Viss eg skulle plukke tre norske favorittforfattarar måtte det nok bli: 1. Per Petterson 2. Karl Ove Knausgård 3. Roy Jacobsen
Siste er eg ikkje bombesikker på, men..... Kven er dine tre favorittar?
Viser 77 svar.
Og Jostein Gaarder:)
Lenge sidan bokelskarane har sagt sitt på tråden her, derfor på tide med oppdatering:
Det er vanskelig å plukke ut tre favorittforfattere. Det er mange norske ( og utenlandske) forfattere som jeg har lest enkltbøker av som jeg synes er kjempegode. Men jeg vil ikke kalle dem yndlingsforfattere likevel. En glemt perle er Ragnhild Jølsen. Hun skrev bare ca 800 sider, men er verdt å lese. Hun døde for omlag 100 år siden - har Hamsun hentet noen ideer herfra? Olav Duun satte jeg meget høyt for en del år siden, leste masse, men lenge siden nå - likevel en favoritt. Litt problemer med hvem som er nr tre, kanskje Tarjei Vesaas, som jeg har planer om å lese på nytt om ikke så lenge. Kanskje alderen min sier noe om at jeg ikke velger de aller nyeste forfatterne - finner mye godt i eldre bøker!
Henrik Wergeland, Gunvor Hofmo og Tor Ulven
Prøver på nytt med norske denne gangen. Ingvar Ambjørnsen, Anthony Corbett .(Han var norsk og het Karl Borgin) Louis Masterson .(Kjell Hallbing)
Frederick Forsyth, Jan Guillou og A.J.Quinnell.
Per Kristian det var norske forfattere han var ute etter :-)
Auda, glemte det helt bort,har jo sett det en stund og tenkte at nå får jeg bidra med noe.Synes det var rart at Guillou ikke var nevnt av noen andre. Da må jeg finne 3 norske etterhvert...
Eirik Wekre,Jo Nesbø,Tom Egeland
Anne Karin Elstad, Anne Lise Boge og Jostein Gaarder.
Vigdis Hjorth, Johan Harstad og Kim Småge, kanskje
Bare tre? I såfall må jeg ta de jeg gladest er i: Cora Sandel, Jens Bjørneboe og ... og Trygve Gulbransen. Og Kjell Aukrust. Og Amalie Skram. He, he.
Kronologisk: Holberg, Wergeland, Bjørnson, Ibsen, Hamsun, Kielland, Undset, Duun, Nilsen, Grieg, Vesaas, Borgen, Nedreaas, Jacobsen, Henriksen. Og så blir desse tre ståande: Ibsen, Ibsen og atter Ibsen.
Jeg går for de gode, gamle. I tilfeldig rekkefølge:
- Sigrid Undset. Hun gir oss innsikt i vår historie, våre røtter, og i det å være menneske - på tvers av tid og sted.
- Johan Falkberget. I hovedsak samme begrunnelse som for Undset. Om handlingen er lagt til en annen tid, kjenner vi igjen menneskets lengsler, gleder, lidelser, godhet og ondskap.
- Inger Hagerup, dikt med glede og alvor, innsikt og forståelse.
Det er ingen tilfeldighet at disse er blitt stående som klassikere. De tåler tidens tann og kan leses igjen og igjen med stadig nytt utbytte.
Tenker.... hardt! Hamsund må med, så Jostein Gaarder og så Sigrid Undset. Da har jeg gjort mitt valg ut fra tanken - hvilke bøker ville jeg tatt med meg dersom jeg bare fikk ta med 3 stk på en øde øy? Og svaret ble Landstrykere (satser på at samlebok teller som en), Sofies verden og Kristin Lavransdatter.
Stor spredning her. Etter at eg har gått gjennom svara og talt opp finn eg mange ulike favorittforfattarar. Men enkelte har fått fleire stemmer enn andre.
Har tatt med alle forslag sjølv om enkelte har nemnt fleire enn tre. Litt dumt, men eg følte det blei feil og prioritere i svara til folk, og det blei dumt å utelate sidan det er ganske mange som slit med å halde seg innanfor rammene (tre forfattarar).
Førebels resultat er:
Veldig mange med ei eller to stemmer. Fortset gjerne å gje stemmer, så skal eg fortsetje å oppdatere resultatet.
I tilfeldig rekkefølgje:
Dette var ikkje lett, men trur det må bli slik:
..(men likar også godt Falkberget + fleire av dei nyare norske forfattarane)
Det er forstemmende å konstatere at jeg ikke er istand til å fremby norske favorittforfattere. Jeg har riktignok utenlandske favorittforfattere. Jeg vil dessuten ikke påstå at jeg har full oversikt over norsk litteratur, men noe har jeg lest. Dersom favorittstempelet da skal brukes står det foreløpig om enkeltverk. Jeg nevner tilfeldigvis Skråninga av Tiller og Sult av Hamsun (er ikke Hamsun-fan). Ellers kan nok Hovland og Grytten inneha anslag her og der.
Dette er nok mine favoritter, trur jeg ;)
Jostein Gaarder, Anne B. Ragde og Tomas Espedal.
Tomas Espedal, Carl F. Tiller og Ragnar Hovland. Mine tre samtidsfavoritter, i prioritert rekkefølge.
Dette
Godt spørsmål. Og vanskeleg å svare på.
Eg har plukka ut desse tre krimforfattarane
Hmm Vanskelig.. Tror jeg vil nevne
Ola Bauer
Aksel Sandemose
Ketil Bjørnstad
da ble det bare menn..og hva med Kjell Aukrust og Tor Åge Bringsværd ? Menn dette og da må jeg vel ta med Bjørg Vik og Ragnhild Jølsen..
Anne Karin Elstad Anne Lise Boge Jostein Gaarder
Tore Renberg, Lars Saabye Christensen og Erlend Loe (i randomisert rekkefølge).
I motsetning til de fleste her som sverger til de "gamle store norske forfattere", må jeg nok si at jeg liker de i nåtiden best.
Tiller, Skram. Delt tredje på Nesbø og Roy Jacobsen. Tror jeg. Vanskelig å ikke ta med Ibsen...
Edvard Hoem, Amalie Skram,....? goddatink...
Espen Søeby, kanskje.
Tre menn, alle forlengst henfarne. Sigrid Undset ville ha kommet på fjerdeplass.
(Tenkte du deg nålevende forfattere?)
Nei, du har truffe spikaren på hovudet.
Først og fremst på grunn av deres stil, fortellerglede og til dels humor.
Men, når du nevner stil og Agnar Mykle, vel i all beskjedenhet synes meg at du må ta med Alexander Lange Kielland, Mykle's ubestridte læremester, det blir jo bare en digresejon fra min side, men jeg kan vel likevel blande meg inn i "koret" med min mening ??
Enig! Og mine favoritter er "Garman & Worse" og "Skipper Worse". Og det finnes jo flere norske stilister, f.eks. Arne Garborg og Tarjei Vesaas. Etter min mening.
Men så var det jo det at man skulle plukke ut bare tre norske favoritt-forfattere. :))
Jeg kan det ikke, min leser-venn. Så jeg avstår. Tre ? Ikke en gang 10 ? Jeg er ikke kababel.(Ikke helt sikker på betydn. av sisten. ord, men synes det lød så fint i denne sammenheng!(?) Vel å plukke ut bare tre. Nei, jeg avstår. Jeg har begått synder nok her i livet!
Gode valg. Berre lest Mennesket og maktene, så eg reiknar med at Duun er med på lista når eg les meir av han. Nokre du kan anbefale?
Mine Duun-favoritter:
Trilogien: "Medmenneske", "Ragnhild" og "Siste leveåre", spesielt "Medmenneske" som skildrer den personifiserte ondskap på en helt eminent måte.
Seksbindsverket (slektskrøniken) Juvikfolke, der bind 4 "I eventyre" inneholder en av norsk litteraturs fineste barndomsskildringer.
Ellers har Duun en spesiell humor som best blir uttrykt gjennom karakterenes replikker. Synes å huske at det var spesielt mye av denne replikk-kunsten i novellene.
Og ja: "Menneske og maktene" er en av Olav Duuns beste. Tror jeg legger den på førsteplass sammen med dem jeg har nevnt ovenfor.
Takk! Eg trur eg får prioritere Medmenneske på leselista mi. Den får kome på nyåret. Takk for gode tips.
Det blir vel mest sannsynlig Tore Renberg, Dag Solstad og Knut Hamsun.
Carl Frode Tiller, Sigrid Undset, Johan Falkberget. I tilfeldig rekkefølge, umulig å rangere dem.
På 3. plass er jeg ikke sikker, så der lar jeg bare være å skrive noe navn. :)
Har desverre ikke lest så mye av norske forfattere, men jeg har noen på vent som kanskje ville blitt inkludert på en sånn liste, bl.a. Jan Kjærstad og Ketil Bjørnstad. Fram til da blir min liste Andre Bjerke, Jo Nesbø og Carl Frode Tiller. Har kun lest en bok av Carl Frode Tiller men den var så bra at jeg synes han fortjener en plass på lista.
Ja, Tiller er god. Høgt oppe på lista.
For et fantastisk, "umulig" spørsmål! Uten å tenke skriver jeg:
Knut Hamsun
Sigrid Undset
Amalie Skram
Begynner jeg å tenke sammenhenger, blir svaret et annet.
Å, må det være bare tre? Nei, jeg ser det er flere enn meg som ikke klarer å begrense seg :) Mange nevnt, flere glemt!
Sigrid Undset (det meste), Alf Prøysen (alle de fantastiske stubbene), Anne-Cath Vestly (de eldste), Amalie Skram (i enkeltporsjoner), Anne Karin Elstad (de eldste), Margit Sandemo (de begeistrende bitene), Knut Hauge (de letteste), André Bjerke (i det hele tatt), Inger Hagerup (uten grenser), Arne Garborg (Haugtussa), Arthur Arntzen (uten like), Cora Sandel (så langt jeg har lest), Richard Hermann (med fryd)
Så glad jeg ble nå! Fikk anledning til å tenke på dem jeg liker best. Fin tråd :)
Takk. Dersom eg skal vere litt ondskapsfull med deg no; greier du å rangere desse namna? I alle fall slik at du får ein topp tre..... :)
Veldig vanskelig...skal jeg analysere ser jeg at de faller i noen kategorier. Tankevekkende humor med såre undertoner, ordkunstnere og dramatiske romaner fra historisk tid. Skal jeg være ærlig og plukke de jeg liker aller, aller best, må det bli:
Alf Prøysen som den tankevekkende, Inger Hagerup som ordkunstneren og Sigrid Undset som dramatikeren.
Det er jo ikke sånn at alt de har skrevet er absolutt best til enhver tid, men det er forfattere jeg vender tilbake til igjen og igjen..
Nå ble jeg veldig glad for å se at Alf Prøysen er kommet med på ei liste. Det fortjener han! Vi har en fantastisk god, lun, humoristisk og dypsindig arv som den mannen har etterlatt seg.
Likeså er jeg enig med deg i at Inger Hagerup var en ordkunstner av rang! Hun har gitt oss så mange morsomme sitater og vers.
Og Sigrid Undset er en ubestridelig stjerne blant de som skrev/skriver historiske romaner, og får dem til å virke meget autentiske og realistiske.
Det er godt å se at flere har problemer med å bare plukke ut tre norske forfattere på listene sine over norske favorittforfattere. Når vi tenker over det, så finnes det så utrolig mange skrevne norske skatter, ikke sant?
Så fint :) Alf Prøysen er litt glemt...det som lever etter ham nå, er vel mest barnevisene som brukes i barnehager og skoler.
Men de fantastiske stubbene hans - jeg kjenner dem godt fordi mine foreldre en jul for kanskje tredve år siden investerte i Prøysens samlede verker. Vi var en familie med lite penger som sjelden kjøpte bøker, så en hel bokserie var virkelig en investering. Disse bøkene er lest gjentatte ganger av hele familien, men lever fortsatt med sine fillete omslag! Selv blir jeg like imponert hver gang jeg leser disse bøkene. Det er virkelig stor kunst å kunne skrive så kort og så innholdsrikt på en gang. Han hadde jo en fabelaktig evne til å formidle det han så - slik at man kjenner det igjen, alle menneskenes styrker og svakheter. En av de beste forfatterne vi noensinne har hatt, men undervurdert i dag, tror jeg.
En av mine yndlingsstubber heter "Skjebnen". Den er så morsom og underfundig, om en gutt som kommer for sent inn til middag og skal spise den ene poteten som ligger igjen i fatet...
Jeg klarer bare ikke å få fram her med mine ord hvor god han er! Kan bare oppfordre dem som ikke kjenner Prøysen til å lese... Noen av titlene på "stubbesamlingene": Kjærlighet på rundpinne, Livets sekund, Onger er rare, Jinter je har møtt.
Her er mine 3 favoritter, enn så lenge iallefall.. Ketil Bjørnstad, Karin Fossum og Unni Lindell
Tore Renberg! Sikker vinner. Er også glad i Lars Saabye Christensen, og gleder meg til å lese mer av ham. Har lest lit Ingvar Ambjørnsen i det siste, og fått veldig sansen for hans penn.
Her kommer mine 3 beste:Margaret Skjelbred, Anne Karin Elstad og Karin Fossum.
Bjørneboe, Tiller og Knausgård.
are kalvø, knut nærum, og h,mmm...kommer ikke på non flere
Tore Renberg, Ingvar Ambjørnsen og Torbjørn Egner.
Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg er opphengt i Ibsen og Hamsun. Har nå blitt kjent med Rudolf Nilsen, Arne Paasche Aasen og Nordahl Grieg. Deres dikt treffer meg rett i hjerte.
Dessverre er det slik at også mine favorittforfattere i stor grad er menn. De norske forfatterne jeg setter aller størst pris på er Knut Hamsun (for hans fantastiske skildringer både av natur og sjeleliv), Henrik Ibsen (hvilken psykologisk innsikt den mannen hadde!) og Carl Frode Tiller (det er få, om noen, forfattere som griper meg slik han kan gjøre).
Jeg tenkte også på å ta med både Hamsun og Ibsen. De er jo begge to så selvskrevne og selvfølgelige hvis og når man snakker om store forfattere.
Men så tenkte jeg på at de helt sikkert ville dukke opp på andres lister uansett, så derfor tok jeg dem ikke med på min liste.
Jeg fikk jo rett!
:)
Når jeg leser svarene her er det ikke fritt for at jeg føler meg både "fattig og noe beskjemmet" over å kjenne våre "store norske" forfattere såpass dårlig som jeg gjør. Jeg har nok lest en og annen, men ikke nok til å si noe om forfatterskapet eller til å rangere. Blant de jeg kjenner av norske forfattere og som har gitt meg gode leseopplevelser er: Trygve Gulbrandsen, Jacob Bull, Johan Bojer, og fra moderne tid Karsten Alnæs, Ketil Bjørnstad, Vera Henriksen, Anne-Karin Elstad, Herborg Wassmo, Margaret Skjelbred og K.O.Knausgård. De beste vil jeg rangere slik: Alnæs, Knausgård, Elstad og Bjørnstad. Dette var et vrient spørsmål.
Jeg vil svare de tre som har gitt meg personlig mest leseglede, uten på død og liv måtte forsvare at det er tidenes tre største navn.
Da er mine valg Andrè Bjerke, Kurt Aust og Knut Hauge i tilfeldig rekkefølge.
Kjønn har vært litt fokusert nedover i tråden. Ved gjennomgang av lista mi finner jeg mange kvinnelige forfattere, men få norske.
Jeg la også merke til at dine 3 alle er menn og at de tilhører stort sett samme generasjon. Om man skal velge 3 norske forfattere man for eksempel skulle ha med seg på en øde øy, tror jeg valget ville ligget et godt stykke bakover i tid. Der rager Hamsun, Falkberget, Duun, Undset, Skram, Vesaas, Ibsen og flere andre høyt over nåtidsforfatterne i litterær kvalitet, mangfold og fortellerevne. Synes jeg. Kan til og med nevne Askildsen, Mykle og Bjørneboe i nesten samme åndedrag.
Men om jeg skal velge 3 mannlige nåtidsforfattere så er jeg ganske enig med deg, bortsett fra at jeg vil bytte ut Knausgård mot Kjærstad. Men det er meg. :)
Mange kloke ord her. Hamsun og Ibsen står nok sterkt i norsk litteratur, men eg er ikkje nødvendigvis ute etter litterær kvalitet. Det er favorittforfattarane dine eg vil ha namnet på.
Mine favorittforfattere har absolutt med litterær kvalitet å gjøre. :)
Så absolutt. Mine og :)
Bare mannlige forfattere... Er det en spesiell grunn til det?
Dette er ikke et så lett spørsmål, syns jeg. For vi har alle de "gode gamle" forfatterne, og vi har alle de gode nyere forfatterne. Det er jo forskjellige forfattere i forskjellige kategorier også, og i perioder leser man f.eks. mest krim, mens i andre perioder leser man andre slags bøker.
Hvis jeg skulle ha svart på dette spørsmålet for omtrent 30-35 år siden, så hadde jeg svart (uten å bry meg om at det bare måtte være bare tre norske forfattere du spør etter):
Sigrid Undset, Ragnhild Magerøy, Vera Henriksen, Johan Falkberget og Johan Borgen.
I dag og nettopp nå vil jeg muligens svare at det er disse norske forfatterne som jeg liker best:
Herbjørg Wassmo, Roy Jacobsen, Jo Nesbø, Ingvar Ambjørnsen, Anne B. Ragde, Karin Fossum og Anne Karin Elstad.
Rekkefølgen er tilfeldig satt opp.
Å sette disse forfatterne opp etter hverandre etter hvem som er best vil jeg ikke begi meg inn på. Kunne sikkert ha tatt med flere også, for etter min mening har vi faktisk mange gode forfattere i Norge i dag.
Tenkte på det då eg lagde lista. Sigrid Undset kunne ha vore med, men har ikkje lest meir enn ei bok av ho.
Men det er no mi meining at desse tre er best (av dei eg har lest sjølvsagt), at dei er menn kan jo ikkje diskvalifisere dei.
Cora Sandel og Amalie Skram er jo og høgt oppe på ei slik liste.......
Ja, det er jeg enig med deg i.
Jeg glemte nok å ta med disse to på min liste.
Særlig Cora Sandel har jeg lest mye og hun har gitt meg mye gjennom årene.