Broström Knausgård har begått en fin debut. De mange kvinnelige fortellerstemmene i tekstene har det til felles at de er veldig sterke og samtidig veldig skjøre, om enn på forskjellige måter. "Grand mal" er tung, og krever mye av leseren sin. Tankene gikk i blant til en annen svensk og dyktig forfatter, Sara Stridsberg, og spesielt i den nydelige "Min bror".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Nå har jeg også lest Grand Mal. Jeg leste den på norsk.

Først, jeg tror at jeg misforstod din referanse til Stridsberg. Jeg tenkte på Sara Stridsberg, men du tenkte sikkert på Matilda E. Stridsberg? Hun har jeg ikke lest og heller ikke diktet:
Min bror

Til Grand Mal, her er jeg enig med deg. LBK skriver gode tekster og språket er mange steder til å frydes over. Det må være mange måter å lese tekstene på og "Kvitebjørn kong Valemon" synes jeg skiller seg ut som særlig original og god. Nesten alle tekstene kan leses som en beskrivelse av ensomhet og det å ville et annet sted enn der en er. Og i flere av tekstene hvordan denne følelsen brytes i mot følelsen av å likevel leve gode liv og det å ville være nettopp der en er. Melankoli. Jeg håper LBK vil skrive mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

LBK skriver gode tekster og språket er mange steder til å frydes over. (...) Jeg håper LBK vil skrive mer.

Bare et lite usaklig innspill fra sidelinjen - siden jeg har samme initialer som Boström Knausgård, synes jeg dette er veldig hyggelig å høre :-)))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe...håper du svarer meg for nå må jeg oppklare min egen misforståelse. Du mente antagelig Boström Knausgårds "Broren min", som er tittelen i den norske utgaven av Grand Mal, forskjellen i tittel var nok til forvirring i et heller svakt øyeblikk for min hjerne. Jeg trodde Stridsberg skulle ha skrevet en slik tekst og kunne selvsagt ikke finne den. Matilde er en jente som har en diktblogg og har skrevet om sin bror og har helt uforskyldt blitt trukket inn i denne tråden:)

Så, til saken! Novellen, "Broren min" eller "Min bror";)! Ja, definitivt litt SARA Stridsberg assosiasjoner her. Havet og moren, avstanden i mellom voksne og barn. Både "Happy Sally" og "Drømmefakultetet" har stemninger som ligner. Når det er sagt synes jeg LBK skriver "renere". Det er mindre fornedrelse, skitt og håpløshet enn hos Stridsberg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har akkurat lest Stridsbergs bøker som jeg likte svært godt. Sammenligningen ga meg derfor lyst til å lese denne. Vil bare legge til at LBK debuterer som prosaforfatter, men ikke som forfatter:) Her fra forlaget Oktober: "Linda Boström Knausgård (f.1972) debuterte i 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Hun har skrevet flere radiodokumentarer. Grand Mal er hennes første prosabok, og utkom i Sverige i 2011."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jeg hadde tenkt til å skrive "..har begått en fin debut som prosaist", men av en eller annen grunn utelot jeg det. Ja, vet at hun har blitt publisert tidligere :) Jeg liker også Stridsberg veldig godt, så det hadde vært interessant om du leste LBK og ga en tilbakemelding på hva du synes. "Grand Mal" er tung, men på "bare" knapt 100 sider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:) Er ikke så viktig. Jeg bare la det til fordi hun jo raskt ble anklaget for å forsøke å sko seg på sin mann og "bli forfatter" da Grand Mal kom. Anmeldelsene jeg har lest har vært gode og jeg vil lese denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Cecilie EllefsenFriskusenKirsten LundHilde H HelsethHarald KFredrikBeathe SolbergLinnAELinda LarsenReadninggirl30Torill RevheimAlice NordliellinoronilleHelge-Mikal HartvedtEgil StangelandGrete AastorpLailaKjell F TislevollKristine LouiseINA TORNESEivind  VaksvikTine SundalIna Elisabeth Bøgh VigreStine AskeHarald AndersensomniferumMetteAnne-Stine Ruud HusevågTonje-Elisabeth StørkersenLinda NyrudReidun SvensliTanteMamieAnn EkerhovdVegardAnne Berit GrønbechKaramasov11DemeterJarmo LarsenRandiAnniken Røil