Jeg leste et par romaner av Levi Henriksen for noen år siden, og mener å huske at jeg bare ble sånn passelig begeistret. Jeg fikk imidlertid veldig lyst til å lese denne akkurat nå rett og slett fordi jeg elsker desember og har bevart min barnslige glede over julefeiringen.

Jeg er så glad i novelleformen når historiene er gode, og det synes jeg virkelig de fleste er i Hjem til jul. Alle novellene er lagt til dagene rundt julaften, og mellommenneskelige relasjoner står helt sentralt - både de gode, de vonde, de vanskelige, de såre. Jeg ble nok både vemodig og mollstemt flere ganger under lesingen, men det er også glede og optimisme. Det er noe veldig allmenngyldig over de fleste novellene, og jeg tror mange vil kjenne igjen følelser, stemninger og opplevelser fra eget liv innimellom.

Og så synes jeg virkelig Henriksen har et godt språk her med en rekke strålende beskrivelser. Det er nesten så jeg angrer på at jeg ikke noterte ned noen sitater underveis. Jeg vet ikke om jeg kom direkte i julestemning av å lese Hjem til jul, men jeg ble i hvert fall enda mer oppsatt (om mulig) på å gjøre den forestående julen til noen trygge, vakre, deilige dager for mine nærmeste og meg selv. Anbefales.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Eg svarar deg, for det ser ut som om du hadde det fyrste innlegget (eg kan ikkje fordra fleire trådar):

Fyrste delen er Bare mjuke pakker under treet, som eg lånte på biblioteket så langt tilbake som i 2005; ingen tittel fangar vel betre opp livssituasjonen til personane – nei, det heiter ikkje «karakterar» – i eit litterært univers. Her heiter universet Skogli, ikkje utan parallellar med Granli utanfor Kongsvinger. Levi – ja, vi er på fornamn, Levi og eg – fangar opp desse lagnadene som får mjuke pakkar, dei som ikkje heilt fiksar alt, som ikkje er heilt A4 i livet. Best likte eg, trudde eg, da eg hadde lese eit stykke, den novella som har gitt tittelen til samlinga, om han som gjer kål på rivalen, Lars Roar med H. Hroar. Og så fall eg for nr. to, «Så rekker eg deg nu med glede min hånd», der hovudpersonen er ein liten gut som mislykkast på juleavslutninga på skolen, men som fører mora saman med lærar Nilsen. Det var fram til eg kom til «Sebrafinger» i den delen av boka som er henta frå Alt det som lå meg på hjertet, frå 2009. Og så vart eg hekta på «Indianere», om to ungar som mister kontakten med vaksenverda, tek det heilt av – fram til «Den mørke sida av månen»; berre sjå på innleiinga:

Da jeg var tenåring, hadde jeg en plakat med Neil Armstrong hengende over senga mi. Jeg har tenkt mye på ham i det siste. Neil Armstrong og Jesus. Mørke flekker. Ting du vet er der, men ikke kan se. Neil Armstrog som umulig kunne vite om han noen gang kom tilbake til jorda. Og så har jeg tenkt på den gamle forstanderen på Eben Ezer som sa han ville brenne Bibelen hvis astronautene fant liv der oppe. Stadig oftere har disse to tingene smeltet sammen til én det siste halvåret mens jeg har stått i vinduet på soverommet vårt og kikket opp på månen. Jeg lurer på om Neil Armstrong noen ganger ble fylt av frykt for hva som kunne skjule seg på den mørke sida der oppe, eller om han var så opptatt av øyeblikket at han klarte å fortrenge alle tanker på hva som kunne gå galt.

Og enda sterkare blir dette når ein er ferdig med novella, når ein veit kva dette er innleiinga til. Eg veit ikkje kva eg har i vente før eg kjem til «Kva ville Donald ha gjort?». Kanskje er dette toppen: ein son, ein far, ei mor og eit postbod. Motivet frå «Så rekker eg deg nu med glede min hånd», om lærar Nilsen, kjem att her: Humor – framfor alt! Og dette: eit barnesinn, eit møte mellom vaksenverda og barneverda, ei skildring av det moderne livet og barn som prøver å få orden på alt som skjer. Og så kjem eg til den aller siste novella, der eg ser dette:

Det er forskjell på gamlekjærester og ekskjærester. Ekskjærester er de som stikker av med unga dine, trekvart av huset og halvparten av lønninga de nærmeste ti årene. Gamlekjæresten din er hun med de klareste, blåeste øynene fra da du var ung, henne du delte nedoverbakkene med, henne som med et smil gikk fra deg på sletta før motene tok til. Henne som du bare opplevde fredager og lørdager med.

Nei og nei, som Levi Henriksen kan skrive ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så bra. Har planer om å lese denne boka i jula.

Jeg har virkelig fått øynene opp for Levi Henriksen. Han skriver utrolig bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne gleder jeg meg også til,jeg tenker jeg leser denne i romjulen, og i tilegg se filmen. Leste at Reidar Sørensen har en hovedrolle i filmen , han er min yndlingsoppleser i lydbøker og også skuespiller i Unni Lindell sine filmer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

AnneWangGroAlice NordliGunillaKaren PatriciaBeathe SolbergRonnyIngunn ØvrebøChristofferAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTatiana WesserlingGrete AastorpMads Leonard HolvikGeir SundetgretemorsiljehusmorIngeborg GPiippokattaJakob SæthreCarine OlsrødFredrikAnne-Stine Ruud HusevågVioleta JakobsenFriskusenRunePi_MesonTonesen81Kirsten LundJoakimToveAud Merete RambølHilde H HelsethMarenJane Foss HaugenTom-Erik FallaEllen E. MartolCecilie69Kikkan HaugenIrakkBirka