Det fins mennesker som leser - bare fordi de ikke gidder å tenke.

Lichtenberg (1742 - 1799), tysk satiriker og fysiker. Han oppnådde anerkjennelse på begge områder, og har fått elektriske figurer og til og med et område på månen oppkallt etter seg.

Litterært ble han svært populær på grunn av sine vittige og satiriske utfall mot sentimentaliteten og alt "føleriet" i "Sturm ung Drang"-perioden. En tysk romantisk, litterær ungdomsbevegelse på slutten av 1700-tallet.

Litterære verker innen denne perioden var gjerne svært emosjonelle og kritiske overfor samfunnsmessige urettferdigheter.

Den mest kjente representanten for denne perioden, er den yngre Goethe og hans "Unge Werthers lidelser" fra 1774. Romanen ble svært kontroversiell fordi den handlet om selvmord, og mange unge identifiserte seg med romanens helt i den grad at de tok sitt eget liv.

Boken ble forbudt i mange land, deriblant Danmark-Norge, og den kom ikke ut i Norge før i 1820.

I den andre utgaven skrev Goethe følgende advarsel på tittelbladet: "Vis deg som en mann, og ikke følg etter meg."

Kilder: “Ord for Dagen, Sitater for alle årets dager ved Yngvar Holm“, 1993. “Salmonsens Konversationsleksikon”, København, 1923. Wikipedia.

Ingen stjerne, takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg ser at du ikke har fått en eneste reaksjon på dette sitatet hittil. Merkelig! Er det fordi vi føler oss truffet, eller er det fordi vi er for fintfølende til å si at vi er enige? Eller kanskje begge deler?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi føler oss nok truffet en del av oss. Jeg tror vi alle har behov for pauser i livet, og hva er vel bedre da enn en bok. Selv har jeg hatt flere perioder hvor jeg har flyktet inn i en annen verden for å slippe å tenke, og tror ikke det er så helt uvanlig. Bare det ikke blir en erstatning for tanker og refleksjon mesteparten av tiden som Lichtenberg er inne på, så er bøker den beste form for flukt, tenker jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLailaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsiljehusmorsomniferumLene MCathrine PedersenDolly DuckConnieTor-Arne JensenKristine LouiseRonnyGeir SundetHanne Kvernmo RyeBjørg L.Torill RevheimWenche VargasRufsetufsaSigrid Blytt TøsdalKristinVannflaskeIngunnJEli HagelundRandiAPär J ThorssonPer LundElisabeth SveesveinLeseaaseKaren PatriciaHeidiStine SevilhaugTonje SivertsenVanja SolemdalKirsten LundMonaBL