Rats, Lair og Domain) av James Herbert. Fikk tak i en tykk samlebok som inneholdt alle tre fra en engelsk bokklubb jeg var medlem av. Husker ikke helt hvor gammel jeg var da jeg leste den første gangen, men husker den var fryktelig skummel og spennende. Passer perfekt for de som ikke liker rotter ;-)
spenende det er også en grøsser bok som også er med rotter den heter rattus norvegicus fra serien marg og bein
Litt arti at de bruker artsnavnet på brunrotte:)
Min onkel hadde et par samlinger skrekk/ spøkelseshistorier som skremte vettet av meg som barn. "Rottene i muren" av H.P. Lovecraft var den aller verste...og "Apehånden" av William Wymark Jacobs. "Sheraton-speilet" av August Derleth gjorde meg evig redd for speil...
Artig..
Jeg husker at Apehånden av W.W. Jacobs skremte meg noe UHYGGELIG da den ble sendt i Radioteatret for maaange år siden - da jeg var ganske ung... hm hm..
Artig påminnelse, jeg har nemlig aldri lest boka.
apehånden høres skummel ut takk for tipsene
Takk for tips. Lovecraft er et navn jeg stadig kommer over, men aldri har lest. Jeg må begynne å sjekke ut.
Da jeg googlet novellen, leste jeg også wikiartikkelen om Lovecraft. Enda en av disse forfatterne som levde et asosialt og merkelig liv - i tillegg skrev han noen forferdelig rasistiske passasjer (men var jo født 1890) - døde syk og ensom.
Må innrømme at jeg måtte google forfatterne av disse historiene :) De var med i en antologi. Og så var det en eller annen skummel historie med en dame som hengte seg i rullegardinsnoren...
Tøft! Jeg er nysgjerrig!
Dracula av Bram Stoker. Frå 1897, og er vel den boka alle dei nyare vampyrbøkene og -seriane bygger på.
Jeg er veldig glad i Stephen King - og hos han er det mye horrorsnask å kose seg med :o)Carrie og Løp for livet er store favoritter!
John Ajvide Lindqvist har skrevet Håndtering av udøde og Menneskehavn, de er fantastisk gode. Han er nok mer kjent for La den rette komme inn.
Vanskelig å velge en spesiell, men noen av de beste grøsserne jeg har lest har vært noveller.
På norsk finnes gode novellesamlinger redigert av Roald Dahl og André Bjerke, og på engelsk finnes det drøssevis av bøker med titler som «The Greatest Classic Horrorstories» og lignende.
Forleden leste jeg «Elias og draugen» av Jonas Lie. Det var en skikkelig trivelig og uhyggelig gyser. Den finnes forøvrig i opplest versjon på YouTube.
Elias og Draugen ja... Leste den da jeg var liten, og jeg synes den var skikkelig spennende. Den fantes, så vidt jeg husker, i novellesamlingen som heter Roald Dahls svarte bok; en bok hvor Roald Dahl hadde samlet noen av de skrekknovellene han likte best.
Den er i Dahls «Svarte bok» ja. Riktig så god og uhyggelig undertone på den. :)
Jeg ser at jeg ikke har lest så mange grøssere som jeg trodde, og som jeg ønsker at jeg hadde lest. Jeg elsker grøss, og skal helt klart lese mer av det. Av de jeg har lest så ern de fleste gode bøker, jeg likte bøkene og de fikk gode terningkast, men det betyr ikke det samme som at de var skummle eller spesielt grøssende.
Jeg er akkurat ferdig med "Nattefokk" av Johan Theorin, det er i utgangspunktet en krim, men med spøkelser og lignende. Jeg hadde mine stunder med gåsehud, men det var det også. En typisk for mange er; "De dødes tjern" av Andrè Bjerke, jeg har lest den og likt den godt, men ikke den heller var skummel nok for meg. Så jeg er fremdeles på utkikk etter den ultimate grøsser.
