Har du noen barnebøker som du fremdeles husker godt ? Fra du var liten eller enda bedre som du har lest i nyere tid ?
Jeg er da ute etter barnebøker som har rørt deg og som la igjen et fotspor. For meg ble det; Bare skyer beveger himmelen. (Etterlater et fotspor og til ettertanke.)
Gruffalo
(Helt klart min favoritt av så mange utrolig grunner )
Kattekiddnapperen
I morgentåkedalen
Pulverheksa og plagånden
( Fordi barna ler så hjertlig når jeg leser den)
Jeg skriver jo selv barnebøker men må innrømme at jeg så langt ikke har tenkt så mye på akkurat dette før nå. At en bærer enkelte bøker med seg. Noen fordi de er spesielle andre fordi de er blitt lest til permene blir slitte.
Viser 66 svar.
Å ja, mange! Jeg har et sterkt forhold til illustrasjonene i mange av de tidligste bøkene jeg leste - de tre røverne, skattkammer-serien, boka om Lupinella, for å ta noen eksempler. Andre bøker jeg husker med glede er Aller kjæreste søster, Farvel Rune, Syv små australiere og Mio min Mio.
de jeg husker mest og jeg syns var så fantastiske at jeg husker de klart ennå er roald dahl samlingen kurt bøkene ronja og røverdatter
Har tatt med meg på flyttelasset to bøker med Gubben og katten, som jeg har hatt siden jeg var liten jente. Kan fortsatt sitte å drømme meg bort i dem, og ikke minst se på alle de merkelige figurene på tegningene :)
Jeg har skrevet et innlegg lenger ned, men kom på en til: bøkene om Tamar og Trine, og Tai-mi og Tom Tangloppe. Noen som husker dem? De er fra min mors bokhylle - jeg elsket dem :-)
For meg er det Marie Hamsuns Bygdebarn-bøker som topper lista over uforglemmelige barnebøker.
Som en kuriositet må jeg også nevne Sajo og beverungene av Grå Ugle, som jeg ikke leste i barndommen, men hørte som opplesning i radio for mange, mange år siden. Den satte seg fast innerst i hjerterota!
Pippi - ingen over, ingen ved sidan av! Iallfall var ho mitt barndoms idol! No ser det ut til at Tonje Glimmerdal ser ut til å verte ein slags "nymotens" Pippi...
I tillegg til bøkene eg nemnde i første innlegg må eg berre ta med boka "Knus, riv og ødelegg". Eg er usikker på om dette er rett tittel, men boka handlar om dei tre rampete guttane med samme namn. Boka står framleis i hylla til mi bestemor, og er truleg ei barnebok som mi mor eller søstrene hennar fekk på 40-50 talet. Herlege illustasjonar, og sjølvsagt god moral!
Dei første bøkene eg las var "Bakkebybøkene" til Astrid Lindgren.Så var det Den løyndomsfulle hagen, Sølvfaks og Frendeløs. Desse har eg sidan lese for barn og barnebarn. Elles blei eg veldig fasinert av indianerbøker, som Hjortefot og Den siste mohikaner.
Det kom så utrolig mange fine svar her. For alle som begynner å lese og skrive på denne tråden vil jeg annbefale å lese alle innleggene. Her ligger det mange tips til mange gode bøker fra barndommens rike.
Det er også spennende å lese at en tar ikke bare med seg minnet om selve boken, men også ofte opplevelsen av alt rundt da den ble lest.
Utrolig kjekt å lese så mange fine minner og opplevelser som folk har tatt med seg. Tenk så mange gamle barnebøker med slitte permer som finnes rundt i de 1000hjem. Det blir spennende for meg å se, om en gang i fremtiden om noen husker min bok, som et godt minne. Det er lov å drømme.
Husker jeg leste Evi Bøgenæs' bøker. Siden det er så lenge siden, husker jeg ikke hvilke titler det var. Bøkene har for lengst gitt videre til mine tantebarn. Hun er vel verdt å lese. Leste også Oldermors blå tekopper av Ingebjørg Beck, V. Korch.
Bøkene om To hus tett i tett har sett dype spor i hjertet<3. Bøkene var mine bestast yndlingsbøker når jeg var liten og jeg har lest dem så mange ganger at jeg har mistet tellinga over hvor mange jeg har lest dem. I voksen alder har jeg lest dem flere ganger. I påske fant jeg mitt lest i hjel eksemplar av To hus tett i tett. De andre bøkene om to hus tett i tett lånt jeg på biblioteket flere ganger.
Ja den serien gikk jo på tv også. :) Jeg husker den godt.
Den gikk på tv siste halvdel av 80 tallet, nå finnes den heldigvis på dvd.
De barnebøkene som enda står i bokhyllen, og faktisk blir lest nå og da, er Dikken Zwilgmeyers "Inger Johanne" bøkene, og Barbra Rings "Peik og Fjellmus" bøkene. Jeg ler enda av beskrivelsen av "Lotte", som var "hushygga til Lava, Tante Ma's ven, og "en pind til tante Ka's likkiste.""
Her har vi de RIKTIG gode barndomsminnene! Jeg tar fremdeles en tur ut for å "opsalvere byens trifsel" i ny og ne!
Gabriel Scotts Kari Kveldsmat og Sølvfaks hørte også til allmenndannelsen, i tillegg til de jeg har nevnt ovenfor.
Noen få bøker jeg faktisk ikke har hørt om. Men må smile av din inspirerende beskrivelse av dem, de høres minnerike ut. ;)
Du må huske på at jeg er snart 64 år gammel, og disse bøkene tilhørte mine foreldre som var født i henholdsvis 1892 og 1909. Men unger var akkurat likedan selv i gamle dager, fulle av spillopper og fanteri. Og med det samme syn på den eldre generasjon, som denne linjen fra "Babbens Dagbok" viser: "Hun er 28 år, jeg skjønner ikke at hun kan ha noen glede av å danse så gammel som hun er!" (Babben var vel omkring 10 år gammel.)
Jeg var medlem av Bokklubbens Barn fra starten av, og foreldrene mine avbestillte aldri (tror jeg etter mengden bøker jeg etterhvert fikk...). Mine absolutte favoritter var EVENTYR. "Veslefrikk med fela" kunne jeg jeg høre om og om igjen. "Smørbokk", "Snehvit", "de tre bukkene bruse"...listen er lang:) Var (og er) svært glad i Astrid Lindgren, Anne cath. Vestly, Alf Prøysen (teskjekjærringa!).
Når jeg selv begynte å lese bøker var "Gulltopp", Nancy Drew, Hardyguttene, Bobseybarna og Lykkebarna favoritter.
Har mestparten av mine barnebøker, og noen er blitt mine barns favoritter.
Jeg også var medlem der og husker de samme eventyrene. Men jeg la meg til en annen vane til slutt. Det var å finne de eventyrene i bøkene som var lengst og be mine foreldre lese dem slik at eventyr stunden varte ekstra lenge ;). Lille nancy drew har min datter nå begynt å lese. Ikke helt lik de vi leste på vår tid, men samme prinsippet og spennende.
Lille Nancy Drew har jeg ikke hørt om :) Forfatter?
Carolyn Keene heter forfatteren og min datter på 9år elsker disse bøkene ;). ( Litt feil i tittelen på boken Hu i boken heter Nancy drew men boken heter lille frøken detektiv.)
Bortsett fra at "hun" egentlig ikke heter Carolyn Keene da :)
Tusen takk :) Har ei på 9 år jeg også...For tiden er det R. Dahl som er i skuddet (SVK), men hun leser mye variert. Kjøpte den store boken om Knerten, og innimellom leser hun noen sider i den:)
Jeg byttet til meg Donald Duck i Disneyland fordi det var en favorittbok da jeg var barn, men den vi hadde da jeg flyttet hjemmefra var for fillete til å spare på.
Ellers kvitter jeg meg aldri med Ina bøkene, det at jeg har 2 til salgs er dubletter fra butikken.
I tillegg til de har jeg fortsatt Tre små skattegravere GGG bok, Sommeren på Mirabelløya, A og B og C på Gullbakken, Trapp med 9 trinn og et par av bøkene om Hedenold-barna i bokhylla mi. Av de er kun ABC boken den eneste jeg ikke har kjøpt inn etter at jeg ble voksen.
Jeg leser fortsatt barnebøker av og til, spesielt engelske orginaler av noen av de jeg leste på norsk som barn, har bl a de fleste av Roald Dahl sine på engelsk.
Roald Dahl sine bøker er jo legendariske og jeg kan tenke meg at de er utrolig gode på engelsk også ;).
Jeg har et par barnebøker i hylla som jeg nok aldri kommer til å kvitte meg med ja. En bok som driver å går i oppløsning etter hyppig bruk(og fordi den er gammel) er "Petter og skøyerstrekene hans" En koselig liten barnebok om en artig liten hund som jeg fikk av min mormor i yngre alder. Ellers så har jeg klassikerene "Brødrene Løvehjerte" og "Mye moro i Bakkebygrenda," det hender jeg fremdeles leser de opp igjen. Og en siste bok som gjorde veldig inntrykk på meg, men som det er lenge siden jeg har lest er "Den store festen" av Nixon. Det er bok nummer seks eller noe fra serien "seks søsken." Har ikke lest de andre i serien av en eller annen merkelig grunn. Men jeg elsket denne.
5-bøkene er for klenodier å regne i min familie/slekt. Serien ble kjøpt inn allerede da min mor var barn, og hun "lekte" de fem da hun var liten. Det samme gjorde jeg - venninnegjengen spilte hver sin rollefigur, inkludert hunden Timmy. Selv var jeg George(ina).
Hver gang et nytt familiemedlem bikker 7 år, kommer 5-bøkene frem, ikke uten en viss stemning av høytid. En gren av familien har nylig kjøpt seg ny, litt høytliggende hytte - som har fått navnet Kirin-toppen :-)
Den første boka jeg erindrer var en billedbok,som min mor og far leste høyt fra, jeg tror den het Teddy og Tasse. Boka ble lest i filler. Husker ennå i dag de første setningene i boka: "Teddy og Tasse vandrer i lag, ut i den strålende midtsommer dag. Himlen er skyfri og gresset er grønt og livet det er så uendelid skjønt." Ellers hadde jeg som litt eldre veldig mange favoritter, et par jeg kan nevne må da være "Ellen fra låven" av Eugenie Geelmuyden Winther og "Onkel Toms hytte" av Harriet Beecher Stowe. Må vel heller ikke glemme Anne-Chat Westlyes bøker og Alf Prøysen.
Definitivt "den hemmelige Hagen" av Frances H Burnett. Gleder meg til at barnebarnet mitt blir stor nok til at jeg kan lese den høyt for henne. Jeg er så glad for at det igjen er tørket støv av denne klassikeren, og at den har kommet i ny og vakker utførelse med nydelige illustrasjoner.
Ja, gled deg!
Sist sommer leste jeg Den hemmelige hagen høyt for datterdatteren på 11 år, og Jane Eyre selv. Vi lå på en deilig kretisk strand - i vår egen verden. Det endte med at jeg også måtte lese store deler av Jane Eyre høyt for det lille gullet...
Jeg er en svoren tilhenger av høytlesning!
Høytlesing er bortimot alfa og omega, tror jeg, når det gjelder å få barn (og kanskje voksne også) "hekta" på bøker. Jeg ble lest for som barn og leste høyt for elevene mine så ofte det kunne forsvares i de åra jeg var lærer i grunnskolen. Alltid vellykket! Konsentrasjon og respons!
Nå hører jeg at lærere vil ha overtidsbetaling for høytlesing mens barna spiser skolematen sin. All respekt for lønnskrav fra pedagoger - men akkurat dette ble meg for sært!
Tja, så vidt eg veit har vi lærarar betalt matpause, fordi vi skal vere tilgjengelege for elevane våre. På skulen eg jobbar har elevane matpause før lærarane, så trur ikkje eg kan rekne med ekstrabetaling om eg les til dei... Høgtlesing er ein fin ting, og det er veldig kjekt å sjå kor fenga nokre elevar kan bli av ei bok. Ein anna bonus med høgtlesing er at det er meir utviklande for barn sitt ordforråd enn eigen lesing, heilt opp til ti-tolvårsalder.
