Da har jeg lyst til å spørre deg Kjell k, hvilke bøker av og om Hamsun du ikke har lest, hehe?
Er du en av flere som jakter "alt" som er skrevet av og om han, samler du og ønsker å eie bøkene? :)
Jeg har smugtittet i profilen din og der ser jeg en hel haug bøker om temaet Hamsun.
Interessant Nobelprisvinner du følger, er det noen bøker vi andre bør få med oss som er mindre kjent?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Tror jeg har lest alt av Hamsuns skjønnlitterære verker. Men jeg har lest bare de to første bindene (av ialt sju) av "Knut Hamsuns brev". Den romanen jeg har lest flest ganger er "Mysterier". Den blir jeg visst aldri helt klok på. Mystisk!

Selv om jeg har en god del bøker om Hamsun og hans verk, er det kanskje enda flere som jeg ikke har i hyllene. Og noen av dem jeg har, har jeg ennå ikke lest. "Desværre. Gudskjelov."

Jeg synes at det kan være en god ide å få med seg noen av novellene (skisser, kortprosa) i de tre samlingene:
"Siesta" (1897)
"Kratskog" (1903)
"Stridende Liv" (1905)

og dessuten er reiseskildringen "I Æventyrland" (1903) veldig bra. Synes jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en eventyrlig reise jeg har vært med på gjennom Russland med tog og hesteskyss sammen med en nordlending og hans reisefølge.
Det er bare å gi seg ende over, og jeg synest det er rart ikke denne novellen er mer kjent. Den fortjener virkelig å bli lest av flere, den er jo en del av Hamsun's forfatterskap.
Meget bra fortelling, rett og slett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg går ut fra at det er "I Æventyrland" du har lest, eller? (Litt uvant å se at den blir kalt novelle, menmen).

Dersom du likte "I Æventyrland", vil jeg anbefale siste halvdel av 'novellesamlingen' "Stridende liv" (1905) som har fått tittelen "Under halvmånen", der Hamsun forteller mer fra sine opplevelser i Orienten. "Under halvmånen" inneholder seks kortprosa-tekster.

Når det gjelder "I Æventyrland" ble det i 2000 utgitt (Gyldendal) en ny utgave med et langt etterord (ca. 60 sider inkl. fotografier):

"I ÆVENTYRLAND - 100 ÅR ETTER

Tekst og foto: Bjørn Rudborg og Ole Petter Førland

ETTERORD BASERT PÅ KNUT HAMSUNS REISE
GJENNOM RUSSLAND OG KAUKASUS I 1899,
OG PÅ EN REISE I HANS FOTSPOR 100 ÅR ETTER"

Det ser ut til at denne utgaven er utsolgt, men kommer sannsynligvis i nytt opplag senere jfr. denne linken.

Ellers er det skrevet litt om boka her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er "I Æventyrland" jeg har lest, og det med glede. Det er kanskje bedre å kalle historien en reiseskildring og ikke en novelle som jeg skriver, siden det er selvopplevd.
Jeg vil etterhvert lese mer av hans tekster som ikke er så kjente og som er å finne i "samlede verker". Takk for at du har laget denne tråden, og håper flere vil "hoppe på".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svaret Kjell. Jeg ser jeg har "I æventyrland", da vil den nok rykke fram i lesekøen. Den er i serien "samlede verker".
Sirkulerer novellene i dagens antikvariater? eller må en ty til biblioteket for å finne de?

"Mysterier" ja,det er den romanen jeg setter mest pris på, en klar favoritt. Men jeg må si jeg er litt svak for "Sult" også, denne selvpineren-romanen som har et helt uvirkelig tema.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Novellesamlingene ser ut til finnes i en del antikvariater på nettet, men de fleste er førsteutgaver som er forholdsvis dyre.

Alle novellesamlingene er med i de aller fleste (eller alle?) utgavene av Hamsuns Samlede, så de kan nok sikkert lånes på et bibliotek.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAnette SRavnEster SStig TMalinn HjortlandAud- HelenHeidi BTheaTuridmajaBente L.RufsetufsamgeTor Arne MyklebustSilje-Vera Wiik ValeRolf IngemundsenTherese HolmMarianneNsveinTheresesiljehusmorTor Arne DahlKirsten LundCecilie69Ingunn SNtotheaCathrine PedersenWenche VargasAkima MontgomeryBjørg Marit TinholtReidun SvensliAnn ChristinBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalin