Jeg er stor fan av Holly Lisle, selv om jeg ikke har lest en eneste av bøkene hennes. Jeg har nemlig tatt skrive/redigeringskursene hennes. Mer om dette her, om noen er interessert

Holly er typisk amerikaner, noe som går igjen både i websiden hennes ("jeg skal selge, jeg skal selge"), og i kursene ("Sånn skal det være!"). Men jeg har altså lært veldig mye av damen.

Nå idag fikk jeg en interessant epost fra henne, hvor hun tar for seg Apples endrede betingelser for å få gitt ut bøker gjennom Apples distribusjonskanaler.

Er vi virkelig på vei mot et slikt samfunn, eller er det bare Apple som sikrer seg "for å være sikre"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

BREAKING NEWS

Greit, jeg lot meg rive med. Nå har Holly Lisle kommet med DENNE, og verden er ikke helt så ille som den var.

iBook Author er ikke et skrive/tekstprogram, men et presentasjons/pakkeprogram. Og det er ikke helt urimelig at man, når man bruker et slikt program som er skreddersydd for salg via produsentens websider, IKKE får lov til å bruke programmet og selge andre steder.

Så, vi tok feil.

Denne gangen.

Men fordi jeg nekter å gi meg helt; kanskje Apple tar til seg denne lille stormen, og ser litt på sitt eget image. En ting er at konklusjonen var feil denne gangen, men at folk så lett lar seg overbevise om at Apple har tilranet seg rettigheter, det sier ganske mye i seg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

H De har rett og slett bestemmelses rett over alt du har gjort, så lenge du har kjøpt deres programvare.

Jeg finner ikke ord...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eneste mulige løsning er å bruke ett hvilket som helst annet tekstbehandlingsprogram. Til Apple tar til vettet, noe jeg regner med at de gjør. Mener å huske at Microsoft gjorde samme tabben med ett eller annet for noen år siden. De snudde rimelig kjapt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

E24 kommenterer også denne saken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg noterer meg at jeg og Jon Bing har avvikende oppfatning av hvordan avtaleloven skal tolkes. Noe som sikkert betyr at min tolkning er feil, uten at jeg helt lar meg overbevise. Ennå. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde nok ikke satset penger på at han har rett jeg heller, men man kan jo håpe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er nok apple som prøver seg, de har ikke allverdens god historikk på sånt. Det er selvfølgelig helt hårreisende og jeg blir overrasket om denne klausulen lever lenge. De bør ta den vekk øyeblikkelig og med en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjenner at jeg misliker apple mer og mer for hver gang jeg leser sånne ting om dem. De er rett og slett blitt for nazi. At de skal eie rettighetene til det andre skriver er for meg bare helt sykt. Hadde jeg vært forfatter, hadde jeg aldri inngått noen avtale med apple som innebar det der. Og jeg skjønner ikke at noen forfattere er villige til det heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Problemet er at mange forfattere havner i kategorien "næringsdrivende" uten egentlig å forstå hva det innebærer.

Mange forfattere tenker også at forlagene er på deres "parti", så det kan ikke være så farlig å signere en avtale fordi "forlaget sa det var OK".

I tillegg er "digitale bøker" en forholdsvis ny oppfinnelse. Og hverken forlag eller forfattere vet helt hvordan dette skal håndteres. Tidligere kunne du skrive "trykkes i 10.000 eksemplarer", og det var det. Nå trenger man nye formuleringer (og avregningsavtaler) som dekker hvordan inntektene fra bøker som aldri "trykkes" men som finnes allikevel, skal honoreres.

Så har man aktører som Apple, som egentlig ikke er et forlag, men en distribusjonskanal. Som veldig gjerne vil tjene penger.

Om jeg har forstått virkeligheten rett så ser publiseringsverdenen slik ut idag:

  • forfatteren skriver en bok (Det har heldigvis ikke forandret seg).
  • Får forfatteren en avtale med et forlag, så sørger forlaget for at boken blir tilgjengelig i papirutgave.
  • Oppegående forlag sørger også for at boken blir tilgjengelig digitalt.
  • Papirbøkene sendes ut til bokhandlene, som selger det de kjenner for. Noen forlag distribuerer også papirbøkene direkte til kundene selv.
  • Noen forfattere får ikke kontrakt med forlag, men bestemmer seg for å gi ut bøkene allikevel. Noen velger "forlag" som lar forfatteren betale for trykk mm ("vanity publishing")
  • Noen forfattere ser at egenpublisering er mye billigere om man dropper den trykte boken, og klargjør bøkene for digital distribusjon.

Så kommer problemene.

  • Hvordan prissette alt dette? Papirbøker, ebøker, distribusjonskanaler som av og til virker og av og til er bare tull, forlagenes kompetanse kontra forfatterens tro på egen fortreffelighet. Markedsføring.

Og "redningen" er her:

  • Forfattere legger bøkene tilgjengelig for nedlastning fra egne websider. Betaling via pay-pal el.
  • Forlagene leggger bøkene tilgjengelig for nedlastning fra egne websider. Betaling med alle vanlige kredittkort
  • Forlagene (eller forfatterne) legger bøkene tilgjengelig for nedlastning via dedikerte websider (som Amazon). Betaling med alle vanlige kredittkort mm.
  • Egne websider som samler informasjon om hvilke bøker du kan få kjøpt om du går inn på andre websider for å kjøpe dem (bokskya).

Er det egentlig så rart at en stakkars forfatter signerer avtaler uten helt å forstå hva de innebærer?

ALT dette er egentlig noe forfatterne bør sette seg inn i, for alt koster penger. Hvordan kan man få mest mulig eksponering uten at man samtidig gir fra seg hele overskuddet sitt? Hva fungerer? Hva fungerer ikke?

Hmm... tror jeg nettopp fikk et nytt kapittel til "hvordan starte og drive egen virksomhet"-boken min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå tror jeg at det nærmer seg leggetid for meg, for jeg kan da umulig ha lest dette riktig. Betyr dette at om du bruker ett program så skal eierne av programmet "eie" det du skriver? Skjønner at jeg må ha misforstått noe for det kan da ikke stemme..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er akkurat det Apple mener skal skje...

Om jeg parafraser "Om du skriver en tekst i vår programvare som vi ikke vil gi ut, så får du ikke lov til å gi ut denne teksten skrevet i vår programvare andre steder heller".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er klar over at Apple har blitt kritisert for å være lite samarbeidsvillige og ville ha monopol, men dette er da å gå for langt. Er det i det hele tatt mulig? Eller lovlig? Lønner seg hvertfall å lese det med liten skrift om man bruker Apple..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norsk lov skiller mellom avtaler inngått av privatpersoner og avtaler inngått av næringsdrivende. Privatpersoner har mye større beskyttelse mot "idiotiske" avtaler. Og mange forfattere er å regne som næringsdrivende, og kan da inngå "urimelige" avtaler alt de måtte ønske. (Myndighetene har bestemt at "næringsdrivende" er smartere enn "privatpersoner").

Så avtalen vil nok være noe man kan være bundet av, også her borte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenbrekChristofferHeidi BBNina M. Haugan FinnsonTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtTanteMamieKarin BergsiljehusmorEirik RøkkumNinaFindusGrete AastorpTore HalsaBeathe SolbergTherese HolmEgil StangelandMads Leonard HolvikG LEivind  VaksvikElinBeHegeWencheHanne Cathrine AasKirsten LundLilleviBritt ElinPiippokattaIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenAvaAkima MontgomeryJulie StensethMcHempettVariosaBjørg L.oforbordVibekeritaoline