Enig. I tillegg synes jeg det å lese høyt for noen, eller det å bli lest for, gir en egen, ekstra dimensjon til lesingen. Vi (den som leser og de som lytter; det gjør jo også leseren) deler teksten i samme øyeblikk. Jeg har ikke samme opplevelsen med lydbøker - det er noe med den fysiske nærheten mellom mennesker.
Nå hører jeg at lærere vil ha overtidsbetaling for høytlesing mens barna spiser skolematen sin.
Ja, dette høres sært. Kan det være at lærerne da må bruke sin egen (ubetalte?) matpause?
Ja, gjett om jeg gleder meg
Boken "Det er min skyld" av Patrica M.St. John, husker jeg at vi ble lest høyt for flere ganger på barneskolen. Hver gang læreren spurte klassen om hva vi skulle lese, valgte vi den boken. Jeg husker hele handlingen fremdeles og når jeg snakker med gamle klassekammerater husker de den boken også.
Jeg husker ingen bøker i fra min egen barndom, kanskje med unntak av en og annen Bobsey-barna/Frøken Detektiv- bok.
Men når jeg selv fikk barn, elsket jeg å lese for datteren min, og en av de bøkene som mange har nevnt, Brødrene Løvehjerte, står mitt hjerte nært.
Gummi-Tarzan greide jeg nesten ikke lese innimellom, fordi vi holdt på å le oss ihjel
Danny og den store fasanjakten av Roald Dahl bærer jeg også tett inntil brystet.
Mesterdetektiven Blomkvist, Vi på Saltkråkan, Brødrene Løvehjerte - og mange fler av Astrid Lindgren - Aurora-bøkene av Anne-Cath Vestly - disse har jeg lest høyt for min egen datter, og det var populært.
Skatten på Sjørøverøya! Den eneste barneboka min far eide, gammel rettskriving, og et slitt bilde av Long John Silver på forsiden. Grøssende skummel og ulidelig spennende!
Flukten til Watership - den kjøpte jeg selv, en fantastisk leseopplevelse...spennende og sørgelig.
Og morsomme bøker som Med Lilleklaus i kofferten av Gunnel Linde, Den 35. mai av Erich Kästner, Stompa-bøkene, og den fantastiske Hest for alle pengene - om en gjeng unger som ble igjen hjemme alene da foreldrene dro på ferie.
Mmm, fint spørsmål! Foruten de "vanlige" med Vestly og Lindgren, husker jeg ei bok Mormor hadde, Jon Odd og Jon Bjarne, to uforbederlige rakkerunger, og spesielt husker jeg hvor hysterisk moren deres ble da hun trodde det var blod i senga deres, men det var bare jordbærsyltetøy de hadde fråtset i sent om kvelden mens de voksne var opptatt med selskap... Og bøkene om Astrid, Berit og Cornelius, som er utvandrerunger i USA, nokså gamle utgivelser som engang var Mormors barnebøker (hun ble født i 1933). Bjørneklo, steinaldergutten er også en slik. Katten Tom, han som gikk og gikk og gikk og endelig kom hjem. Husker noen hvem som skrev den?
Den ultimate jenteboka er og blir Silkesvarten... Jeg fikk helt tårer i øynene og måtte bare kjøpe den da jeg fant Black Beauty i et slitt paperbackeksemplar fra 1971 i en bruktbokhandel i England. Komplett med barnlig navnetrekk i forpermen. Jeg vil tro den har tilhørt EN eier og slitt kjærlig av henne...
Er det boken "Tom i villmarka" du tenker på? Den er skrevet av Ingvald Svinsaas.Har nettopp lest den for 9-åringen min - hun elsket den:)Min utgave er trykket i 1980, så det er egentlig min søsters bok.
Jeg vil tro det er den samme, ja :-D
Mary O'Haras "Min venn Flicka", "Flicaks sønn" og "Grønne gressganger". Kjempefine bøker jeg har storkost meg med flere ganger i voksen alder også. Men jeg savner "Min venn Flicka" i første utgave innbundet fra Bokklubben, om noen har.
