Jeg har stor glede av mitt daglige novelleinntak. Og på lik linje med andre goder - som et glass portvin eller en dobbel espresso - smaker det best med en i gangen.
Jeg følger Mavis Gallant's råd. På baksiden av hennes bok "The Selected Stories of Mavis Gallant", står følgende:

"Stories are not chapters of novels. They should not be read one after another, as if they were meant to follow along. Read one. Shut the book. Read something else. Stories can wait."

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Jeg er så glad for at du nevnte det med å lese én og én novelle i gangen. Jeg er så uerfaren at jeg ikke ville tenkt over at det kunne være et poeng.

I ettermiddag fant jeg frem W. Somerset Maughams "30 Great Short Stories" og det ga meg en tilfredsstillelse å lukke boken etter den ene novellen. Ikke at jeg kunne hatt lyst til å lese én til, men den ene novellen har levd i meg siden. Takk, Ava!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hyggelig, hyggelig, Gretemor.
Det er flott at Mavis Gallants leseråd slår an hos flere enn meg. En novelle om dagen er forøvrig en utmerket vane, synes nu jeg. :-) Lykke til med lesingen av novellene til W.Somerset Maugham.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for tanken, selv ville jeg nok lest alle under et. Du har fått meg til å tenke i andre baner. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fint, fordi en god novelle trenger tid - slik at den foredles i tankene til leseren. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sant nok, bortsett fra at jeg henger meg opp i at novel betyr roman, noveller heter short story - beklager hvis jeg er en gledesdreper...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beklager, men jeg ser ikke helt poenget ditt. Selvfølgelig er "en roman" - "a novel" på engelsk, og "en (norsk) novelle" er - "a short story" på engelsk.
Ingen har da påstått noe annet - eller hva?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for gode råd :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg elsker noveller! Er så mange fine jeg har lest gjennom livet. Novellene til Karen Blixen er kjempeflotte, og barnehistoriene til Oscar Wilde burde være obligatoriske for alle (les infantinnens fødselsdag og den lykkelige prinsen. Ellers synes jeg spøkelseshistorier passer best i novelleformat, og jeg leser masse av dem - f.eks synes jeg spøkelseshistoriene til Charles Dickens er helt fantastiske litterære verk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Karen Blixen er en klar favoritt, ja!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes også eventyrene til Oscar Wilde er kjempe fine, veldig triste og med mye moral. Men jeg synes kanskje de passer bedre for voksne enn barn?

Jeg leser aldri noveller (regner ikke eventyr blant dem), liker dem ikke i det hele tatt. Ser at mange legger skylden for sin avsmak for noveller på skolen, de minner hvertfall meg altfor for mye om de elendige tekstene vi ble tvunget til å lese (og skrive) på ungdomskolen og videregående..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jeg skylder ikke på skolen i det hele tatt for at jeg ikke liker noveller (generelt, men ikke konsekvent). Noveller på skolen var min gylne mulighet til å skåre en sekser... Jeg bare lærte meg hvilke triks jeg skulle ty til ettersom hvem som kom til å lese og sette karakteren. Brukte bestemte taktikker for hver enkelt lærer... hehe

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe:p Kjenner meg igjen der ja;) Noveller var faktisk også min sterke side, fikk alltid toppkarakterer, men det var ikke noe jeg likte å gjøre.. Syntes det var altfor restriktivt at vi ble tvunget til å skrive en tekst etter nøyaktige regler. Som om en tekst ikke kan være god bare fordi den ikke følger et gitt mønster. Og at man alltid fikk beskjed om "skriv en novelle om det og det" istedenfor noe man er interessert i selv.

Jeg tilpasset meg også etter hva hver enkelt lærer foretrakk, og det synes jeg er en av de største ulempene ved norskfaget. Ødelegger liksom hele ideen med å utvikle en egen individualitet i skrivningen. Jeg hadde en norsklærer som fullstendig drepte skrivelysten min en stund, hun var så ufattelig trangsynt og forskjellig fra meg at jeg var nødt til å forandre meg fullstendig for at hun skulle bli fornøyd. Egentlig burde tekstene bli lest og rettet av flere lærere slik at man kan få litt forskjellige synspunkter på ting!

Og der hørtes jeg ufattelig bitter ut og litt langt fra tema, men synes bare det er så synd at så mange har et dårlig forhold til norskfaget når det egentlig er et kjempe morsomt og spennende fag under riktige forutsetninger:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe det er ikke alltid "å heve sin rett" gir noe særlig uttelling karaktermessig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste eventyrene hans som barn, og elsket dem. Fra 8/10-årsalderen kan disse leses helt fint.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for artige tips!
Jeg har lest noveller av Karen Blixen og deler din begeistring. Også Kjell Askilden kan kunsten å uttrykke mye med få ord.
Norske mesternoveller, Karavane og Cargo, alle noveller i utvalg av Gordon Hølmebakk, er gullgruver!

Vet du om Dickens spøkelseshistorier er oversatt til norsk? Hva heter i så fall boken/bøkene? Andre spøkelseshistorier du anbefaler? Barnehistoriene til Oscar Wilde - hvor finner jeg disse, har du en boktittel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A Christmas Carol er i hvert fall oversatt, som et juleeventyr tittelen kanskje?

Ang. Wilde, så hadde jeg en bok som liten som het Den lykkelige prinsen og andre historier (eller noe sånt), så jeg vet at en del av dem er oversatt. Så vidt jeg husker under titler som Den lykkelige prinsen, infantinnens fødselsdag, Den trofaste vennen, Den selviske kjempen, og nattergalen og rosen.

Er dessverre usikker på om det er noen utgaver å oppdrive på norsk idag. Samlingen jeg hadde ble utgitt senest tidlig på 90-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får ha øynene oppe i bruktbutikker og antikvariater :-)

Kjenner du denne

Et julekvad har jeg i en nydelige illustrert utgave, elegant oversatt av Torstein Bugge Høverstad!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er sant, Høverstad har oversatt den historien. Hadde helt glemt den.

Samlede eventyr-fortellinger, ja... Tipper minst en av de jeg nevnte er trykket der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

LailaCathrine PedersenMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.Morten JensenSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil Stangeland