Hvor viktig er boken du leser, en virkelig god bok.? Leser du om forfatteren, ser på bilder av vedkommende, slår du opp på kart og ser hvordan det ser ut der handlingen er tatt fra.? Musikken som er nevnt, slår du opp den på youtube , hvis det er mulig.? Eller pløyer du igjennom og bare koser deg , med boken.?
Viser 20 svar.
Imponert over de som klarer å tygge, dvele, tenke og å slå opp på div. ting. Jeg er og blir en sluker.
Når det kommer til krim blir det til at jeg sluker de. Holder de ikke mål så enten avbryter jeg boka eller tvinger meg til å lese ut boka (de blir mer overfladisk). Sakprosa, dikt og eventuell skjønnlitteratur gir mer som gjør at jeg tygger seg igjennom boken/bøkene.
Leser den...
Det blir vel tygging for min del. Men tygginga varierer og kommer an på boka. Det er veldig sjeldent at jeg sluker en bok. Jeg kan ikke huske sist gang jeg gjorde det.
En virkelig god bok betyr veldig mye for meg. Jeg prøver å finne ut mest mulig om forfatteren og samtiden. Stedet og tiden boka foregår i, må også undersøkes nøye. Andre bøker/ forfattere om samme interesse må også undersøkes. En virkelig "god" bok, og de er det ikke mange av, krever mye tid og energi - men gir langt mere tilbake. Lykke til med videre undersøkelser.
Det blir nok fort at jeg sluker boken, alt det du nevner er i alle fall noe jeg ikke er så opptatt av, i alle fall ikke der og da. Men, koser meg med slukinga!
Jeg sluker gode bøker i den forstand at jeg ikke klarer å stoppe før boka er ferdig, men til gjengjeld sitter de som regel i meg lenge. Og mens de enda sitter, så kan jeg finne på å tygge på smulene.
Kan gi to eksempler:
I en av Murakamibøkene sjekket jeg musikken (etter endt kapittel).
Etter Shantaram googlet jeg forfatteren, leste en del om han og så intervjuer på Youtube.
Slike ting gjør jeg gjerne etter jeg har lagt fra meg boka. Eller på jobb (hvor jeg ikke kan lese, men har internettilgang). Litt research her og der om noe virkelig har fanget oppmerksomheten min. Som Oddmund sier, er rammeverket helt nødvendig, og jeg klarer ikke lese en bok eller se en film om jeg ikke på noen måte kan finne ut hva det handler om først. Så jeg setter meg ikke ned og ser en film som startet for 40 minutter siden, kan du si. Min mor gjorde det til stadighet da jeg bodde hjemme, og det er lite som var mer irriterende :)
Noen ganger skulle jeg ønske jeg virkelig kunne drøvtygge en bok, men jeg ender oftest opp med å sluke boka og spytte den ut igjen fortest mulig. Om boka virkelig engasjerer så kan jeg Google for å finne ut mer om forskjellige ting som foregår i boka, men det er veldig sjelden jeg ønsker å vite mer om forfatteren eller boka i seg selv.
Jeg beundrer virkelig de som klarer å lese 30 sider av en virkelig god bok, for så å legge den bort mens de fordøyer den.
Hvis geografi har noen betydning i handlingen, er jeg rimelig snar til å skaffe meg et kart. Og hvis boka er bra og forfatteren ukjent, er veien kort til Wikipedia eller Store Norske.
En liten parallell: ofte når jeg kommer hjem, sitter madammen og ser en film på TV. Når jeg spør hva hun ser på, er svaret ofte "vet ikke". Sånt blir helt feil for meg; jeg må liksom ha rammeverket og sette ting på plass i.
Jeg trekker den ut for å kose meg med den ekstra lenge. Og ja jeg må titt og ofte inn på nettet for å google noe fra boka, se på kart og lese mer om forfatter etc. Etter Balansekunst og Shantaram (som jeg leste rett etter hverandre) var jeg på nippen til å sette meg på første fly til India og besøke slummen i Bombay... jeg lever meg voldsomt inn i en del bøker.
