Boka presenterer Vinjes liv og forfatterskap på en stram og fin måte synest jeg, ikke mye utenom dill der, nei.
Vinje var en velutdanna mann, selv om han ble tatt for juks på en eksamen for å ha hjulpet en kamerat. Denne husmannsgutten fra Vinje er også kjent for bladet "Dølen" som han starta og som han fylte mest med eget stoff.
Han brant også for bl.a. at prestane ikke skulle få for mye makt i skolen. Han sa selv at han var "ein fjellets mann" og det gjenspeier seg i mang en historie og i flere dikt, i bl.a. "Ferdaminne".
Grieg har satt melodi til flere av hans dikt som "No seer eg atter slike Fjøll og Dalar".
"Storegut" er en flott liten historie, der han blir med Kristian Lofthus til København for å klage på urett.
Her har han laga et fin lite dikt om det å bli sviken på en eller annen måte.

"Aa koma under Gauketre"

Den siste Knapp eg knepte paa,
og stod der so eg darrad,
daa Gauken Toppen fauk ifraa,
og eg stod der atter narrad.

Eg var vel nær, aa du, aa du,
ein Lagnad utan Likjen!
So fauk den Gauk og tok mi tru,
og eg stod atter sviken.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Dette er noe jeg vil lese mer om. Vinje drev bladet Dølen, men var ikke det sammen med Ibsen? Eller tar jeg feil? Tror nok Vinje og Ibsen var nært knyttet til hverandre i Kristiania før Ibsen reiste til Italia.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så fint da Kirsten, at du også kan tenke deg å lese mer om eller av Vinje. I følge min bok står det, "Han fekk sjølv namn etter bladet. Vinje vart "Dølen" , og "Dølen" var Vinje".
Han fikk hjelp av noen andre til å skrive, spesielt når han var i utlandet ellers skrev han mest selv. Bjørnstjerne Bjørnson låva å skrive men gjorde det ikke, men Ivar Aasen var trofast til å skrive står det i boka.
Ibsen var nok fraværende som bidragsyter i dette "vekubladet", men han var med Vinje å stifte det satiriske bladet "Andhrimner". Det er kanskje det du tenkte på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

BertyJulie StensethKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GHanne Kvernmo RyeHarald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandi