Vet noen om bøker som tar for seg elev-lærer-forhold? Jeg trenger litt research og inspirasjon til en historie jeg skriver på...! :) Takk på forhånd. (Både engelsk og norsk litteratur)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Et ganske spesielt lærer-elev-forhold finner du i "Historien om Helen Keller". Jeg leste boka som er i "Historien om..."-serien, veldig enkelt (for barn) og amerikansk, men det finnes sikkert mer realistiske framstillinger - du kan bare google :)

Helen Keller ble født døv og blind, men takket være en dyktig lærer klarte hun å lære tegnspråk, blindeskrift og faktisk også å snakke. En rørende historie, da Helen ble født på slutten av attenhundretallet da det var lite kunnskap og lite muligheter for handikappede.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ondskapen av Jan Guillou, Handler om forholdene på en internatskole og hvordan lærerne lukket øyne for det som skjedde. Litt annet miljø her enn på Langåsen pensjonatskole, der STOMPA var elev. Dette er vel en selvbiografisk roman?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes to bøker av Mary MacCracken der hun beskriver sin egen hverdag som lærer for barn med spesielle behov. "Lovey: A very special child" og "A circle of children". Jeg har selv lest dem på norsk så de burde ikke være umulig å få tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Stompa!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her er noen forslag: Du er en drittsekk, lærer! av Kjell Horn, Verdens verste lærer av Petter Lidbeck, Melding hjem: en lærers bekjennelser av Eystein Ellingsen og Jonas av Jens Bjørneboe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I mi bokhylle fann eg Lærer,n av Frank McCourt, Læraren av Garborg, og så den kjempetragiske Gift av Aleksander Kielland. Kanskje noko av dette kan vere til nytte? (+ To Sir with love som du fekk anbefalt lenger nede)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

E.R. Braithwaite het han som skrev boka "To Sir, with Love". Den var basert på hans erfaringer som en svart lærer fra koloniene på en skole på Londons tøffe østkant. Den ble filmet i 1967 med Sydney Poitier i hovedrollen, og popstjerna Lulu i en birolle. Hun sang også en sang i filmen, som ble en hit. Husker jeg så denne filmen på tv på slutten av syttitallet, og den gjorde stort inntrykk! Likte også boka godt. Dermed blir senere historier om vanskelige elever og gode lærere en slags repetisjon av denne, men hver generasjon trenger sikkert sin utgave :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tuusen takk :))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

My Posse don't do Homework av Louanne Johnson. Boka ble filmatisert og fikk tittelen Dangerous Minds, med Michelle Pfeiffer i hovedrollen. På mange måter en litt klisjefull historie, men i tillegg er den også sann. Handler om en kvinne uten lærererfaring som får jobb som lærer på videregående, og blir helt uforberedt klasseforstander for skolens værstingklasse (det vil si kriminelle, nesten analfabete kids fra ghettoen). Har ikke lest boka, men jeg så filmen på kino da jeg var 14, og har elsket den siden da. Samboeren min, som er lærer, sier at den er en ganske interessant studie av lærerrollen: den viser hvordan det man lærer på lærerstudiet/pedagogikktimene langt i fra alltid stemmer når du skal jobbe med faget i praksis, og at man må prøve og feile en del - og vurdere situasjoner etter magefølelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, dette var en av sjangerfilmene jeg tenkte på.

Og "Carpe diem"/Grip dagen, med Robin Williams.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Filmen med Robin Williams heter vel Dagen er din på norsk og Dead Poets Society på originalspråket. En hel fantastisk film er det, og en av Williams' beste rolletolkninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, selvfølgelig heter den det! Takk. Ja, den er super :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"To Sir with Love", tenker jeg på, forfatteren må du google... Den ble filmet også, og har vært forløper til en egen sjanger: annerledes lærer får skikk på umulige ungdommer-sjangeren. Finnes haugevis av filmer i kategorien.

Notes on a scandal, også en bok som ble film, om en kvinnelig lærers forhold til en mye yngre gutt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk! :D :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I boka "Ute av verden" av Karl Ove Knausgård kommer forholdet lærer - elev inn i bildet på den måten at bokas hovedperson, læreren Henrik Vankel innleder et kjærlighetsforhold til en av sine kvinnelige elever. Siden jeg ikke vet på hvilken måte du vil ta for deg "elev - lærer forhold" i historien du skriver på, er jeg usikker på hvorvidt Knausgårds bok kan være aktuell for deg. Men uansett ville jeg bare tipse deg om den ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er "Ute av verden" en av bøkene i Min kamp-serien? For den har jeg INGEN planer om å lese. hehe. Å skrive tusenvis av sider om sitt eget liv høres ikke akkurat ut som fornuftig tidsbruk, da men.

Tusen takk for tipset i alle fall! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og der gikk du glipp av mye god litteratur med det standpunktet ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, det er en selvstendig bok som ble skrevet før "Min kamp" serien". Men jeg må understreke at jeg i løpet av lesingen av "Ute av verden" ble overbevist om at jeg ikke ønsket å lese "Min kamp". Er enig i det du sier, det blir litt drøyt for meg å lese tusenvis av sider der forfatteren forteller om sit eget liv. " Ute av verden " faller på mange måter inn i samme gate/ kategori. som "Min kamp " serien. Jeg er sikker på at du vil finne bøker som passer enda bedre til ditt prosjekt enn det "Ute av verden" gjør.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anita NessBeathe SolbergDemeterBerit RKirsten LundAnn ChristinSynnøve H HoelCamillaMarit AamdallittymseIngebjørgDaffy EnglundFiolIngeborg GElisabeth SveeLilleviHeidiEirin EftevandKjell PHarald KAnette SFlettietteMonica CarlsenMads Leonard HolvikEgil StangelandPiippokattaMarenMarianne AugustaritaolineIngvild SRufsetufsaJanne Kristin HøylandReidun Anette AugustinLinnMarianne  SkageVannflaskeStig TPilarisKjerstiAkima Montgomerygretemor