Hei bokelskere :-) Jeg vil gjerne ha forslag fra dere på bøker.
Det jeg er på jakt etter er bøker som "gir meg noe". Jeg må sitte igjen med kunnskap. Tenker ikke på historiske fakta. Jeg vil vokse som person. Jeg vil øke min medmenneskelige forståelse.
Kan gi noen eks. på bøker jeg har lest og som har gitt meg dette.
Mengel Zoo, fordi det fikk meg til å tenke på naturen og verden på en annen måte, samt hvordan vi lever livene våre.
Kildens Utspring, fordi det viste meg at det lønner seg å være ærlig, ydmyk, ha tro på seg selv og ikke miste motet.
Ibsen sine skuespill, de fleste skuespillene gir meg noe og jeg blir sittende og reflektere og tenke både mens jeg leser og etterpå.
Håper dere skjønner hva jeg mener.
Det er mange selvhjelpsbøker, men det er jeg ikke på jakt etter.
Viser 60 svar.
Det er jo en gammel tråd dette, men jeg prøver meg med en anbefaling likevel. "Enheten" av Ninni Holqvist fikk i alle fall meg til å tenke over vårt samfunn som det er i dag, og hvilke verdier vi lever etter. Dette er en dystopi lagt til fremtiden og viser hvordan samfunnet kan utvikle seg om vi ikke kommer visse trender til livs i vårt samfunn i dag. Boken finnes i alt for få samlinger her inne, så jeg ser dette som en perfekt mulighet til å reklamere litt.
Spennende, Solveig. Jeg satte den i "ønsker meg" hylla.
Så jeg klarte i alle fall å overbevise en da? Jeg har sett boken på salg her og der i det siste, da koster det gjerne 39 eller 49 kroner, så om du er heldig kan du få den riktig billig. Og jeg håper du leser den, for den er en stor opplevelse. I alle fall var den det for meg.
Jeg fant boka på cdon.no til 39,- og der har jeg fri frakt ut april. Den skal jeg bestille.
Supert, da håper jeg du liker den. Det finnes en viss fare for at den er mer relevant for meg i den situasjonen jeg er i enn den er for deg, men du virker oppegående, så du burde se relevansen i den.
Jeg vet ikke hva som er relevant for deg og ikke, men tror ikke det betyr noe.
Vi åpner hveranders øyne her inne, og det er det viktigste. Ikke sant?
Det er vanskelig å si så mye om boken uten å røpe noen vesentlige poenger jeg synes bør komme som en overraskelse, så jeg velger å ikke si så mye mer enn det jeg allerede har sagt. Men jeg kjenner mennesker som er i helt andre livssituasjoner enn meg som har elsket denne boken, så mye kan jeg si.
Jeg er glad du har fått opp øynene for denne boken, og håper noen andre blir nysgjerrige også. Da har jeg på en måte gitt noe tilbake som takk for alle gode tips jeg har fått her inne.
Setter pris på det, Solveig. Ikke røp for mye. Du har vel gitt tilbake plenty her inne.
Samfunnet vårt og hvilke verdier vi lever etter, interesserer meg stort. Hvor finner du boka til en så billig penge.
Har du lest "Veien til Karlsvogna" av Jon Magnus? Virkelig en bok til ettertanke! Anbefaler deg å lese den!
Det var en veldig sterk bok, som fortsatt er med meg.
Som jeg skulle sagt det selv, gretemor! Denne kommer til å følge meg gjennom ild og vann!!:)
"Meg eier ingen" av Åsa Linderbom (med forbehold om at etternavnet er riktig stavet). Jeg følte at den boka "ga" meg noe, og at jeg etter å ha lest boka, var blitt litt mer reflektert... Ha ei strålende påske:)
Denne tråden var lang, så hvis dette er anbefalt før, beklager jeg. Mebn du skriver Mengele Zoo, og jeg har oppdaget en forfatter som er litt som Nygårdshaug, bare at han har mer enn en historie å fortelle, mer enn en ting å si, og han skriver bedre også. Han heter Gunnar Kopperud og er alldeles fantastisk, krigsreporter som har sett alt, som vet skremmende mye og som dessuten mener en hel del. Jeg har lest "Internasjonalen" og "Savn" og skal definitivt lese alt annet han har skrevet også.
