Mange kristne organisasjoner har vært kritiske til Pullmans trilogi "His Dark Materials". ER det egentlig noe kritikk mot Kristen religion, eller andre religioner, i Philip Pullmans bøker å føle seg støtt av?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Pullman er religionskritik, absolutt. Såvidt jeg husker, så sier han det selv i intervjuer. Jeg har lest alle tre og synes de er fantastisk gode. "Religioner" tåler sjelden kritikk, det ligger i deres natur at alle som ikke tror som dem, tar feil. Det er jo noe av problemet ...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vet at de er sterkt knyttet sammen, men for meg er det likevel stor forskjell på en religion i seg selv og hvordan den blir utøvet av mennesker. Synes mye av kritikken i "His Dark Materials" er rettet mot hvor absurd mye av våre tolkninger av tro og religion er, og hvordan religion er blitt utnyttet oppgjennom historien for å rettferdiggjøre grusomheter. Har f.eks aldri vært borti en bok som kritiserer religioner som buddhismen, med en "fredelig" historie.

Dessuten synes jeg Pullman har vært veldig flink til å vise alle de forskjellige egenskapene som finnes i et menneske. F.eks viljen til å gjøre grusomme ting for en større sak uansett om man heter Metatron eller Lord Asriel, tilhører kirken eller opprørere. Husker jeg var så veldig forvirret over hvem som egentlig var "snille" og "slemme":p De eneste jeg virkelig sympatiserer med og heier på er Lyra og Will som alltid handler utifra det de oppfatter som rett, uten baktanker og større ideologiske ideer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er da ikke vanskelig å rettferdiggjøre grusomheter i religioners navn. Man finner mye som er moralsk forkastelig i de store verdensreligionene, uten å trenge å tolke (og forvri) budskapet i særlig stor grad.

Dette skal Pullman ha sagt i et intervju:

“Every single religion that has a monotheistic god ends up by persecuting other people and killing them because they don’t accept him.”

Det er både en kritikk av religionene i seg selv og av de mest ekstreme troende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er dessverre sant, men heldigvis finnes det mange retninger innenfor en religion og mange mennesker som finner det beste i sin religion og bruker det til å gjøre godt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hvorfor skal man føle seg støtt av kritikk mot religion?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke lest noe av Pullmann. Men det irriterer meg at kristne (og muslimer for den sakens skyld) hyler ut og lager et stort nummer ut av alt. Er ikke så veldig mange år siden Harry Potter var satans verk. Kan de ikke bare ta bøker for det de er? Underholdning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vet du at det har jeg ikke tenkt på en gang, jeg har lest bøkene og kan ikke si at det var noe slikt. Men er det noen som leter etter slikt så finner de det vel akkurat hvor de vil. Takhøyden bør ganske høy i fantasy litteraturen syns jeg. :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har ikkje lese desse bøkene, så eg kan ikkje uttale meg om det fins grunn til å føle seg støtt. Men, på generelt grunnlag meiner eg at både kristne og andre religiøse eller ikkje- religiøse organisasjonar bør kunne tåle litt kritikk. Så lenge denne kritikken er nokolunde konstruktiv og ikkje botnar i nokon form for hatmentalitet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Marianne AugustaBeate KristinAlice NordliHanne Kvernmo RyeVidar RingstrømHarald KJBTone HKirsten LundNina M. Haugan FinnsonRisRosOgKlagingRuneFrode TangenJohn LarsenTorill RevheimTor Arne DahlPirelliTurid KjendlieIngeborg GHeidi LTorJulie StensethLiljaTanteMamieReadninggirl30Tor-Arne JensenEgil StangelandHilde VrangsagenMarteIngunn SgretemorSol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TNina J.B.PiippokattaGrete Aastorp