God, men svakere enn "Bli.." Det blir noe litt karikert over sorgens konsekvenser - spesielt Julies foreldre. Likte "Bli.." bedre. Men hun skriver godt, Helga!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg må si jeg likten denne boka nesten bedre enn "Bli...", selv om de begge er svært gode. Jeg likte spesielt beskrivelsene av Sigurd og hans utvikling av psykisk sykdom, samt av Julie's forsøk på å holde verden sammen. Enig i at de to foreldrene kanskje ble litt vel apatiske, men med Helga Flatlands beskrivelse, kjøper jeg det. Det eneste i boka som jeg faktisk irriterte meg litt over, var legen Ragnhild. Jeg skjønte aldri hvilken rolle hun egentlig hadde i historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest den første boka, men sitter igjen med forundring. Forundring over at Helga Flatland, som må sies å være "ung", fremviser en så god innsikt i menneskesinnet. Og det å kunne formidle de ulike sidene ved personenes væremåte så godt, er rett og slett imponerende.

I tillegg behersker hun skrivekunsten til fulle, og vekslingen mellom bokmål og nynorsk fungerer ypperlig. Jeg klarer ikke å finne en eneste ting å pirke på i denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg syns ikke "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake." var svakere enn "Bli hvis du kan. Reis hvis du må."
Jeg likte derimot denne oppfølgeren.
Her får vi se konsekvensene etter så mange år med dårlig kommunikasjon, fortielser og innestengte, vonde følelser. At Tarjei dro til Afghanistan, var jo et resultat av at han ville bort, samme hvor, bare han kunne komme seg vekk fra alle forventningene hjemme. Det var det samme med Trygve; han reiste fordi Sigurd ikke ville gå ut åpent om det forholdet de hadde.
Konsekvensene av dyp sorg over at man har levd med skyldfølelse og dårlig samvittighet (og altfor store forventninger i farens tilfelle) i så mange år, som man vel kan si førte til en så fatal hendelse med sønnen, gjør foreldrene handlingslammet og sjokkrammet. De fungerer ikke lenger. Dette behøver ikke å være karikert sorg hvis jeg ser på dem i dette perspektivet, selv om jeg også hadde lyst til å filleriste disse to foreldrene, så de kunne våkne opp og se hva de fremdeles hadde, og dermed slutte å grave seg ned i sin egen sorg.
At faren ender opp med å bli en av de bøndene som i sin dype depresjon slutter å stelle med dyrene på en forsvarlig måte, slik at de lider, er jo en annen aktuell problemstilling.

Det er sikkert mange grunner til at mennesker drar avgårde som soldater til et krigsherja land, men jeg vil tippe at det ikke alltid er bare på grunn av at de vil "redde" menneskene i det landet de reiser til. Heller ikke bare fordi de blir fristet av at de kommer til å bli godt betalt, eller fordi det kommer til å bli spennende og mye action. Antagelig er det også noen som reiser fra noe, for å komme bort, vekk, fra noe hjemme som de kanskje ikke klarer å sette ord på.

Enig i at Helga Flatland skriver godt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ho skriv godt, ja!
Denne ganske unge forfattaren viser god innsikt i menneskelege tankar og reaksjonar.
Første tredelen av boka vart lesen litt i rykk og napp - fekk ikkje nok ro til å samle meg om boka. Fekk endeleg fullført, og må tilstå at eg sit att med nokre spørsmål. Det kan kanskje vere fordi eg ikkje har lese den første boka?
Eg er begeistra over skrivestilen og menneskeskildringane, men Julie skjønar eg meg ikkje heilt på - der må det ligge noko alvorleg bak hennar reaksjonsmønster, meir enn det vi får vite, kanskje...
Kanskje eg får vite meir om eg les hennar neste bok?
Frå meg får boka terningkast 5 :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du får med så masse bra her.. Jeg kan visst slutte meg til det meste...
Helga Flatland imponerer stort. Nu venter jeg spent på neste bok, enten det blir en oppfølger eller en frittstående historie.
Alle vil hjem. Ingen vil tilbake er jo så nydelig, sår, vond, varm, innsiktsfull...
Flatland har et fantastisk grep på det mellommenneskelige. Her er det mye innsikt og mye å lære om bla a kommunikasjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

MarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie Uvaag