I går informerte forfatterforeningen og forleggerforeningen om at de har kommet i mål med en såkalt "strømmingsavtale". http://www.dagbladet.no/2012/03/19/kultur/litteratur/bok/eboker/streaming/20716733/. Dette betyr at man på sikt vil kunne få et slags "bok-spotify".

En måte dette kan foregå på, er at det lages et e-bok-bibliotek hvor du kan låne e-bøker mot å betale en månedspris. Så lenge du er abonnent, kan du låne så mye du vil.

Fra start er neppe utvalget så mye å snakke om, men på sikt blir det kanskje mer interessant. På grunn av fastprisavtalen i bokbransjen, vil ikke årets e-bøker være tilgjengelige for "utlån". For e-bøker utgitt foregående år og bakover er det fritt frem. 1. mai kan ca 1500 e-bøker være tilgjengelige i en slik base, ett år senere er det kanskje 6000.

Har du noen tro på et slikt betalt e-bok-bibliotek?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Ettersom jeg har laptop og ikke pc, har jeg ikke sett noen grunn til å skaffe kindle el.l. og leser bare en bitteliten prosent skjønnlitteratur på skjerm. For meg er ebøker som lydbøker - så lenge prisen er såpass stiv på alt, velger jeg å kjøpe de fysiske bøkene (tilfredsstillelsen med å ha dem i bokhyllene er tross alt størst for meg). Hører mye på musikk, men bruker aldri spotify til det heller. Kjøper så og si alt til reduserte priser bestandig, både bøker og musikk. Da får jeg mer for pengene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Burde kanskje nevnt (som om jeg ikke har understreket det alt) at jeg er imot dette "kjøpepress-samfunnet", er nok påvirket av møringer og telemarkinger og vil helst ikke betale noe særlig...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er en stor tilhenger av e-formatet, og leser stort sett bare på Kindle'en min. Har litt "gitt opp" den norske bokbransjen da, som ikke ville samarbeide med Amazon. Jeg tror det kommer til å ta LANG tid før folk leser norske bøker på lesebrett. Tror også et bokspotify vil klare seg dårlig dersom biblioteket kommer med tilsvarende låneordninger.

Foreløpig leser jeg engelske bøker på Kindle'en, og de få bøkene jeg leser på norsk leses i bokformat :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er mange som kritiserer bokbransjen for ikke å ville samarbeide med amazon. En av årsakene er at amazon tilbyr forferdelig dårlige betingelser. Amazon krever 65% provisjon, mens forlag og forfatter kan dele 35%. Til sammenligning krever Apple 30 %, mens forlag og forfatter sitter igjen med 70%. Jeg kan forstå forfattere/forlag som ikke ønsker å gå inn på en så lite fair avtale som det Amazon tilbyr. (synes det er ryddig å påpeke at jeg jobber i bokbransjen her)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, jeg har full forståelse for at de ikke vil gå inn i dette. Så jeg har ikke "gitt dem opp" i den forstand at jeg syns de burde gjøre det, men jeg har litt gitt opp troen på at det blir noe stor slager med norske e-bøker når formatet ikke er tilpasset lesebrett som f.eks kindle, og fordi utvalget fremdeles er såpass dårlig som det er. Kanskje tar dette av etterhvert, men de fleste jeg kjenner som leser norske bøker leser fremdeles på papir... Vi får se hva som skjer i fremtiden :) Jeg valgte Kindle fordi utvalget på bøker er enormt, i motsetning til de norske alternativene. Og sånn vil det nok fortsette å være frem til utvalget blir bedre, dessverre...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra dette blir belyst fra Caroline Heitmann, og her setter du fingeren på nettopp hvorfor jeg fortsatt ikke har lesebrett, men leser helst på papir... Engelske bøker kjøper jeg billigst mulig fra England, 10 kr stykket og sånn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utvalget i Bokskya et 2060 :-) i dag. I tillegg kommer noen hundre utgitt andre steder.. Ved utgangen av året forventes det at det vil være 6.000 e- bøker. Og 10.000 året etter. Kanskje går det fortere - plutselig skjer det noe som gjør at forlagene får opp farten. Det kommer , men det tar litt tid!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et lite salgstips: på Libris.no finner du egne sider med alle e-bøkene som lett kan overføres til Kindle. Gå på e-boksiden og se på e-bøker for Kindle øverst :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi får håpe på det :) Selve konseptet er jo genialt, og jeg elsker Kindle'en min! Om de norske filene bare hadde vært å få tak i i mobi-format hadde jeg absolutt kjøpt. Jeg vet at man kan konvertere fra epub til mobi, men dette gjelder vel bare de som ikke har DRM... Og når det ikke står opplyst om den har DRM eller ikke, tar ikke jeg sjansen på å kjøpe for så å kanskje ikke kunne lese den. Er det DRM på de aller fleste norske ebøker eller?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et lite salgstips: på Libris.no finner du egne sider med alle e-bøkene som lett kan overføres til Kindle. Gå på e-boksiden og se på e-bøker for Kindle øverst :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet ikke. Jeg liker ideen, uten tvil. Men er skeptisk til prisen og om det blir stort billigere enn å kjøpe bøker selv. Ikke er jeg noe særlig glad i e bok formatet heller, foretrekker gode gammeldagse bøker. Så jeg vil nok heller velge bibliotek framfor en sånn ordning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker egentlig ideen, men tviler på at utvalg og pris blir så bra at folk lar seg begeistre. Om bibliotekene kommer igang så tror jeg de som dette er aktuelt for heller velger å bruke deres løsning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du snakker om bibliotek og "utlån" når det egentlig er en slags leieavtale det er snakk om. Jeg synes heller forlagene skulle prøve å finne en fornuftig avtale med folkebibliotekene. Jeg vet det finnes et prøveprosjekt på noen få biblioteker, og at Deichmanske egentlig skulle vært med i dette prosjektet nå fra mars (men de har jo ingen opplysninger om det på sidene sine, så jeg vet ikke hvordan det egentlig går). Uansett, utlån mener jeg er mer en oppgave for bibliotekene, men de får jo ingen fornuftige avtaler. Jeg siterer en av kommentarene fra Dagbladet:

