Dette er muligens et litt for bredt spørsmål, men jeg har fått i oppgave å bygge opp biblioteket ved en nyopprettet videregående skole. Vi har litt begrensede midler og ønsker i første rekke å prioritere gode verk, oppslagsbøker og sakprosa. Har noen her gode tips til slikt, bøker som bør være en del av et godt skolebibliotek?
Viser 13 svar.
Sjekk ut nettsiden til foreningen !les som har som mål å fremme leselyst blant ungdom: !les
Jeg ser at de nå arrangerer en leselystaksjon for ungdom mellom 16 og 19. I tilknytning til informasjon om den ligger det også en bokliste. Noe å bli inspirert av? Kanskje !les også kan bistå deg med å finne flere gode bøker?
Lykke til:)
Takk for svar!
Skolen ligger forresten i Bergen.
Viss det er aktuelt med teikneseriar, kan kanskje denne passa. Bomber over barneskolen. Den handlar om bombinga av Holen skole.
Bergen har en lang og rik historie, det finnes sikkert ett eller annet lettlest også innen historie lokalt? Sjøfart? Handel? Forskning?
Elever låner veldig lite skjønnlitteratur. Dette skjer bare hvis lærer har sagt de må låne en roman! Det de da gjerne låner er tynne lettleste bøker (kall dem for all del ikke barnebøker!). Ofte skal bøkene handle om romantikk for jentene og spenning / fantasy for gutta. Nicholas Sparks er populær blant jentene. Er bøkene også filmatisert er det et stort pluss!
Bøkene som er mest populære er de som er "fra virkeligheten". (Regines bok, Idas dans). Alle triste bøker om sykdom, død og overgrep blant ungdom er utrolig populære. Selv om dette er fagbøker så må ofte lærerne tillate dem i stedet for romaner for å få elevene til å lese:)
Når det gjelder fagbøker og oppslagsverk bør man ta utgangspunkt i de fagene / studieretningene skolen tilbyr. Her er det viktig at lærerne uttaler seg om hvilke behov de har! Det er viktig med god kjennskap til innholdet i de forskjellige fagene for å kunne kjøpe inn bøker, et sted å begynne er å kartlegge hvilke prosjekter elevene har i løpet av skoleåret.
(Ikke glem de digitale nettressursene som skolen / fylket kan abonnere på (f.eks. Atekst). Her er det også viktig med god brukeropplæring).
Det kjem nok og an på eleven om han låner skjønnlitteratur. Eg lånte nesten alt skulebiblioteket hadde av Bjørneboe da eg gjekk på vidaregåande og eg las De elendige på omtrent same tid.
Her er noen gode skjønnlitterære bøker som jeg anbefaler til et skolebibliotek: The hunger games serien. Bøkene til Conn Iggulden. Gjerne noen bøker hvor samfunnet i fattige og krigsrammede land blir forklart (eks. Tusen strålende soler). Guiness world records bøkene er veldig populære blant barn/ungdommer i alle aldre vet jeg, så det anbefaler jeg også :)
Jeg går selv på videregående skole, og biblioteket er det rommet jeg oppholder meg mest i :)
I de fleste tilfeller er det jo som Wolfcat sier, snakk om 15-18-åringer som skal benytte seg av skolebiblioteket. Med tanke på det vil jeg anbefale å ta inn noen fantasy-bøker, i tillegg til faglitteraturen, da det virker som det er det mest populære blant ungdom nå om dagen.
Lykke til!
Jeg var nesten redd for å velge noen fantasy-bøker.. hehe Det er bøker jeg elsker høyt og som jeg ville få problemer med å velge bort til min nevnte liste. Men jeg kunne likevel droppet dem, for hvis jeg ble stengt inne i et hus med bare 100 bøker og fantasy manglet, ja da hadde jeg skrevet de manglende verk selv...
Åj, hvor skal en begynne når man har begrensninger?? Det får meg til å tenke på abbed Faria i Greven av Monte Cristo, da han sa at dersom bøkene var valgt ut riktig, burde det holde å eie 100 bøker... Da tenkte jeg tanken at jeg burde sette opp min egen prioriteringsliste over 100 bøker som gir det ekstra i forhold til de andre. Må innrømme at jeg ikke har kommet særlig langt, ettersom de aller fleste bøker gir meg noe!
Dette er da snakk om 15-18-åringer som skal ha bøker til fornøyelse og til fagfordypning (i den grad nettet ikke er nok??). Noen er temmelig barnlige av sinn ennå, mens andre er praktisk talt voksne. En vanskelig oppgave du har der... Ca hvor i landet er dette snakk om? Kan være lokal kunnskap også bør inkluderes.
Jeg bor på Hedmarken der mange fortier fortsatt at de har finnblod eller taterblod i årene, da ville jeg ha inkludert Britt Karin Larsens bøker om tatere: De som ser etter tegn, De usynliges by og Sangen om løpende hester.
Jan Brøgger Sr., en norsk antropolog, har skrevet Folk uten land. Har den selv og har gitt den terningkast seks. Den er hva jeg kaller faglig biografisk og tar for seg de europeiske minoritetene.
Hans Biedermanns Symbolleksikon er et artig oppslagsverk som utdyper betydningen av store mengder symboler og figurer og hvor de kommer fra. Kanskje ikke noe folk flest bruker aktivt, men det gjør jeg...
Det var det som flyter på toppen i huet mitt akkurat nå og det er sikkert mer, men jeg får ønske deg lykke til og følge med på tråden selv... Kanskje jeg kommer nærmere å skrive "100 bøker-lista" sjøl og.
Veldig fine beskrivelser du gir der!
Og de venninnene som jeg prater med sier at hvis de skal lese noen bøker så er det veldig mye fantasy ute. At de er veldig glade i Alyson Noel, Becca Fitzpatrick, Amanda Hocking. (Noen av bøkene er jeg veldig glad i selv, og de er store favoritter hos meg. Men jeg er ikke så veldig glad i Twilight da.. Men du må vel kjøpe de, ettersom hvor populære de er)
Ellers ville jeg kjøpt noe lettlest. Innen engelsk, spesielt. Jeg merker veldig at det er et stort engelskhat i forhold til bøker her jeg bor.
Jeg ville også valgt noe Top Gear relatert til guttene. Det er nemlig blitt gjort her jeg bor, og mange av guttene elsker det.
Hvis du i hvertfall lurer på noe rundt hva en snart 18-åring leser, så har du meg. Jeg går allmenn, og jeg leser vel relativt mye.
Jeg digger Top Gear-kara sjøl, så det er en god ide.. De er gjennomført morsomme foran kamera, og er det sikkert i bokform også. I tillegg har jeg sett flere dokumentarer de er programledere for solo.
Hva med biler og sport på engelsk til gutta og romantikk til jentene? og fantasy til alle? Dokumentarbøker burde treffe.
Jeg også! Top gear-karane er geniale!
Helt enig med det du legger ut som forslag. Jeg tror at mange vil sette pris på god krim, og noen bøker om litt av hvert. Ikke bare binde seg til noe. Jenter er generelt sett veldig glad i Cecilia Samaritan. (Jeg er ikke flink med staving av navn, eheh)