Fikk ikke André Bjerke problemer med dette i etterkant av krigen? Mener å huske å ha lest at han hadde utgitt litteratur med stor sukssess under krigen, og tatt hensyn til tyskernes krav om sensur for å klare å få bøker publisert. Grunnen til at han fulgte disse kravene var visstnok fordi han trengte pengene til å forsørge sin arbeidsløse eller syke far. Men visstnok var det nok til å gjøre ham noe upopulær rett etter krigen.
Mener jeg å ha lest i hvert fall. Noen som kan bekrefte det?
Viser 6 svar.
Det står en del om dette i Store Norske Leksikon. Det var noe som han hadde hjulpet sin far med under krigen, og som fikk et etterspill etter krigen.
Ah, se det. Der fant jeg en artikkel om saken. Litt annerledes enn jeg husket det, men jeg var i hvert fall ikke helt på jordet. Link her
Takk. Veldig spennende lesning. :)
Jeg skrev en gang for lenge siden særemne om Andre Bjerke. Husker jeg ble særlig fasinert av Jan E. Hansens biografi 'Andre Bjerke - Det bevegelige mennesket'fra 1985.
Definitivt en spennende mann. Innser i ettertid at han hadde vært et saftigere valg for særemnet enn det Lars Saabye Christensen var, som var mitt valg for særemne på ungdomsskolen. Christensen er en så privat person at det var vanskelig for meg på den tiden å trekke linjer mellom ham og bøkene.
Han utga ikke noe mellom 1942 ("De dødes tjern" og diktsamlingen "Fakkeltog") og 1946. De neste årene kom det ganske tett med utgivelser. Dette støtter ikke opp om din teori, men mer vet jeg ikke.
Jeg refererer bare noe jeg leste i en artikkel en gang, men hvem som skrev den husker jeg ærlig talt ikke (selv om Vilde Bjerke er et navn som klør bak i hjernebarken). Jeg har ikke noe grunnlag for å si om det er sant eller ikke (er derfor ikke en teori jeg har), men jeg husker at jeg synes artikkelen var interessant. Men når det er sagt så utga han jo i hvert fall fire bøker (inkl to diktsamlinger) mellom 1940 og 1942 - som kan være grunnlaget for den eventuelle kritikken.