Ja, selvsagt - det var det! Kan bare ikke huske at vi brukte uttrykket "nøkkelbarn". Jeg ble utstyrt med nøkkel fra ca 4 klasse. Frem til 3. eller 4. klasse hadde jeg to dagmammaer som tok seg av meg de dagene jeg sluttet tidlig på skolen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Jeg ble nøkkelbarn etter av at mormor døde og mamma begynte å jobbe igjen, ved 9-10 års alder. Husker at mormor hadde lært meg å lage mat, så rett som det var når jeg kom hjem fra skolen stekte jeg meg en minuttbiff.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hver gang jeg kom hjem til tomt hus var jeg sulten på noe mat, og ofte laget jeg meg noe som ikke var spesielt sunt. F eks vafler. Men da var jeg ekstra nøye med å rydde ordentlig opp etter meg, slik at min mor ikke skulle oppdage at jeg hadde spist noe usunt like før middag. Men en gang ble jeg likevel avslørt, siden min mor kjente at det luktet vafler i huset. Selv om jeg hadde ryddet bort alt utstyr...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Laget du røren også? Eller var den ferdig stående i kjøleskapet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må si den opprinnelige tråden har tatt en ny og overraskende vending, fra bokdebut til vaffelrøre

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe denne tråden er "hvor gammel var du når du lærte og lese og likte du og lese" osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Måtte bare høre hvordan han fikk laget vafler. Oppskriften hadde han nedskrevet i egen skrivebok sier han. (Selv måtte jeg lete høyt og lavt, til slutt fant jeg oppskriften i Haugesund Kokebok i sin tid. Hallo! det er ikke en selvfølge at alle kan lage vafler eller komler for den saks skyld. Noen må ha kokebok, hvor mangt og mye kan leses hehe.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må presisere at oppskriften ble nedskrevet etter diktat fra vår lærer på skolekjøkkenet, den var ikke min egen :) Men oppskriften var bra, så jeg fortsatte å bruke den. Verre var det da klassen min på ungdomsskolen skulle selge hjemmelagete vafler til inntekt for en leirskole, og en av de ansvarlige elevene brukte gjær i røren i stedet for bakepulver/natron..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forstod deg riktig. hehe gjær i vaffelrøre! Kan man ikke så kan man ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og enda større utfordinger blir det når man ikke skal spise gluten, melk, egg og sukker. Da er vaffelrøra plutselig en utfordring og oppskrift kommer godt med :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er jeg på vide vanke - skifte ut melk med soyamelk eller rismelk er en ting, men mel? Da må det bli is istedet for vafler!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, det finnes glutenfritt mel, en blanding av havremel og kokosmel er godt i vafler. Har stort sett funnet alternativer for alt jeg ikke skal ha, nekterå ikke spise godt bare fordi jeg har allergier eller intoleranser :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er også vanlig å bruke maisennamel i glutenfrie vafler. Til øvrig baking brukes ofte glutenfri kakemiks som basis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glutenfri kakemiks er det ofte egg og/eller sukker i så det er ikke noe alternativ for min del. Problemet med glutenfri bakst er at det ofte blir tørt eller har problemer med å heve, men det finnes triks man lærer etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer. Jeg var ikke klar over din allergi/intoleranse, før jeg nå nettopp oppdaget ditt oppslag lenger oppe på denne tråden. Jeg kjenner til problemet med heving, siden en av beboerne på bofellesskapet hvor jeg jobber har glutenallergi, og ofte får hjelp av personalet til brødbaking.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har du nok mer kjennskap til glutenfri bakst enn de fleste ja. Og de ferdige miksene har faktisk blitt veldig gode etterhvert, lettvint og de smaker godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det med heving har jeg hørt om. Så hva gjør du for å heve deigen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Krysser fingrene og håper på det beste :-) Neida, Det er fullt mulig å heve glutenfri bakst men det er vanskeligere enn vanlig. Det viktigste er at deigen må være bløtere og få god tid til å heve. Bruker man gjær er det fordel å bruke litt sukker for å aktivere gjæren og det er ekstra viktig med riktig temperatur på væsken, bruker man bakepulver er det viktig å tilsette noe syrlig, bruk gjerne både bakepulver og natron. Dette er bare egne erfaringer og garanterer ikke brukbar glutenfri bakst, det hender fremdeles at jeg ender opp med hockeypucker :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som kommer andre tilgode!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt du vet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, men jeg er milevis unna å være allvitende :). Grunnen til at jeg vet endel om glutenfritt kosthold, er at en av beborene på bofellesskapet der jeg jobber har cøliaki, og dermed trenger mye hjelp fra personalet i.f.t. dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg spør dumt; er der ikke gluten i havremel? Kokosmel har jeg aldri hørt om i en slik forbindelse, bare som "pynt". Å ha allergier/intoleranser er ingen spøk. Fant på nett hvordan man lager softis - her kan man kutte ut både melk og egg. Softis er godt (mye bedre) oppi kakao.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Detver ikke dumt spørsmål i hele tatt, det er mye forskjellig informasjon om havre. Det er ikke gluten i havre, men det er viktig at den er behandlet separat fra hvete (forskjellig jorde og maskiner). De fleste som har glutenintoleranse tåler dermed havre, men den må være merket glutenfritt. Hadde heller ikke hørt om kokosmel, men når gluten er uaktuelt så må man finne alternativer. Det er så mange muligheter om man er nysgjerrig, fleksibel og desperat :-) Siden jeg heller ikke skal ha sukker må jeg finne nye alternativer. Banan- og avokadosoftis bl.a, det er utrolig hva man kan finne på nett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nesten som "kjernedebatten"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"hehe mye røre kan det være over alt - ikke minst rundt en debutant".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg laget den selv, siden jeg nylig hadde lært det på skolekjøkkenet. Oppskriften hadde jeg nedskrevet i skriveboken jeg brukte i forbindelse med skolekjøkkenundervisningen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror det var et begrep som ble brukt av de som var kritiske til samfunnsutviklingen, og mente det var skadelig for barn å komme hjem til et tomt hus. Så kan det hende at begrepet fikk et mer positiv betydning etter hvert. Sønnen min elsket å være hjemme alene et par timer, vet ikke hva du selv mente om det den gangen. Virker som det er mange barn nå som heller vil være hjemme enn på SFO etter 3. klasse (det er bare et inntrykk jeg har).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg husker det var delte meninger om dette. Det var flere som mente at det var uheldig for barn å styre hjemme noen timer. Selv syntes jeg dette var nærmest et høydepunkt, siden jeg da ofte lurte meg til å gjøre ting jeg ikke våget ellers. F - eks at jeg forsynte meg litt fra søtsaker som lå gjemt i skapene. Er enig med deg, tror bestemt de fleste barn ønsker å være hjemme, heller enn på SFO.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kari-AnneSSBAkima MontgomeryOddvarGBerit RTor Arne DahlCamillaSigmundOda Marie HKatrinGTone Maria JonassenEvaAnn-ElinMads Leonard HolvikVibekeDolly DuckPia Lise SelnesRisRosOgKlagingKristin HavstadBjørg L.Synnøve H HoelKirsten LundOleKari FredriksenMarit HåverstadPirelliDressmyshelfPiippokattaLilleviskognymfenIna Elisabeth Bøgh VigreStig TSigrid NygaardBeathe SolbergJulie StensethReadninggirl30marithcEgil StangelandChristofferTine Sundal