Eg har mange favorittbøker frå barndommen! Etter at eg begynte å lese sjølv, så gjorde eg omtrent ikkje noko anna. Nokre av favorittene mine var Anne fra Bjørkely (og denne har eg lese om igjen opp til fleire gangar i vaksen alder), Emily- bøkene av samme forfattar, Lille lord Fauntleroy, Den løyndomsfulle hagen, Frendelaus, dei fleste Roald Dahl- bøkene, Ruffen, bøkene om Katitzi, Agnes Cecilia- en selsom historie, God natt, Mr. Tom og En liten sang om kjærlighet. Var veldig glad i Anne cath. Vestlye og Astrid Lindgren også.
Jeg også har bøker fra barndommen som jeg leser igjen nå som jeg er voksen. Det er noe med stemmningen og følelsen en får når jeg leser en av de bøkene en hadde som favoritt som liten. Det er også noe med gleden hvis en ens egne barn liker dem også. Jeg har lest litt forskjellig for mine barn. Noen likte de kjempe godt, andre syntes de ikke var noe interessane.
Brødrene løvehjerte gjorde et uslettelig inntrykk. Og da jeg begynte å leste bøker selv var det ingenting som slo Anne fra Bjørkly.
I dag går det mye i Gruffalo. Min tre år gamle datter liker den veldig godt. Jeg liker den om mulig enda mer....
Ja brødrene løvehjerte husker jeg godt også. Gruffalo ar jeg blitt kjent med når jeg leser for mine barn.
Vanskelig å velge, men Astrid Lindgrens og Anne Cath Vestlys bøker skiller seg nok ut. Flere av deres historier gikk også som radio og/eller tv serier. Likte aller best Lindgrens "Emil i Lønneberget", "Pippi Langstrømpe","Ronja Røverdatter" og "Vi på Saltkråkan" . Fra Vestly husker jeg spesielt "Lillebror og Knerten", denne gikk flere ganger som opplesning på "Barnetimen for de minste" på slutten av 70 - og begynnelsen av 80 tallet. Også bøkene til Elsa Beskow og Tove Jansson var fine. Ellers likte jeg flere av de berømte eventyrene, som f - eks Askeladden, Hans og Grete, Rødhette og ulven Snehvit og de 7 dvergene, Tornerose, Askepott, o.s.v .
Ronja Røverdatter er ett kjært barneminne, men tror jeg så filmen istedet for å lese boka. Likte spesielt rumpnissarna "Varfor gör hon på det der viset? Varfor då då?"
Formuleringen du siterer, glemmer jeg aldri. Kan også se for meg nettopp de scenene fra filmen, som jeg har sett 2 eller 3 ganger. Synes Hanna Zetterberg ( tror det er det hun heter) var god i rollen som Ronja.
Ser at mangen av favorittene går igjen. Alle de som du nevner her er bøker jeg husker godt fra min barndom.
Det høres kanskje rart ut, men jeg hadde to barnebibler jeg satte enormt stor pris på. De tenker jeg på innimellom enda. Den ene var mange av de bibelske historiene, mens den andre var delt inn i 366 små biter, så det var et stykke til hver dag. Bobsybarna og barnevaktgjengen fra TL klubben i tenårene har også satt sine spor. Det er bøker jeg slukte både tre og fire ganger og som jeg faktisk har lyst til å lese igjen i dag bare for nostalgiens skyld. Også var jeg veldig glad i Nancy Drew, eller Frøken detektiv som de bøkene ble kalt. Spenning og krim helt fra barndommen av.
Jeg også huske jeg hadde en barnebibel med små stykker med bilder, men det var ikke en av de bøkene jeg beholdt når jeg flyttet (før jeg oppdaget bokelskere, ellers hadde den vært med i samlingen min).
Jeg syntes ikke det er rart at du har valgt to barnebibler. Enhver har sin egen grunn til å holde noen bøker nærmer sitt hjerte enn andre.
Bobsybarna leste jeg og, hvordan kunne jeg glemme de! Nancy Drew og, uttalt med norsk uttale(Nansy Drevv). Disse var og helt klare favoritter. :)
Blant alle bøkene fra barndommen har bl. a. Astrid Lindgrens "Aller kjæreste søster" og "Mio min Mio" hatt et varig grep om hjertet mitt. Jeg leste dem for datteren min da hun ble gammel nok, og håper de har betydd noe av det samme for henne. En annen bok som betyr mye er "Sommeren på Mirabelløya" av Bjørn Rønningen - den har jeg lest nesten hver sommer siden den gikk som opplesningsserie på Barne-TV en gang på 70-tallet. Den boka ER liksom bare sommer for meg. Da jeg var litt eldre, oppdaget jeg Michael Endes "Den uendelige historie" og ble gjennom den helfrelst på fantasy. Gode minner :)
De høye, smale bøkene med eventyr og gåsemorvers, huskes også med glede - ikke bare på grunn av innholdet, men mest på grunn av illustrasjonene som var både fine og heslige.
Tenk at jeg har glemt å ta med ; "Den uendelige historien" Jeg så filmen mye også. Men det er vel helt klart en av mine største favoritter.
De høye, smale bøkene med eventyr og gåsemorvers, huskes også med glede - ikke bare på grunn av innholdet, men mest på grunn av illustrasjonene som var både fine og heslige.
Helt enig!
Noen av de bøkene jeg husker aller best er barnebøkene, kommer aldri til å glemme lydkassettene der Jens Bolling forteller norske folkeeventyr. Husker også godt Aurora i blokk Z der pappa var hjemmeværende og mamma jobbet. Den lille vampyren var også en favoritt som det ser ut til å ha merket meg for livet (har fortsatt en fascinasjon for vampyrer).
Det meste av Astrid Lindgren og Roald Dahls barnebøker. L. M. Montgomerys bøker om Anne. Og så leste jeg sønder og sammen to bøker fra Disney-bokklubben, nemlig Oksen Ferdinand og Herr Padde. Mine egne barn har andre favorittbøker. Morgentåkedalen likte jeg også veldig godt, og historiene om sjøormen Ruffen.
Oksen Ferdinand er jo fantastisk men tror jeg så han på TV :-)
Syntes det er fint å høre at dine barn har egne favoritter, fordi det er vel noe av det viktigste. At barn selv får velge bøker fra sin tid, og ha egne favoritter som passer til den tiden de voksner opp i.
Jeg har alle barnebøkene mine fra jeg var liten, pluss en del nye som har kommet til etter barn og barnebarn. Men den som har fulgt meg lengst og som jeg vel aldri vil bli kvitt er Rabletusten av Vigdis Rojahn som utkom i begynnelsen på 60-tallet. Den er helt utlest men henger fortsatt med. Tror jeg har lest den eller som det startet med, blitt lest for, hundre ganger minst...jeg vet at faren min ble grundig lei og meget lykkelig når jeg kunne lese den selv. Den handler om en jente som er syk og må ligge i sengen, og tegner en krusedull i sinne og den blir Rabletusten. Den blir levende og lager mye krøll og ugang. :O) Jeg var selv mye syk som barn og prøvde mange ganger å lage en Rabletust selv, men jeg gjorde nok noe galt for den dukket aldri opp. :O)
De fleste av Astrid Lindgren var klare favoritter, og bøker jeg ønsker at mine egne barn skal få oppleve. I litt senere barndom var det Jørgen + Anne er sant som ble lest til den falt fra hverandre, kjente jeg ble litt lykkelig da den kom tilbake igjen nå.
En bok jeg er blitt skikkelig glad i etter jeg fikk barn selv er "gjett hvor glad jeg er i deg". Det er den vakreste barneboka jeg noensinne har lest!
Ja den glemte jeg nesten. Jeg har lest den masse for mine barn. Men det skal vel innrømmes at jeg har lest den mest fordi jeg elsket den boken; Gjett hvor glad jeg er i deg. Min eldste datteren min sa en dag. Skal vi lese den en gang til, du vil alltid lese den mamma ;). Vi gjør det slik her hjemme at de selv velger hvilke bøker de vil at jeg skal lese for dem / eller lese selv. Men innimellom liker de at jeg velger.
Nuvel... hvis sant skal sies, så er det vel helst jeg som vil lese den her og, men kanskje den sitter igjen når de blir voksne likevel. Ungene VET at jeg elsker den boka! :) De selv velger som regel bøker fra Mine første fakta om Ville, Bambus, Klara og Rosa.