"er vi først fordi dette er teit? i sverige er dette gratis. det er en ganske gammel tjeneste for innbyggerne som heter bibliotek. der kan man laste ned e-bøker i epub format, selvsagt uten å måtte være på biblioteket.

hvorfor betale når man ikke eier boka uansett? man leser jo stort sett kun en eller to bøker samtidig. og det tar jo noen dager før man trenger en ny... musikk streaming er noe helt annet. da bytter man jo gjerne artist eller låt 10-20 ganger på en time."

For meg virker det unatrulig å basere salg av bøker på en streaming-løsning. Bøker tar lang tid å lese, derfor vil jeg laste dem ned og ha dem på en eller flere enheter jeg kan ta med meg hvor jeg vil uavhengig av om jeg har nettilgang, og uten å måtte betale for nett i tillegg når jeg er på farta. Bøker er gjerne noe man vil ha tilgang til når man ikke er på nett.

For at en eller annen form for abonnementsløsning skal kunne være interessant, må den gi tilgang til det meste som finnes av bøker - noen tusen er ikke nok i det hele tatt - blant noen tusen vil det være veldig få jeg faktisk er interessert i. I tillegg må prisen være så lav at det blir en god del billigere for meg enn å kjøpe et visst antall bøker i året som jeg eier selv. Og jeg kjøper stort sett bare pocketbøker. Men som sagt, først og fremst er dette noe forlagene bør samarbeide med bibliotekene om.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg kalte det låne mot abonnementspris fordi det virker så fremmed å snakke om å leie bøker. Men det er vel det det er snakk om.

Poenget med den såkalte streamingen er at man skal få lest e-bøker på en billigere måte enn ved å kjøpe dem. Forlag og forfattere er villige til å " leie" ut ebøker til en lavere pris enn kjøpsprisen.

Det står på forfatterforeningene side at det også vil være mulig å lage leieordninger, der du faktisk betaler for å låne en bok i noen uker, da snakker vi ikke om noe abonnement.

Det blir jo ebøker til utlån på bibliotekene - men det ser ikke ut til at bibliotekene vil kunne låne ut den samme boka til mange av gangen. Du kan derfor bli ventede i en "ebok-kø" - det høres litt surrealistisk ut må jeg innrømme. Men det kan kanskje være greit å ha et alternativ - en mulighet til å lese bøkene nå, til en lavere pris enn kjøpspris. Her kommer streamingen inn i bildet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg for min del kommer ikke til å være villig til å leie ei bok i noen uker. Jeg er en alt for udisiplinert leser til det. Det kommer til å være alt for mange bøker jeg ikke får lest ferdig innen fristen. Sånn er det allerede for meg med bibliotekbøker. Jeg kommer ikke til å betale for bøker jeg må "levere tilbake" innen en viss frist fordi jeg vet jeg ikke kommer til å rekke å lese mesteparten av dem. Jeg tar ofte pauser i bøker for å lese noe annet ei stund, så bøker blir liggende i perioder.

