Faktafeil trekker veldig ned for en bok som i utgangspunktet var en glimrende idé. Både forfatter og konsulent har gjort en særdeles slett jobb når det gjelder å sjekke fakta.

I kapitlet om Hannah Arendt heter det på side 174 at hun tok doktorgraden "som 20-åring". Feil, Arendt ble født i oktober 1906 og tok doktorgraden i 1909, da hun nærmet seg 23 år. Imponerende det også, men Hagtvets opplysning er altså feil. Det refereres videre til leiren Gurs, der Arendt "og moren satt internert". Feil igjen. Interneringen gjaldt kvinner mellom 17 og 55 år. Arendts mor var eldre enn dette og satt derfor ikke internert.

På side 191 skriver Hagtvet at Gandhi ble drept av "en muslimsk fanatiker". Drapsmannen Godse var hindu-aktivist! Lengst nede på samme side beskriver Hagtvet ham jo også som "brahminen" - enda Godse noen linjer lenger oppe var "muslimsk"!

Hvor mye annet i Hagtvets bok er like feil og misvisende?

Kronologien er også besynderlig. Kapitlet om Lenin avsluttes med å fortelle om Lenins barndom og bakgrunn! Men herregud da mann, det er jo det man BEGYNNER med! Skal man skrive en biografi, og det er viktig i fremstillingen av en person, starter man selvsagt med barndommen og jobber seg fremover mot livets avslutning. Hagtvets form for kronologi tjener ingen hensikt og er i tillegg svært irriterende og helt unødvendig.

Norsken svikter også her og der. På side 186 står det om "hvor vanskelig...de Gaulle var i all hans...steilhet". Det skal være "i all SIN steilhet". Denne typen feil er det en del av, som når det på side 174 står om Arendt "i hennes adopterte hjemland, USA" - når det skal være "i SITT adopterte hjemland".

Og hvorfor er det ikke noe register i boken? Skal en bok fremstå som seriøs, hører det med register!

Her har en tydeligvis valgt å spare penger ved å droppe både register og faktasjekk. Resultatet er heller begredelig, og det er stor synd. Bokidéen er jo utmerket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Harald KHanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergToveBjørn SturødCathrine PedersenLogikaPiippokattaKaramasov11Agnete M. HafskjoldAkima MontgomeryTine SundalalpakkaAnniken LHeidi BHilde VrangsagenBeathe SolbergAnn ChristinSilje-Vera Wiik ValeHilde H HelsethBente NogvaKari FredriksenKirsten LundFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MChristofer GabrielsenTanteMamieAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJB