Hvis du skulle gitt fra deg en bokskatt til et barn, på tolv bøker, en for hver måned i et år - hvilke tolv bøker ville du gitt til en ny generasjon?

Kanskje vi på denne måten kan inspirere hverandre til å gi en slik bokskatt til våre barn, barnebarn, tante eller onkelbarn? Det er en personlig gave fra et bokhjerte til et nytt bokhjerte, en mulighet til å glede og skape minner for livet. Håper jeg kan få noen gode tips av dere der ute. Noen ganger har man glemt noe, andre ganger har man enda ikke oppdaget det.

Hvilke tolv barnebøker ville du gitt?

Nå har jeg tenkt meg litt om.. Og jeg ville gitt

  1. Den hemmelige Hagen av Hodgson Burnett Moore
  2. Ronja Røverdatter eller Brødrene Løvehjerte
  3. Til huttetuenes land av Sendak
  4. Historien om Narnia
  5. Reven og grisungen av Per Dybvig og Bjørn Rørvik (samlebok)
  6. Den lille vampyren
  7. Okke, Nutte og Pillerill av Elsa Beskow
  8. Gruffalo av Julia Donaldson
  9. Trollboken av Rolf Lidberg
  10. Garmans gate/sommer/hemmelighet av Stian Hole
  11. Morovers av André Bjerke, illustrert av Svein Nyhus
  12. Pippi av Astrid Lindgren

Dette var fryktelig vanskelig synes jeg! skulle så gjerne hatt med en av Gro Dahle eller Svein Nyhus eller en illustrert av Hilde Kramer... Og hva med den og hva med den.. Bringsvær hadde også fortjent å være med på listen.. Og Mummi.. Og den lille Larven aldrimett og muldvarpen.. Men men.. Jeg får stå for de tolv øverste.. Et variert utvalg i hvert fall..

http://bokelskere.no/liste/144036/

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 39 svar.

Mange fine bøker er allerede nevnt, blant annet av Astrid Lindgren. To av mine yndlingsbøker av hennes er "Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig" (nydelig sommerstemning og forferdelig spennende!) og "Vi på Saltkråkan" (som jeg nesten syntes var for voksen da jeg var liten).

Andre å anbefale: Gubben og katten-boka "Pannekakerøre" (et komisk høydepunkt), Stompa-bøkene (til å le seg skakk av)av Anthony Buckeridge, Aurora-bøkene av Anne-Cath Vestly, Jungelboken av Rudyard Kipling, Silkesvarten av Anna Sewell (noe helt annet enn den klissete tv-serien), Skatten på sjørøverøya av Robert Louis Stevenson, Flukten til Watership av Richard Adams....

Godt sagt! (1) Varsle Svar
  1. Lek med Mons og Marit fra vår til vinter – Kaj Beckman
  2. Mormor og de åtte ungene i skogen – Anne-Cath Vestly
  3. Serafin og hans makeløse mesterverk –Philippe Fix
  4. Anne fra Bjørkely – L.M. Montgomery
  5. Alle vi barna i Bakkebygrenda – Astrid Lindgren
  6. Kakling i kjøkkenhagen – Sven Nordqvist
  7. Emil fra Lønneberget – Astrid Lindgren
  8. Rømlingen – Ruth Morris
  9. Det vesle huset i den store skogen – Laura Ingalls Wilder
  10. Doktor Dyregod – Hugh Lofting
  11. Kua som fraus – Marit Tusvik
  12. Julebok for barn – Alf Prøysen
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Åh, Serafin er en kjempebok!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har mange fine bøker med i listen din. Jeg har også flere av disse som mine favoritter. Jeg er småskolelærer og småbarnsmor og er på ofte på biblioteketet med barn. Jeg har i det siste lest mye barnelitteratur, mye fordi jeg trenger å oppdatere meg, men også fordi jeg er opptatt av å finne ut hva som fenger barn og hvorfor de låner de bøkene de gjør.Det er nemlig slik at mine favoritter fra barndommen ikke nødvendigvis fenger barn i dag. Tenkte jeg kunne sette opp en liste over bøker barn(fra ca 6-9 år) kan lese selv(for det er såååå viktig). Dette er bøker jeg synes er bra og som jeg vet barn i småskolealder låner på biblioteket.

-Gummi Tarzan av Ole Lund Kirkegaard -Sirkusmysteriet (og fler i samme serie) av Martin Widmark -Bernt Bjørn Skjønner ingenting av Daniel Napp -Twin Otto bøkene av Ann Hilde Bolstad -Stians far spiller golf(og flere Stians far bøker) av Jørn Jensen -Sarin bøkene av Benni Bødker -Otto er et nesehorn av Ole Lund Kirkegaard -Rampete Robin bøkene av Francesca Simon -Hvitnos bøkene av Marie Louise Rudolsson

Kanskje du fikk noen tips?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og ja, jeg fikk noen tips. :) Hihi.. Tusen takk. Ble litt revet med her..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, denne hobbyen min sammenfaller også med jobben min som pedagogisk leder. Og det betyr bibliotekbesøk. En bok jeg ikke har tatt med, men som var en stor hit da vi tok med en bok hver tilbake, var"Arkimedes i prompeland". Barna lo like godt hver gang vi leste den.

Gummi-Tarzan og de andre Ole Lund Kirkegård bøkene husker jeg godt fra jeg var liten selv. Stian-bøkene har jeg også kjennskap til, og de er ypperlige til å lese selv, ja! Rampete Robin er også morsomme!

Du drar frem et veldig viktig poeng her!!!! Jeg jobbet i bokforhandler under studiene mine og elsket å introdusere foreldre og besteforeldre for gode barnebøker de ikke hadde så stor kjennskap til. Jeg registrerer at de fleste som har lagt inn bøker her, har skrevet om egne barndomsminner. Og det er jo koselig å se hvor mange gode litteratur-minner folk sitter med. Jeg tenker at det er utgangspunktet for å gi videre leselyst til nye generasjoner. Det er ikke alle bøker fra nostalgiens verden som har tålt tidens tann, og selv om man synes de er fine selv, så treffer ikke alt det gamle de nye leserne like godt. Dessuten er det jo så mange bra barnebøker der ute, som Doktor Proktor for eksempel, som er super spennende og morsomme for store og små. Det gjør at det er morsomt å lese for den voksne også. Det er noe mellom linjene for den voksne. Og det er en kunst!

Når barna blir så store at de kan lese selv, slik som de du jobber med, er mange av disse barndomsbøkene uaktuelle. Tekstene er for lange, og det er mange ord man ikke bruker i dag. Å føle lesemestring er en stor investering for resten av livet. Jeg elsker å se preforståelsen av lesing gjennom en treåring som "leser" boka ut ifra det han/hun husker. Å se en liten pjokk sitte på gulvet, se på bildene og bla mens bamsen eller et annet barn sitter ved siden av og hører på er fantastisk!

Selv ble jeg tatt med på et lite lokalt bydelsbibliotek av mamma da jeg var liten. Dette er noen av de beste minnene mine. Vi lånte nye bøker hver uke og dessverre leverte mamma også noen av mine egne bøker i samme slengen. Så Ludde-bøkene mine er borte.. Det lille biblioteket er borte, men tradisjonen tar jeg med meg. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du tok poenget mitt. Jeg synes det er supert med lange, tradisjonelle bøker selv, men selv barna mine som elsker bøker synes mange av de tradisjonelle barnebøkene blir litt for kjedelige. Bøker konkurrer med så mange andre ting i dag, som for eksempel spennende barnetv og spill. Når jeg var liten var det så koselig å krype opp i kroken og bli lest for. Jeg leser mye for barna mine men de har ikke like mye tid til det som jeg hadde. Hvis du ikke har lest Bernt Bjørn skjønner ingenting må du lese den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal sette den på ønsker meg listen min. Den fungerer som en huskeliste for meg. :) veldig glad for gode tips! Hvordan er det med den vesle vampyren? Er det noen som leser de bøkene nå om dagen? Husker dem veldig godt fra barneskolebiblioteket mitt. :)

Når jeg forteller barna i barnehagen om "gamle dager" - at vi bare hadde en kanal på tv og det var NRK og at det var veldig spennende når TV2 kom, og at jeg ikke hadde noe spill på tven, men at vi spilte brettspill og kort, føler jeg at jeg forteller om en verden som er umulig å forestille seg. Det kan jeg godt forstå, og da er det jo ikke så vanskelig å forstå at det er vanskelig å forestille seg en verden med mormor og de åtte ungene for eksempel. Vi må rett og slett slippe taket, sette oss inn i en annen barndom og tilby det beste som finnes i en jungel av dritt som selges billig på store bord midt i en bokforhandler. Jeg kom over noe gledelig her i januarsalget, nemlig et tilbudsbord på Notabene med skikkelig gode bildebøker, som Stian Holes "mannen og hvalen". Tok med meg flere bøker av samme utgave, slik at jeg har noe fint å gi bort. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De bøkene du nevner kjenner jeg ikke. De skal jeg se etter på skolebiblioteket. Bernt Bjørn er en billedbok, barna mine på 4 og 7 elsket den begge to

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er både enig og uenig. Da jeg var barn, elsket jeg bøker som foregikk i gamle dager, i fantasiverdener eller rett og slett i miljøer som var så ukjente for meg at de like gjerne kunne vært fantasi. Da jeg vokste opp på syttitallet, var jo realisme og samtidsbeskrivelser moderne, men jeg likte ikke så godt alle disse realistiske bøkene, særlig ikke de som la vekt på alt det triste....husker noen "Ung i dag"-bøker som var riktig deprimerende! (Noen fine også da.) Skulle det være trist, ville jeg heller lese om Mowgli som gikk ensom i jungelen enn om barn i blokk i Groruddalen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da tok du ikke poenget mitt. Jeg sier ikke at barn ikke har forestillingsevne! Barn identifiserer seg for eksempel med dyr ganske tidlig. Du får prøve ut gamle bøker på dagens barn og se hvem som har tålt tidens tann og hvem som er for lite spennende? Det er mange ulike barn også vet du. Poenget i samtalen om dette var vel at vi må tilby barna våre noe i tillegg til alt det fine fra vår egen barndom. For det er ikke sikkert ALT som er gode minner for oss, er like spennende for dem. Selv likte jeg også Mowgli og Robin Hood, på tross av at jeg aldri hadde vært i en jungel eller en engelsk skog. Jeg likte også mormor og de åtte ungene, selvom jeg ikke bodde i samme miljø, jeg likte Ludde selvom jeg ikke er en bamse. gamle dager og fantasi er fantastisk, men verden har endret seg, og det kan ingen være uenig i. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, som jeg sa, både enig og uenig. Jeg prøvde ut "Tonje Glimmerdal", som er blitt så varmt omtalt her inne, på sjuåringen, men hun syntes den var kjedelig. Selv ville jeg gjerne lest den ut, skjønte ikke helt hvorfor den ikke fenget - men smaken er forskjellig, og man liker jo som regel ikke bare en ting. Som regel liker man ikke bøker fordi de er gamle eller nye, men fordi de er bra :) Skrivestilen kan være et hinder for gamle bøker, men så lenge jeg leser høyt, kan jeg jo tilpasse språket litt :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest den, men absolutt fått med meg oppstyret. Og jeg har sett intervju av forfatterinnen. Så hun er ikke den nye Pippi for dere? Veldig godt poeng med at man liker bøker fordi de er bra, ikke fordi de er gamle eller nye. I hvert fall er det sånn for voksne. For barn tror jeg det handler mer om relevanse, om noe griper tak i interessen deres, eller om den som leser er god nok til å fortelle historien. Blir glad når jeg hører at du tilpasser språket. God fortellerkunst er en bragd! :) skulle gjerne tatt et fortellerkurs selv. :) Dette er jo egentlig en del av "Skomakergata" diskusjonen. Jeg tror nok bøker holder seg bedre enn TV. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Merkelig nok fenget Skomakergata også...hehe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, jeg tror kanskje jeg vet hvorfor Ludde-bøkene dine er borte :) Datteren min hadde "Den store Ludde-boka" for noen år siden, elsket den da hun var 3-4 år. Til slutt "glemte" jeg den hos mormor. Holdt på å bli helt smårar av den repeterende teksten, på side etter side etter side....!!!! Gahhh!!! Så å "feilaktig" levere dem på biblioteket....tja....spør din mor kanskje :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe.. Sånn kan det gå..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle som er nevnt her er barndomsminner for meg, og bøker jeg ville anbefalt barn i dag. Men jeg ville også tatt med Bobsybarna og Frøken detektivbøkene. De slukte jeg i stor stil da jeg var lita.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, Nancy Drew er en skatt! Jeg hadde også et Nancy Drew brettspill da jeg var liten. Det var veldig gøy med de litterære henvisninger i spillet. Man måtte innom de vridde tårn osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Januar - Trollvinter av Tove Jansson
Februar - Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren
Mars - Norsk bildebok for Barn av Elling Holst og Eivind Nielsen
April - Frendeløs av Hector Malot
Mai - Serafin og hans makeløse mesterverk av Philippe Fix og Alain Grée
Juni - Den hemmelige hagen av Fances Hodgson Burnett
Juli - Farlig midtsommer av Tove Jansson
August - Putte i blåbærskogen av Elsa Beskow
September- Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry
Oktober - Helter og monstre på himmelhvelvingen av Maj Samzelius
November - SVK, Store vennlige kjempe av Roald Dahl
Desember - Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen

Og selvfølgelig flere bøker året etter det, og etter det...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her var det mye godsaker! Kjenner at jeg blir glad når jeg leser listen din!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, det var fint å høre!
Jeg har lagt vekt på å finne bøker som kan leses igjen og igjen, og uavhengig av alder. En bokskatt barnet kan ha med seg gjennom livet. Alle disse har jeg også lest som voksen - og hatt stor glede av det. Jeg oppfatter dem som universelle, om jeg kan bruke et så stort ord.

Det var rart/vanskelig å utelate Torbjørn Egner. Jeg skulle også gjerne ha tatt med mer av Prøysen, Astrid Lindgren og Roald Dahl, pluss en allsidig sangbok. Men sånn ble listen, dette tenkte året.

PS. Jeg ser du har Hvad er livet? av Theodor Kittelsen i samlingen din. Den holdt jeg faktisk på å ta med; jeg har elsket Kittelsens bilder siden jeg var barn.
her finner du min omtale av boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

http://bokelskere.no/liste/144036/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det så jeg også (at du hadde). Fikk den til jul av ei god venninne. Har kost meg med den nå i starten av året. :) skal sjekke ut omtalen din. :)

Ja, Torbjørn Egner og Prøysen er et must, men også noe jeg regner med at omtrent alle barn møter. Da jeg laget min liste ønsket jeg å gi noe man kanskje ikke møter i barnehage eller skole. Ikke obligatorisk i hvert fall..

Jeg har et eget hjerte for allealderslitteratur! Eller universell som du sier. Det er mange flere bøker i denne sjangeren enn de fleste er klar over. Og i år skal jeg ta frem noen jeg ikke leste som barn selv.

Leste den hemmelige hagen før jul, og nå har mamman og pappaen min også lest den. Jeg hadde en versjon uten bilder. Og det var jeg glad for denne gangen. Da kunne jeg lage mine egne bilder mens jeg leste. Ble så forelsket i den at nå at nå har jeg kjøpt den vakre nye utgaven med bilder. Den skal stå der i hyllen og kose seg og kose meg. Jeg elsker å dele favorittbøkene mine med andre! Og det er ekstra hyggelig når de faller i smak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje disse?

