Av og til dukker det opp bøker med klarere MÅ LESE-status enn vanlig, og dette var en slik bok, da jeg først så den utstilt i bokhandelen for kort tid siden. En helt ny serie (i Norge) med engelsk 1500-talls krim virket som en sjelden godbit. (I England er det foreløpig kommet ut 3 bøker, og det er planlagt at det skal bli 5).

Det er ikke til å unngå å sammenligne denne med C. J. Sansoms bøker, med handling lagt ca 50 år tidligere. Både Sansoms Matthew Shardlake og Clements John Shakespeare er jurister, og jobber for oppdragsgivere rett under regenten. En slående likhet, tross at det er såpass med tid imellom dem, er den hovedrollen religionskampen spiller. Og begge forfattere gir oss et innblikk i et land og en tilværelse vi i dag best kan beskrive som svinsk, både fysisk og moralsk.

Men det er også klare forskjeller. Jeg har foreløpig bare lest en bok av hver forfatter, hvilket selvfølgelig er et tynt grunnlag å uttale seg på. Men foreløpig er inntrykket at mens Sansoms stil har sitt sjangermessige slektskap i retning av klassikk krim der oppklaringen av en forbrytelse er hovedpoenget, står ”Martyr” med halvannet bein i thrillersjangeren. Eksempelvis er ikke gjerningsmannen bak de fleste illgjerningene ukjent for oss, vi er tvert imot med når det skjer. Fortellerteknikken med å følge flere ulike personer i ulike situasjoner, og ikke bare hovedpersonen, bidrar til økt tempo, intensitet og spenning i boka.

Jeg er generelt ingen stor leser av thrillere, men i dette tilfellet er det greit å gjøre et unntak. Clements gjør etter min bedømmelse en svært god jobb med å lage spennende fiksjon rundt kjente historiske hendelser, selv om man også av og til merker at historiske fakta begrenser forfatterens frihet. Han står ikke fritt til å belønne de sympatiske karakterene og straffe de usympatiske, når et enkelt søk på Wikipedia kan avsløre at det kanskje egentlig gikk stikk motsatt.

Boka er spennende og velskrevet som bare pokker, og avslører at Rory Clements sitter inne med stor detaljkunnskap om tiden han skriver om. Men da jeg slo igjen boka etter siste side, følte jeg meg litt som etter en rockekonsert med høyt støynivå – ”Å, nå skal det bli deilig med noe mer lavmælt”.

Og – by the way – John Shakespeare er bror av den mer berømte William, som så vidt er med i boken.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Har endelig fått lest Martyr - etter anbefaling fra deg. Er enig med deg i sammenligningen med C J Sansom, men jeg synes likhetene er flere enn ulikhetene (har lest alle bøkene om Master Shardlake). Begge lar oss få oppleve ulike hendelser samtidig, og begge beskriver 1500-tallets England med alle intrigene, maktkampene og råskapen.
Jeg gleder meg til å lese Hevneren som er neste bok (på norsk) om John Shakespeare :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Karen RamsvikJarmo LarsenTone SundlandVanja SolemdalHilde Merete GjessingEllen E. MartolSigrid NygaardSolveigTorill RevheimHeidiEivind  VaksvikTine SundalTurid KjendliePiippokattaDaffy EnglundmarithcTanteMamieLailaStine SevilhaugV. HulbackLars Mæhlumella76Anne-Stine Ruud HusevågFride LindsethBerit B LieToveIngunn SMorten MüllerFrode TangenKirsten LundRisRosOgKlagingTove Obrestad WøienReadninggirl30DemeterLeseberta_23Tone HCathrine PedersenIreneleserStig TVannflaske