Fantastisk tips :) Ikke hørt noe om Kopperud sine bøker, men det skal jeg gjøre noe med.
Takk for et flott bok-tips :)
Vet ikke om du syns at du har fått nok boktips her?
Har du sett teaterstykket (komedien) "Den spanske flue"? Der snakker Henrik Meisel (Øivind Blunck) om dronning Hatshepsut, en av historiens mektigste og modigste kvinner i det gamle Egypt. (En fornøyelig komedie!)
Boka "Solens datter" av Pauline Gedge handler nettopp om livet til Hatshepsut, og bygger på historiske fakta om denne berømte kvinnelige faraoen.
Ja Den spanske flue har jeg med stor fornøyelse sett flere ganger :)
Har også lest litt om den mektige egyptiske dronningen Hatshepsut. Historien om henne er jo veldig spennende og jeg vet alt for lite og vil gjerne vite mer.
Boka Solens datter skal jeg notere i ønskelista mi :)
Jeg vil anbefale bøker av Mitch Albom (særlig The five people you meet in heaven), Life if Pi, av Yann Martel - og selvsagt Om og zen, som jeg har skrevet.
Jeg vil anbefale Johanne Greens' "Jeg lovet deg aldrig en rosenhage" som gir innsikt i psykisk sykdom. Leste den da jeg hadde praksis i psykiatri, og følte det veldig vanskelig å forstå tankegangen til schizofrene, og denne hjalp meg virkelig å forstå.
Så godt å se at denne boka ikke er glemt. Den var en farsot i studentmiljøet på slutten av 70 tallet og jeg har aldri glemt den. Dessverre brant mitt eksemplar opp i husbrann her for 4 år siden og jeg har ikke skaffet meg en ny. Nå ble jeg inspirert til å kjøpe den igjen og lese den på nytt:) Takk skal du ha :)
-Kunsten å leve inderlig av Ted Harris. Handler om eksistensialisme for det moderne menneske....
Uhlman; Forsoningen....
Fra wikipedia: "Forsoningen (engelsk Reunion) er en roman av den tysk-engelske forfatteren og maleren Fred Uhlman og er hans debutroman samt den eneste romanen han skrev. Romanen ble skrevet i 1960 og handler om begrepet forsoning der han hadde etterspillet av andre verdenskrig i tankene. Av den berømte forfatteren Arthur Koestler ble romanen betegnet som et «mesterverk i miniatyr» i 1976."
Spennende :-)
Ikke hørt om forfatteren, men skal lese om han og sjekke ut boka. Takk for tipset :-)
Hei Hedvig! Ser du har fått mye gode anbefalinger her..men her er ett til... "Trsdager med Morrie" av Mitch Albom En fantastisk bok om å leve i nuet.... Dette er en bok jeg leser om og om igjen med jevne mellomrom... Dette er en sann historie og jeg blir så glad av livsvisdommen til Morrie... Hilsen fra Hege :o)
Ukjent bok og forfatter, men du fanget oppmerksomheten min her. Dette skal jeg sjekke, tusen takk for at du tipset meg :-)
Jeg vil anbefale noen bøker som sier noe om menneskets natur - moral vs. dyriskhet, og da er det på sin plass å gå litt tilbake til "klassisk" skolepensum. Fluenes herre og 1984 er ekstremt gode allegorier om dette. Vil også anbefale Haiene av Bjørneboe
Jeg ser at du har fått mange gode (og ikke så gode) forslag! Jeg synes f.eks. at Paulo Coelho er sterkt overvurdert. Han putter jeg i båsen: Feel good! Jeg vil foreslå Indra Sinha: Dyrets folk. Den er kanskje ikke så kjent, men den er veldig god og ganske rå, men beskriver hvordan det er å leve i den ytterste slum i India, og det sier ikke lite! Den sitter!
Har du lest Erik Fosnes Hansen? Falketårnet og Beretninger og beskyttelse gjorde begge stort inntrykk. Falketårnet fortjener å leses i ett strekk, en sterk historie om identitet og ensomhet.
Hvis du vil litt lenger ut i verden kan jeg anbefale Å lese Lolita i Teheran av Nafizi (?) - om å vokse opp som kvinne i Iran, eller Damekupeen av Anita Nair - om ulike kvinneskjbner i India. Romaner, men jeg ble fasinert av landene og folkene de handlet om.
"Disgrace" av den sørafrikanske forfatteren Coetzee! Forstyrrende god bok om Sør-Afrika, apartheid, maktskifte, hierarki, vold og smerten ved å vokse som person, møte seg selv i døra så og si.
"Extremely Loud and Incredibly Close" av Jonathan Safran Foer er også vel verdt å vie noen timer av ditt liv til.
Og den lille, fine boka jeg leser nå: "Du kan ikke svikte din venn og bli god til å synge samtidig" av Kim Hiorthøy. Underfundig, surrealistisk og veldig menneskelig.
Takk Hanne :-) Dette hørtes intr. ut. Noterer bøkene og sjekker dem ut :-)
Hei Hedvig. Mengele Zoo er en del av en triologi...verdt å lese de andre selv om Mz er best. Gert N har mye bra!
Paulo Coelho's Ved elva Piedra satt jeg å gråt, er fin og sitter lenge i. Også Zahir, anbefales å leses på engelsk.
Marions slør av Roy Jacobsen var en tankevekker ang samfunnet og fordommer for meg. Følg gjerne opp med Hoggerne som er annerledes god.
Lykke til! (jeg drar nytte av div tips her :-) ) Poe
Har trilogien, men syntes allikevel bøkene står godt aleine også. Roy Jacobsen har jeg lest og er helt enig med deg :-)
Ellers var resten ukjent for meg. Takk for boktips. Det er fantastisk å få bokanbefalinger.
Jeg vil anbefale Midnattsbarn av Salman Rushdie. Det er en fantastisk bok på alle plan. Den viser deg India og den viser deg mennesket.Jeg ser at du liker John Irving, da tror jeg du vil like Rushdies frodige fortellerkunst.
Fuglane av Tarjei Vesaas er ei bok det er godt å ha lest. Den siste viking av Johan Bojer er også en av norske bøker en bare må lese mener jeg.
Jeg ser at du allerede har fått en del ambefalinger, men jeg må bare henge meg på. Jeg vil anbefale to skuespill av den britiske forfatteren J.B Priestley. Den fremmede (usikker på originaltittel) og "An Inspector Calls".
Jeg har selv nettopp kjøpt den siste. Et spennende stykke satt til mellomkrigstiden. Som leser av stykket blir jeg sittende og filosofere, samtidig som jeg blar i en rasende fart!
Hørtes ut som noe jeg bør sjekke ut. Takk for tipset Dina :-)
Takk for mange flotte forslag. Har fått et godt utvalg å velge av nå :-)
Da Nietzsche gråt av Irvin D Yalom er ei sinnsykt god bok!
NÅ er det en stund siden jeg leste den, så klarer ikke å huske helt hva det var som gjorde det (derfor MÅ jeg lese den om igjen nå) men det grep meg på en helt utrolig måte.
Fant dette på nett da:
"Boka handlar naturlegvis om Nietzsche og filosofien hans, men også om starten på arbeidet med psykoanalyse som terapiform i Wien. Det er ei oppdikta historie om Nietzsche som inngår eit veddemål med den jødiske legen dr. Josef Breuer som var ein av grunnleggjarane av psykoanalysen. Breuer var ein god ven av Sigmund Freud, som også spelar ei viss rolle i boka.
Breuer skal prøva å kurera Nietzsche for psykiske (og fysiske) plager og tankar om sjølvmord, noko Nietzsche går med på under føresetnad av at han får undervisa Breuer i filosofi. Nietzsche tek fort over rolla som terpeut og det er Breuer som "endar på benken". Men det er heile tida ein interessant kamp mellom dei som begge to har stort utbyte av og dei kurerer kvarandre på eit vis."
Anbefales!
Hm, jeg vil anbefale deg The Plague of Doves av Louise Erdrich. Vakker, vakker bok, og viktig, synes jeg.
Det er jo så forskjelling hva en sitter igjen med etter å ha lest en bok, men da du nå har fått øynene opp for Olav H. Hauge (:-), så anbefaler jeg deg at du leser biografien som er skrevet av Knut Olav Åmaas. Den ga meg en større forståelse for mennesker som sliter med depresjon, og ikke minst så ble jeg om mulig enda mer glad i diktene til Hauge.
Hmm, jeg skjønner godt spørsmålet ditt, men det er en vrien utfordring å imøtekomme... hva du søker i bøkene, er ofte det man får gjennom bøkene, eller sagt på en annen måte: som å danse om arkitektur (for å stjele litt), men samtidig: man legger en liten alen til seg selv ved alle dugelige bøker; skjønnlitterære bøker gir innblikk og innsikter som IKKE selvhjelpsbøker eller faktabøker evner (eks: "Den store boken om elskov", som strengt tatt har lite å tilføre et noenlunde normalt utrustet menneske). Samtidig er det kombinasjonen av flere skjønnlitterære tekster som skaper nyansene, som viser fram nye sider ved tilværelsen, som knuffer deg et skritt fram...
Med denne bakgrunnen vil jeg benytte anledning til å løfte fram "Reise til nattens ende"; om ikke annet vil den gjøre deg ytterst taknemmelig ovenfor ditt eget liv! Dersom du overlever den boken (og det er det ikke alle som gjør), kan du føye noe til deg selv.
Måtte faktisk ut fra forumet her for å finne boken. Ingen her inne som har den i hyllene sine. Har lest diverse bokanmeldelser av den nå. mørk og dyster selvbiografi går igjen.
Veldig fornøyd med anbefaling av Celine sin bok, Reise til nattens ende :-)
Det var merkelig, tenkte jeg. Og da jeg slo den opp fantes den i 69 boksamlinger! Det er en fæl bok, vet ennå ikke om jeg er glad for at jeg har lest den. Men det er uomtvistelig stor litteratur.
Det er en fæl bok sier du.... Mener du Midnattsbarn, som du først anbefaler for så å kalle den fæl :-)
Stemmer at jeg er fan av John Irving og du har fanget interessen min når det gjelder boka til Salman Rushdie.
Nei, det er "Reisen til nattens ende" som jeg opplever som fæl. Mye fælt i Midnattsbarn også forresten, men grunntonen der er ganske annerledes livsbejaende! Jeg prøver å holde trådene fra hverandre og svare der hvor jeg synes svaret passer best!
Bra sakt, du har skjønt hva jeg mener. Boken er notert :-)
Det du beskriver passer veldig godt med den følelsen jeg fikk etter å ha lest 23-salen av Ingvar Ambjørnsen. Den gjorde noe med min "medmenneskelige forståelse". Det samme kan jeg si om Ketil Bjørnstads "Nåde".
To bøker som jeg ikke har. De er hermed notert og jeg skal sjekke dem ut :-)
Vil gjerne anbefale deg å lese "Drømmefakultetet" av Sara Stridsberg. Selv lukket jeg permene på denne boka bare for et par dager siden og går ennå og grunner på den. Boka handler om ekstremfeministen Valerie Solanas, som etter en ødelagt barndom ender sitt liv som prostituert og stoffmisbruker. Språket i boka er gnistrende godt og bak hovedpersonens røffe språkbruk som er hennes forsvarsverker aner en den såre og også uhyre intelligente jenta! Anbefales!!
Der var en bok jeg for et øyeblikk hadde glemt. Men nå er den tilbake med fullt månn. En fantastisk bok. Er med på den anbefalingen 101%
Da vil jeg anbefale "Drep ikke en sangfugl" av Harper Lee. Dette er virkelig en vidunderlig bok som pulserte av liv, medfølelse og lett humor. Og med en moral som ingen av oss tar skade av å høre igjen og igjen.
ENIG!
Den har jeg hørt om flere ganger. Nå noterer jeg den i ønskelista mi. Takk for tipset :-)
Da har du virkelig noe å glede deg til.
Synd at ikke Harper Lee skrev flere romaner, men det gjorde hun ikke. Men
Drep ikke en sangfugl kan helt sikkert leses mange ganger. Leste den i fjor, og det var en stor opplevelse.
Styrtet Engel av Per Olov Enquist har jeg akkurat lest, og den gav meg omtrent det du etterspør : en økt forståelse, eller iallfall en hel rekke nye problemstillinger mht det menneskelige, og noen veldig vonde og vakre bilder. veldig kort roman på 106 sider så tar ikke lange tiden heller.
Dere burde lese Harry Potter De bøkene er helt fantastiske
det er jeg enig i ! (sellom Auropris har last alle sammen og jeg bare en sg en halv)
Helt enig Auro