Etter å ha lest Forrådt, Sjur Gabriel, Fru Ines og Constance Ring som jeg nettopp har blitt ferdig med vil jeg si alle må ha vært vonde å skrive og jeg er rimelig glad jeg lever på denne tida. Alle bøkene handler om dårlige ekteskap og samfunnets fordervelse og frustrerende kvinnfolk. Men jeg liker de selv om de er dystre. Amalie Skram er utrolig flink til å beskrive situasjonen slik den sikkert var for mange.
Men var dessverre ikke skarp nok til å ta symbolikken i Forrådt, må kanskje leses om igjen nå.
Viser 3 svar.
Jeg tenker at symbolikken her er hvordan vi "presser" våre barn inn i samfunnets krav og forveninger, selv om vi "egentlig" ikke synes noe om dem selv... Se bare hva mor til Ory sier når Ory blir redd for bryllupsnatta: "Det er ikke verre for deg enn for enhver annen, og tvinger henne tilbake til ektemannen" Og tittelen "Forrådet" henspeiler på denne, og andre situasjoner der Ory føler seg forrådt av de rundt henne, som skal være glad i henne, støtte henne og ønske henne et godt liv....
Samfunnet den gangen var et samfunn der kvinnene hadde å lite å si. Konvensjonene var strenge og kvinnens plikt var å gifte seg og ikke gjøre skam på familien. Og viktig er det å se at kvinnen er et "produkt" av oppdragelsen. Ofte var kvinnene (jentene) veldig unge, mennene en god del eldre, og med en helt annen livserfaring enn ungjentene som gikk fra "barnesenga" til "ektesenga". Men boka viser også at det ikke bare er Ory som er et "offer", det er også ektemannen Rieber.
Om vi ikke har de samme forholdene i dag, så mener jeg at boka ikke har mistet sin aktualitet, - fremdeles "presses" unge inn i foreldrenes og samfunnets forventninger og krav, kanskje med like store følger som i "Forrådt"...
Likte spesielt den siste setningen din, for jeg er nok utrolig dårlig til å forstå symbolikk. Leste denne for mange år siden, og husker at den gjorde inntrykk. Tror jeg syntes bare synd på den unge damen.
Godt det ikke bare er meg :) Symbolikk kan være ganske så vanskelig å forstå.