Lesing av denne boka gir en del aha-opplevelser i forhold til det man ser rundt seg, både på film/TV og i bøker, men ikke minst i det virkelige liv.

Psykopati er et syndrom, altså et sett av egenskaper – som spenningssøken, manglende empati, dårlig impulskontroll, samvittighetsløshet osv. Man må ha en høy totalscore for å bli definert som psykopat. Det er ikke særlig vanlig, og kanskje ikke engang det mest interessante. Men ”vanlige” mennesker rundt en kan score like høyt på enkeltegenskaper (eller mangel på sådanne), som en fullblods psykopat, og det kan jo forklare mye av det rare/uforståelige man ser.

Jeg skrev på Facebook for en tid siden at evnen til å gi faen er betydelig undervurdert. Og mange av oss er nok i overkant opptatt av å ha kontroll på alt, og hadde fått det bedre hvis de/vi hadde maktet å senke skuldrene litt. Men psykopatene er bare så altfor flinke til å gi faen.

Bokas buskap er at disse egenskapene er gjerne like grunnleggende hos individet som høyde eller seksuell legning, slik at det er lite håp om at vedkommende skal endre seg til det bedre sett fra omgivelsenes side.

Det kan jo virke litt deprimerende dette, men hvis det faktisk er slik virkeligheten er, kan det være nyttig å forstå den. Å lese boka akkurat når rettssaken mot ABB starter gir i alle fall litt ballast til å forstå hvorfor den mannen bare viser følelser på de – for oss andre – mest upassende tidspunkt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Menneskets psyke er sannelig interessant, men dessverre ikke alltid så lett å forstå. Det er derfor viktig å tilegne seg en viss kunnskap slik at man er bedre rustet til å møte ulike menneskesinn i arbeidsliv o.a. Hvis du også kunne tenke deg å lese en bok om hvordan man skal takle mennesker med personlighetsforstyrrelser eller komme seg vekk fra dem, kan jeg anbefale "Ut av psykopatens grep". Jeg har skrevet litt om den her på siden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det var den boka jeg ville ha tak i, etter å ha lest din anmeldelse. Den var dog ikke ledig på biblioteket, så jeg endte opp med Uten samvittighet i stedet. Skal nok få lest "din" bok også, skal bare ha litt psykopat-pause først.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjarmerende, splitt & hersk - må en ikke glemme. Har samme boken på engelsk. Så programmet med Robert D. Hare på Discovery for noen år siden. Man kan undre seg om de er født slik eller blitt slik?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

WenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikHarald KAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenTheaKirsten LundCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldRufsetufsaSilje-Vera Wiik ValeEvaDemeterHeidi LTone Maria JonassenEster SGodemineInger-LisealpakkaBookiacMalinn HjortlandIngunn SAstrid SæverhagenTanteMamieTonjeNorahcathyHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland Skjeggerud