Jeg har lyst å åpne en kunstbokspalte. Jeg er selv billedkunstner og det å lese om kunst, kunstnere og billedkunst hører naturlig hjemme i min interessesfære. Siste kjøp var boka om Paul Gauguin av barn (barnbarn?) Pola Gauguin. En bok jeg måtte spore opp på nettet og som jeg fikk kjøpt via antikvariat (old stuff). Gauguin dro jo som kjent til Polynesia etter bataljen med van Gogh (velkjent dramatikk hvor skyting med revolver og avkutting av øre var viktige ingredienser). Et svært spesielt kunstnerliv og dermed fascinerende. Noen i dette fora som deler min interesse og kanskje har gode boktips?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Helt sikkert ikke det du leter etter, men "Botticellis hemmelighet" har en noe annerledes og morsom tolkning av Botticellis "Prima Vera". En røverroman med humor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei igjen :-) Lurer på om du kan formidle noen tanker om hvor du vil hen, interessefelt, osv mtp din eventuelle spalte. Jeg er interessert i kunst og bøker (har noe utdanning på begge felter), og jeg vil lettere kunne bidra med tips dersom jeg har en viss peiling på dine siktemål :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mnjaaa... Jeg hadde vel litt uklar "målsetting" så min oppfordring skjedde (som jeg pleier) fort og gæernt. Det jeg spontant var ute etter var innspill fra andre lesere, rett og slett tips & meningsutveksling om ulike kunst/ kunstner-relaterte bøker, og det har jeg jo fått! Men det er godt mulig (egentlig et godt innspill) en slik "kunstspalte" kan/ bør struktureres bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pike med perleøredobb er jo ei bok om kunst og kunstner(e) med utgangspunkt i et bilde. Om du ikke har lest den, og kanskje ikke føler at det var skjønnlitterær bok du ville ha tips om, vil jeg likevel anbefale den, for den er så ettertenksomt stille, og gir et varig trykk i boksjelen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har jo sett filmen da, meeeget bra om maleren Vermeer hvor forøvrig ikke ukjente Scarlett Johanson hadde sitt fortjente gjennombrudd. Men, uansett, takk for tips om boka. Bøker er som regel mer "dype" eller grundige enn filmatiseringer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På loppis i dag fant jeg Noa-Noa,Reisen til Tahiti av Paul Gauguin fra 1948. Boken inneholder flere trykk (tresnitt virker det som) av Gauguin og er oversatt av Jan Jørgen Alnær i samarbeid med Pola Gauguin.
Denne gleder jeg meg til!
Jeg har lest Somerset Maughams Skillingen og drømmen, der Maugham dikter over samme tema. Skal bli spennende å se hvor nær Maugham ligger opp til kunstnerens egen versjon!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ah... Somerset Maugham leste jeg mye av for mange år siden. i min tidlige ungdom fant jeg en del støvete bøker av ham på biblioteket og dermed åpnet det seg en ukjent verden fra 1800/ tidlig 1900-tall av britisk kolonialisme, eksotisme i bøtter og spann pluss et ukjent antall gin & tonic på mørke terrasser i tropene. "Skillingen og drømmen" står nå på ønskelista! Takk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På midten av 1990-tallet ga Jon Fosse ut "Melancholia I-II".
Her møter vi Lars Hertervig både i hans studietid i Tyskland, på Gaustad, og gjennom minnene til hans gamle søster.

Johan Bergstrøms roman "Hitenfor Utsira" (1985), handler om maleren Lars Hertervig og kunsthistorikeren Jacob. Fortid og samtid løper parallelt i boken.

Begge bøkene er leseverdige, men jeg holder en knapp på Jon Fosse og "Melancholia I-II".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! Har nå bestilt Melancholia I-II. Hitenfor Utsira har jeg fra før. (Lars Hertervig trødde sine barneår rett over fjorden for meg, på Borgøy. En annen ting er at min båtplass var hans yngligsplass)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har nå bestilt boken som er fra 1937 på Ruuds Antikvariat. Fra før har jeg Christian Krogh av Pola Gauguin.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mht din interesse for Gauguin: Mario Vargas Ljosas (Nobelprisen 2010) roman fra 2003 - El paraíso en la otra esquina. Den er hvertfall oversatt til fransk og engelsk, så den er sikekrt oversatt til norsk også! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg svarte deg i all hast i sted. Nå har jeg hatt tid til å sjekke at den ble oversatt til norsk i 2004:

Paradiset på det andre hjørnet (Mario Vargas Ljosa).

http://www.guardian.co.uk/books/2003/nov/15/fiction.art

http://www.guardian.co.uk/books/2003/nov/02/biography.features1

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Way_to_Paradise

Rose-Marie, som den grundige bokelsker-anmelderen hun er, gir en lengre anmeldelse, med terningkast 6, her:

http://bokelskere.no/boksnakk/om/27979/

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk! Kjempebra tilbakemelding. Boka til MVL kjente jeg ikke til, men den skal jeg sjekke ut :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig! Jeg var tilfeldigvis i Spania og leste både romanomtale og intervjuer med MVL, for det meste i El Pais, akkurat da romanen ble publisert. Det ga mersmak og leselyst!

