Tja. Likte oppbyggingen med epost, sms, romanutkast o.l for å få frem historien. Det var spennende å bli kjent med personene og se forvandlingen de gjennomgikk, og veldig interessant og litt skummelt med Bivs taler som kan sette midlertidige griller i hodet på noen og enhver. Syns historien slutta litt for fort. Følte at jeg bare hadde kommet meg gjennom en slags lang innledning til selve historien, så snudde det og det var slutt. Men det er vel kanskje slik det kan gå i slike samfunn? Hva skjer i 2012? vi får vente å se ;)
Viser 19 svar.
Slutten er skuffende konvensjonell til å ha en så original tilnærming og presentasjon med eposter, refuserte bokmanus m.m., den tar mer og mer retning av en ordinær dommedagssekthistorie i løpet av de siste 100 sidene. Men som en "veien er målet"-roman har den mye å by på i form av et sprudlende karaktergalleri og et skarpt blikk på samtiden. Likte særlig svineinfluensaparanoaien og forestillingene om at myndighetene (eller "playmo-staten") kanskje ville påtvinge sektmedlemmene vaksine. :)
Her finner du "alt": dommedagsprofetier, nettbruk, gudinnedyrkelse, Anti-krist, - men på en slik måte at det blir en "naturlig" gjengivelse av dagens samfunn og ikke noe "sammensurium". At dette skal være en "smal" bok forstår jeg fremdeles ikke. Les den og døm selv!
Har nå startet på boka og liker det jeg leser (side 112). I starten ble jeg litt "irritert" over "Yasmina" sine skrivefeil og orddelingsfeil, - men nå er det litt "artig"; de samme feilene opplever man jo overalt nå, - til og med i media!
Men, en ting jeg synes er "snodig"; biblioteket her hjemme har kun ett eksemplar i hylla, resten ligger nedpakket i eske. Årsak: boka er "smal"..??.. Jeg tror jeg må ta en liten prat med biblioteksjefen!
Eggen er en av mine favorittforfattere. Jern er definitivt en velskrevet og spennende roman, men jeg liker nok flere av de andre romanene hans bedre.
Det mest spennende med Jern syns jeg er formen - jeg tenker at bruken av e-post, bloggposter og refuserte bokmanus som det eneste som driver handlingen framover, er et modig litterært grep som utfordrer romankonseptet i minst like stor som Knausgårds selvskrivingsprosjekt.
Det er også tematisk sett mye i Eggens bok som burde ..eh..egge :-) til samfunnsdebatt. Synd at det i så liten grad har skjedd.
Jeg forbauses litt over at Eggen får så utrolig mye skryt for grundig research. Faktaelementene er mange og interessante, det er ikke det, men han går ikke nok i dybden på noen temaer til at jeg lar meg imponere så veldig over akkurat det.
Jeg syns også den første halvdelen av boken er vesentlig bedre enn den siste. Mens første halvdel virker veldig godt gjennomarbeidet og solid, syns jeg han har behandlet siste delen litt for kjapt og lettvint. Er det flere som syns det?
Jeg er helt enig i slutten er litt lettvint. Det hele renner bare ut i sanda. Det er absolutt synd, for formen er interessant og boka utrulig godt skrevet, selv om flere av personene ikke handler og opptrer helt troverdig.
Den slutter litt brått, ja. Rart Eggen ikke lagte en skikkelig avslutning...
Helt enig med deg i at første halvdel er bedre skrevet enn siste del. Som du sier virker det som om han bare avslutter boka litt kjapt og lettvint. Ble litt skuffa over slutten.
Jeg også syns det er rart at det ikke har blitt noe særlig samfunnsdebatt rundt temaet i Jern. Kanskje det kommer neste år. 2000-debatten kom jo ikke før i 1999...tror folk ikke orker å tenke så lang. Men debatt omkring temaet 2012 kommer helt sikkert, men om Eggen og boka hans blir viktig i den sammenheng er mer usikkert.
Jeg koste meg masse med denne. Det er 2008 og 2009 oppsummert med paranoide briller og Eggen kan skrive bloggparodi som ingen annen :D
Sleit litt i begynnelsen med stavefeilene i bloggen, det var rett og slett litt slitsomt, men det er tydelig at en har gjort leksen sin og lest en del av det som finnes der ute. Boken er artig bygget opp, og Eggen overrasker stadig. Han varierer sitt forfatterskap godt.Må bare si at "Pynt" fremdeles er min favoritt blant Eggen sine bøker.
Syns det var litt rart/utroverdig at ingen av damene fra "sekta" i etterkant hadde noen kritiske refleksjoner om hva de hadde vært med om for noen år tilbake..? Hele sekta raknet vel, og når de kom tilbake til det vanlige samfunnet er det vel vanskelig å ikke sette spørsmål litt over "dogmene" de fulgte på senteret...??
Enig. Jeg synes faktisk det er ganske rart at ingen av dem hadde særlig dyptgående kritiske refleksjoner i forkant heller. Joda, de var vel nokså sårbare i utgangspunktet, med skakkjørte liv og trøblete forhold, men SÅ ukritiske synes jeg ikke det er troverdig at de er.
Enig med deg, Ida. Det er sjelden å lese en "tegn i tiden"-fortelling basert på bloggtekster og eposter. Eggen balanserer fint mellom en ærbødighet overfor de nyreligiøse samtidig som satiren ligger rett under overflaten. Morsomt å oppleve Boeser i møte med Diffen fra humanetisk forbund. Og uten å røpe for mye, er det interessant at forfatteren selv etablerer et apokalyptisk scenario via de siste epostene. En bok til ettertanke.
Er på side 105, og er så langt både med og spent på kva som kjem. Litt irritert over spoilere i intervju, eg sit alltid og ventar på at det som allereie er fortalt til pressa skal bli ferdig, så eg kan komme i gang med det eg ikkje veit.
Jøss! Har den kommet ut nå?
Torgrim Eggen er en av mine favorittforfattere så jeg er spent på å lese :-)
Boka kom ut i går (28.1.) (bokslipp på M3 i Oslo).
Jeg har bestilt den fra forlaget nå
Selv om boka har fått blandet mottagelse av pressen, er jeg så langt (ca 50 sider ut i romanen) imponert over Eggens evne til å ta pulsen på samtidskulturen. Jeg leser videre med et åpent sinn. :)
Spent på å høre hva du synes om den. Er litt usikker på om jeg skal anskaffe meg den eller ei.
Den kommer snart. Jeg har fått leseeksemplar:)