Hei alle vidunderlige bokelskere!
Jeg jobber som lærer ved en ungdomsskole, her har vi i alle år lest Victoria av Knut Hamsun sammen med elevene på 10.trinn. Personlig er jeg veldig glad i denne, men jeg skjønner jo at elevene ikke helt fenges av denne. Vi diskuterer derfor nå å bytte ut denne med noe annet, noe som kan fenge elevene mer, men sliter med å komme med gode forslag til hva den kan erstattes med... vi vil jo gjerne skape leselyst hos ungdommen, ikke kvele den!
Jeg tenkte derfor at hvor kan jeg vel få bedre råd til bokvalg enn her inne? Blir derfor veldig glad om noen kommer med noen forslag til bøker vi kan lese i stedet for Victoria. Boken må ikke være for lang, da den skal leses i timene på skolen.
Tar i mot alle forslag med takk!
Viser 22 svar.
Er det meningen at alle elevene skal lese samme bok? Jeg går selv på ungdomsskolen nå, og jeg kan virkelig ikke se for meg at alle i klassen min ville likt den samme boka. Kan du ikke heller ta dem med på biblioteket der de kan velge seg hver sin bok?
Vi har også prosjekter der elevene velger bøker selv, men så skal vi også lese en felles bok på 10.trinn, som vil bli lagt opp som pensum til muntlig eksamen. Du som er ungdomsskole elev selv da, hvilke bøker foretrekker du å lese?
Vel, ut i fra bokhandlene virker det jo som fantasy og vampyrer er det mest populære (og det er det kanskje også), men jeg liker best typiske "jentebøker".
Men det er en bok som jeg tror vil passe til de fleste. Det er en serie med fire bøker av Kenneth Bøgh Andersen. Den første boka heter Djevelens Læregutt. Dette er absolutt ikke en jentebok, men en morsom og spennende serie. Selv om det er fantasy, kan man finne en dypere mening med bøkene. Jeg har skrevet en anmeldelse av den førsta boka her: http://bokelskere.no/tekst/80919/
Kabalmysteriet av Jostein Gaarder likte jeg veldig godt i den alderen. Erlend Loes bøker er jo kjempemorsomme, og litt spesielle rent litterært. Kan anbefale Doppler og Fakta om Finland, morsomme bøker! Ellers syns jeg "I morgen"-serien til John Marsden er en spennende ungdomsserie.
Jeg leser Kabalmysteriet, og den er veldig bra. Anbefales!
:O)
Vi leste Victoria på ungdomsskolen på slutten av syttitallet. Dette skremte meg vekk fra Hamsun for all framtid (så langt). Den var kjedelig, dum og irriterende, syntes mitt fjortenårige jeg. Samtidig var jeg en lesehest som slukte alt jeg kom over, så det var ikke leselysten som manglet.
Jeg tror du må spørre deg om hva målet med denne boka skal være. Er det å lære ungdommene om Hamsun? Lære dem historie, i form av fortellinger fra gamle dager? Er det viktig at de leser "god" litteratur? Eller er hovedmålet å få dem til å lese en bok?
Jeg holder en knapp på det siste. Får du dem gjennom en bok som de opplever å like, så leser de mer! Det er akkurat som da folk syntes det var bortkastet å lese Donald... Jeg synes ikke det er viktig HVA de leser, bare de leser. Leseferdighetene skal jo ikke øves opp for å lese romaner, det er ikke en ting man MÅ gjøre, men de skal øves opp for å kunne lese fagtekster i videre studier, lese bruksanvisinger og rettledningen til selvangivelsen, lese rutinebeskrivelser og nettartikler i arbeidslivet... Mange vil elske å lese romaner, og sluke dem, andre vil bli flinke og kloke folk uten å lese romaner i det hele tatt.
Jeg har ikke noen konkrete forslag, men styr unna Hamsun... Sult er heller ingen god idé! Det blir for fjernt, for tungt, problemstillingene blir umulige for mange av elevene i dag. Les noe nytt, noe ungt, noe som snakker om den verdenen de selv opplever!
Veldig bra skrevet, og jeg er helt enig med deg.
Takk for det! Jeg ble litt revet med, ser jeg... Men det er veldig rart at mens jeg gikk på biblioteket og lånte John Irving og Angela Carter og Anne-Karin Elstad og Thomas Hardy og Oscar Braathen og Christiane F og Wodehouse, og leste Sandemo og ukeblader og generelt alt jeg kom over, klarte lærerne på ungdomsskolen og videregående nesten uten unntak å plukke ut bøker jeg måtte slite meg gjennom, som jeg avskydde dypt og inderlig. Hadde jeg ikke selv hatt leselysten og kjærligheten til bøker med meg hjemmefra og fra barneskole og bibliotek, ville i alle fall ikke norsklærernes innsats inspirert meg til å lese... Og jeg vet jo at det var det de gjerne ville.
Å inspirere til mer lesing er ikke lett. De lærerne som klarer det er gull verd.
Jeg vil anbefale "Bli hvis du kan. Reis hvis du må" av Helga Flatland. Lita flis nesten, men mye å tenke over. Den vant vel Ungdommens kritikerpris også, mener jeg.
Dette var en god idé, med tanke på at krigen i Afghanistan også er pensum i samfunnsfag i 10.klasse. Dette åpner jo rett og slett for et tverrfaglig prosjekt som en kan få mye god drøfting rundt! Takk for tips!
"Svenne" av Per Nilsson (svensk forfattar). Han skriver om eit veldig aktuelt tema; høgrekonservativisme, (el skal vi kalle det nynazisme?). Og kor lett det er å bli dregen inn i eit slikt miljø når ein er usikker og treffer nokon med gode talegåver. Ei lettlest bok, og heilt sikkert noko som vil engasjere ein 10.klassing
Alle har eit sultent hjerte eller Triks av Bjørn Sortland - begge er ganske korte. Av lengre, fengende bøker vil jeg foreslå Dødslekene, Uglies, Cassias valg, Trash, Jeg er nummer fire. Høsten er engasjerende og spennende!
Skjønner at elevene stusser litt over Victoria av Knut Hamsun. Det er mildt sagt ikke hans hovedverk i hans samling melodramaromaner.
Mine forslag er ferske bøker. En roman og en novellesamling.
Er det et krav om at den skal være av en norsk forfatter? Hvis ikke så har jeg en svensk generasjonsroman jeg kan anbefale. Vi som aldri sa hore av Ronnie Sandahl. Den er oversatt av ungdomsbokforfatteren Ingelin Røssland. Hennes språk hever faktisk teksten til et høyere nivå enn originalteksten. Den er på nynorsk så her får du også dekket nynorskbehovet.
Hvis du må ha en bok av en norsk forfatter så kan jeg anbefale Korea - novellar om kærleik av Lars Mæhle. Også denne er på nynorsk. Novellene henger på en måte sammen. Fellesnevneren er kjærligheten og Sunndalsøra.
Begge bøkene har stor gjenkjennelsesfaktor for ungdom. Begge bøkene ligger i grenseland om de kan kalles for ungdomsroman eller voksenroman. Hvis du ennå er i tvil så har jeg skrevet litt om Korea på bloggen min. Vi som aldri sa hore skal omtales i løpet av vinteren.
Må det være fra en norsk forfatter og må den være "gammelmodig"? Jeg tror det er lettere å fenge med noe mer nytenkende og spennende. Evnt kanskje "haikerens guide til galaksen"?
Nei, må egentlig ikke være noe "gammelt", kan være både fra eldre litteratur og fra samtidslitteratur
Oki Knut Hamsun er jo ganske usexy i tenåringers øyne, men som nevt før med "Haikerens guide" så er også Orwell sin "1984" populært hos unge mennesker, som skal utforske sin leselyst. Ellers er jo Erlend Loe sine bøker også fengende, lettlest og gjenkjennende for unge.
Hva med Jens Bjørneboes Bestialitetens historie. Frihetens øyeblikk er den første. Hvis de synes den er intressant er det ingenting i veien for at de kan lese de to andre på egen hånd.
Sult da kanskje? Den er iallefall myyye "kulere" en Victoria imo:)
Ja, Sult hadde kanskje vært en idè, den er jo heller ikke så lang...
De viktigste bøkene til Hamsun er jo utgitt med lett modernisert språk også nå, uten mig, dig, børn osv:)
Sult som lydbok. Aksel Hennie som leser den nyeste versjonen.
Sult som bok.
Sult som film. En klassiker.