Jeg er kjempe glad i alver, dverger, magi, "gammel" fantasy og er egentlig veldig skeptisk til Terry Pratchett, men jeg har gått tom for interessante engelske lydbøker fra biblioteket og tenkte jeg skulle prøve meg på noen av bøkene hans. Problemet er at jeg har et begrenset utvalg og aner ikke hva som er bra. Ser at noen av bøkene er en del av Discworld serien. Er det en serie man kan begynne på midt inni, eller må man lese den kronologisk? Noen som har lest disse bøkene og kan anbefale meg hvilken jeg bør prøve ut først?:) Blir helt paff av å lese sammendragene, det virker som om det er bøker som krever en del konsentrasjon for å komme inn i handlingen..

  • Only you can save mankind
  • Making money
  • The dark side of the sun
  • Thud!
  • Maskerade
  • The amazing Maurice and his educated rodents
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

"The amazing Maurice" er en alenestående bok for et litt yngre publikum, men ytterst morsom og sjarmerende også for eldre lesere - så den er et godt sted å begynne, synes jeg.

"Only you can save mankind" er en av tre løst sammenhengende barne/ungdomsbøker - kan nok også fint leses uten de øvrige bøkene ("Johnny and the bomb" og "Johnny and the dead").

"Thud!", "Maskerade" og "Making money" inngår i Discworld-serien, og jeg tror de fungerer greit uavhengig av hverandre, men tør rett og slett ikke si det sikkert - jeg pløyde meg gjennom alt kronologisk for mange år siden nå, og har i årene etter speidet som en hauk etter nyutgivelser for å kunne begynne å lese dem den dagen de blir tilgjengelige for meg, heh. Disse tre bøkene tar for seg tre forskjellige av Pratchetts gjenganger-karaktersett, og vil nok således også oppfattes som tre svært forskjellige bøker, også stilmessig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Virker som Pratchett fans egentlig liker alle bøkene hans:) Har bestemt meg for å høre på Maskerade først og se hva jeg synes. Men tenkte at hvis jeg ikke liker den kan jeg kanskje sette den på pause og prøve meg på barne/ungdomsbøkene isteden for å bli litt "vant" til stilen. De bør jo være litt lettere å lese:) Virker også som at alle bøkene (også innenfor en serie) er såpass forskjellige at man godt kan finne en bok som faller i smak selvom en annen bok i serien ikke gjør det. Tusen takk for hjelp:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sant, det - har man først fått sansen for Pratchetts tone, så setter man nok pris på det meste han har skrevet. (Skjønt, de jeg liker minst er de første to bøkene i Discworld-serien - har lest dem like mange ganger som de øvrige bøkene, men her er det tydelig at forfatteren ennå ikke helt har truffet riktig. Det er fine greier, bare ikke like fine greier som resten av serien...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det sa berilia også, at de første bøkene kanskje er litt kjedelige i forhold til de senere:) Så det er tydelig at forfatteren har utviklet seg. Jeg synes ofte det er omvendt jeg, pleier som oftest å synes at de første bøkene i en serie er best.. Bra at de lydbøkene jeg har tilgang til ikke er de første i serien i hvertfall da:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg startet Discworld-serien med Soul Music og så leste dem etter hvert som jeg fant dem. Man trenger absolutt ikke å lese dem i rekkefølge, men det er jo en viss progresjon, både på folkene og selve verdenen. Discworld-verdenen utvikler seg teknologisk gjennom serien, f.eks. clacks-tårnene (en slags telegraf) har jo dukket opp i de senere bøkene. Og byvakten er veldig annerledes i de senere bøkene enn den var til å begynne med (takket være Sam Vimes). Av de du har nevnt er Making Money, Thud! og Maskerade veldig bra. Maurice er mer en barne/ungdomsbok. Har du sansen for fantasy og humor så vil du nok like Pratchett sine bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar:) Berilia anbefalte også Making Money og Maskerade, så jeg tror jeg skal prøve meg på dem først. Jeg er veldig glad i fantasy og leser gjerne humoristiske bøker, jeg er bare ikke helt sikker på kombinasjonen i Pratchett stil;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pratchett er litt spesiell, og er nok noe helt annet enn det du kaller "gammel" fantasy. Bøkene kan kanskje best beskrives som humoristisk og satirisk fantasy - og innimellom med et lite snev av filosofisk dybde her og der. Jeg tror nesten du bare må prøve for å finne ut om du liker det.

Discworld trenger nok ikke å leses i rekkefølge, men det kan kanskje likevel være den beste måten å bli kjent med universet og skapningene på. Noe som taler for å ikke begynne med begynnelsen, er at de par første bøkene kanskje er litt kjedelige i forhold til en del av de som kommer senere. Av de du nevner, har jeg lest "Making money" og "Maskerade" og begge er fornøyelige og ikke det verste stedet å starte, tror jeg, selv om jeg personlig har andre favoritter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er derfor jeg er så skeptisk, men biblioteket har et veldig begrenset utvalg av engelske fantasy lydbøker. De bøkene jeg har på listen min er de eneste jeg får tak i av Terry Pratchett, så det er nødt til å bli en av dem:) Da tror jeg at jeg skal prøve meg på Making Money og Maskerade også blir jeg kanskje positivt overrasket:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lykke til! Umulig å vite om du liker Pratchett før du har prøvd!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk!:) Ja, tror han skriver bøker som man enten elsker eller ikke orker tanken på:p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Discworld-serien er anleis enn anna fantasy, det er sant. Men dersom ein klarar å ha eit uhøgtideleg forhold til sjangeren, og kosa seg når nokon leikar med språket og litteraturen, so ville eg prøvd meg. Men som du seier, vanskeleg å vita kor ein skal starta. Eg er ein systematisk person, so dei eg har lese har eg lese i denne rekkefølgjen. Eg brukte ein knapp sommar på Rincewind-bøkene, ga opp litt uti Witch-serien (det kan bli for mykje av det gode). Ein oppdatert versjon av oversikta kan du forresten finna her. Men eg trur ikkje det er naudsynt å lesa ting i rekkefølgje. Humoren er der likevel, og dersom du ikkje let deg verta "sett ut" av det du ikkje skjønnar med ein gong, so trur eg det skal gå bra. Kjenner mange som ikkje er slike systematikarar som meg, og som les bøkene hulter i bulter, som dei kjem over dei. Lukke til!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjekk oversikt, men jeg liker egentlig bedre å lese dem kronologisk, så jeg får dem litt blandet. Jeg ville nok blitt temmelig lei Rincewind f.eks. hvis jeg skulle lest alle bøkene om han etter hverandre. Death derimot... ;) Greit med variasjon, synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah, flott oversikt, takk skal du ha! Har ofte ønsket meg en sånn når jeg skal begynne på en ny fantasy serie, når rekkefølgen på bøkene ikke alltid er så tydelig. Er også veldig systematisk og liker at alt kommer i riktig rekkefølge:p Jeg skal hvertfall prøve meg på en av bøkene og hvis jeg liker serien kan den oversikten bli veldig nyttig:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Linda RastenAnn Christinmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamieDemeterEllen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  FrøysaaReidun SvensliRune U. FurbergIna Elisabeth Bøgh VigreDinaEster SmgeVannflaskeSynnøve H HoelRufsetufsaKristine87EvaThearitaolineCamillaKarin BergBeathe SolbergelmeVariosaMarianne  SkageConnieAxelinaPiippokattaKarina HillestadEmil ChristiansenGunillaHarald AndersenIngeborg