Jeg har lyst til å sammenfatte en liten liste over bøker som kan anbefales til voksne lesere som vil teste sjangeren. Det finnes så utrolig mange bøker i sjangeren og en god del av disse er mursteiner. Noe som kan virke avskrekkende for en som aldri har lest noe i sjangeren(liten avsporing men jeg kan godt forstå at Vendetta har valgt å dele opp bøkene i Game of Thrones serien til George R.R. Martin).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Først vil jeg slenge meg på andres varme anbefalinger av Le Guins Jordsjøfortellinger, Nordlys-trilogien av Pullman, Hobitten og Gaiman generelt -American gods spesielt. Men dette er jo veldig avhengig av alder og interessefelt på leseren!

Vil i tillegg nevne: Tales of the Otori / Otorienes tid-serien av Lian Hearn, nydelig og spennende satt i et fiktivt japansk miljø, ga meg en skikkelig ny frisk i forhold til fantasy

Magiske Maurits og hans gløgge gnagere av Pratchett for yngre lesere som liker litt humor også.

Tidstunnelen av Susan Price for de som vil ha tidsreiser og et mer kvinnelig perspektiv

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil si at Fiji Kitsune - Landet fra bak drømmer passer seg bra for førstegangslesing av fantasy. Den har målgruppen 18-25 år,men passer egentlig til alle sammen. Den er svært spennende og det faktisk en av mine favorittbøker. Den er lettlest og forfatteren skriver veldig bra:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En ny for meg både bok og forfatter, så denne noterer jeg ned til meg selv også :D Flott med tips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra at jeg kan komme med gode boktips;) Det er absoulutt en bok som bør leses:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Robin Hobbs The Farseer Trilogy og Robert Jordans The Wheel of Time er bøkene som "fanget" meg til sjangeren. De er jo ganske lettleste :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg forstår det slik at det hevdes her at Tolkien startet Fantsy genren. Det er jo en fin tanke, men neppe riktig. Men i forhold til denne tråden så fikk det meg til å tenke på tidligere fantasy forfattere som passer å anbefale i denne tråden.
Vi har fx:

  • Robert E. Howard's Conan bøker må jo nevnes. Han sies å ha startet subgenren innen Fantasy som kalles Sword and Sorcery.
  • Michael Moorcock's historier om Elric of Melniboné.
  • Fritz Leiber og hans mange bøker om Fafhrd and Gray Mouser.
  • Poul Anderson har skrevet mye si-fi, men også fantasy fra begynnelsen av 50-tallet.
  • Jak Vance's Dying Earth serie har hatt stor inflytelse på senere fantasyforfattere.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om du så innslaget om fantasy på NRKs Bokprogram forleden jeg? Der ble det også fremsatt en påstand om dette av en dansk bibliotekar og forfatter. Jeg skal ikke begi meg ut på noen stor diskusjon men syntes det er et interessant sidespor. Kan nevne at jeg har lest at det skal være den skotske forfatteren George MacDonald som er opphavet til moderne fantasy.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, jeg så det og jeg hørte det. Det som ble sagt av den danske fantasyforfatteren må nok sies å være en tabloid forenkling og en namedrop som mange vil kjenne igjen og like. Men, desverre ikke akkurat korrekt, som enkel undersøkelse vil røpe da det allerede fantes en rekke verker som må betegnes som fantasy før Tolkien ga ut Hobbiten, og fantasy var da allerede langt på vei en etablert subgenre.
Du nevner selv George MacDonald. Fler av de forfatterne jeg nevner i innlegget over publiserte også før Tolkien og heller mer mot kategorien av fantasy som kan kalles Sword & Sorcery, som Tolkien kan sies å tilhøre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil jo si at Tolkien er starten på det heleog at den anbefales. Selv synes jeg GONE-bøkene av Michael Grant er fantastiske, og min mor har også lestde og vært fornøyd :) Harry Potter er også bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kommer vel an på hva personen er vant til å lese fra før. Liker man å lese tunge, historiske romaner kan man vel ta for seg av de billedlig og bokstavelig talt tyngste fantasybøkene. Veien fra Kristin Lavransdatter til A Song of Ice and Fire er ikke så lang, egentlig.

