Jeg skal snart i gang med å skrive et såkalt "Extended Essay" (4000 ord) på skolen, og vurderer å skrive om bruken av naturvitenskap i skjønnlitteratur. Dette fordi jeg selv lener mer mot det realfaglige. For meg er skjønnlitteratur hvor det finnes hint av naturfag helt fantastisk. Det triste er at det ikke er så mye av den typen litteratur å finne (hvertfall ikke i Norge!). Vet du om en bok (helst ikke krim) hvor dette brukes som virkemiddel? På listen over bøker har jeg;

  • Den veven av hendelser vi kaller verden, Simon Stranger
  • Mnem, Simon Stranger (disse to er helt fantastiske)
  • Den stille våren, Rachel Carson
  • Frøken Smillas fornemmelse av snø, Peter Høeg
  • Mengele Zoo og andre bøker av Gert Nygårdshaug
  • Bøker av Neal Stephenson
  • Reise til jordas indre, Jules Verne

Jeg har lest de to øverste, har nummer tre, og har tenkt til å skaffe meg den fjerde, da jeg fant denne på en utenlandsk liste over bøker med naturvitenskap i.

Dersom du har andre ideer eller tanker rundt dette, kom med dem!
Tusen takk! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Hei Amalie.

I romanen "Syk pike" får leseren en introduksjon til hvordan dukan skaffe deg og genmodifisere bakterier og deretter, med hjelp av moderne teknologi, skape Svartedauen på ny. Hovedpersonen er en kvinne i slutten av 20-årene som studerer mikrobiologi. De naturvitenskapelige passasjene glir ikke over i sakprosa, men føres som dialog og fortelling.

Boka ligger litt i gaten til Nygårdshaug, men er bedre skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips. Høres ut som om det kunne være noe - det at vitenskapen ikke blir sakprosa, men styrker fortellingen, er akkurat det jeg er ute etter. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kurt Aust har skrevet to romaner hvor hovedpersonen er en matematiker som prøver å finne ut av Isac Newtons hemmeligheter. Historien skifter mellom nåtiden og fortiden hvor vi følger Newton. Dette er dog krimromaner. De heter "De usynlige brødre" og "Hevnens alkymi".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips. Skal sjekke dem ut. Det har ikke så mye å si om det er krimromaner. De eneste "kriteriene" er at det må være skjønnlitteratur, men inneholde faktisk naturvitenskap - ikke science fiction. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den norske forfatteren som vel har tatt mest til orde for bruk av naturvitenskap som tema i skjønnlitteratur, er Gert Nygårdshaug. Han har til og med kritisert norsk samtidslitteratur for å være altfor navlebeskuende, mens de store naturvitenskapelige trender i verden forbigås i stillhet. Selv har han valgt å bruke naturvitenskapelige temaer for å skape politiske poeng i sine egne bøker, for eksempel i Mengele Zoo, i Prost Gotvins Geometri og mer eller mindre gjennom hele 10-binds serien om Fredric Drum.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for godt tips! Mengele Zoo har jeg i bokhylla allerede. Supert med norske forfattere - spesielt dersom han snakket om at naturvitenskapelige trender forbigås, som du sier. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Neal Stephenson sine bøker i barokkserien (Quicksilver, Confusion og The system of the world)? Her er det mye historie, naturvitenskap og filosofi i skjønn forening.

Cryptonomicon av samme forfatter er noe for de med interesse for matte og kodeløsing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hva med "Never Let Me Go" av Kazuo Ishiguro? Den handler om kloner og genetikk. For øvrig en veldig fin bok også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil du si at denne boka inneholder "korrekt" vitenskap, eller er det mer science fiction? :-)

Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den heller vel egentlig mot science fiction, siden handlingen er satt til et fiktivt England på 1990-tallet. Boka handler om en kostskole hvor det bor barn som er kloner av "ordentlige" mennesker. Barna blir opplært til å bli donorer når de blir voksne. Meningen er at de skal donere bort organene sine for å kurere menneskelige sykdommer. Uansett kan man vel si at boka tar opp etikk rundt kloning. Er det riktig? Hvor langt er det riktig å gå? osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er en form for science fiction, men den er svært aktuell i forhold til diskusjonen rundt etikken i å klone mennesker, og mulighetene for det er vel til stede selv om det ikke (så vidt noen innrømmer) er blitt gjort.

Selv vil jeg anbefale This Thing of Darkness, som handler om noen av pionerene i naturvitenskap - blandt annet Darwin. En svært god roman, med basis i virkelige hendelser.

Jeg kan også anbefale hele Patrick O'Brians serie om Jack Aubrey og Stephen Maturin, men den er kanskje mindre interessant akkurat i denne sammenhengen da den består av 20 ganske omfattende bøker. Stephen er en "natural philosopher" og det er en viktig del av bøkene selv om det ikke alltid ligger i front i handlingen.

Men This Thing of Darkness anbefales på det varmeste!

Et PS: Forresten... Extended Essay? Da går du IB?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva er IB?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

International Baccaulareate - et alternativ til allmenfag videregående (2. og 3. gym) som følger et internasjonalt opplegg. Færre fag, mer fordypning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for innspill! This Thing of Darkness skal definitivt sjekkes ut. Er boka oversatt til norsk? En serie på 20 bøker blir nok for mye å lese, dessverre.

Ja, går IB. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke oversatt til norsk så vidt jeg vet.

Jeg har også gått IB en gang i tiden - i Trondheim - var russ året før du ble født, ser jeg av profilen din. Nå følte jeg meg plutselig gammel, gitt :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok. Det er litt dumt, ettersom jeg skal skrive på norsk. Bør ha norske sitater.

Hehe. Vel, nå er ikke jeg så gammel, så det å ha vært russ året før jeg ble født behøver ikke bety at man er gammel.

Hvilke fag hadde du?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja det med sitatene kan jo bli litt vanskelig. Men jeg ville sjekket om de godtar sitater på engelsk, på universitetet f.eks. er det helt ok, særlig når det er orginalspråket.

Skal vi se... Norsk, engelsk, matte og historie på high level, kjemi og fysikk på low. Mener jeg å huske. Jeg skrev extended essay i engelsk, om bruk av dyr i stedet for mennesker i litteratur (hovedvekt på Ole Brumm og Animal Farm). Jajamensann. Det var tider, det. Seriøst: IB var veldig givende. Jeg hadde en bra klasse, riktignok, håper du er like heldig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det skal jeg gjøre. Takk. :-)

IB er totalt sett helt fantastisk, man får spesielt testet evnene sine til å takle stress! Ja, har en super klasse. Tror generelt sett at IB-klasser er gode klasser å være i. :-)

Så det er deg jeg skal høre med dersom jeg sliter med kjemien, fysikken eller matten, hehe. Neida. Det høres ut som en god idé til EE. Det gikk sikkert bra også.

Veldig gøy å snakke med folk som har gått/går IB - det er tross alt ikke så mange.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis Frankenstein var et godt forslag, må vel "Dr. Jekyll og Mr. Hyde også være en brukbar idè?

Ellers er jo hele Jules Vernes forfatterskap fullt av gullkorn på dette området.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jules Vernes "Reisen til jordens indre" er veldig bra :) Jeg tok geofag 1 på skolen i fjor, og jeg fikk mye mer innsikt og utbytte av boka etter å ha tatt kurset. Den bygger på noen alternative teorier om hva som er i jordens indre, og er full av annen geologisk vitenskap (forskjellige typer bergarter osv) :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for forslag. Må se litt nærmere på Frankenstein og Dr. Jekyll og Mr. Hyde - begge disse er vel egentlig science fiction, som er litt utenfor det jeg hadde tenkt å skrive om. Det finnes massevis av denne typen litteratur. Det jeg egentlig leter etter er romaner hvor virkelig vitenskap er brukt (som er så fantastisk bra gjort i Simon Strangers bøker).

Skal sjekke ut Jules Verne. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Frankenstein" av Mary Shelley

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tipset! Den hadde jeg ikke tenkt på. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaEllen E. MartolTanteMamieCaritaAvaTonje-Elisabeth StørkersenVanja SolemdalKirsten LundLailaEivind  VaksvikPer LundKaren RamsvikG LBenteRisRosOgKlagingMalinn HjortlandToneNorahJulie StensethPi_MesonBookiacSynnøve H HoelEli HagelundStig TRune U. FurbergReidun VærnesMonica CarlsenMarit MogstadReadninggirl30Jarmo LarsenTone SundlandHilde Merete GjessingSigrid NygaardSolveigTorill RevheimHeidiTine SundalTurid KjendlieDaffy Englundmarithc