Da jeg begynte på boka, levde jeg i den villfarelse at det var den aller første om broder Cadfael. Det viste seg å være bok nr 2 (etter ”En helgen tar hevn”), uten at det hadde særlig betydning.

Jeg så Sean Connery i rollen som munk i Ecos ”Rosens navn” for mange år siden, og det bildet følger med når jeg skal se for meg broder Cadfael her. Jeg innbiller meg at de har samme type utstråling.

Av nyere historisk krim fra England, har jeg nylig lest C. J Sansoms første bok om Matthew Shardlake, og Rory Clements første om John Shakespeare. Begge disse foregår på 1500-tallet, altså 400 år senere enn ”Ett lik for mye”, men bakteppet er mye av det samme, med kampen om tronen som det som styrer handlingene og folks liv.

Det er mye gjenkjennlig særlig fra Sansom her, og begge de ovenfor nevnte har utvilsom lest hvert eneste ord som er skrevet om broder Cadfael før de har skapt sine egne karakterer. Jeg beskrev Sansoms ”Oppløsning” som i hovedsak en klassisk krimgåte, og Clements ”Martyr” som en ren thriller. Ellis Peters ligger et sted imellom – denne boka er handlingsmettet som en thriller, men uten de brutale beskrivelsene av hendelsene. Språket er nærmere en ungdomsbok for meg. Muligens er det det faktum at forfatterne er en kvinne som skinner igjennom, det kan virke slik på hvordan de kvinnelige karakterene og kjærlighetshistoriene beskrives.

I sum oppleves denne som mer lettlest enn de andre, og neste gang jeg skal velge en av dem havner jeg nok på Peters og Cadfael, med mindre jeg har spesielt god tid til å konsentrere meg om lesingen. Avslutningen av boka oppfatter jeg som svært vellykket, hvilket er spesielt viktig for denne sjangeren – her avsløres forfatterens dyktighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Takk for det. Har bestillt bok en på biblioteket, og jeg fant faktisk "en morders marked" i bokhylla mi, den leste jeg for en god stund siden og gått helt i glemmeboka. Jeg mener at jeg bestemte meg den gangen for å lese flere av serien, men fant aldri noen og siden har jeg glemt den. Så nå gleder jeg meg til å mottta første bok fra biblioteket. Håper det ikke tar lang tid, måtte ut på fjernlån. :O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Henrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineHilde H HelsethMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTheaTherese HolmHarald KmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenGrete AastorpLinda RastenAnniken RøilritaolineAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikte