Hva som er verdt å lese er et spørsmål uten entydige svar - da det i noen grad styres av hva den enkelte (eller samfunnet, miljøet, osv) er ute etter (kultursnobber osv som du nevner enser jeg ikke en tanke - hvorfor skulle jeg det?). Jeg mener imidlertid at det er viktig for dannelsen å av og til strekke seg intellektuelt og kulturelt - litt som i sport (for de som måtte like den varianten). Jeg forbinder ordet tenker med filosof. Forbinder du Fosse med en filosof? I så fall skulle jeg likt å vite hvorfor :-) Jeg tenker på Fosse som en som først og fremst viser og forfatter imaginære historier, ikke som en tenker som resonnerer og argumenterer (riktignok kan vi resonnere utifra hans pekepinner og det er i så fall flott). Når det gjelder filosofer (tenkere) som både var (skjønn-)litterære forfattere, teoretikere OG som i aller største grad handlet aktivt (på det politiske plan) så minner jeg om f.eks. ekistensialistene Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre. PS: Hvordan kan du se at Fosse tenker? :-)
Viser 1 svar.
Jeg er enig. Men uenig.
For hvorfor er det viktigere å strekke seg intellektuelt enn fysisk? (Alle trykkfeil fra og med nå skyldes inntak av rødvin. Altså kulturell vin...)
Jeg forbinder ikke Fosse med så mye, egentlig. Han har absolutt sin verdi. Og interessante tanker. Men når disse tankene slipper gjennom nåløyet og blir sannheter, så...
Jeg er skeptisk til tenkere som ikke gjør noe, og er STOLTE av det. Men jeg har ingen problemer med tenkere som aksepterer at det er akkurat det de er... "Jeg tenker, gjør hva du vil med det..."... DEN liker jeg. Den legger ansvaret på den enkelte.
Hva gjelder Fosses utspill, så føler jeg han på en måte TAR OVER som en slags litterær frelser (ikke mer rødvin til meg), som skal fortelle oss den RIKTIGE LITTERÆRE veien.
Og selv om jeg er villig til å følge en litterær frelser, så godtar jeg IKKE en frelser som sier "leser du mine verker så blir du frelst". Og det er hva jeg føler Fosse sier.