Både når det gjelder leie ved nedlasting og streaming, vet jeg ikke om bokbransjen skjønner helt hvor langt ned i pris de må gå for å få folk interessert. Det spiller ingen rolle for folk at de har tilgang til massevis av bøker - det de må forholde seg til er hvor mange av disse de faktisk kommer til å lese, og de vil ha det en hel del billigere enn om de skulle kjøpe bøkene til odel og eie - og folk kjøper ofte pocketbøker og bøker på salg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Jeg liker ikke ideen med å betale for en bok jeg låner. Det jeg selvsagt er redd for er at vi skal bli så vant til å betale for en slik tjeneste at de sterke stemmene forsvinner når det kommer et forslag om at en skal betale for å bruke biblioteket også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er enig i at det ikke er så tiltalende å betale for lån av ebøker. Samtidig opplever jeg at det ikke er så om å gjøre å ha filen liggende på lesebrettet mitt etter at jeg har lest den. Så hvis forfatterne er villige til å leie meg en ebok til en vesentlig lavere pris enn salgsprisen, så tror jeg at jeg synes det er greit.

Gratis er selvsagt best. Men dette er ikke uproblematisk når det gjelder ebøker. De som skriver og utgir bøker må ha noe å leve av. Hvis alle nye bøker kommer som ebøker på biblioteket, og kan lånes ut til alle som vil samtidig, så vil boksalget falle dramatisk. Og hvis det ikke er mulig å få tjene penger på å skrive bøker, så vil det bli skrevet langt færre bøker. Og vi får ikke noe nytt å låne...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det må da være mulig å finne løsninger som det går an å tjene penger på - man må bare være villig til å tenke nytt i forhold til en ny virkelighet. I Sverige betaler bibliotekene 20, kr. for hvert utlån, og det har blitt kjempepopulært, så det må da forlagene tjene penger på! Det jeg ser som et problem med den løsningen er at det blir en veldig uforutsigbar budsjetthåndtering for bibliotekene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

er vel bare jeg som er konservativ men jeg har ingen tro på noen slik nyvinning. Bok på papir har fungert hvor lenge ? i utstrakt grad siden bokpressen ble oppfunnet på 1400 tallet. Dessuten ville jeg ikke risikere å miste en hel boksamling pga av harddisk crash eller bli utestengt pga jeg hisser på meg en eller annen hacker. La meg tilføye at jeg er alltid en av de siste som følger etter nye teknologiske fremskritt, Jeg er alltid skeptisk til nye ting.

jeg har en gammel nokia uten fargeskjerm, og en laptop ingen ipads eller ipod mp3 spiller som kan sjekke kredittverdigheten til naboen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Et digert smil fra meg til deg, Preben;-D Deg og, Toril!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har ikke noe empirisk grunnlag for å tro det men jeg innbiller meg at å lese fra lesebrett vil gi hjernen min en form for stråling som gjør meg i det minste trøtt, om ikke jeg får noen hjernesvulst. Er vel ikke noe galt i å være forsiktig uansett så tror jeg det er verdi i tradisjoner. Jeg har nylig begynt å benytte meg av nettbanken (flyttet til et avsidesligende sted med for lang avstand til banken) men Altinn har jeg holdt meg unna.

Toril det var meget sjenerøst av deg å forære meg ti stjerner sånn i en omgang. Med det sagt så er det betryggende å vite at det fins andre som verdsetter tradisjon og sedvane. Uten å gå nærmere inn på det så skrev jeg nylig en omtale om Friedrich Hayek og hans syn på den kulturelle evolusjon virkelig overbevisende om betydningen av arvede verdier og et tungt slag mot ekstreme rasjonalister.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe! Jeg leser nesten bare på Lesebrett, men har alltid med en papirbok eller to som backup. Må ta høyde for potensielle teknologiske kriser!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde faktisk aldri hørt om lesebrett før nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesebrett er utbredt, blant annet i USA, hvor Nook og Kindle er de mest kjente merkene. 15% av bokmarkedet i USA er e-bøker, og det meste leses på Lesebrett (tror jeg). Mange (inkl jeg) liker bedre å lese bøker på svart-hvitt-skjerm enn dataskjerm/ipad. Lesebrettskjermen har mer til felles (nesten!) med en bokside enn en dataskjerm. Lesebrett veier gjerne 200 gram, og er lettere å ha i veska og dra opp på bussen en iPad. De nyere variantene kommer med bokhandel på brettet. De amerikanske merkene er lengst fremme teknologisk. Fordelen med brettene som tilbys av norske bokhandler er at du får lastet ned norske bøker rett på brettet. Se feks her http://www.libris.no/nb-NO/Artikler/SUPERENKELT-LESEBRETT/ (min arbeidsgiver)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Senest i går sovnet jeg på sofaen og boka falt først på magen min og deretter ned på gulvet.. Hvor godt tåler et lesebrett slik håndtering?

Jeg er et stemningsmenneske, og blir utrolig lett påvirket av det jeg kaller "stusslighet" - en skjerm har da ikke mye sjarm og er kjedelig å se på. Jeg får ikke kjærtegnet sidene eller permen. Papir er koselig under fingertuppene, eldre papir av dårligere kvalitet misfarges litt, og det er også koselig... Eldre bøker har ofte ornamentikk under kapitteldelingene, bevares det om eldre bøker digitaliseres? Er det kun nyere titler som gis ut nå? Vet om mange steder jeg finner eldre bøker i digitalt format, men jeg kan ikke si jeg har lagt merke til at det har vært snakk om tidligere utgivelser i ebokform.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan ha omslag på lesebrettene som beskytter mot fall. Men jeg håper ikke lesebrett og bøker blir et spørsmål om enten eller - snarere både og. Det ekte og vakre som du beskriver rundt bøker må ikke fortrenges!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For meg er ikke hverken ebok- eller lesebrettilbudene gode nok til at det blir begge deler - ennå... Jeg vil heller bruke pengene på flere bøker enn å kjøpe dippedutter som går i stykker. Hvor mye tåler et lesebrett, burde jeg kanskje ha spurt?

Du gjetter riktig: Nostalgien bytter jeg aldri ut!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror ikke det tåler en slik behandling da vil du isåfall trenge å forsikre lesebrettet. Om jeg skulle være uten bøker i 3 uker (mens det er på reperasjon) fordi jeg hadde mistet lesebrettet i gulvet ville jeg mest sannsynlig ha fått et nervøst sammenbrudd, pisket meg selv er drukket meg halvveis til døde.

Fungerer sikkert fint det der med lesebrett, men jeg syns dem blir upersonlige, jeg liker å slite bøkene mine individuelt. Jeg skjønner godt at du reagerer på slike monotone negativitetsimpulser, jeg ser jo også det at min motstand mot dette lesebrettet er ytterst irrasjonell og jeg tror våre eminente amerikanske innovatører er verdens beste. Har massevis av respekt for silicon valley og deres levende kreativitet, men for meg så dreier det seg om komfort å jeg er ikke komfortabel med dem. Tror forøvrig heller ikke mine forfedre ville satt pris på at jeg skulle byttet ut bøkene mine med abstrakte databytes eller andre luftslott.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, jeg tror nok det er rett når noen sier de amerikanske lesebrettene er de beste - men hvis du er irrasjonell i din motstand, da er jeg det også... Deler gladelig flaske med deg hvis lesebrettene skulle finne på å overta hverdagen for oss (Gud forby!!)..

Boksamlingen min er definitivt ikke et luftslott, og slik vil jeg fortsette å ha det! Elsker gamle og slitte bøker og de blir stelt med kjærlig hånd hos meg...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

GodemineLilleviDinaSigrid NygaardHeidiElisabeth SveeStig TMarit HåverstadVannflaskeMorten MüllerJan-Olav SelforsHarald KPer Åge SerigstadHeidi BBPär J ThorssonIngunnJSilje HvalstadIngeborg GDaffy EnglundKirsten LundTorill RevheimsomniferumEgil StangelandAvaDanielConnieRufsetufsaNinaFarfalleIreneleserBjørg RistvedtHilde Merete GjessingCecilie69Anette SBjørn SturødHilde H HelsethJarmo LarsenLisbeth Kingsrud KvistenTone SundlandAlice Nordli