Er man derimot en krimelsker eller Irving-fantast, for eksempel, kan man jo prøve seg på noe av Neil Gaiman eller Terry Pratchett. Eller Harry Potter. Eller Hobbiten.

Eller kanskje man skal begynne å lese sci-fi og få en greiere overgang til fantasyen på den måten.

Eller kanskje man bare skal fortsette å lese krim.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utrolig gode poeng du kom med der, Siri. Sånn har jeg faktisk ikke tenkt på det men det skal jeg jammen meg gjøre fra nå av :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene til Terry Pratchett er en super inngang. Morsomt, satirisk og glimrende skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"De fire og han som gjør galt verre" (trilogien) av Hans Fredrik Follestad, fordi den er morsom og underholdende, om enn ikke for skriveteknisk tilfredsstillende.
"Wheel of time/Tidshjulet" serien av Robert Jordan, fordi jeg vet at det er noens om har funnet sin inngangsport til fantasy gjennom den serien, selv om den er lang (og etterhvert langtekkelig).
Terry Goodkind sin "Sword of Truth" serie... Jeg har bare lest den første boken hittil, men den likte jeg veldig godt. Hvis man liker å lese på engelsk er det best å gjøre det, for det er bare den første som er oversatt til norsk tror jeg.

Også noen som allerede er nevnt, Den mørke materien, Harry Potter og Hobbiten.

Oh! De som liker serieromaner/type husmorromaner eller har lyst å lese noe urbant kunne kanskje likt "the Black Dagger Brotherhood/Den sorte Dolks Brorskap"! av J.R. Ward. Noe av det bedre innenfor den mer moderne vampyrsjangeren. ^^

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg elsker Wheel of Time serien, men ville ikke anbefalt den som en inngang til fantasy. Den inneholder utrolige mange ord man er nødt til å slå opp bak og det er veldig mye å holde styr på. Pluss at hvis man ikke liker skrivestilen kan den bli litt langtekkelig som du sier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, interessant tråd! Som andre her vil jeg anbefale å begynne med Tolkien og hans Silmarillion, Hobbiten, Ringenes herre-trilogien og Hurins barn, og Narnia-bøkene av C.S. Lewis. Alle sju er å få i samlebind. Har også Ingar Knudtsens Amasone-trilogi, og er knakende enig at det er en god historie selv om den ikke er like velskrevet. David Eddings og hans to quintologier (femboksserier) Belgariad og Malloreon er visst å få på norsk, det var de ikke da jeg kjøpte dem. Alle disse er gode steder å begynne.

Så er spørsmålet mitt: Skal lista også innbefatte litteratur på engelsk? I så fall ville jeg føye til samtlige serier av Robin Hobb... Hennes verden er ganske enkelt fantastisk!! (Se forøvrig Robin Hobb i mine bokhyller).

Har kjøpt første boka av Game of Thrones, men er ikke helt overbevist ennå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The Belgariad er oversatt til norsk av undertegnede (Sagaen om Belgarion), men den er ikke å få i butikken lenger. Prøv antikvariater, Finn.no osv. The Malloreon er aldri blitt oversatt til norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åj, min feil, har ikke fått med meg at det bare var Belgariad du har oversatt... Er en stund siden jeg sto ved bokhyllene i butikken og smilte over at noen hadde tatt til vettet og oversatt dem... Har du gjort en god jobb, nå da?? ;-D

Husker jeg reagerte på at en fyr som hadde undervist i engelsk kunne skrive et såpass slett språk... Leste dem på engelsk i 2004. Etterhvert som jeg plukket opp den gode flyten, ble det lettere å bare fange opp den gode historien og overse alle de språklige svakhetene.