Mht til din eventuelle spalte: høres interessant ut, men jeg trenger litt mer kjøtt på beina for å forstå hvor du vil hen :-) Jeg leste i mange år kunstteori (fotografi og billedkunst), og har også lest kunstneres eget syn på kunst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For å begynne fra starten. Lånte Drømmemesteren av Ketil Bjørnstad om Bendik Riis. (Anbefales). Veldig fengslende og god historie om nettopp Bendik som jeg aldri har hørt om før. På nettet fant jeg en bok : Historiemaleri og fantasmatisk iscenesettelse, En diskursiv og psyko semiotisk tilnærming til Bendik Riis' kunstmaleri av JON-OVE STEIHAUG. Den forbindelse fant jeg et lite skriv om forfatteren & boken her. Denne har jeg nå anskaffet meg, dvs. er nok i posten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg også liker å lese om kunst, faren min malte litt på hobbybasis og har to av hans originaler og en kopi av et Kittelsen troll. Den siste boka jeg kjøpte meg handler om Art Nouveau og Art Deco, liker de 2 stilene og Monet, her er kunsthylla mi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg laget for etter hvert ganske lenge siden listen Romaner om bildekunstens mestere - der er det mange bøker jeg har hatt stor glede av, og så noen som jeg har fått tips om (av andre bokelskere her inne), men ikke rukket å lese ennå. Dersom du finner frem til flere bøker som kan passe på listen, tar jeg fremdeles gjerne imot tips!

Pola Gauguin var forresten sønn av Paul Gauguin - Pola havnet i Norge og ble norsk statsborger i 1916! Litt mer kan du lese på Wikipedia om Pola Gauguin...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Se mine to svar til Tore om "Paradiset på det andre hjørnet" av Mario Vargas Ljosa. Kanskje noe til din liste? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Javisst - den må jeg få inn på listen! Og på litt sikt: få lest også, tenker jeg nok.... Supert, takk skal du ha!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan jo innlemme biografien om Asta Nørregaard (1853-1933), en livshistorie av Anne Wichstrøm, 2011. Utrolig interessant bok om Asta Nørregaard og hennes samtid som var midten av 1800-tallet til 1933.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, den boken har jeg nylig bladd i i bokhandelen, og har brennende lyst på den! Så heldig du er, Kirsten, som har boken i hende allerede!

Den listen jeg nevnte over er forbeholdt skjønnlitteratur, men kunstnerbiografier er absolutt vel verdt en liste, de også. I det hele tatt er det mange interessante liste-temaer som dukker opp etter hvert som man leser seg gjennom bøkenes verden.... :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du lest Drømmemesteren av Ketil Bjørnstad, hvis ikke så bør du for den var veldig interessant. Selv har jeg aldri hørt om Bendik Riis fra Fredrikstad før.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lånte den på biblioteket. Den var veldig interessant så jeg kommer til å anskaffe meg den. Vel anvendte penger, spør du meg. Forresten så er biografien om Ragna Nielsen også interessant, hun levde i samme tidsramme innenfor litteratur, skole, politikk, kvinnesakskvinne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg støtter Marits forslag!
Du finner min omtale av Skillingen og drømmen
her

Ps. Hvor har du tenkt å åpne kunstbokspalte? Høres interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Siden du fascineres av historien om Gauguin, kan du kanskje ha glede av William Somerset Maughams The Moon And Sixpence (norsk oversettelse: Skillingen og drømmen) - en roman som er bygd på historien om Gauguins liv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har flere kunstbøker i bokhylla, men det er en kunstner jeg har lyst til å trekke fram nå. Det er Henri Toulouse Lautrec, som jeg synest han har noen fabelaktige bilder. Han er kjent som den store plakatkunstner, og hans bilder henger i mange kunstmuseer, bl.a. i Louvre.

Jeg har bl.a ei flott bok om ham fra "Malerkunstens mestere" og der er en fullstendig oversikt over hans produksjon samt noen sider om hans korte liv.
Ei annen bok er "Moulin Rouge" eller Røde mølle av Pierre la Mure.
Det er en historisk roman som forteller om hans barn og ungdomstid, og ikke minst om hans utsvevende, men samtidig produktive liv i Montmarte, i samme miljø som flere av de senere så verdensberømte kunstnerne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har ikke lagt den til i ditt bibliotek. Å kjøpe kunstbøker er ikke lett, fordi jeg vet ikke noe om forfatteren og hans dybde i stoffet. Har en liten forkjærlighet for bl.a. Hundertwasser, Munch, Ferdinand Finne. Det går på lykke og fromme!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Du har rett. Jeg hadde rett og slett glemt å registrere boka i mitt bibliotek. Men nå er den på plass. Riktig nok la jeg inn den engelske utgaven (det var den som poppet opp når jeg søkte), men egentlig var jeg så heldig å finne en norsk utgivelse via nettet. Denne bestilte jeg og kjøpte på et antikvariat i Oslo (metoden anbefales!). Boka ble gitt ut i 1938 på norsk Gyldendal så det er ikke akkurat ferskvare fra dagens bestselgerlister.

Gauguin har "alltid" fascinert meg. Ikke så mye pgra hans tiltrekning mot det primitive eller "uberørt opprinnelige", men heller det faktum at han forlot Frankrike/ Paris (kunstens mekka på sent 1800- tall) for å legge ut på en reise til Polynesia - så lengt vekk han mulig kunne komme! - for der å virke som kunstmaler blant formodentlig en lite kunstinteressert urbefolkning og en og annen religiøst sneversynt misjonær. Helt utrolig egentlig! Den offisielle forklaringen på hans reise kjenner jeg, men kan det ha vært noe mer? Noe annet? Vel, nå har jeg ikke lest boka ennå, men kanskje jeg blir litt klokere?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikMarit MogstadBenteLars MæhlumEvaIngeborgTor-Arne JensenMats L.Kirsten LundAkima MontgomeryPiippokattaKaren RamsvikStine SevilhaugKaramasov11Heidi LVanja SolemdalMarius Park PedersenBeathe SolbergReidun SvensliJulie StensethBente NogvaTine SundalMarit HøvdeV. HulbackGunillaHilde H HelsethAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEivind  VaksvikRonnyLailaBård StøreMcHempettG LToveOdd HebækRune U. FurbergReadninggirl30Beate Kristinritaoline