Starter like greit en tråd for essays og diskusjoner om det, da jeg ikke fant noe lignende etter å ha søkt litt rundt. Leter etter anbefalinger!

Jeg har lest stadig mer essays med årene, om det har noe å gjøre med at man blir mer saklig eller rett og slett misforstår mer, får være uuttalt. Uansett: ser etter både enkeltessays publisert i tidsskrifter o.l. og hele samlinger, og med tiden er det jo kommet så mye at man bare må sile vekk en del. Essays bruker man jo gjerne mer tid på enn romaner, f.eks.

Personlige favoritter er bl.a. Olof Lagercrantz, Benedetto Croce, Tor Ulven, Milan Kundera, Georg Henrik von Wright, Ingeborg Bachmann, Peter Englund, Emil Cioran; mye historie, religion og slikt her i gården altså, leser også mye av skjønnlitterære forfatteres egne ord om andres og eget virke. Men jeg synes jeg leser for mye av de sistnevnte, så jeg vil gjerne utvide horisonten litt her.

Essays som har gjort inntrykk er "E Unibus pluram: television and US fiction" av David F. Wallace, alt av TS Eliot, ett spesielt av John Ruskin som jeg ikke husker navnet på nå.. osv.

Så: hva er det beste essayet/den beste essaysamlingen dere har lest? Det viktigste? Uavhengig av emner, vinkling etc. Hva burde i opplysningens navn bli oversatt til norsk?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Vil berre seie at Per Qvale si vesle bok "Samarkand, Sarabande, Sarajevo -
24 oversetteriske essays om krig og elendighet" er eit fint tips. Der har du ein oversetjar sine tankar rundt emne du verkar interessert i. God bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En annen som ikke er nevnt: William Hazlitt en av de største engelske essayister noensinne. Han blir desverre ikke lest så mye idag. Men essayet hans "The Fight" er ekstraordinært.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes "På vegne av venner" av Kristopher Sckau (husker aldri hvordan han skriver navnet sitt) var verdt å lese. Den gav meg virkelig noe å tenke på...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil anbefale antologien "Med gullpenn - norsk skrivekunst i mange former" ved Leif Longum. Du finner bokdata og omtale/sitater her.
Boka kategoriseres som faglitteratur, men Longum sier selv i forordet at det meste i antologien kan kalles essays. Her er det mye interessant lesestoff som viser bredden innenfor norsk skrivekunst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den er notert på ønskelisten. Takk skal du ha, Bjørg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å ja - den sikret visst jeg meg på loppis, men så har jeg i grunnen glemt å lese den.. flott med påminnelsen, Bjørg, takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror du kommer til å like den, annelingua. Fin bok å lese småstykker i, innimellom andre bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg klarer ikke nå å komme opp med den beste essayen jeg har lest, men har du lest Kjartan Fløgstad? Han fortjener vel betegnelsen en god essayist.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste for en stund siden en essaysamling som het "Ex Libris", med undertittelen "Confessiones of a commun reader", som handler om bøker og lesing og slik. Anbefales :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - nettopp, "Ex Libris" er den ene av de to bøkene til Ann Fadiman som førte til at jeg oppdaget essayene til Charles Lamb (lenker i mitt innlegg under). Essays om bøker er i det hele tatt en subsjanger som har gjort meg nysgjerrig på mye forskjellig av bøker og forfattere! Jeg har en egen hylle kalt "Bøker om bøker", og når du også (som jeg) likte "Ex Libris", Lilja Maria, så vil jeg tro at Howards End is on the Landing også må være noe for deg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset, har allerede ført den opp på ønskelisten min :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig at tipset slo an - og du vet at Ann Fadiman har kommet med TO slike litteraturessaysbøker? Har begge - liker du den ene, så liker du den andre også: At Large and at Small, jeg ga den også toppscore i fjor....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fint tema for en tråd! Jeg leser også gjerne essays innimellom alt annet - blant de du nevner, har jeg bare lest Lagercrantz ("Om att lesa och skriva" pluss barndomserindringene hans), Englund (noen av de beste essayene jeg har lest, de essayene hans om ulike gjenstanders og fenomeners historie! "Tystnadens historia och andra essays" mener jeg den samlingen heter - er litt for lat til å sjekke nå som klokken har passert midnatt...) og Ruskin (kun litt i forbindelse med kunsthistoriestudier - har siden skaffet mer som skal leses. En dag.). (Ja, og så har jeg Orhan Pamuks "Other colours" liggende ulest - Mohamed A har jo nevnt den i sin tråd, og den bestod i det minste prøven i bokhandelen og fikk lov til å bli med meg hjem...) Siden vi i alle fall har tre essayister "til felles", så fremmer jeg kandidaturet til et par til av mine favoritter. Har talt varmt om dem på bokelskere.no før - men de er så bra at de bare MÅ med i denne tråden også.

  • Amos Oz: Hvordan helbrede en fanatiker - dypt humanistisk - den utgaven jeg lenker til, inneholder også et essay av palestinske Izzat al-Ghazzawi, som et fint supplement til israeleren Oz' refleksjoner om hvordan hat kan oppstå og ødelegge et samfunn - og om hvordan man kan unnlate å gi hatet grobunn.

  • I samme gate: Amin Maalouf: Identitet som dreper

  • Etter å ha lest Ann Fadimans essays om litteratur, fant jeg på loppemarked en essaysamling hun gjorde meg nysgjerrig på: [Charles Lamb: Essays] - skulle gjerne hatt dem på engelsk, men enn så lenge er det kun en norsk oversettelse jeg har kunnet oppdrive på bruktmarkedet her i byen (= Oslo). (Forsøker å holde amazon-kjøpene på et lavest mulig nivå, derfor har jeg ikke aktivt søkt opp Lamb der inne.) Til gjengjeld har jeg sett den lille norske Lamb-samlingen i flere brukthandler siden - og jeg anbefaler absolutt å sjekke ut Charles Lamb - her står det om ham og essayene hans på wikipedia, forresten. Underfundig og historisk interessant - jepp, Lamb må frem i lyset.

Håper denne tråden får mange flere tips - gode essays blir man (forhåpentlig!) klokere av, i alle fall er potensialet der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja! Jeg liker at man også har en diskusjonstråd om essays! Jeg har oppi gjennom årene lest en del essays både frivillig og på grunn av frivillig "tvang" (les: pensumslitteratur). En av dem er en du glemte å nevne, selveste sjangerens far- Michel de Montaigne. Hans fantastiske essayssamling er oversatt til norsk og har kommet ut i tre bind. Mitt favoritt-essay av Montaigne er nok "Om kannibaler". Et essay som skapte furore i sin tid og som viser oss hvordan man forstår sivilisasjon, kultur og levemåte fra en kulturrelativistisk tilnærming.

En annen klassiker er Francis Bacons essays. De er også fascinerende og fine! Jeg har også sans for George Orwells essays (for eksempel "Notes on Nationalism"). Av nyere essaysamlinger så har jeg tidligere nevnt Orhan Pamuks eneste essaysamling Andre farger/Other colors. Jeg kopierer noe jeg skrev i en annen tråd her på bokelskere.no;


"Essaysamlingen inneholder politiske analyser, litteraturkritikk - han går inn på haugevis med forskjellige romaner som han liker, først og fremst Dostojevskijs romaner (Brødrene Karamasov, De Besatte etc), Stendhal, Albert Camus, Nabokovs Lolita og Ada, kunstkritikk, reiseskildring og m.m).Til slutt så har du en relativt fantastisk novelle.

Essaysamlingen inneholder også to taler - et av dem er nobeltalen som heter "My Fathers Suitcase" (jeg leste den engelske oversettelsen - på norsk så blir det vel Min fars koffert). Som handler om en koffert som faren etterlot han. Pamuk åpnet ikke kofferten før han ble voksen. Kofferten inneholdt farens notatbøker og skriblerier. Faren skrev også og var en flittig "lesehest" - de hadde mange bøker hjemme.

Anyways for å gjøre dette kort. Les den du. Det er korte tekster og til og med noen av dem inneholder morsomme illustrasjoner som når Orhan Pamuk forteller om sin datter Ruquyas (som han har dedikerte noen av romanene til) hverdagshistorier. En av mine favoritt essay er den som heter "No Entry". Teksten handler om hva man tenker og føler når man støter på et dørskilt som sier "No Entry".


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Hilde AasnurreKirsten LundBente NogvaEileen BørresenStein KippersundTone HSigrid Blytt TøsdalNinaGro-Anita RoenJohn LarsenLars MæhlumIngvild SPiippokattaSigrid NygaardMartinCatharinaFindusKent Ivar Aasten OlsenEvaHilde H HelsethAnneWangCecilie EllefsenritaolineLena Risvik PaulsenRisRosOgKlagingIngunn SEivind  VaksvikRufsetufsaTorill RevheimHarald KVegardSynnøve H HoelLene AndresenMorten JensenJarmo LarsenAnne Helene MoeSolveigLilleviKjersti