Jaja, du har mer jobb om du vil fortsette med David Eddings og Malloreon, Tamuli-trilogien er hans også (det er ofte den som nevnes først av fans i engelsktalende land, virker det som), og noen andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om jeg gjorde en god jobb får vel noen andre vurdere, men jeg har i hvert fall ikke fått noen negative kommentarer. :-) Eddings er ikke tidenes mest avanserte når det gjelder språket, nei, og ikke når det gjelder innholdet heller, spør du meg, men smak og behag ...

Det er nok ikke opp til meg om det skal komme mer av Eddings på norsk, og foreløpig ser det ikke slik ut ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Greit for meg, leser like greit engelsk som norsk (av og til lettere), og jeg skal gi deg rett i at han ikke er spesielt avansert, nei... Men underholdningsfaktoren var god, jeg husker jeg lo mye... Men kan det ha vært fordi jeg var på tjukken på den tida? Tror jeg må friske opp igjen den fyren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ville aldri anbefalt Silmarillion til noen som ikke er så inni Fantasy. Jeg kom meg aldri gjennom den i det hele tatt, men av det lille jeg orket å lese så synes jeg ikke det representerer alt det fine som finnes i Fantasy :) Hobbiten er kanskje best å starte med av Tolkien sine, selv om Ringenes Herre er bra så er det jo òg litt heavy.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hehe, jeg sluker i denne kategorien, så jeg kan vel forstå det om det blir tungt for noen. Første gangen jeg leste Ringenes herre-trilogien, ble jeg sittende fast i det lange forordet (!!) og kom ikke i gang igjen før jeg hadde hoppet over det. Jeg gikk tilbake og tok det en eller annen gang i løpet av serien. Silmarillion leste jeg etter de andre bøkene, for det var venninna mi som gjorde meg oppmerksom på den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trudi Canavans Black Magician's triologi kan være en fin start tenker jeg. Der får man magi og hele pakken, men samtidig gode karakterer. Er ikke så altfor lange heller.

Ellers er jeg veldig fan av Ingar Knudtsens Amasone-triologi. Ikke alltid like velskrevet, men en kjempebra fortelling. Relativt korte er de også. Mine versjoner av disse bøkene er lest i filler og har plass i favoritthyllen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Personlig ville jeg nok kanskje ikke anbefalt Black Magician's trilogien til en som er nysgjerrig på sjangeren. Rett og slett fordi jeg personlig syntes den brukte så lang tid på å komme igang ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et godt poeng, jeg er egentlig enig med deg der. Starten er rett og slett litt treig. Kanskje er det bedre å begynne med the Magician's Apprentice? For meg var det første boken jeg leste av Canavan og jeg fallt for den nettopp fordi den var så lett å komme inn i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv synes jeg fantasy-sjangeren er kjempevanskelig å komme inn i, og skulle gjerne fått noen tips om gode bøker. Problemet er at jeg er så vanskelig å tilfredsstille at jeg tror det blir et problem. Jeg elsker f.eks Tolkein, Rowling, Michael Ende og C.S. Lewis. Her synes jeg verdene er kjempegjennomarbeidet og logiske, samtidig som karakterene og historiene er så utrolig engasjerende. Disse bøkene har jeg levd meg inn i fra første side.

Derimot er det fantasy-bøker jeg har blitt kjempeskuffet over. En venninne av meg mente hardnakket at side jeg var en så stor blodfan av Tolkein, så kom jeg til å ELSKE Riftwar-bøkene til Raymond E. Feist og Empire-triliogien til Janny Wurts. De bøkene synes jeg var helt grusomt kjedelige, platte og klisjefylte. Prøvde virklelig å engasjere meg, men.... Synd, for de bøkene skal jo være så bra ifølge magne fantasy-fans. Jeg følte vel at de prøvde for hardt å lage et universt tilsvarende Tolkeins uten at det fungerte for bra, for Tolkein er jo Tolkein, ingen andre. Er vel litt derfor jeg falt sånn for Rowling, for hennes univers var så nytt og forfriskenede. Ikke bare en annen verden med trollmenn, drager og ringskrømt. Også lurer jeg på om det finnes noen fantasy som er litt "annerledes". Vanskelig egentlig å forklare hva jeg er ute etter utover det. Jeg vil jo ha noe som er annerledes, men jeg vet ikke nødvendigvis hva.