Morsomt, jeg leste også Balansekunst og Shantaram rett etter hverandre. Leste noe på nettet et sted at Shantaram skal filmes med Johnny Depp i hovedrollen... Noen som vet noe mer om dette?
Siste jeg fikk med meg var at det ikke ble noe av, men om noen kunne bekrefte det ene eller andre, er det fint :) Lurer veldig selv!
Det du skriver her , er jo et komplimang til forfatteren av boken du går så dypt inn i. Også så mye du får ut av det du leser. Jeg googler også om ting som dukker opp i bøker, det er faktisk veldig gøy.
Veldig enig med deg når det gjelder "Balansekunst" og "Shantaram". Jeg leste dem også rett etter hverandre. Særlig bergtok Balansekunst" meg sterkt. En sjelden bokopplevelse. Jeg fikk også veldig lyst til å reise til India.
Jeg blir helt oppslukt i boka når jeg kommer over sånne bøker. Da kan jeg lese omtrent uten pause til den er ferdig. med andre ord, så sluker jeg boka.
Sluker boka i første omgang. Får med meg det viktigste, men kan ta den om igjen etter ett par måneder og leser den ordentlig og finner så absolutt nye ting i den.
Det avhenger veldig av boka om den blir slukt eller lagt bort og tatt igjen flere ganger. Den siste som ble lest i ett var "Alltid Alice" av Lise Genova, om Alice som blir dement. Likte fortellergrepet med at Alice forteller sin historie og det er hennes refleksjoner og opplevelser hele veien. En annen som slukes er forfatter Gert Nygårdshaug, nokså kritikkløst. Nå leser jeg "Da boken kom til Norge" ; idehistorie, den må selvsagt legges til side av og til. Er aldri på youtube e.l., er ikke interessert i forfatterens private liv eller andre ting som kan ha forbindelse med boka. Er også en av dem som har kutta ut Facebook. Men via bokelskere og "bokanbefalinger" har det dukka opp mange interessante bøker. Språket blir mer og mer viktig, ser veldig fort om boka er lesbar eller ikke. Venter nå på Linn Ullmanns siste, tilbakemeldinger så langt er at den er vanskelig å komme inn i. Kanskje vil disse kommentarene være med på min vurdering av boka også sjøl om den leses med et åpent sinn.
Det varierer nok en del fra bok til bok. Når det gjelder skjønnlitterære bøker som jeg har gledet meg til å ta fatt på, tar jeg gjerne en titt her på bokelskere for å se om boken er blitt omtalt. Deretter begynner jeg på boken uavhengig av ros eller ris, leser og koser meg. Jeg sjekker lite på forhånd. Men når boken er lest og hvis den har falt i smak bruker jeg gjerne noe tid på å finne mer ut om forfatteren og sjekke hans/hennes forfatterskap. Jeg bruker m.a.o mer tid til forhold omkring boken etter at den er lest enn før jeg begynte på den. Andre bøker blir lest og ferdig med det. Men etter at jeg har blitt aktiv her på bokelskere leses jo mye på anbefaling fra andre bokelskere. Det blir på en måte et slags kvalitetsstempel. Men det er klart at jeg leser alle bokanmeldelser av nye bøker.
Ja , det er nok all informasjonen som deles her inne , som har bidratt til min nye hobby - det å få med seg mest mulig . Forfatteren leser jeg om på omslaget på boken , selvfølgelig , men skummer litt om vedkommende på nettet også. Handlingen er jo viktigere men dukker det opp stedsnavn, da må jeg på nettet. Jeg leser akkurat nå ; After dark av Haruki Murakami , og der er det nevnt noe musikk , som en av hovedpersonene i boken hadde falt for. Dette hørte jeg på youtube, og det skulle jeg ha ventet med. Inntrykket av boken forandret seg , noe jeg ikke ønsket. Men forfatteren derimot, han ble jeg enda mer nyrsgjerrig på.!