En bok som krøp litt under huden min var; "Ruinene" av Scott Smith. En gjennomsnittsroman egentlig, ikke fryktelig godt skrevet, fikk bare en terningkast fire av meg. Men det rare er at den stadig kommer tilbake til meg, og nå som da får jeg fremdeles en litt "creepy" følelse av den. Så den gjorde nok mer for meg en jeg først trodde.
Pet Sematary av Stephen King. Den eneste boka som har gitt meg mareritt!
høres veldig spennenede ut spesielt når det er av grøsserkongen stephen king
Har bare sett filmversjonen av Pet Sematary, som er elendig. Men historien synes jeg var så fascinerende at den har jeg stort lyst til å se.
Filmen var utrolig dårlig. Les heller boka! Den kan ikke sammnelignes med filmen i det hele tatt:)
Denne kommentaren gjorde nå at jeg må lese boka - jeg digget filmen da jeg var 'liten'.
Anbefaler boka gjerne:) Den er grøssende god!
Jeg vil påstå at den er ganske ufrivillig morsom.
For ikke å snakke om dårlige skuespillere:)
Den gjenoppståtte sønnen var egentlig det aller morsomste.
Ja, du har rett i det. :) Det er jo to filmer, og om jeg ikke tar feil er det Pet Sematary 2 hvor den lille gutten ja, skal ikke røpe noe... Er det kun en bok, og omhandler den boka begge filmene?
Jeg har ikke sett Pet Semetary 2, men når du med den lille gutten mener sønnen - så er det 1'ern. Boka omhandler kun film 1.
Aha - trodde det var 2'ern. Ja, men det er bra, for det syns jeg var 'kult'. Trodde det bare var en hund i film nr. 1.
Var det ikke en katt? Jeg må få lest boka!
Haha :D Jeg husker bare hunden (naboen/bestefarens hund) og guttungen, men trodde hunden var i film 1 og gutten i film 2. Nå vet jeg sannelig ikke.
Uff, jeg husker ikke lenger. Er så lenge siden jeg har sett filmen.
Boka gjelder nok bare den første.
OK - nå har jeg holdt den av på biblioteket. :) Har sett mye Stephen King filmer, men aldri lest noen av bøkene. På tide å prøve :)
Tro meg, bøkene hans er mye bedre enn filmversjonene. Den eneste bra filmversjonen jeg har sett av en SK bok er The Shining. Den er rå! Resten av filmene er middels. Men bøkene til SK derimot er fantastiske! Bør sjekkes i alle fall om du liker grøss.
Jo, den er bra, men har sett den en del ganger nå.
Liker faktisk ikke adapsjonen av The Shining så veldig godt. Synes Jack Nicholson er helt fullstendig feil for rollen fordi det med han aldri er tvil om hva som kommer til å skje. Derfor forsvinner sjokkeffekten. Jeg hadde foretrukket en litt mer kjedelig og normalt utseende skuespiller.
Har du sett filmversjonen av Dolores Claiborne? Den er helt fantastisk! Beste King-adapsjonen som er gjort, i min mening. Er også veldig glad i filmversjonen av Misery.
Jeg husker at nrk 2 (eller var det 3) sendte en mini-serie versjon av The Shining i påsken for en del år tilbake. Så denne før jeg så filmen med Jack Nicholson i og likte helt klart serien best husker jeg. Skal se om jeg kan finne den....vent litt...
Eta; denne, med Steven Weber. Håper den ikke er dårligere enn det jeg kan huske da...
Jeg har sett den. Ikke fantastisk, men heller ikke dårlig.
Oj, nå så jeg at du også hadde tipset om Dolores Claiborne. - Ja, den er skikkelig god, med gode skuespillere! Særlig Kathy Bates. En sånn film man vet man vil se igjen.
Definitivt! Synes også det er så kult at da Stephen King skrev boka, skrev han den med Kathy Bates spesielt i tankene for en evt. filmversjon, fordi han var så imponert over rolletolkningen hennes i Misery. Og jeg synes hun faktisk er enda bedre i D.C. enn i Misery også.
Artig det med at han skrev med tanke på K. Bates. - Misery: den er det lenge siden jeg har sett - må snart ses igjen! Apropos Misery: James Caan spiller jo en hovedrolle der. Han spilte jo i godeste The Godfather (ah, for en trilogi!). Nå ble det litt digresjon, men, men :-)
Hehe... morsomt å diskutere film og da :) Til tross for at dette er et bokforum, men vi diskuterer jo hvertfall adapsjoner. Men James Caan gjorde en kjemperolle i Misery - jeg liker hvordan de spiller mot hverandre i den filmen.
Det er jo blitt laget en miniserie av the shining som SK skrev selv hvor Steven Weber spilte Jack Torrance. Er enig i at kanskje han gjør en mer realistisk rolle av hovedpersonen, men likevel liker jeg filmen The shining best for Jack Nicholson er bare helt rå i den rollen. Rett og slett fantastisk! Også er det alltid noe med filmen hvor jeg legger merke til noe nytt. Filmen er full av undertoner og sier mye mellom linjene. Det er derfor jeg liker filmen så godt. Har sett Dolores Claiborne. Det er en mørk og god film. Ikke en favoritt, men en god film om mørkt tema. Syns også at filmen Misery ikke er så verst;)
Ja, de fleste elsker Jack Nicholson i filmen. Men som sagt, jeg synes han ser gæærn ut fra første scene, og blir derfor hverken redd eller overrasket når han begynner å klikke. Har sett tv-versjonen med Steven Weber også; helt grei, men der er det andre ting enn skuespillerne jeg ikke var så kjempefan av (uten at jeg husker hva det var). Jeg må bare innse at jeg er vanskelig å tilfredsstille.
Men det er jo ikke Jack Nicholson som er skummel i The Shining/Ondskapens hotell! (Liten spoiler her...) De skumleste tingene er dama på badet, tvillingene og så blodbølgen - grøss!!! Det eneste skumle med Jack var egentlig når han satt og skrev og skrev....og vi fikk se hva han hadde skrevet. På slutten, da han bare var gal og løp rundt med øksa, var det jo ikke skummelt lenger, bare litt spennende, så da kunne man jo puste lettet ut...lenge før filmen egentlig sluttet.
Men tenk så skummel han kunne ha blitt! ;)
Spoilere her også, btw.
Slik jeg leser ham fra boka er han så ordinær (til tross for alkoholismen) og kjedelig, og den krypende følelsen jeg fikk når han ble mer og mer besatt: ga meg skikkelig gåsehud. Fordi han var så streit til å begynne med ble alt så mye værre. I filmen ble jeg hele tiden sittende å lure på hvorfor kona gadd å være sammen med ham i første omgang. Han ser jo gal og slem ut, i tillegg til å være det.
Haha :) Ja, man burde kanskje hatt en fyr som Dustin Hoffman (for å holde seg til skuespillere fra perioden) i den rollen. En sånn koselig, normal type...
Haha! Dustin Hoffmann var faktisk et godt forslag. Jeg har alltid sett for meg Robert Redford.
Tror Dustin hadde vært et bedre valg. Liten, uanselig og ufarlig...
Du har rett! Jeg hadde blitt redd for ham!
Jeg er ganske kresen angående skrekkfilmer jeg også. The shining er selvfølgelig ikke skummel, men jeg syns den bare er herlig av mange grunner:) sånn er det bare;)
Digger grøss, men blir ikke skremt av filmer. :( Har lyst til å bli skikkelig skremt og få gåsehud, så skal sjekke ut et par tips fra denne tråden og håpe det kan skremme vannet av meg.
Om du noensinne får tak i the Woman in Black, filmversjonen fra 1989 (og ikke den nye nyinnspillingen), så se den. Jeg har ennå ikke truffet et menneske som ikke blir vettskremt av den.
Er alltid skeptisk til nyinnspillinger. Så derfor skal jeg se om jeg finner originalen (det er oftest de som er best). Kanskje jeg er heldig og finner den på youtube?
Prøv. Jeg har sett den ligger der. Men det er mulig det er lav lyd, så om den er der fremdeles - bruk høretelefoner. Det er en ganske stille film. Og basert på en fanstastisk god skrekkroman av Susan Hill.
Bruker alltid høretelefoner når jeg bruker pc (avhengig av musikk)Skal se om jeg finner filmen på youtube. Har bare hørt bra ting om filmen. Og jeg liker stille filmer. Det gir ekstra atmosfære:)
Prøv her
Den gikk iallefall rett hjem her i gården. Akkurat slik en god gyser skal være. Takk for tipset. :)
Bare hyggelig!
Thank you;)
Blir ikke skremt av filmer? Ikke se dem hjemme i stua hvertfall da. Jeg gikk helt alene på kino og så "Ondskapens hotell"...sov ikke hele natta, hver gang jeg skulle til å sovne rykket jeg til og stirret vilt rundt meg - i flomlyset jeg hadde satt på!!! Aldri mer sove i mørket... "Nattevakten" (dansk film som ble Sofie Gråbøls gjennombrudd) var også ekkel!
Tar jeg ikke helt feil så satt jeg i en gammel gymsal i Danmark og så Nattevagten. Husker ikke filmen så veldig godt, men det var en spesiell stemning.
Blir ikke skremt av filmer jeg heller. Ble det før i tide, men det er flere år siden. Savner den følelsen av å bli skikkelig skremt etter en film slik at man må sove med lyset på. Jeg har vel sett så mye skrekkfilmer oppgjennom åra at jeg må være "kurert":) Og av bøker så er det kun Pet Sematary som har gitt meg mareritt. Men så er det jo en veldig spesiell og mørk bok også da:) Me like:)
"At the Mountains of Madness" av H. P. Lovecraft er veldig bra.
Den beste er vel The Stand av Stephen King, tror jeg. Den har jeg lest flere ganger. Den som skremte meg mest var Eksorsisten - den måtte jeg lese mens jeg lå under sofaen ...
exorsisten høres råskummel ut har sett bittelitt av filmen var for skummel til og sees
Synes første halvdel av the Stand var kjempebra, dvs utviklingen av viruset og hva som skjedde da alle ble syke. Men så, da det utviklet seg til en kamp av guddommelige proposjoner synes jeg hele boka ble uutholdelig dårlig. Både Randall Flagg og mother Abigail var fullstendig feil som karakterer for meg.
Stephen Kings IT derimot, DET er en skummel bok. Grøss!
"Sort messe" av John Dickson Carr er den absolutt skumleste boka noensinne. Grøss... "Rosemarys baby" er også veldig ekkel!
Ellers har jeg faktisk lest "Blind forbannelse" som Jorunn nevner, fryktelig dårlige bøker de der, men grusomt spennende - kastet den, for jeg ville ikke ha den i hus :) "Ravnens vinger" av Sandemo er også skummel, ja...den skumleste i serien...
Av Margit Sandemo får alltid 'Fergemannen' meg til å grøsse hvis jeg leser den sent på kvelden/natta selv om jeg allerede har lest den minst 3 ganger.
I mine yngre dager leste jeg mange Casino-grøssere (de sorte bøkene med et rundt hull i midten på "permen"). En av de bøkene som jeg leste het "Blind forbannelse". Husker ikke forfatter og hva boken handlet om, men jeg husker at jeg synes den var uliiiiiiidelig spennende og skummel:)
Det var den aller først Casino grøsseren av John Saul som hadde flere bøker i den serien, har lest minst 4 av hans bøker, og har flere jeg skal lese. Husker jeg syntes bok nr 115 Ondt blod av Patricia Wallace var en bra bok selv om coverbildet ikke var mye å skryte av.
"The shining/Ondskapens hotell" av Stephen King! Ikke noe er så hjelpeløst som et lite barn innestengt på et høyfjellshotell hvor alt etterhvert går til he... Og så må jeg ta med "Ravnens vinger" av Margit Sandemo, en bok i Isfolket-serien. Ingen får granskoger til å framstå så levende uhyggelige som Margit!
Bram Stokers Dracula, uten tvil. Gjorde meg søvnløs selv tredje gangen jeg leste den.