Det har i det siste halvåret versert en debatt om en mulig boklov. Man ønsker altså å fortsette fastprisregimet på bøker som finnes i dag, men som en boklov, ikke som den tilnærmede kartellvirksomheten EU ikke er så glad i. Konsekvensene blir vel at staten setter bokprisene, heller enn bokbransjen. Alternativet er å slippe prisene fri, slik at bokbutikker kan konkurrere på pris.

Hovedargumentet for boklov er at man må sikre bredden i litteraturen ved å sørge for at ikke bare bestselgerne blir trykket. Man ønsker også å sørge for at ikke bare storkjedene kan selge bøker. De store forlagene som eier bokkjeder er de som har uttrykt seg positive til boklov, i tillegg til Ap, Høyre og SV, forfatterforeningen og Aslak Sira Myhre. Under en boklov vil sannsynligvis ebøker koste like mye som, eller marginalt mindre enn papirbøker. Tyskland, Frankrike, Østerrike og Italia har alle boklov.

Hovedargumentet mot boklov er at man ønsker priskonkurranse for å skape reduserte priser på bøker generelt og ebøker spesielt. Ivar Tronsmo har uttrykt at han som nisjebokhandler ønsker å kunne konkurrere på pris, da han har lavere husleie enn de store bokhandlerne og dermed må trekke folk litt lenger ut av sentrumskjernen. Med fripris vil forlag og bokhandlere stå fritt til å prise både papir- og ebøker som de selv ønsker. Et viktig argument for fripris er at konkurranse sies å skape innovasjon i mye større grad enn fastpris. Det er ikke gitt at bøker generelt vil bli billigere, men det er svært sannsynlig. Land som har fripris er Sverige, Danmark, Finland og UK.

Hva tror dere? Bør vi ha en boklov eller bør vi slippe prisene fri?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg er skeptisk til fri konkurranse når det gjelder litteratur (og annen kultur for den del). Jeg er redd for at bestselgerne skviser ut de mindre attraktive, "smale" utgivelsene, slik at utvalget etter hvert snevres inn til det "folk flest" helst vil ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror? Jeg vet dette landet har hakkende mange nok lover... Fri pris får min stemme! Hvorfor? Hva man bør? Bør Børson, Det lukter storkar, men je ser ingen... En boklov ville gi staten muligheten til å skumme inn enda mer i avgifter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes prisene på bøker i dag er ganske så stive. Når det gjelder e-bøker, så lurer jeg på eierforholdet når man kjøper disse. Ser ikke noen grunn til at e-bøker skal være like dyre (ikke så langt ifra) som vanlige bøker - de har ikke alle disse leddene som skal til for den fysiske bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Elisabeth SveesveinLeseaaseKaren PatriciaTine SundalHeidiStine SevilhaugTonje SivertsenVanja SolemdalKirsten LundMonaBLEster SThomas Røst StenerudNorahHarald KThereseBjørg Marit TinholtMarianne MBeathe SolbergsiljehusmorFrode TangenJon Torger Hetland SalteGrete AastorpHanne Kvernmo RyeEgil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina Hillestad