  1. Frendeløs- Viktor Malot
  2. Tordivelen flyr i skumringen - Maria Gripe
  3. Heksene - Roald Dahl
  4. Tante Grønn, tante brun og tante fiolett - Elsa Beskow
  5. Anne fra Bjørkely - Lucy Montegomery
  6. Brødrene Løvehjerte - Astrid Lindgren
  7. Den uendelige historie - Michael Ende
  8. Frøken Detektiv - Carolyne Keene
  9. Heidi - Johanna Spyri
  10. Den lille Prinsen - Antoine de Saint-Exupéry
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ble visst bare 10 det, men det får være:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Enig med flere av bøkene her, og må legge til:

Michael Ende: Den Uendelige Historie og Momo - kampen om tiden. Så barn kan lære seg å bruke sin egen fantasi igjen.

Katarina Taikon: alle Katitzi-bøkene. Nå som situasjonen til rom-folket har kommet mer i fokus, bør disse bøkene bli obligatoriske for alle - bare så folk får innblikk i at rom-folket også er mennesker, ikke bare hjemløse tiggere. Bøkene er dessuten kjempebra, og jeg tvang min far til å lese dem for meg hundre ganger i barndommen.

Tove Jaanson: alle de nydelige bøkene om Mummitrollet. Rett og slett fordi de er fantastiske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for gode tips!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kommer bare på fire. Agnes Cecilia : Maria Gripe Skygge serien : Maria Gripe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har ikke lest Maria Gripe selv, men har stått og sett på de i bokhyllene mange ganger.. Lurt på om niesen min skal få de.. Jeg regner med at du mener jeg burde ta de med til kassen neste gang?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det burde du, niesen din vil nok få stor glede av dem. Det er bøkene jeg har lest flest ganger, fra jeg var 12 år og fram til nå. Maria Gripe har skrevet fantastiske ungdomsbøker :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Da skal jeg sjekke dem ut selv også! Niesen min fylte akkurat 13 så da er det vel midt i blinken! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er bare å begynne å glede seg, bøkene er veldig fine. Da får både du og din nedre en god leseopplevelse :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samd med alle på Ingunn si liste, og vil leggja til Narnia-bøkene, nokre av Jostein Gaarder (t.d. Julemysteriet og Appelsinpiken), Where the wild things are (Til huttetuenes land), og ALLE Dr. Seuss sine bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange barnebok-skatter å ta av, disse ville jeg ha valgt:

  • Pippi Langstrømpe, Astrid Lindgren
  • Emil i Lønneberget, Astrid Lindgren
  • Heksene, Roald Dahl
  • Matilda, Roald Dahl
  • En pingles dagbok, 4 bøker, Jeff Kinney
  • Vaffelhjarte, Maria Parr
  • Tonje Glimmerdal, Maria Parr
  • Asbjørnsen og Moe Eventyrbok
  • Anne fra Bjørkely, Lucy Montegomery
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Roald Dahl skulle jeg nok hatt med jeg også! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er som sagt så mange godbiter ute i der! Vanskelig, vanskelig å bare velge 12!! Jeg kunne hatt med mange flere!:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for at du deler! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøkene om mormor og de åtte ungene, alt av Torbjørn Egner. Når villdyret våkner av Jack London. Rasmus på Loffen av Astrid Lindgren.

Det var det jeg kom på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ConnieEgil StangelandPiippokattaHarald KHelge-Mikal HartvedtMarit HøvdeMonica  SkybakmoenIngunn SStine SevilhaugPia Lise SelnesKirsten LundCarine OlsrødDolly Duckingar hKarin BergThomas Heie H.IngebjørgV. HulbackMorten BolstadKaren Lovise NordhagenIvar SandsomniferumKarin  JensengretemorTanteMamieAnn ChristinBjørg Marit TinholtKaramasov11Anne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaMarie HolterChristoffer SmedaasLeseberta_23Ingeborg GHilde H HelsethJohn LarsenmgeTine SundalTor-Arne Jensen