Jo, også elsker jeg jo egentlig vampyrer. Men jeg nekter å lese disse nye vampyrromanene, hvor vampyrene lever sammen med mennesker, eller kan velge å være snille, og har romanser og alt det der. Vampyrer funker ikke for meg m.m. de er onde menneskedrepere.

Så en liste med gode anbefalinger er noe jeg synes er gøy å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange gode anbefalinger her.
Jeg tenkte umiddelbart på vår egen Kristine Tofte og Song for Eirabu. Som man sier, på høyde med det beste fra utlandet.
Edit: Aaahh! Du hadde fått med deg Eirabu, ja! Flott, flott, flott!!!

Vil kaste meg på et par av Karina sine anbefalinger. Neil Gaiman's Stardust er veldig søt og spennende. Den lener seg på den klassiske eventyrsjangeren, med endel mer 'edge'. Og den er dessuten ganske kort, knapt 200 sider tror jeg.
Han har også skrevet en del "nåtids fantasy", som American Gods, Anansi Boys, Coraline og The Graveyard Book.

Ursula LeGuin er en av mine favorittforfattere uavhengig av sjanger. Earthsea, eller Jordsjø trilogien er helt fantastisk. Men jeg ser ikke på det som "typisk" fantasy. Den er på en måte mer lyrisk, underfundig og eksistensalistisk. Mye indre handling. Hun har skrevet mye annet også, bl.a. tre andre fantasybøker (fra en annen setting enn Jordsjø) som jeg virkelig vil anbefale. 'Powers', 'Gifts' og 'Voices'. De kan fint leses hver for seg. Tviler på om de er oversatt til norsk forøvrig.

Sølvdolkens skygge av Katharine Kerr er første bok i en laaang serie (Legenden om Devvery). Det er en mer "klassisk" fantasyserie med celtisk-aktig mytologi og sterk fokus på skjebne. Anbefales sterkt! Finnes på norsk, god oversettelse!

Til slutt, Elizabeth Moon's bøker om Paksenarrion må nevnes. Om en fattig datter av en gjeter som blir med i et leiesoldatkompani, og gjennom en lang og brokete ferd ender opp med gjøre store ting. De tre bøkene Sheepfarmer's Daughter, Divided Allegiance and Oath of Gold fines samlet som The Deed of Paksenarrion. Jeg lurer på om denne også finnes på norsk, det burde den ihvertfall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De tre eller fire første Earthsea-bøkene ble oversatt til norsk av Jon Bing på 70-tallet og nyutgitt for noen år siden, men nå er de visst ikke å få i handelen lenger. Prøv antikvariater, Finn.no e.l.

De første Paksenarrion-bøkene kom på norsk på 90-tallet, men heller ikke de er å få i handelen lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eirabu har jeg fått med meg vet du :) Jeg leser fantasy selv, men fikk lyst til å finne ut av hva folk ville anbefalt til en som ikke har leflet med sjangeren tidligere.

Personlig syntes jeg det er et veldig vanskelig spørsmål :) Det ideelle hadde jo vært å fått en person til å lese en par tre forskjellige bøker som tilhører forskjellige undersjangrene. Det er jo en ufattelig stor sjanger, og som i andre sjangere kan den ikke dømmes utelukkende ut i fra å ha lest en bok(mener jeg da, men jeg er jo inhabil siden det er min favoritt sjanger).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jo en ufattelig stor sjanger, og som i andre sjangere kan den ikke dømmes utelukkende ut i fra å ha lest en bok(mener jeg da, men jeg er jo inhabil siden det er min favoritt sjanger).

Innsiktsfullt sagt av deg, jeg kan ikke annet enn å henge meg på den. For det er selvfølgelig forskjell på fantasy også...

Jeg har Eirabu på ønskelista etter å ha lest bloggen til Kristine Tofte ut fra en lenke her inne.

Vampyrer?? Begynn med klassikeren i sjangeren: Anne Rice og hennes En vampyrs bekjennelser, Vampyren Lestat og De fordømtes dronning. Støtte på ei tenåringsjente ved bokhyllene i en av Oslos mange bokhandlere, hun spurte sjenert om jeg hadde noe å anbefale, og jeg spurte om hun hadde lest Anne Rice. "Hvem?" spurte hun. "Det var der hele den nye vampyrbølgen begynte da jeg var på din alder det, jenta mi," svarte jeg...

Selve sjangeren begynte opprinnelig med en av forfatterne som satt i et feriehus ved en innsjø i Sveits og ga hverandre i oppgave å skrive skumle historier - hele tre av disse er utgitt, mest kjent er naturligvis Mary Shelley's Frankenstein, men en av de andre het John Polidori og utga Vampyren. Nå er denne heller elendig og er med i samlinga mi kun som en kuriositet... Gøy å ha for en fan likevel!! hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alder, preferanser og forventninger er viktig. Det finnes fantasy som har alver og dverger og gandalfer, det finnes fantasy hvor alle banner i hver setning, det finnes kontemporær "urban" fantasy, det finnes fantasy som kritiserer, det finnes fantasy som tar opp "store spørsmål"; det finnes fantasy som ligner på sci-fi, det finnes fantasy med tusen sider og hundre sider, det finnes fantasy med skumle vampyrer, det finnes fantasy med glitrende vampyrer, osv osv osv.

Sjangeren er rett og slett så omfattende at man i det minste må vite om man henvender seg til noen som vil ha alver og dverger, eller noen som vil se hva annet som finnes i disse bokhyllene.

Men du nevner spesielt lengde som problematisk, så noen eksempler på kortere fantasy-fortellinger (googlet kjapt for lister over akkurat dette, her er ganske ymse innenfor sjangeren):

Neil Gaiman, "Stardust"

H.P. Lovecraft, "At the mountain of madness"

Ray Bradbury, "Something wicked this way comes"

Terry Pratchett, "The colour of magic" (flere av de tidlige discworld-bøkene er ganske korte)

Jim Butcher, "Storm front"

Ursula Le Guin, "Earthsea" (flere korte romaner)

På norsk finner man også en del fantasy av Jon Bing og/eller Tor Åge Bringsværd som ikke er av murstein-størrelse.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Fin liste! Jim Butchers Dresden Files serie er veldig underholdende :)

