Vi er i Norge, og det er en historisk roman, men svaret er ikke riktig.
Hint: æresdrap
(faren støpte kulen av søljen datteren hadde arvet etter moren sin)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Kjære vene - er det Eli? Som skjemte ut seg sjøl og hele Norge ved å forelske seg i en fiende?

Av og til blir detaljene borte for meg, men her trodde jeg det var Sjur som ville redde sin egen ære - eller?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja visst er det Eli Sjurdatter! Forfatteren er Johan Falkberget.

Jeg oppfatter historien sånn at Sjur Halgutusveen vil, som du sier, redde sin egen og hele slektens ære ved å drepe svensken Pelle Jønsa. Men også for å sone Elis "synd" og redde hennes ære. Men jeg skal ikke være påståelig... kan hende har du rett.
Og dette er vår egen historie...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er så lenge siden jeg leste Eli Sjursdotter at jeg kan ha glemt en del av problematikken. I ungdommen feller man helst dom over den som truer idyllen - og for meg var nok det pappa Sjur, iallfall den gangen.

Ikke så å forstå at historien er særlig idyllisk; tvert imot. Skildringene av sult er noe av det jeg husker best ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, sult og kulde. Jeg hadde en Falkberget-periode i fjor vinter. Problematikken i Eli Sjursdotter er interessant. Jeg oppfatter at familieæren og æresbegrepet står sentralt.

Pelle Jønsa skulle skytes, men ikke med en hvilken som helst kule - sølv måtte til. Og Eli, så utskjemt at hun uansett aldri ville kunne vise seg i bygden med morens vakre sølje. Var det i det hele tatt mulig for Eli å få oppreisning etter å ha levd med den mannen hun elsket. Du ga meg noe å tenke på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

sveinLeseaaseKaren PatriciaTine SundalHeidiStine SevilhaugTonje SivertsenVanja SolemdalKirsten LundMonaBLEster SThomas Røst StenerudNorahHarald KThereseBjørg Marit TinholtMarianne MBeathe SolbergsiljehusmorFrode TangenJon Torger Hetland SalteGrete AastorpHanne Kvernmo RyeEgil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadThea