Til tross for tittelen "Carnet de voyage" er dette en amerikansk bok - altså med engelske tekster. Dette er den amerikanske tegneseriekunstneren Craig Thompsons reisedagbok fra en reise i Frankrike, Marokko, Sveits og Spania våren 2004. Tegningene er flotte, tekstene er gode - Thompson deler sine reiseopplevelser på sympatisk og lett humoristisk vis. Selvironien er ikke langt unna, og selv om det er en veldig personlig historie vi får del i, er det mye her som de fleste kan kjenne seg igjen i. Selv har jeg kun begrenset kjennskap til den store jungelen av tegneserier for voksne, men jeg morer meg når Craig møter kolleger mot slutten av reisen, og blant annet besøker franske Lewis Trondheim i hans hjem i Montpellier.

Jeg kjøpte Carnet de Voyage hos Tronsmo i Oslo - der har de også to av Thompsons "hovedverker": "Blankets" om Thompsons oppvekst i en kristen-fundamentalistisk familie i Wisconsin, og "Habibi" - jeg har lyst på begge nå! Her er the Guardians anmeldelse av Habibi - "Visually, the book is a feast", skriver anmelderen blant annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg har ikke lest denne, men Blankets og Habibi er virkelig å anbefale. Spesielt Blankets var en stor opplevelse for meg. Den har en slags enkel, stillferdig melankoli over seg, samtidig som den til tider er veldig intens. Hvis jeg føler for å grine over alt som er fint, eller av nære, men helt forjævlig skumle ting, ender jeg alltid opp med å plukke opp denne. Tror det er et bra sted å starte for folk som ikke har lest så mye tegneserier fra før.

Om selvbiografiske tegneserier skulle vise seg å falle i smak, kan jeg for øvrig også anbefale Fun Home av Alison Bechdel, Maus av Art Spiegelman og Epileptisk av David B.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke så veldig bevandret i tegneserier, men Maus og Epileptisk kjenner jeg til. Og Fun Home - ja, det er den om piken med foreldre som driver begravelsesbyrå ("funeral home"), ikke sant? Tragisk historie, men fint fortalt og visuelt flott. Jeg bladde i den også på Tronsmo, nemlig, etter å ha lest en anmeldelse på en amerikansk nettside. (Tror faktisk det var Art Spiegelman som anbefalte bøker - bl.a. altså Fun Home.) Kan meget godt være at jeg ikke klarer å la være å kjøpe hverken Blankets, Habibi eller Fun House - de har alle en visuell stil som tiltaler meg, og de handler jo om dypt seriøse temaer som ser ut til å være behandlet på svært sympatisk vis. Det er bare så veldig, veldig, VELDIG, mange bøker jeg ønsker meg, så innimellom forsøker jeg å begrense innkjøpene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fun Home er den med begravelsesbyråforeldre, ja. Bechdel gir for øvrig ut en ny selvboigrafisk tegneserie i disse dager. Den heter Are You My Mother?, og etter å ha lest noen omtaler er jeg overbevist om at den også kommer til å være vel verdt å lese.

[...]there isn't as much of an intuitive structure to an endeavor like AYMM, which Bechdel (and her mother) aptly refer to as a "metabook." So in lieu of what we would traditionally call a "story," the book sometimes feels like a therapy session, or like a dream.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Christin SillibakkenMalinTheaG LReidun SvensliNikkaDaffy EnglundBerit RSigrid Blytt TøsdalRolf IngemundsenPiippokattaMarie HolterEvaHanne Kvernmo RyeJulie StensethEileen BørresenTove Obrestad WøienChristinaLinda RastenAnn Christinmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamieDemeterEllen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  FrøysaaRune U. FurbergIna Elisabeth Bøgh VigreDinaEster SmgeVannflaskeSynnøve H HoelRufsetufsaKristine87