Forslag til oversatt eller norsk litteratur er topp. Har selv tenkt på Eirabu av Kristine Tofte som jeg selv likte godt, men så var det lengden da, den er ikke akkurat kort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kommer jo litt an på hvor mye folk har lest fra før og hvor gamle de er, men jeg hadde helt sikkert nevnt The Chronicles of Narnia og The Hobbit, og kanskje også Philip Pullmans His Dark Materials og Tolkiens Farmer Giles of Ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for forslag, Mari :) Jeg tenker på til voksne lesere. Når det er sagt så skiller jeg egentlig ikke så mye på målgruppen selv, en god historie er en god historie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes Hobitten og Narnia-bøkene er like fine for voksne som for barn. Selv synes jeg Narnia-bøkene var kjempekjedelige da jeg var liten (til tross for at jeg elsket tv-serien), men i voksen alder har jeg virkelig kost meg bøkene. Hobbitten synes jeg var kjempemorsom som 13-åring, og synes den er kjempemorsom nå som jeg er snart 30. Som du sier, en god bok er god bok uansett...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde nok også nevnt Michael Ende uavhengig av alder, og kanskje Joe Abercrombie og Susanna Clarke for folk som er åpne for å lese ganske lange greier. Howl's Moving Castle av Diana Wynne Jones burde også være en grei anbefaling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i fantasy, men til og med jeg ble avskrekket da jeg fikk Game of thrones serien i posten, så de står urørte oppe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kjøpt lydboken hos Audible, noen syntes kanskje det er å jukse litt men ;) Kommer til å kjøpe bøkene på norsk for å støtte forlaget, rett og slett fordi det er behov for mer fantasy på norsk(og omslagene er jo ikke så aller verst å se på heller, så det er en bonus).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan ikke se at lydbøker er juks så lenge man ikke velger forkortede utgaver. De har akkurat de samme ordene, og man får den samme bokopplevelsen, selv om man lytter heller enn å bevege blikket over tekst. De engelskspråklige innspillingene av disse bøkene har også fått massivt god tilbakemelding, så jeg tror ikke det er noe dårlig valg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, det gjør egentlig ikke jeg heller men det er så mange som mener det ikke blir det samme som det å lese en bok. Jeg elsker lydbøker og har abonnement hos Audible. Skjønner ikke helt at noen velger forkortede versjoner, tenk hva de kan gå glipp av ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har Audible-abonnement, jeg også. Helt uvurderlig å bli servert noen bok-kapitler samtidig som jeg gjør andre illustrasjons- eller husholdningsoppgaver!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen ganger er det faktisk enda littebitte granne bedre å høre på lydbok.. Noen lesere har evnen til å virkeliggjøre historien og karakterene på en helt fantastisk måte (f.eks Stephen Fry for Harry Potter, jeg har lest bøkene selv en million ganger og hørt på lydbok en million ganger og foretrekker helt klart lydbøkene), mens noen har evnen til å ødelegge boka fullstendig.. Også kommer det jo ann på boka også!

Men det var jo egentlig fantasylista.. Som Karina sa tidligere, så kommer det helt ann på personen og preferanser hva som blir god lesning! Personlig så foretrekker jeg alver, dverger og gandalfer og "gammel" fantasy, er ikke så glad i "urban" fantasy og fantasy som kritiserer.. Tror det er veldig viktig at man velger en bok som er lett å følge og ikke så altfor kompleks første gangen.. Lett å bli litt avskrekket! Skjønner at du hadde ble litt skremt av "A game of Thrones" Ingrid. Men for en som skal inntroduseres til sjangeren og som kanskje ligner litt på meg tror jeg kanskje disse kan være noe?

  • "Eragon" (Har alver, dverger, drager og magi, men en veldig lite kompleks historie som er mye lettere å forholde seg til og veldig mye lettere å lese enn f.eks Ringenes Herre.)

  • Bøkene i Shannara trilogien av Terry Brooks er også veldig spennende og lette å følge. Jeg leste dem da jeg var 11 år tror jeg og husker at jeg ble helt revet med.

  • Mercedes Lackey har skrevet mange morsomme bøker som gir en moderne og humoristisk vri på gamle eventyr. "The fairy godmother" anbefales. De er lettleste og gir lyst på mer..

  • Harry Potter blir vel aldri feil, uansett om man er barn eller voksen?:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i Eragon. Store bøker, men til gjengjeld veldig lettleste. Innbiller meg faktisk at tiåringen, som vel og merke leser svært godt, hadde klart disse om han bare likte sjangeren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, tror faktisk barn som er glad i å lese ville blitt fascinert av Eragon. Mitt tiårige selv ville hvertfall helt sikkert ha falt for serien.. Du får lure han til å lese litt også blir han kanskje hekta:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliKirsten LundDemeterPiippokattaElinBeAnn ChristinIngunn SCamillaKine Selbekk OttersenEllen E. MartolHilde Merete GjessingellinoronilleKristine LouiseLinda RastenPia Lise SelnesLars MæhlumTanteMamieRufsetufsaIreneleserNorahBertyTine SundalInger-LiseHilde VrangsagenHeidi HoltanalpakkaKaren PatriciaGro-Anita RoenLinn Beate Kaald ThoresenKjersti SDolly DuckLilleviGitte FurusethStig TSynnøve H HoelG LTorTore HalsaBjørg L.McHempett